Baca keterangan rasmi

Jabatan Sistem Maklumat Pengurusan di fakulti Kejuruteraan dan Sains Asli di Kadir Has University kini menawarkan Ph.D. program dalam Sistem Maklumat Pengurusan bermula pada Kejatuhan 2014. Program ini adalah jenis pertama yang ditawarkan oleh kolej kejuruteraan dan bukannya perniagaan.


Mengapa MIS?

"Marilah kita pertimbangkan sepasang syarikat berasaskan IT baru-baru ini di seluruh dunia untuk seketika: Google, Facebook, Yahoo !, YouTube, Twitter, Amazon, eBay, LinkedIn, Foursquare, Alibaba, dan lain-lain". Nilai pasaran bagi setiap syarikat ini diukur dari segi bilion USD. Adakah ini satu kebetulan atau adakah cara perniagaan baru? Kami percaya bahawa jawapannya adalah yang lewat. Seperti yang kita maju dalam era teknologi baru, banyak perkara mengenai kehidupan kita secara dramatik akan berubah sama ada kita suka atau tidak. Beberapa perubahan ini adalah cara melakukan perniagaan, kehidupan sosial, hiburan, komunikasi, pengkomersialan, ubat, reka bentuk dadah, pendidikan, hubungan pelanggan, perancangan sumber, logistik, dll.

Oleh itu, "jika anda adalah orang yang berminat dalam Teknologi Maklumat (IT) dan penerapannya dalam organisasi dan mempunyai minat dalam menjalankan penyelidikan, melaksanakan pengajaran yang sangat baik, dan dalam membantu menciptakan masa depan yang berpusat pada aplikasi IT", maka anda mempunyai semangat yang sama dengan kami. Hanya jatuhkan dan marilah kita bercakap. Ini mungkin langkah pertama ke arah kerjaya yang menarik dan menjanjikan untuk anda!


Apakah Sistem Maklumat Pengurusan?

Fakulti MIS mengajar dan menyelidik aplikasi, pembangunan, dan pengurusan sistem maklumat dalam organisasi. Ini merangkumi kajian rangkaian sosial, pengkomputeran awan, pemakaian IT, realiti maya, sistem perundingan, teknologi kerjasama, automasi pejabat, pembayaran elektronik, sistem maklumat strategik, perdagangan elektronik, perisikan kolektif, telemedicine, pasaran elektronik, media sosial, analisis keperluan maklumat , kaedah pembangunan sistem, sistem perancangan sumber perusahaan, pelaksanaan sistem, penggunaan, dan penyebaran, pengkomputeran mudah alih, dan banyak lagi. Teknologi dan sistem maklumat yang kami ajar dan penyelidikan mengubah kehidupan, pekerjaan dan industri, untuk industri selepas industri, model perniagaan, produk, rantaian bekalan, dan saluran pengedaran.

Kami juga berminat dengan implikasi teknologi tersebut untuk orang dan masyarakat; privasi peribadi, pergantungan infrastruktur, keselamatan, perlindungan harta intelek, dan tekanan yang berkaitan dengan IT semuanya menarik minat fakulti MIS. Begitu juga pelaksanaan politik Internet, evolusi lapangan, dan IT di negara-negara membangun. Dan itu hanya hari ini! Kami adalah salah satu bidang yang paling dinamik; kawasan disertasi anda akan memberi tumpuan kepada dalam beberapa tahun mungkin belum dikandung hari ini.


Beberapa Sebab Mempertimbangkan Ph.D. di MIS dari Kadir Has University

 • MIS Ph.D pertama. program yang ditawarkan oleh universiti kejuruteraan di negara ini,
 • Projek penyelidikan aktif dalam sistem maklumat penjagaan kesihatan, media sosial, pengurusan inovasi, sistem perusahaan, penggunaan teknologi, data besar dan infrastruktur siber, dan pengkomputeran awan
 • Pengalaman penyelidikan dalam pelbagai tradisi, seperti kaedah eksperimen, sains reka bentuk, perlombongan data, dan aplikasinya, analisis ekonomi, dan penyelidikan berasaskan kes kualitatif, media sosial, sistem mudah alih, tadbir urus data, dan reka bentuk dan pengurusan sistem maklumat
 • Penerbitan dalam jurnal terkemuka di pelbagai disiplin, termasuk semua jurnal sistem maklumat utama
 • Rangkaian fakulti dengan ulama MIS antarabangsa termasuk negara Amerika Utara dan Eropah.


Matlamat

Selain meneruskan pengetahuan anda mengenai sistem maklumat, anda akan diberi peluang untuk membangunkan kemahiran dan pemikiran penyelidikan yang diperlukan untuk menjadi seorang sarjana yang berjaya di universiti terkemuka dan institut penyelidikan serta organisasi kerajaan atau perniagaan. Dalam seminar kami, dan juga yang akan anda ambil dalam bidang lain, anda akan belajar tentang kaedah penyelidikan, pendekatan analisis data, dan teori-teori yang berkaitan dengan penyelidikan anda. Anda juga akan mendapat kepakaran dan pengalaman pengajaran yang diperlukan.


Tempoh pengajian

Kebanyakan pelajar memerlukan sekurang-kurangnya empat tahun untuk melengkapkan ijazah kedoktoran termasuk penyediaan tesis dan pertahanan. Biasanya, anda memerlukan dua tahun kursus formal. Setelah menyelesaikan kursus, anda diharapkan dapat lulus peperiksaan yang komprehensif dan mengemukakan cadangan tesis pada akhir tiga tahun. Universiti ini menjangkakan daripada anda had keseluruhan enam tahun pada masa untuk menyelesaikan semua keperluan ijazah kedoktoran.


Keperluan pengijazahan

Untuk dianugerahkan KHAS Ph.D. dalam MIS, anda mesti:

 • kursus lengkap dalam bidang asas (21 kredit)
 • memenuhi keperluan bidang dalam bidang pengkhususan (9 kredit)
 • lulus peperiksaan menyeluruh dalam bidang pengkhususan
 • mencadangkan dan melengkapkan disertasi yang boleh diterima oleh jawatankuasa disertasi pelajar
 • mempertahankan disertasi sebelum jawatankuasa pemeriksa universiti.


Apa yang Boleh Saya Lakukan Dengan Ijazah Sistem Maklumat Pengurusan?

Graduan dengan Ph.D. di MIS sering kali mencari pekerjaan sebagai penganalisis sistem atau sebagai ketua pegawai teknikal; ketua pegawai maklumat, yang juga dikenali sebagai pengurus sistem komputer dan maklumat, adalah satu lagi kemungkinan. Para profesional dalam jawatan pengurusan ini bekerjasama untuk memastikan bahawa perniagaan memilih teknologi pengurusan yang tepat untuk tugas di tangan dan ia menggunakan cara yang paling berkesan untuk melaksanakannya. Pilihan lain untuk Ph.D. graduan adalah untuk mengajar MIS di peringkat siswazah atau menjalankan penyelidikan dalam merekabentuk sistem maklumat baru. Terdapat sejumlah 19 universiti dengan program sarjana muda di MIS dan informatika perniagaan di Turki. Terdapat banyak kekosongan dalam bidang akademik MIS. Adalah sangat mungkin bahawa apabila, atau hampir, tamat pengajian anda, anda akan mendapat tawaran kedudukan akademik.


Beberapa bidang kajian untuk MIS

Pembangunan sistem, penggunaan teknologi maklumat strategik, perdagangan elektronik, pengambilan keputusan tingkah laku, pemodelan pangkalan data, penentuan keperluan maklumat, reka bentuk telekomunikasi dan rangkaian, sistem berasaskan pengetahuan penyesuaian, dan isu ekonomi dalam teknologi maklumat.

Program kedoktoran MIS direka untuk membenarkan fleksibiliti maksimum untuk Ph.D. pelajar untuk meneruskan minat penyelidikan mereka. Kerja kursus termasuk Ph.D. seminar, kaedah penyelidikan dan kursus analisis data, kursus bidang sokongan, dan untuk pelajar tanpa MIS atau latar belakang perniagaan, asas MIS, dan kursus perniagaan.

Maklumat mengenai Institusi

Jabatan MIS secara rasmi diasaskan pada tahun 2013 di bawah Sekolah Kejuruteraan dan Sains Asli. Program lulusan MIS, bagaimanapun, ditubuhkan pada tahun 2008-2009 di bawah Institut Sains dan Kejuruteraan sebagai salah satu program siswazah Teknologi Maklumat Jabatan. Graduan pertama program lepasan MIS adalah pada tahun akademik 2010-2011.

Kelayakan dianugerahkan / Tahap Kelayakan

Apabila berjaya menyiapkan program ini, pelajar akan dianugerahkan Ijazah Sarjana Sains dalam Sistem Maklumat Pengurusan (Rangka Kerja Kelayakan di Kawasan Pendidikan Tinggi Eropah (QF-EHEA): Tahap 2, Rangka Kerja Kelayakan Eropah (EQF): Tahap 7)

Syarat Kemasukan

Pemohon program ini dikehendaki memegang B.Sc. ijazah dalam Kejuruteraan, Surat, dan Seni, Perniagaan dan lain-lain dan telah mencetak sekurang-kurangnya 55 dalam bahagian kuantitatif Akademik Personel dan Peperiksaan Masuk Sekolah Siswazah (ALES) dan 50 dalam Pemeriksaan Bahasa Majlis Interuniversity. Keperluan skor ALES tidak terpakai kepada pelajar antarabangsa. Skor bahasa antarabangsa '(TOEFL, IELTS, dan sebagainya) boleh diterima untuk semua pemohon mengikut kesetaraan yang dikenakan oleh peraturan-peraturan Majlis Pengajian Tinggi. Pemohon yang memenuhi syarat-syarat ini akan ditemuramah lagi (Maklumat terperinci: http: // www. KHAS .edu.tr)

Pengiktirafan Pembelajaran Terdahulu

Pelajar dikehendaki menyempurnakan kurikulum yang diterima oleh Senat yang bersamaan dengan 120 kredit ECTS; iaitu kursus dengan purata Purata Nilai Gred Kumulatif 2.50 / 4.00 dan tesis MS.

Keperluan Pengijazahan

Pelajar dikehendaki melengkapkan kurikulum yang diterima oleh Senat yang bersamaan dengan 240 kredit ECTS secara keseluruhan, dengan Purata Nilai Gred Kumulatif minimum 3.00 / 4.00, dan Ph.D. tesis.

Takrif Program

Dalam program lepasan MIS selain topik perniagaan seperti perakaunan pengurusan, kewangan, jualan, pemasaran, pelajar dikehendaki menjalankan penyelidikan dalam analisis sistem maklumat dan reka bentuk. Topik komputer dan sistem keselamatan maklumat, sistem sokongan keputusan, perlindungan data, perlombongan data, e-dagang, sistem pangkalan data, teknologi web, pengkomputeran awan, teknologi mudah alih, media sosial dan bagaimana perkara ini mempengaruhi aktiviti perniagaan.

Hasil Program

 1. Keupayaan untuk memahami dan menerapkan sains, matematik, statistik, sains komputer dan pengurusan pada peringkat lanjutan.
 2. Pengetahuan yang menyeluruh, mendalam dan luas tentang perkembangan terkini dalam sistem maklumat, sains manajemen komputer.
 3. Keupayaan untuk menjalankan penyelidikan dengan mencapai dan memahami maklumat terkini dalam bidang pengkhususan beliau.
 4. Keupayaan untuk menjalankan penyelidikan yang menghasilkan sumbangan asal kepada sains atau teknologi membangunkan kaedah saintifik baru atau produk / proses teknologi atau menggunakan kaedah yang diketahui ke kawasan baru.
 5. Keupayaan untuk melihat, merekabentuk, memohon dan menyimpulkan proses penyelidikan asli secara bebas; keupayaan untuk menguruskan proses ini.
 6. Keupayaan untuk menyumbang kepada kesusasteraan saintifik di peringkat antarabangsa dengan menerbitkan hasil kajian akademik dalam media akademik yang dihormati.
 7. Keupayaan untuk menilai pembangunan sains, teknologi, sosial dan kebudayaan dan menyebarkan mereka menghormati kepatuhan saintifik dan tanggungjawab etika.
 8. Keupayaan untuk menganalisis, mensintesis dan mentafsirkan idea dan perkembangan secara kritis dalam sistem maklumat, komputer, dan sains pengurusan.
 9. Keupayaan untuk berkomunikasi di peringkat lanjutan dalam bentuk bertulis, lisan atau visual dengan pakar kejuruteraan komputer dan disiplin lain, atau kalangan yang lebih luas; keupayaan untuk menggunakan Bahasa Inggeris di peringkat C1 Portfolio Bahasa Eropah.

Profil Profesional Graduan

Lulusan MIS digunakan dalam semua sektor, dalam semua industri (seperti perbankan, telekomunikasi, logistik, kesihatan, pengurusan, pelancongan dan lain-lain), dalam semua aspek perniagaan seperti pengurusan perakaunan, pengurusan, kewangan dan (teknologi).

Akses kepada Pengajian Lanjut

Apabila berjaya menamatkan program siswazah, calon boleh memohon program doktor.

Soal Selidik Penilaian

Soal Selidik dan Instruktor Penilaian Kuesioner Kuesioner Persijilan Selesai

Kerjasama Antarabangsa

Program pertukaran dengan pelbagai universiti Amerika Utara, Eropah dan Asia dan program ERASMUS (13 universiti di sembilan negara) (lihat http: // www. KHAS .edu.tr / en / international2 / Program Antarabangsa / main-page.html)

Program diajar dalam:
English

Lihat 3 lagi program yang ditawarkan oleh Kadir Has University »

Tarikh Akhir Kemaskini February 7, 2019
This course is Campus based
Start Date
Sept. 2019
Duration
Sepenuh masa
Price
12,000 USD
setiap tahun.
Deadline
Ogos. 2, 2019
Ikut lokasi
Ikut tarikh
Start Date
Sept. 2019
End Date
Ogos. 31, 2023
Tarikh tutup permohonan
Ogos. 2, 2019

Sept. 2019

Location
Tarikh tutup permohonan
Ogos. 2, 2019
End Date
Ogos. 31, 2023