Program ini mencerminkan permintaan masyarakat umum untuk memahami dan menganalisis mekanisme perubahan buruk terhadap alam sekitar dan mencari cara untuk mengurangkannya.

Matlamat utama kajian ini adalah analisis terperinci tentang keadaan semasa alam sekitar, pengenalpastian pencemar utama, dinamik, proses pengangkutan, dan transformasi di antara pelbagai ruang alam sekitar.

Aspek penting dalam kajian ini ialah mengenalpasti proses biotik dan abiotik, fenomena, spesies, dan / atau kumpulan mereka (dan gabungan mereka) yang mungkin melalui pengantaraan keadaan, tingkah laku mereka atau mekanisme tertentu membantu pengenalan awal gangguan yang tidak diingini daripada sistem alam sekitar yang diberikan (udara, air, tanah, biota, dan lain-lain).

Semasa tempoh pengajian, graduan akan memperoleh sikap yang diperlukan terhadap kreatif dan / atau kerja berpasukan berdasarkan kaedah saintifik umum. Pemohon bersedia untuk kreatif dan pada tahap kepakaran yang tinggi menyelesaikan masalah kompleks dan rumit sains asas dan digunakan. Beliau akan memperoleh pengalaman mendalam dalam kerja makmal dan / atau bidang dan bersedia untuk merancang projek saintifik. Dia / dia perlu menggunakan teknik statistik / grafik yang bersesuaian dan menerbitkan hasil yang diperolehi dalam jurnal saintifik yang terkenal. Program kajian ini bertujuan untuk menyediakan individu kepada pembawa saintis yang bertindak dalam bidang sains yang diterapkan atau asas atau pakar pengurusan alam sekitar yang berkemahiran tinggi yang memenuhi keperluan sektor swasta, bukan keuntungan atau kerajaan.

Fokus utama Ph.D. program adalah Ph.D. disertasi. Untuk memenuhi kriteria program, pemohon harus mengharapkan untuk menghadiri kursus sokongan dan lulus peperiksaan yang sesuai.


Perihalan kriteria pengesahan dan penilaian

Peperiksaan masuk adalah satu pusingan dalam bentuk wawancara. Berdasarkan permintaan bertulis yang dikemukakan secara elektronik bersama-sama dengan permohonan tetapi tidak lewat dari 19 Mei 2019, Dekan boleh membenarkan pemeriksaan masuk dilakukan melalui teknologi maklumat dan komunikasi, tetapi hanya untuk alasan yang serius dan didokumentasikan seperti kesihatan atau belajar di luar negeri.

Semasa peperiksaan masuk, calon mesti menunjukkan kemahiran teknikal dan linguistik untuk mengkaji program yang diberikan, bersama dengan ciri-ciri yang diperlukan untuk kerja saintifik. Peperiksaan itu dinilai dengan maksimum 100 mata, di mana 30 mata diberikan sebagai bonus untuk memberikan idea yang lebih spesifik mengenai kandungan kajian dan kerja disertasi yang dirancang dalam lampiran permohonan sukarela, termasuk topik disertasi, anotasi ringkas, jabatan penyelia yang dijangka dan persetujuan penyelia khusus untuk menyelia projek doktoral itu.


Syarat kemasukan

Kemasukan ke pengajian Doktor Falsafah adalah dibiayai oleh program pengajian Master yang berjaya.

Kaedah pengesahan:


Peraturan yang mengawal pengecualian dari peperiksaan masuk

Peperiksaan masuk boleh diketepikan berdasarkan permintaan bertulis daripada calon, dengan syarat mereka telah berjaya memohon projek STARS pada tahun akademik yang diberikan. Permintaan sedemikian, bersama-sama dengan dokumentasi bahawa syarat telah dipenuhi, mesti dikemukakan (tetapi tidak secara elektronik) pada 19 Mei 2019.


Prospek Kerjaya

A Ph.D. lulusan dalam Sains Alam Sekitar berpendidikan untuk menyelesaikan masalah penyelidikan alam sekitar yang digunakan dan secara kreatif dan dengan kepakaran yang tinggi. Dia mampu mengiktiraf proses yang membawa kepada perubahan dalam persekitaran biofisik, untuk menganalisis punca perubahan ini dan menilai kesan yang berkaitan. Berdasarkan pengetahuan ini, Ph.D. graduan bersedia untuk menyediakan kaedah yang bertujuan untuk penambahbaikan terhadap alam sekitar serta keadaan sosial, kesihatan, dan ekonomi masyarakat manusia. Lulusan yang berpengalaman dalam bidang dan kerja makmal, dapat merumuskan hipotesis penyelidikan, melaksanakan kerja konseptual yang mengarah kepada cadangan projek, mengendalikan data penyelidikan, menggunakan kaedah statistik dan / atau graf yang bersesuaian dan menerbitkan keputusan yang diperolehi.

Program diajar dalam:
  • English

Lihat 29 lagi program yang ditawarkan oleh Charles University Faculty of Science »

Tarikh Akhir Kemaskini Januari 4, 2019
Kursus ini Lokasi Kampus, Dalam Talian & Kampus Digabungkan
Start Date
Okt 2019
Duration
Sepenuh masa
Price
50,000 CZK
setiap tahun akademik. Bayaran permohonan dalam talian: 540 CZK. Kertas Permohonan: 590 CZK.
Ikut lokasi
Ikut tarikh
Start Date
Okt 2019
Tarikh tutup permohonan

Okt 2019

Location
Tarikh tutup permohonan
End Date