PhD dalam Psikologi Klinikal

Kelas bermula lewat September

Ph.D. program merayakan tradisi 30 tahun yang menawarkan psikologi klinik pendidikan kedoktoran mendalam tradisi psikologi, yang menekankan teori radikal, pendidikan klinikal relasi yang mendalam, dan penglibatan dalam isu keadilan sosial dan penjagaan. Program ini menyediakan psikologi melalui integrasi tradisi psikologi mendalam, biasiswa sains manusia, dan komuniti praxis.

Belajar Tentang Psikologi Klinikal Ph.D. Program

Mengenai Ph.D. Program

Pelajar bersedia untuk amalan profesional sebagai pengamal sarjana yang latihan kliniknya dipertingkatkan oleh biasiswa dan diperkaya oleh kemahiran analisis dan tafsiran yang dihasilkan melalui penyelidikan. Kurikulum kami direka untuk membawa kepada lesen sebagai seorang psikologi klinikal (berdasarkan keperluan pendidikan untuk psikologi di negeri California).

Model Sains Manusia

Komitmen kami terhadap model psikologi sains manusia - alternatif yang sesuai untuk pendekatan sains semula jadi psikologi konvensional - menekankan makna sebagai komponen asas kehidupan psikologi. Fokus pada makna manusia yang dilakukan dalam penyelidikan kualitatif dan amalan klinikal, menghasilkan pemahaman yang mendalam tentang bagaimana perkara penting bagi orang dalam situasi kehidupan mereka.

Mengakui watak budaya dan sejarah makna, psikologi sains manusia sengaja bergabung dengan kemanusiaan dan menanam pelbagai cara untuk mengetahui, seperti imaginasi dan kesedaran meditasi, di luar sebab penting yang digunakan oleh sains semula jadi. Oleh itu, kurikulum kami diselitkan dengan kajian mitologi, sejarah, agama, falsafah, dan seni.

"Saya mahu psikologi mempunyai pangkalannya dalam imaginasi orang daripada statistik mereka dan diagnosis mereka."
James Hillman

Perspektif Psikologi Kedalaman

Dalam model sains manusia, Ph.D. program memberi tumpuan kepada tradisi psikologi mendalam. Ditemui dalam pelbagai konteks dan perspektif budaya, termasuk penerokaan terobosan Freud dan Jung, psikologi mendalam dibezakan dengan pengiktirafan mereka tentang dimensi laten atau tidak sedar kehidupan psikologi. Unsur tidak sedar ini, dimensi kedalaman yang wujud dalam pengalaman manusia, difahami sebagai penting kepada sifat transformasi hubungan terapeutik.

Program kami diilhamkan oleh perspektif psychoanalytic, Jungian, dan eksistensi-fenomenologi dalam formulasi sejarah dan kontemporari mereka, termasuk psikologi arketik, hubungan, dan hermeneutik. Perhatian penting diberikan kepada dialog dengan disiplin yang berkaitan seperti multikulturalisme, postmodernisme, teori feminis, kajian gender, psikologi pribumi, teori kerumitan, postcolonialism, kajian ekologi, dan pemikiran Timur.

"Kita memerlukan imej dan mitos di mana kita boleh melihat siapa kita dan apa yang kita mungkin menjadi."
Christine Downing

Latihan Klinikal

Dengan menekankan kepentingan biasiswa dalam pendidikan ahli psikologi, program ini terus mendekati pendekatan psikologi mendalam kepada amalan klinikal. Orientasi klinikal yang membekalkan kurikulum kami, memudahkan penglibatan teori dan penyelidikan dalam menangani masalah individu, masyarakat, dan global.

Pelajar menerima latihan klinikal yang menyeluruh yang dimaklumkan oleh psikologi Jungian, psikoanalisis, dan fenomenologi serta pendekatan mendalam kontemporari untuk psikoterapi.

Arahan klinikal menekankan pentingnya hubungan terapeutik, terutamanya pemindahan dan dinamik balas balas, pentingnya mimpi, lampiran dan trauma dalam perkembangan awal serta peringkat perkembangan sepanjang hayat, perpaduan sebagai proses transformasi psikik, dan konteks budaya penyembuhan. Dialog kritikal dikekalkan dengan perkembangan kontemporari dalam bidang, seperti neurosains.

"Kehidupan psikologi dalam tekstur, struktur, dan fungsinya adalah realiti metafora."
Robert D. Romanyshyn

Penyelidikan

Kurikulum penyelidikan kami yang kukuh dipandu oleh pemahaman psikologi mendalam mengenai fenomena psikologi. Oleh itu, kursus memberi tumpuan kepada kaedah penyelidikan kualitatif yang mengesahkan dimensi penafsiran deskripsi serta dinamik tidak sedar antara penyelidik dan apa yang sedang dikaji. Penyelidikan pelajar merangkumi usaha mencari pengetahuan, transformasi peribadi, dan amalan penglibatan sosial.

Matlamat

Matlamat kami adalah untuk mempersiapkan para pelajar untuk terlibat secara konstruktif dalam pelbagai klinikal, akademik, dan komuniti yang pelbagai sebagai penyelidik dan pakar klinik yang didasarkan pada pendekatan psikologi klinikal yang sangat berperikemanusiaan, teoritikal canggih, dan sosial.

Keindahan kampus yang menarik, format residen yang kuat

Soalan Lazim Program

Apa yang berbeza mengenai pendidikan kedoktoran dalam psikologi klinikal di Pacifica?

Pacifica Graduate Institute mempunyai sejarah selama 40 tahun menyediakan latihan psikologi mendalam dalam model sains manusia, dan kekal sebagai salah satu dari beberapa institusi di dunia untuk menawarkan gelar yang membawa pendidikan psikologi klinikal bersama-sama dengan tradisi psikologi mendalam, yang merangkumi bidang-bidang seperti kemanusiaan, mitologi, falsafah, kajian kebudayaan, dan sains manusia. Di samping itu, pendidikan Pacifica menekankan penglihatan kontemporari dinamik untuk memahami pengalaman manusia, yang termasuk pendekatan somatik, berasaskan rohani, adat, pelbagai budaya, neuropsikologi, dan komuniti.

Adakah menerima Doktor Falsafah dari program psikologi klinikal Pacifica memenuhi kelayakan yang diperlukan untuk dilesenkan sebagai Psikologi Klinikal di California?

Kurikulum kami direka untuk membawa kepada lesen sebagai psikologi klinikal (berdasarkan keperluan pendidikan untuk ahli psikologi di Negeri California). Untuk menerima lesen Psikologi Klinik California, pelajar juga harus berjumpa dengan jam klinikal pasca kedoktoran dan keperluan pemeriksaan Negeri. Sebagai sebahagian daripada menerima ijazah dari program kami, pelajar dikehendaki melengkapkan jam latihan magang pra-doktoral yang memenuhi keperluan Lembaga Psikologi California. Keperluan eligibility untuk program magang formal di California ditetapkan oleh organisasi yang bervariasi, termasuk Dewan Pelatihan Psikologi California (CAPIC) yang mengatur banyak tapak klinik yang merangkul modalitas psikologis yang mendalam. Pacifica adalah ahli sekolah lulusan CAPIC, dan pelajar akan dibimbing menerusi proses permohonan secara formal ke semua laman web tersebut. Berikutan penerimaan ijazah mereka dari Pacifica, pelajar mesti mengikut keperluan negeri, termasuk waktu klinikal yang diselia pasca doktor dan lulus ujian peperiksaan nasional dan negeri (EPPP dan CPLEE). Pemohon dan pelajar bertanggungjawab untuk mengikuti dan mematuhi keperluan pelesenan negeri atau negara lain, di mana mereka ingin tinggal dan berlatih, yang mungkin berbeza dari keperluan California.

Berapa lamakah Ph.D. program?

Pelajar menghadiri kelas dalam Ph.D. program selama tiga tahun pada asas sepanjang tahun (termasuk musim panas). Setiap kelas diadakan pada sesi sembilan, empat (4) hari. Satu minggu musim panas tujuh hari berlaku pada suku musim panas. Pelajar menyelesaikan disertasi mereka selepas tiga tahun kerja kursus. Terdapat had masa lapan tahun untuk menyelesaikan program ijazah. Sila lihat graf di bawah untuk gambaran keseluruhan mengenai Ph.D. program.

Apakah format kelas umum?

Kelas-kelas itu adalah gabungan format kuliah dan perbincangan dan berlaku di kampus Pacifica. Walaupun fakulti mempunyai bahan kuliah, masa telah diketepikan untuk perbincangan dan masa tanya jawab. Beberapa kelas termasuk pembentangan oleh pakar, aktiviti pengalaman (misalnya, ritual, latihan somatik), serta masa untuk memproses maklumat sebagai satu kumpulan. Sistem kohort di Pacifica menggalakkan proses pembelajaran kolaboratif mendalam yang mengintegrasikan pelbagai konteks peribadi dan budaya yang mempengaruhi pembelajaran dan membimbing perbincangan.

Berapa banyak kerja diperlukan di luar kelas?

Tugasan kelas terdiri daripada pembacaan, refleksi / perbincangan, peperiksaan, kertas atau projek. Untuk setiap jam di kelas, sekurang-kurangnya tiga jam kerja akademik di luar kelas dijangka. Kali ini mungkin termasuk membaca, refleksi, penyelidikan, dan penulisan. Kajian sarjana, secara amnya, memerlukan dua puluh (20) jam pengajian seminggu dengan tambahan praktikal 15 hingga 20 jam amali setiap minggu pada tahun kedua dan ketiga. Disertasi dan latihan dilakukan selepas kerja kursus selesai dan peperiksaan menyeluruh diluluskan.

Latihan klinikal eksperimen di tapak latihan klinikal di luar kampus adalah bahagian penting dalam program doktoral. Pelajar menyelesaikan minimum 1,000 jam praktikum, 1,500 jam magang, dan 60 jam terapi peribadi. Pengarah Latihan Klinikal bekerja bersama-sama dengan pelajar untuk meletakkan mereka dalam praktik pada permulaan tahun pengajian akademik kedua mereka. Pelajar menerima pengawasan dan diberikan maklum balas di lokasi luar tapak serta semasa kursus kampus.

Apabila pelajar menyelesaikan kursus dan praktik mereka dan lulus peperiksaan yang komprehensif, pelajar memasuki kuliah luar kampus di mana mereka juga diberi pengawasan dan maklum balas. Latihan magang diselesaikan dalam suasana multidisiplin yang menawarkan pelbagai pengalaman latihan. Untuk mendapatkan latihan magang pra-doktoral, pelajar sering bersaing dalam proses permohonan berdaya saing di seluruh negara atau seluruh negara. Bagaimanapun, keadaan California membenarkan latihan klinikal di bawah psikologi berlesen sebagai pembantu psikologi untuk melengkapkan waktu magang pra-doktoral yang dikehendaki oleh negara California terhadap lesen psikologi. Latihan di laman web pelbagai budaya digalakkan.

Bilakah pelajar mempunyai peluang untuk bertemu dengan fakulti?

Setiap ahli fakulti pengajar memegang jam pejabat semasa pelajar berada di kampus serta semasa waktu tertentu sepanjang minggu. Jadual waktu pejabat dan helaian pendaftaran disediakan semasa setiap sesi pembelajaran. Pelajar juga diberikan penasihat fakulti teras yang menghubungkan mereka dengan aspek-aspek yang bervariasi dari perkembangan akademik dan profesional mereka. Pada permulaan musim bunga, penasihat fakulti menilai kemajuan yang setiap pelajar membuat dalam program sebagai sebahagian daripada penilaian tahunan pelajar.

Di manakah pelajar melengkapkan keperluan praktikum / latihan 2,500 jam?

Pelajar dalam program klinikal doktoral dikehendaki mengumpul sebanyak 2,500 jam pengalaman klinikal yang diluluskan dan diselia. Jam-jam ini diperolehi dalam dua "peringkat" latihan: Praktikum (1000 jam diperlukan) dan magang (1,500 jam diperlukan). Kedua-dua peringkat latihan diperolehi di lokasi luar kampus seperti amalan swasta kumpulan, klinik, hospital, pusat rawatan, atau agensi lain, di mana ahli psikologi menyediakan perkhidmatan. Latihan Praktikum adalah tahap latihan yang lebih rendah dengan pengawasan yang lebih intensif dan arahan dan diperoleh pada tahun kedua dan ketiga kelas di Pacifica. Buku Panduan Latihan Klinikal menggariskan keperluan untuk memulakan latihan klinikal. Semasa kursus kursus di kampus, para pelajar mengambil bahagian pada seminar praktikum pada Khamis malam yang direka untuk mendalami pengalaman latihan klinikal mereka dalam perbincangan kumpulan kecil, persidangan kes, dan pengawasan yang intensif oleh fakulti. Berbeza dengan latihan practicum, latihan magang adalah tahap latihan yang lebih tinggi dengan lebih banyak kemerdekaan dan tanggungjawab dan dilakukan setelah pelajar menyelesaikan semua kursus dan lulus peperiksaan yang komprehensif. Latihan, berbeza dengan praktikum, adalah pengalaman latihan summative dan capstone, di mana kemahiran dan pengetahuan yang diperoleh melalui kursus dan pengalaman praktikum dilaksanakan. Semua aktiviti latihan yang diterangkan di sini diselaraskan dan disokong oleh Pejabat Latihan Pacifica, termasuk Penyelaras Latihan dan Pengarah Latihan Klinikal.

Bolehkah pelajar menggunakan jam terapi peribadi lewat untuk memenuhi keperluan terapi peribadi 60 jam?

Keperluan terapi personal merupakan bagian yang tidak terpisahkan dari program ini, penting bagi pengembangan klinisi yang memanfaatkan diri mereka sebagai instrumen penyembuhan orang lain. Di samping itu, kesedaran diri peribadi adalah penting untuk proses lain menjadi pelajar termasuk menjalankan kajian penyelidikan dengan peserta manusia atau terlibat dalam dialog klinikal dan ilmiah dalam bidang yang memperluas pengetahuan psikologi. Oleh itu, sekurang-kurangnya 60 jam terapi peribadi mesti diselesaikan semasa pelajar didaftarkan dalam program ini. Jam-jam ini boleh diselesaikan dalam tetapan individu, kumpulan, pasangan atau keluarga.

Gambaran Keseluruhan Kurikulum

Psikologi Klinikal Ph.D. kelas berlangsung dalam sesi empat hari (Khamis petang hingga petang Ahad) sekali setiap bulan semasa musim gugur, musim sejuk, dan musim bunga. Terdapat juga satu sesi musim panas tujuh hari setiap tahun. Antara sesi pembelajaran, nasihat, bimbingan, pengajaran dan pengajaran terus menerus melalui bimbingan individu dan kumpulan dari fakulti, pembelajaran web yang dipertingkatkan, dan kumpulan sokongan kohort.

Tahun pertama

Kursus

 • Sejarah dan Sistem Psikologi - CP 700, 2 unit
 • Penilaian Psikologi I - CP 930, 2 unit
 • Penilaian Psikologi II - CP 931, 2 unit
 • Amalan Undang-Undang, Etika dan Profesional - CP 832, 2 unit
 • Advanced Psychopathology I - CP 730, 2 unit
 • Asas Biologi Perilaku Manusia - CP 735, 2 unit
 • Psikologi Fenomenologi: Teori dan Amalan - CL 917, 2 unit
 • Psikoterapi Berasaskan Psikoanalisis I - CP 711, 2 unit
 • Pengenalan kepada Psikologi Kedalaman dan Tradisi Sains Manusia - CL 819, 2 unit
 • Psikoterapi Berbasis Jungian I - CP 810, 2 unit
 • Topik Khas - CP 799, 2 unit
 • Seminar Pembangunan Profesional I - CL 755, 1 unit
 • Seminar Pembangunan Profesional II - CL 756, 1 unit
 • Seminar Pembangunan Profesional III - CL 757, 1 unit
 • Reka Bentuk Penyelidikan dan Metodologi I: Gambaran Keseluruhan - CP 932, 2 unit
 • Reka Bentuk Penyelidikan dan Metodologi II: Kaedah Kualitatif - CP 933, 2 unit
 • Analisis Kuantitatif dan Analisis Statistik Univariat - CP 926, 3 unit
 • Penilaian Tahunan Tahunan untuk Program Kemajuan - CL 758, 0 unit

Tahun kedua

Kursus

 • Prinsip Psychopharmacology - CP 873, 2 unit
 • Psikologi Pembangunan Melalui Lifespan - CP 830, 3 unit
 • Alkohol, Ketergantungan Kimia, dan Kelakuan Addictive - CL 900, 2 unit
 • Pendekatan Orang Asli kepada Psikologi - CP 803, 1 unit
 • Yayasan Kognitif Perilaku Manusia - CL 837, 2 unit
 • Yayasan Affective of Human Behavior - CL 838, 2 unit
 • Psikoterapi berasaskan Psychoanalytic II - CP 712, 2 unit
 • Psikologi Archetypal: Teori dan Amalan - CP 840, 2 unit
 • Yayasan Sosial Perilaku Manusia - CL 800, 2 unit
 • Topik Khas - CP 799, 2 unit
 • Psikoterapi Berbasis Jungian II - CP 811, 2 unit
 • Seminar Praktikum Penyelia I - CL 759, 1 unit
 • Seminar Praktikum Penyelia II - CL 760, 1 unit
 • Seminar Praktikum Penyelia III - CL 761, 1 unit
 • Kedalaman Kaedah Psikologi I - CL 928, 2 unit
 • Pembangunan Disertasi I - CP 961, 1 unit
 • Reka Bentuk Penyelidikan III: Ujian dan Pengukuran - CP 934, 2 unit
 • Penilaian Tahunan Tahunan untuk Program Kemajuan - CL 762, 0 unit

Tahun ketiga

Kursus

 • Advanced Psychopathology II - CP 731, 2 unit
 • Psikoterapi dengan Populasi Pelbagai - CP 845, 2 unit
 • Prinsip Penyeliaan dan Perundingan Klinikal - CL 752, 2 unit
 • Penilaian Keperibadian Projekif - CL 938, 1 unit
 • Amalan Terbaik Berdasarkan Bukti - CL 912, 2 unit
 • Keganasan dan Trauma - CP 834, 1 unit
 • Jantina dan Seksualiti Manusia - CP 901, 1 unit
 • Psikoterapi Post-Jungian: Teori dan Amalan - CP 745, 2 unit
 • Psikoterapi Imagina - CP 814, 2 unit
 • Topik Khas - CP 799, 2 unit
 • Seminar Praktikum Psikoterapi I - CL 763, 1 unit
 • Seminar Praktikum Psikoterapi II - CL 764, 1 unit
 • Seminar Praktikum Psikoterapi III - CL 765, 1 unit
 • Pembangunan Disertasi II - CP 962, 2 unit
 • Kedalaman Kaedah Psikologi II - CL 929, 2 unit
 • Pembangunan Disertasi III - CP 963, 2 unit
 • Reka Bentuk Penyelidikan dan Metodologi IV: Kaedah Kualitatif Lanjutan - CL 940, 2 unit
 • Penilaian Tahunan Ketiga untuk Program Kemajuan - CL 766, 0 unit

Berlanjut

Projek Capstone dan Keperluan Program

 • Portfolio Peperiksaan Komprehensif - CP 989, 0 unit
 • Penulisan Disertasi - CP 990, 15 unit
 • Psikoterapi Peribadi - CP 950, 0 unit

Keperluan untuk Pengijazahan

Keperluan Ijazah untuk Pengijazahan

 1. Pelajar mesti melengkapkan sejumlah 105 unit suku tahunan untuk memenuhi keperluan unit untuk tamat pengajian.
 2. Gred minimum "B" diperlukan dalam setiap kursus yang telah disiapkan. Purata titik gred kumulatif 3.0 mesti dikekalkan.
 3. Pelajar mesti memenuhi keperluan kehadiran seperti dinyatakan dalam Buku Panduan Pelajar.
 4. Pelajar mesti mengemukakan dan mempertahankan disertasi asal yang diterima oleh fakulti.
 5. Pelajar dikehendaki melengkapkan minimum 1,000 jam praktikum, 1,500 jam magang, dan 60 jam terapi peribadi.
 6. Pelajar mesti berjaya melayakkan Portfolio Komprehensif pada akhir tahun ketiga.

Latihan Klinikal

Dibutuhkan minimum 1,000 jam praktikum dan 1,500 jam magang. Pelajar mesti mendapatkan Pelatih melalui proses permohonan yang berdaya saing. Adalah amat disyorkan bahawa latihan ini akan disiapkan dalam suasana multidisiplin yang menawarkan pelbagai pengalaman latihan. Praktik pra-doktoral dalam psikologi klinikal adalah pengalaman latihan summordinasi yang diawasi, yang mengintegrasikan pembelajaran akademik dan sebelum ini menggunakan latihan klinikal di peringkat praktikum. Setelah selesai program akademik, ujian komprehensif, disertasi, dan latihan praktikum 1,000 jam, pelajar yang berpengalaman perlu melengkapkan 1,500 jam praktik pra-doktoral dalam psikologi klinikal. Pelajar dari California boleh menyertai sistem pencocokan California untuk latihan magang melalui Majlis Pelatihan Psikologi California (CAPIC). Calon untuk magang mestilah menunjukkan kesediaan untuk memohon latihan kepada Pengarah Latihan Klinikal.

Untuk keterangan penuh semua keperluan, rujuk edisi semasa Buku Pedoman Pelajar Pacifica, Buku Panduan Latihan Klinikal, dan Buku Panduan Disertasi.

Fakulti Fakulti

Setiap pelajar ditugaskan sebagai Penasihat Fakulti untuk mentor sepanjang program. Penasihat Fakulti bertemu secara tetap dengan penasihat pelajar mereka untuk memantau prestasi akademik mereka, membincangkan minat penyelidikan, mengawasi pembangunan klinikal, membantu dengan keputusan disertasi, dan memberikan sokongan peribadi dan profesional.

Persediaan untuk Pelesenan Psikologi Klinikal

Kurikulum ini tidak bertujuan untuk memenuhi semua keperluan setiap negeri untuk lesen dalam psikologi klinikal. Pelajar yang mencari lesen di California memperoleh latihan kedoktoran yang diiktiraf serantau menjadikan mereka berkelayakan untuk meneruskan lesen sebagai ahli psikologi klinikal di negeri California (kerana keperluan boleh berubah, pelajar bertanggungjawab untuk mengekalkan kesedaran mengenai peraturan lesen oleh kerajaan). Pelajar mungkin perlu memenuhi keperluan lesen tambahan di negara asal mereka. Setiap pelajar bertanggungjawab untuk menentukan dan menampung semasa mengenai keperluan pelesenan negeri mereka.

Untuk maklumat penting tentang hutang pendidikan, pendapatan, dan tingkat penyelesaian pelajar yang menghadiri program ini, sila lawati halaman Pekerjaan Gainful. Psy.D. Pacifica Graduate Institute Pascasarjana. dan Ph.D. Program ini diakreditasi oleh Persatuan Sekolah dan Kolej Barat (WASC) dan Jabatan Pendidikan untuk menawarkan bantuan kewangan. Program doktoral Pacifica dalam Psikologi Klinikal tidak diakreditasi oleh Persatuan Psikologi Amerika.

Syarat Kemasukan

 • Pemohon dijangka membawa asas yang kukuh dalam biasiswa psikologi, khususnya penyelidikan dan penulisan ilmiah, serta minat dan kebolehan yang ditunjukkan untuk kajian psikologi mendalam, yang akan dinilai semasa proses permohonan untuk pemohon peringkat sarjana muda.
 • Program mencari individu yang berpikiran secara psikologi, dan menunjukkan bukti ketahanan emosi, kesedaran budaya, dan komitmen untuk mempersoalkan ilmiah yang diperlukan untuk bekerja dengan individu dan komuniti yang pelbagai
 • Sebagai tambahan kepada kemahiran menulis dan kemahiran biasiswa, calon yang berjaya akan mempunyai pengalaman klinikal yang diawasi dan menunjukkan minat terhadap hubungan antara psikologi, kemanusiaan, dan sains manusia.
 • Pengalaman psikoterapi kedalaman peribadi sangat dihargai.
 • Keperluan Permohonan:
  • Penyataan Peribadi (3-5 halaman)
  • Resume / CV
  • Sampel Penulisan Akademik minimum 10 halaman dan sampel penulisan tambahan pada bawah sadar
  • 3 huruf dengan borang cadangan
  • Transkrip rasmi - mesti mempunyai ijazah sarjana muda / sarjana dari institusi pendidikan tinggi yang bertauliah atau bertauliah di peringkat serantau
Program diajar dalam:
English

Lihat 1 lagi program yang ditawarkan oleh Pacifica Graduate Institute »

Kursus ini Lokasi Kampus
Start Date
Duration
Sepenuh masa