PhD dalam Photonics

Umum

3 lokasi tersedia

Penerangan Program

Fasa Penyelidikan

Pelajar yang memasuki program di fasa penyelidikan mestilah berjaya menyelesaikan fasa kajian program atau sebaliknya mendapat ijazah Sarjana yang cemerlang dengan pendedahan yang mencukupi untuk fizik dari tempat lain.

Semasa fasa penyelidikan, pelajar memberi tumpuan kepada penyelidikan saintifik untuk Ph.D. projek yang dijalankan dalam kumpulan penyelidikan yang diketuai dan diselia oleh Fellow MPSP. Pelajar juga diberikan penyelia bersama, yang idealnya terletak di universiti lain. Pengawasan tertutup dipastikan melalui mesyuarat tetap dan laporan kemajuan. Ijazah akademik akhir dianugerahkan oleh universiti atau organisasi penyelidikan yang mana pengawal MPSP-Fellow bersekutu. Pelajar juga digalakkan untuk menjalankan penyelidikan jangka pendek atau pertengahan dengan kumpulan penyelidikan yang diketuai oleh penyelia bersama mereka.

Pelajar ditawarkan pelbagai peluang latihan dan bengkel untuk memilih kecekapan sosial atau profesional yang lebih lanjut seperti pengurusan projek atau kepimpinan dan organisasi permulaan, serta seminar pakar yang lebih spesifik disiplin. Selain itu, dalam usaha untuk mewujudkan dan mengekalkan rangkaian yang kukuh, pelajar MPSP kajian dan penyelidikan terlibat dalam sekolah musim panas dan musim gugur MPSP.

Selain itu, Ph.D. pelajar hadir dan membincangkan kemajuan penyelidikan mereka di seminar doktoral yang ditawarkan secara berkala, membawa bersama peserta dari pelbagai kumpulan penyelidikan. Disebabkan oleh ciri-ciri seluruh negara program, kursus semasa fasa penyelidikan akan disediakan secara besar-besaran melalui Kampus Maya MPSP.

123908_Programm.jpg

Topik Penyelidikan

Ph.D. topik penyelidikan yang tersedia untuk fasa penyelidikan program

Bidang penyelidikan yang disenaraikan di bawah ini kini boleh didapati untuk Ph.D. penyelidikan dalam program MPSP. Pelajar yang memohon masuk ke dalam fasa penyelidikan secara langsung diperlukan untuk memberikan keutamaan sekurang-kurangnya satu (dan maksimum lima) bidang penyelidikan yang disenaraikan di mana mereka ingin mendasarkan sains mereka. penyelidikan. Topik khusus dalam bidang ini dipaparkan di laman web dan boleh disesuaikan dalam proses pemilihan bersama dengan penyelia yang berpotensi. Perubahan mengenai pilihan boleh dibuat sebelum tarikh akhir permohonan.

 • Pengimejan Lanjutan
 • Fizik Attosecond
 • Biophotonics
 • Serat optik
 • Pembangunan Sumber Laser
 • Nanophotonics
 • Nanoskopi
 • Reka Bentuk Optik
 • Komunikasi optik
 • Optik Kuantum
 • Fizik Strongfield
 • Pengimejan Ultrafast
 • Sains X-ray

123911_original_.jpg

Tarikh Akhir Kemaskini Mac 2020

Latar Belakang Pusat Pengajian

The MPSP is an interdisciplinary, nationwide graduate school offering a unique, two-phase Ph.D. program to excellent students from all over the world. It prides itself on a wide-ranging network includ ... Baca lebih lanjut

The MPSP is an interdisciplinary, nationwide graduate school offering a unique, two-phase Ph.D. program to excellent students from all over the world. It prides itself on a wide-ranging network including highly renowned research institutes and significant establishments within the photonics industry. Baca Ringkas
Munich , Erlangen , Jena , Karlsruhe + 3 Lagi Kurang