PhD dalam Perakaunan

Umum

Penerangan Program

accounting

HKUST adalah rumah bagi program perakaunan alt = "utama Asia, yang menggabungkan penyelidikan terkemuka di dunia, pengajaran pemenang anugerah, pelajar cemerlang, dan kurikulum canggih untuk melatih pemimpin esok. Semua fakulti mempunyai Ph.D dari dunia universiti penyelidikan teratas.

Dalam tahun-tahun kebelakangan ini, Jabatan Perakaunan secara konsisten telah menguasai antara yang terbaik di seluruh dunia untuk penerbitan dalam alt = "jurnal penyelidikan perakaunan. Sebagai contoh, menurut University of Texas di Dallas Top 100 Kedudukan Penyelidikan Sekolah Perniagaan, Jabatan berada di kedudukan ke-15 di seluruh dunia pada penerbitan dalam tiga alt alt = "jurnal perakaunan lebih dari sepuluh tahun (2003-2012).

HKUST diakreditasi oleh Institut Akauntan Awam Bertauliah Hong Kong. Pada tahun 1999, HKUST menjadi alt = "program perakaunan di luar Amerika Utara untuk memenangi akreditasi dari AACSB, agensi perakuan utama untuk sekolah perniagaan. Pada tahun 2003, HKUST menjadi universiti pertama di luar Amerika Utara yang dianugerahkan bab Beta Alpha Psi, premier dunia alt = "organisasi kehormat perakaunan.

Jabatan ini menganjurkan Simposium Musim Panas Antarabangsa mengenai Penyelidikan Perakaunan di kampus HKUST yang kini menjadi acara penting pada kalendar alt = "akademik akauntan di seluruh dunia.

Ph.D. program adalah serupa dalam struktur dan kandungan kepada mereka di universiti terkemuka lain di dunia. Pelajar dikehendaki menjalani latihan kursus yang ketat dalam tempoh dua tahun pertama untuk membina asas pengetahuan yang kukuh mengenai teori ekonomi, statistik / ekonomi, kewangan, serta alt = "perakaunan. Selepas lulus peperiksaan kelayakan, mereka secara formal memasuki disertasi Sepanjang program ini, penasihat fakulti bekerja rapat dengan para pelajar untuk memberikan nasihat dan bimbingan mengenai kursus dan pembangunan penyelidikan.

Foci Penyelidikan

Ahli fakulti memberi tumpuan terutamanya pada: alt kewangan = "perakaunan dan pasaran modal, harga sekuriti, topik yang berkaitan dengan China, pengurusan pendapatan, media kewangan, kesan sebenar alt =" maklumat perakaunan, pengauditan, dan tadbir urus korporat.

accounting

Syarat Kemasukan

i. Keperluan Kemasukan Am

Pemohon yang ingin masuk ke program ijazah kedoktoran hendaklah mempunyai:

  • Mendapat ijazah sarjana muda dengan rekod prestasi cemerlang yang terbukti dari institusi yang diiktiraf; atau mengemukakan bukti kerja yang memuaskan di peringkat pascasiswazah secara sepenuh masa selama sekurang-kurangnya satu tahun, atau secara sambilan selama sekurang-kurangnya dua tahun.

ii. Keperluan Pendaftaran Bahasa Inggeris

Anda perlu memenuhi keperluan bahasa Inggeris dengan salah satu pencapaian kemahiran berikut *:

  • TOEFL-iBT: 80 #
  • TOEFL-pBT: 550
  • TOEFL-Revised Paper-Delivered Test: 60 (jumlah markah untuk bahagian Membaca, Mendengar dan Menulis)
  • IELTS (Modul Akademik): Skor keseluruhan: 6.5 dan Semua sub skor: 5.5

* Jika bahasa pertamanya adalah bahasa Inggeris, dan gelar sarjana atau kelayakan setaraf anda dianugerahkan oleh sebuah institusi di mana bahasa pengantar adalah bahasa Inggeris, anda akan dikecualikan daripada memenuhi keperluan Bahasa Inggeris di atas.

# merujuk kepada skor keseluruhan dalam satu percubaan tunggal

Untuk maklumat lebih lanjut mengenai program, sila rujuk pg.ust.hk/program

Tarikh Akhir Kemaskini Okt 2020

Latar Belakang Pusat Pengajian

Located at the Clear Water Bay of Hong Kong, the Hong Kong University of Science and Technology (HKUST) is a research-focused institution that ranks first among top young universities in the world (Ti ... Baca lebih lanjut

Located at the Clear Water Bay of Hong Kong, the Hong Kong University of Science and Technology (HKUST) is a research-focused institution that ranks first among top young universities in the world (Times Higher Education Young University Rankings, 2020). With an international outlook and global reputation, the university aims to be a leading university, both locally and internationally, through excellence in teaching and research. Baca Ringkas