PhD dalam Perakaunan

Umum

Penerangan Program

accounting

HKUST adalah rumah kepada alt = "program perakaunan utama Asia, menggabungkan penyelidikan utama dunia, pengajaran memenangi anugerah, pelajar cemerlang, dan kurikulum terkini untuk melatih pemimpin esok. Semua fakulti mempunyai PhD dari penyelidikan terunggul di dunia universiti.

Dalam tahun-tahun kebelakangan ini, Jabatan Perakaunan secara konsisten telah menguasai antara yang terbaik di seluruh dunia untuk penerbitan dalam alt = "jurnal penyelidikan perakaunan. Sebagai contoh, menurut University of Texas di Dallas Top 100 Kedudukan Penyelidikan Sekolah Perniagaan, Jabatan berada di kedudukan ke-15 di seluruh dunia pada penerbitan dalam tiga alt alt = "jurnal perakaunan lebih dari sepuluh tahun (2003-2012).

HKUST diakreditasi oleh Institut Akauntan Awam Bertauliah Hong Kong. Pada tahun 1999, HKUST menjadi alt = "program perakaunan di luar Amerika Utara untuk memenangi akreditasi dari AACSB, agensi perakuan utama untuk sekolah perniagaan. Pada tahun 2003, HKUST menjadi universiti pertama di luar Amerika Utara yang dianugerahkan bab Beta Alpha Psi, premier dunia alt = "organisasi kehormat perakaunan.

Jabatan ini menganjurkan Simposium Musim Panas Antarabangsa mengenai Penyelidikan Perakaunan di kampus HKUST yang kini menjadi acara penting pada kalendar alt = "akademik akauntan di seluruh dunia.

Program PhD kami serupa dalam struktur dan kandungan kepada mereka di universiti terkemuka lain di dunia. Pelajar dikehendaki menjalani latihan kursus yang ketat dalam tempoh dua tahun pertama untuk membina asas pengetahuan yang kukuh mengenai teori ekonomi, statistik / ekonomi, kewangan, serta alt = "perakaunan. Selepas lulus peperiksaan kelayakan, mereka secara formal memasuki disertasi Sepanjang program ini, penasihat fakulti bekerja rapat dengan para pelajar untuk memberikan nasihat dan bimbingan mengenai kursus dan pembangunan penyelidikan.

Foci Penyelidikan

Ahli fakulti memberi tumpuan terutamanya pada: alt = "pasaran perakaunan dan modal, harga sekuriti, topik yang berkaitan dengan China, pengurusan pendapatan, media kewangan, kesan sebenar alt =" maklumat perakaunan, pengauditan dan tadbir urus korporat.

accounting

Maklumat program untuk 2020/21 kini siap pada

Syarat Kemasukan

i. Keperluan Kemasukan Am

Pemohon yang ingin masuk ke program ijazah kedoktoran hendaklah mempunyai:

  • memperolehi ijazah sarjana muda dengan rekod terbukti prestasi cemerlang dari institusi yang diiktiraf; atau mengemukakan bukti kerja yang memuaskan di peringkat pascasiswazah sepenuh masa untuk sekurang-kurangnya satu tahun, atau secara sambilan selama sekurang-kurangnya dua tahun.

ii. Keperluan Pendaftaran Bahasa Inggeris

Anda perlu memenuhi keperluan bahasa Inggeris dengan salah satu pencapaian kemahiran berikut *:

  • TOEFL-iBT 80 #
  • TOEFL-pBT 550
  • Ujian Kertas yang Dikemaskini TOEFL 60 (markah penuh untuk bahagian Membaca, Mendengar dan Menulis)
  • IELTS (Modul Akademik) Skor Keseluruhan: 6.5 dan Semua sub-skor: 5.5

* Jika bahasa pertamanya adalah bahasa Inggeris, dan gelar sarjana atau kelayakan setaraf anda dianugerahkan oleh sebuah institusi di mana bahasa pengantar adalah bahasa Inggeris, anda akan dikecualikan daripada memenuhi keperluan Bahasa Inggeris di atas.

# merujuk kepada skor keseluruhan dalam satu percubaan tunggal

Deadlines Permohonan

Sila rujuk

Tarikh Akhir Kemaskini Mac 2020

Latar Belakang Pusat Pengajian

Situated at the heart of Asia, the Hong Kong University of Science and Technology (HKUST) is a young and distinguished research university in Hong Kong. Ranked No. 30 in the World in the QS World Univ ... Baca lebih lanjut

Situated at the heart of Asia, the Hong Kong University of Science and Technology (HKUST) is a young and distinguished research university in Hong Kong. Ranked No. 30 in the World in the QS World University Rankings (2018), HKUST offers a wide selection of research postgraduate studies in Science, Engineering, Business and Management, Humanities and Social Science, Environmental Studies, and Public Policy leading to the Master of Philosophy (MPhil) and the Doctor of Philosophy (PhD) degrees. All programmes are taught in English. Baca Ringkas