PhD dalam Penyelidikan Psikologi

Umum

Penerangan Program

Dengan kerjasama Universidad Iberoamericana di Mexico City, program doktoral ini didaftarkan di Program Pengajian Kualiti Program PNPC Nasional (National Science and Technology Council) (CONACYT).

Objektif

Melatih profesional mahir dengan sumber untuk menjalankan penyelidikan dalam psikologi kesihatan dan sosiokultural, yang dapat menyumbang pengetahuan yang seterusnya membawa kepada penyelesaian masalah negara, walaupun dari segi mempengaruhi perumusan dan pelaksanaan dasar-dasar awam.

Sebab-sebab untuk belajar Ph.D. program

ITESO, nama universiti kecemerlangan akademik, adalah universiti swasta terkemuka di barat Mexico dari segi pengeluaran pengetahuan dalam bidang psikologi.

Ph.D. Program ini didasarkan pada pembentukan saintifik yang ketat dan koordinasi antara institusi, dengan kerjasama Universidad Iberoamericana di Mexico City, yang telah mengendalikan program selama lebih dari 10 tahun. Program ini disenaraikan di Pendaftaran Negara Program Siswazah Kualiti Conacyt (Majlis Sains dan Teknologi Kebangsaan) sebagai program pembangunan; versi inter-institutinya sedang dalam proses pendaftaran.

Fakulti kami terdiri daripada profesor penyelidikan, yang sebahagian daripadanya milik Sistem Penyelidik Kebangsaan Conacyt, yang terkenal dengan penerbitan dan sumbangan mereka di lapangan baik di peringkat kebangsaan dan antarabangsa.

ITESO mempunyai 60 tahun pengalaman dalam bidang psikologi, kerana ia adalah universiti Mexico pertama di luar Mexico City untuk menawarkan Ijazah Sarjana Muda Psikologi. Di peringkat sarjana, ia mempunyai lebih dari 35 tahun pengalaman dalam bidang ini.

Kedua-dua pelajar Mexico dan asing dijangka mendaftar di Ph.D. program.

Program ITESO menyediakan akses kepada rangkaian pengetahuan di mana penyelidik pakar bekerjasama dengan pelajar mengenai projek akademik, profesional, sosial dan budaya. Dengan belajar di ITESO, anda akan bekerja bersama para ulama yang cemerlang yang mengejar kerja mereka dengan komitmen sosial yang kuat dan minat untuk membuat sumbangan yang relevan kepada pengetahuan dan menawarkan penyelesaian yang berdaya maju dalam bentuk dasar awam. Oleh sebab itu, ITESO dianggap universiti swasta terkemuka di Barat Mexico.

Profesor kami adalah pakar dalam bidang mereka dan projek utama dengan kerjasama akademik dari ITESO dan institusi lain. Mereka mengambil bahagian aktif dalam projek-projek penyelidikan dan kerjasama dan komited terhadap nilai-nilai dan prinsip-prinsip projek pendidikan kami.

Akhirnya, Sistem Universiti Jesuit, di mana universiti kita, mempunyai lebih banyak program yang disenaraikan di Program Pendaftaran Negara (PNPC) Kebangsaan Sains dan Teknologi Kebangsaan Majlis daripada mana-mana institusi swasta yang lain. ITESO juga mempunyai perjanjian kerjasama antarabangsa dengan banyak universiti Jesuit di seluruh dunia.psychology, confidence, professional cvpericias / Pixabay

Profil calon dan garis panduan untuk projek awal

Program ini bertujuan untuk pelajar-pelajar yang berminat untuk menjalankan penyelidikan yang berkaitan dengan masalah psiko-sosio-budaya dengan menggunakan kaedah, teknik dan analisis data kualitatif dan kuantitatif disiplin, untuk tujuan menghasilkan cadangan pengetahuan dan intervensi.

Calon mesti mempunyai:

 • Ijazah Sarjana dalam Psikologi atau disiplin yang serupa, seperti Pendidikan, Antropologi atau Sosiologi.
 • Pengalaman penyelidikan
 • Kebolehan membaca teks dalam bahasa Inggeris
 • Ketersediaan sepenuh masa

Calon mesti memasukkan nama dan e-mel mereka apabila mereka menyerahkan projek penyelidikan awal mereka. Cadangan penyelidikan tidak boleh melebihi 10,000 perkataan.

Selaras dengan garisan penjanaan dan penggunaan pengetahuan dan topik yang ditangani oleh fakulti, ia juga mesti mengandungi perkara berikut:

Projek penyelidikan awal (maksimum 15 muka surat) mengandungi:

 • Tajuk projek
 • Bidang tematik dalam Ph.D. program yang mana penyelidikan itu dimiliki
 • Cadangan penyelidikan: masalah, soalan, objektif dan andaian atau hipotesis
 • Rujukan teori dan kontekstual
 • Metodologi yang dicadangkan
 • Rujukan bibliografi

Pelan kajian

Ph.D. dalam Penyelidikan Psikologi bertujuan untuk membentuk profesional dengan kompetensi yang diperlukan untuk meneroka bidang pengetahuan ini; ia berdasarkan kepada struktur kokurikulum yang memberikan pengetahuan dan kemahiran kepada pelajar untuk menjalankan penyelidikan yang lebih mendalam mengenai topik yang relevan dan kontemporer, menurut kepentingan calon dan garis generasi dan penerapan ilmu asas nukleus akademik Ph.D ini. program. Program ini terdiri daripada gabungan aktiviti akademik, seminar, sesi penasihat, dan penyelidikan dokumentari dan empirikal.

Pelan kajian ini terdiri daripada 12 kursus teras dan dua pilihan, yang mana pelajar mengambil alih empat semester.

Semester pertama merangkumi empat kursus. Pelajar mendaftar dalam tiga kursus dalam semester kedua dan ketiga, meninggalkan dua kursus untuk semester keempat.

Setiap pelajar mesti bekerja pada projek penyelidikan dari awal, di bawah pengawasan penasihat akademik. Pada akhir semester, satu jawatankuasa penasihat terdiri daripada penasihat utama ditambah dua lagi ahli akademik, salah seorang daripada mereka boleh dari institusi lain, akan menjalankan penilaian.

Pelajar mempunyai lapan semester untuk menjalankan penyelidikan empirikal mereka dan mendapatkan ijazah yang sama.

Pelan kajian ini terdiri daripada 76 kredit: 48 kredit sesuai dengan kursus teras, 12 mata pelajaran elektif dan 16 seminar semantik. Seminar melibatkan kajian pendekatan metodologi dan teori, serta reka bentuk penyelidikan yang mencirikan pengetahuan psikologi saintifik, dengan penekanan penggunaan instrumen pengukuran yang sesuai dan prosedur statistik, serta pelaksanaan metodologi kualitatif untuk pengumpulan dan analisis data, kepada topik-topik yang ditangani dan dengan proses refleksi dan justifikasi amalan penyelidik yang berterusan.

Di samping itu, kursus elektif membantu pelajar menganalisis evolusi model kontemporari dan trend semasa dalam barisan generasi aplikasi dan penerapan pengetahuan, serta topik baru dan tajuk dalam bidang penyelidikan psikologi, sosiologi dan antropologi yang pelajar memerlukan semasa penyelidikan mereka berlangsung. Keutamaan diberikan kepada penyelidikan yang dijalankan oleh pelajar, dan setiap semester termasuk seminar penyelidikan di mana mereka hadir dan menganalisis kemajuan mereka. Seminar ini dikelompokkan kepada tiga unsur tematik atau bidang pengetahuan:

Kaedah dan teknik: bidang ini terdiri daripada lima kursus - satu seminar penyelidikan pengenalan, dua seminar mengenai penyelidikan kualitatif, dan dua seminar mengenai statistik khusus - yang membolehkan pelajar memohon reka bentuk penyelidikan saintifik yang berbeza untuk bidang Psikologi. Mereka juga menyediakan pembentukan pepejal dalam penggunaan program komputer untuk kedua-dua penyelidikan statistik dan kualitatif, untuk digunakan sebagai sumber untuk menganjurkan dan mentafsir hasil penyelidikan mereka. Berikut adalah urutan seminar yang membentuk kawasan tema ini:

 1. Kaedah dan teknik: bidang ini terdiri daripada lima kursus - satu seminar penyelidikan pengenalan, dua seminar mengenai penyelidikan kualitatif, dan dua seminar mengenai statistik khusus - yang membolehkan pelajar memohon reka bentuk penyelidikan saintifik yang berbeza untuk bidang Psikologi. Mereka juga menyediakan pembentukan pepejal dalam penggunaan program komputer untuk kedua-dua penyelidikan statistik dan kualitatif, untuk digunakan sebagai sumber untuk menganjurkan dan mentafsir hasil penyelidikan mereka.
 2. Penyelidikan: bidang ini terdiri daripada empat seminar penilaian projek berturut-turut, yang membolehkan para pelajar menerima tindak lanjut berterusan dalam aktiviti penyelidikan mereka dari semester pertama mereka, serta dua seminar mengenai penerbitan, penyebaran, dan pertahanan tesis mereka sebelum komuniti akademik . Seminar ini mengandungi aktiviti yang direka untuk pelajar menganalisa dan merenungkan amalan penyelidik, serta mempelajari tentang alat teoritis dan metodologi yang mereka perlukan.
 3. Teori: bidang ini terdiri daripada satu kursus mandatori dan dua kursus elektif. Pelajar memilih dua pilihan yang berkaitan dengan topik penyelidikan mereka. Kursus enam pilihan yang ditawarkan untuk membolehkan pelajar mendalami pengetahuan mereka mengenai topik tertentu dan memasukkannya ke dalam kajian yang lebih khusus mengikut salah satu daripada tiga baris penyelidikan yang dibangunkan dalam inti akademik asas program. Di samping itu, selaras dengan fleksibiliti pelan kajian, pelajar boleh mengambil kursus elektif dalam bentuk penginapan akademik selama semester di universiti atau institusi lain, di dalam negara atau di luar negara, dan melakukan kerja bersama dengan penyelidik lain, memperdalam pengetahuan tentang topik tertentu yang berkaitan dengan penyelidikan doktoral mereka. Pemilihan kursus elektif akan diselia oleh jawatankuasa penasihat pelajar dan akan diakreditasi oleh penilaian yang dijalankan oleh institusi tuan rumah di bawah perjanjian antar institusi.

Tarikh Akhir Kemaskini Sep 2019

Latar Belakang Pusat Pengajian

ITESO is the Jesuit University of Guadalajara. Founded in 1957, it belongs to a network of over 228 Jesuit universities around the world. They all share a 450-year-old tradition of Jesuit education, a ... Baca lebih lanjut

ITESO is the Jesuit University of Guadalajara. Founded in 1957, it belongs to a network of over 228 Jesuit universities around the world. They all share a 450-year-old tradition of Jesuit education, a tradition that has historically been at the center of the world thought, known for educating leaders in all the fields of science and art. Baca Ringkas