Sekolah Ekonomi dan Pengurusan, Universiti Porto, adalah sekolah utama dalam bidang Ekonomi dan Pengurusan di Portugal dengan pengalaman yang panjang dalam pengajaran dan penyelidikan dalam bidang ini. Dengan mendaftarkan diri dalam Program Doktor, pelajar mendapat manfaat daripada kepakaran dan pengalaman komuniti penyelidikan yang paling terkenal ini.

Program Doktor dalam Pengajian Perniagaan dan Pengurusan bermula pada tahun 2006/2007. Ia dianggap sebagai kisah kejayaan, memandangkan jumlah pemohon, tesis yang disiapkan, dan penerbitan (kertas jurnal dan kertas persidangan) berdasarkan penyelidikan yang dijalankan semasa program.

Program Doktor Perubatan Pengajian Perniagaan dan Pengurusan merangkumi satu tahun kursus kerja dengan tumpuan dalam salah satu daripada lima bidang pengajian berikut:

 1. Perakaunan dan Kawalan Pengurusan
 2. Kewangan
 3. Pemasaran dan Strategi
 4. Operasi dan Logistik
 5. Organisasi dan Sumber Manusia.

Objektif

Objektif utama Program Doktor Perubatan Perniagaan dan Perniagaan adalah:

 • untuk mengkaji dan mengintegrasikan konsep dan kerangka teoretis dalam bidang pengurusan dan yang berkaitan, dan mendapatkan pandangan umum tentang pengetahuan terkini dalam bidang pengajian mereka;
 • untuk membangunkan kemahiran penyelidikan yang membolehkan pelajar menjalankan penyelidikan yang asli dan ketat, merumuskan soalan penyelidikan yang penting, penyelidikan reka bentuk empirikal, dan menganalisis dan mentafsir data.
 • untuk membolehkan penyertaan pelajar dalam rangkaian penyelidikan antarabangsa dan penerbitan penyelidikan mereka dalam jurnal akademik antarabangsa

Kumpulan sasaran

Program ini bertujuan untuk mempromosikan latihan penyelidik dalam bidang Pengajian Perniagaan dan Pengurusan.

Pemohon yang ingin mendaftar dalam program ini mesti bermotivasi tinggi:

 • untuk menjadi ahli penuh komuniti penyelidikan antarabangsa sarjana pengurusan;
 • untuk mengambil bahagian dalam persidangan antarabangsa;
 • untuk mengemukakan penyelidikan untuk diterbitkan dalam jurnal akademik antarabangsa.

Calon dijangka memperoleh ijazah sarjana dari institusi yang diakreditasi dalam kajian perniagaan dan pengurusan atau bidang lain yang berkait rapat. Calon yang belum pernah menamatkan ijazah sarjana dalam bidang ekonomi, perniagaan atau pengurusan mungkin dikehendaki menghadiri sesi latihan tertentu sebelum mengambil kursus yang masih dalam pelan ijazahnya. Memuaskan piawaian minimum tidak menjamin kemasukan.

Keputusan kemasukan adalah berdasarkan beberapa faktor seperti ijazah dan rekod akademik, penyataan tujuan (surat motivasi), dan pengalaman penyelidikan yang relevan. Dalam pernyataan tujuan, calon harus menggambarkan kepentingan penyelidikan dan aspirasi mereka, dan motivasi untuk mengikuti ijazah kedoktoran.

Permohonan

Panggilan pertama: 2 Januari, sehingga 1 Mac, 2019

2 * panggilan: 10 Mei, sehingga 27 Jun, 2019

* Hanya untuk program yang mempunyai kekosongan yang tinggal.

Permohonan dalam talian: www.fep.up.pt

Hubungi: gmc@fep.up.pt

Program diajar dalam:
 • English

Lihat 1 lagi program yang ditawarkan oleh University of Porto School of Economics and Management. »

Tarikh Akhir Kemaskini Disember 20, 2018
Kursus ini Lokasi Kampus
Start Date
Duration
Sambilan
Sepenuh masa
Ikut lokasi
Ikut tarikh