Ciri-ciri Pengajian

Bidang kontemporer Pendidikan Seni Visual tertanam dalam penyelidikan ke dalam keadaan sosial dan budaya visualisasi (menunjukkan, membayangkan, dan mencipta) difahami sebagai ciri khusus ontogenesis manusia, budaya, dan pendidikan umum. Kajian ini menyumbang kepada pemahaman yang mendalam mengenai pemikiran kreatif, pembelajaran, dan pengajaran dalam bidang budaya visual dan fungsi kolaboratif dan pendidikan baru seni kontemporari.

Program Pendidikan Seni Visual sebagai bahagian penting dalam bidang pendidikan Seni dan Budaya mempunyai potensi interdisipliner yang besar. Graduan mewakili pakar bukan sahaja dalam bidang seni visual dan halus tetapi juga dalam bidang penyelidikan pedagogi, pedagogi khusus, psikologi perkembangan, media, dan kajian budaya, kajian perbandingan kultur dan pedagogi, semiotik visual, sains kognitif, estetika, teori visual, dan lain lain.


Perihalan kriteria pengesahan dan penilaian

Pintu masuk peperiksaan

  1. Pemohon mengemukakan cadangan projek penyelidikan mereka sendiri khusus dalam Pendidikan Seni yang mencadangkan cara-cara di mana topik itu perlu dikendalikan. Projek penyelidikan mesti dihantar bersama dengan permohonan kepada Jabatan Sains, Fakulti Pendidikan, Charles University.
  2. Semasa peserta pemeriksaan masuk jawatankuasa menilai kualiti projek serta andaian pemohon untuk memenuhi sasaran yang dikenakan oleh projek. Calon menunjukkan pendekatan konseptual mereka terhadap kesulitan teknikal, kedalaman, dan keluasan orientasi mereka dalam teori dan amalan seni, keupayaan mereka untuk menganalisis sumber-sumber kesusasteraan (juga dalam bahasa asing). Projek pada topik terpilih dalam 10 muka surat bertanda standard vokasional disertai dengan bibliografi, abstrak pendek (5-10 baris) dan kata kunci (deskriptor) yang menggambarkan kandungan kerja.

Kriteria Penilaian: Pemohon boleh mendapat maksimum sepuluh poin, bilangan mata untuk masuk ke kajian mendapat sekurang-kurangnya tujuh mata.


Syarat kemasukan

Kemasukan ke pengajian Doktor Falsafah adalah dibiayai oleh program pengajian Master yang berjaya.

Kaedah pengesahan:


Prospek Kerjaya

Siswazah diprofilkan sebagai keperibadian ahli, kompeten dalam bidang seni visual dan pedagogi, yang disediakan untuk penyelidikan profesional, kegiatan pendidikan dan budaya yang profesional. Penyediaan kreatif dalam bidang karya seni menawarkan kompetensi siswazah untuk kerja penyelidikan bebas atau tim mengenai seni dan rekaan, mensintesis karya seni dengan refleksi teoritis. Lulusan kedoktoran pendidikan seni visual boleh bekerja sebagai guru dan penyelidik di universiti yang fokus. Mereka juga boleh bekerja di bidang yang berprofil tinggi yang berpengalaman di sekolah menengah atau sekolah rendah, sekolah seni, muzium, dan galeri, pusat pengajian guru dan institusi kebudayaan atau lain-lain dengan tumpuan yang sama.

Program diajar dalam:
  • English

Lihat 8 lagi program yang ditawarkan oleh Charles University Faculty of Education »

Tarikh Akhir Kemaskini Januari 10, 2019
Kursus ini Lokasi Kampus, Dalam Talian & Kampus Digabungkan
Start Date
Okt 2019
Duration
Sepenuh masa
Price
2,000 CZK
setiap tahun akademik. Bayaran permohonan dalam talian: 540 CZK. Kertas Permohonan: 590 CZK.
Ikut lokasi
Ikut tarikh
Start Date
Okt 2019
Tarikh tutup permohonan

Okt 2019

Location
Tarikh tutup permohonan
End Date