PhD dalam Kimia

Umum

Penerangan Program

chemistry

Kimia sebagai disiplin berkembang dan berubah dengan cepat. Bahagian-bahagian tradisional Kimia ke dalam analitik, anorganik, organik dan fizikal alt = "kimia tidak lagi mencerminkan sifat dinamik dan multidisiplin bidang ini. Kimia, sebenarnya," sains pusat ", mempunyai kaitan dalam bidang seperti biologi molekul, fizik molekul, sains bahan, kejuruteraan molekul, bioteknologi, sains alam sekitar, dan reka bentuk dadah.

Sebagai pelajar pascasiswazah di Jabatan Kimia di The Hong Kong University of Science and Technology , anda akan berpeluang untuk belajar dalam program yang mencerminkan kedudukan semasa, pusat, Kimia dan anda akan belajar dari pelbagai, fakulti inovatif di barisan hadapan bidang penyelidikan mereka.

Misi kami adalah untuk menawarkan peluang penyelidikan dan pengajaran dalam bidang Kimia yang baru muncul sambil mengekalkan program yang berakar dalam asas-asas disiplin. Program pascasiswazah menekankan latihan dalam penyelidikan asal yang memberi tumpuan kepada bidang asas, interdisiplin dan diterapkan. Melengkapi program ijazah formal kami adalah program seminar yang aktif yang membolehkan para pelajar menemui saintis terkenal dan antarabangsa yang merintis penciptaan pengetahuan kimia baru.

Tujuan program PhD dalam Kimia adalah untuk mempersiapkan pelajar melalui pelaksanaan dan penyelesaian projek penyelidikan yang besar untuk menjadi saintis bebas yang sendiri yang mampu menghasilkan reka bentuk, permulaan dan pelaksanaan projek asal mereka dalam akademik atau industri persekitaran.

Kemasukan ke dalam program ini dianggap sebagai keistimewaan, dan pelaksanaan projek penyelidikan oleh calon PhD yang berikutnya adalah usaha besar. Ia memerlukan penerapan kedalaman dan kelebihan biasiswa yang besar, dan mesti ada penemuan besar sains baru. Tesis PhD akhir mestilah mencerminkan dengan jelas dan sepenuhnya pemenuhan kriteria ini.

Foci Penyelidikan

Penyelidikan dan pembangunan di dalam Jabatan memberi tumpuan kepada lima bidang utama:

  • Kimia Sintetik: Metodologi sintetik, organologi alt = "kimia, dan pemangkinan.
  • Dinamika Molekul dan Struktur Sistem Kompleks: Spektroskopi berasaskan laser, dinamik sistem biomolekul dan supramolekul, pengiraan alt = "kimia (protein / RNA lipatan).
  • Sains Bahan: Nanomaterials, biomaterial, dan bahan elektronik polimer dan organik.
  • Biologi kimia: Organisasi protein dalam metabolisme, transduksi isyarat.
  • Kimia Analisis / Alam Sekitar: Pembangunan kaedah dan aplikasi untuk alam sekitar dan bioanalisis alt = "kimia, dan atmosfera alt =" kimia.

Jabatan ini mempunyai hubungan antarabangsa dengan industri kimia utama dan telah memainkan peranan utama dalam menubuhkan kerjasama universiti yang melibatkan universiti, institusi penyelidikan, dan syarikat di Hong Kong, Tanah Besar China, Jepun, Eropah, dan Amerika Syarikat.

chem

Maklumat program untuk 2020/21 kini siap di pg.ust.hk/programs .

Syarat Kemasukan

i. Keperluan Kemasukan Am

Pemohon yang ingin masuk ke program ijazah kedoktoran hendaklah mempunyai:

  • memperolehi ijazah sarjana muda dengan rekod terbukti prestasi cemerlang dari institusi yang diiktiraf; atau mengemukakan bukti kerja yang memuaskan di peringkat pascasiswazah sepenuh masa untuk sekurang-kurangnya satu tahun, atau secara sambilan selama sekurang-kurangnya dua tahun.

ii. Keperluan Pendaftaran Bahasa Inggeris

Anda perlu memenuhi keperluan bahasa Inggeris dengan salah satu pencapaian kemahiran berikut *:

  • TOEFL-iBT 80 #
  • TOEFL-pBT 550
  • Ujian Kertas yang Dikemaskini TOEFL 60 (markah penuh untuk bahagian Membaca, Mendengar dan Menulis)
  • IELTS (Modul Akademik) Skor Keseluruhan: 6.5 dan Semua sub-skor: 5.5

* Jika bahasa pertamanya adalah bahasa Inggeris, dan gelar sarjana atau kelayakan setaraf anda dianugerahkan oleh sebuah institusi di mana bahasa pengantar adalah bahasa Inggeris, anda akan dikecualikan daripada memenuhi keperluan Bahasa Inggeris di atas.

# merujuk kepada skor keseluruhan dalam satu percubaan tunggal

Deadlines Permohonan

Sila rujuk pg.ust.hk/programs ("Aplikasi") untuk keterangan.

Tarikh Akhir Kemaskini Sep 2020

Biasiswa Keystone

Terokai pilihan yang ditawarkan oleh biasiswa kami

Latar Belakang Pusat Pengajian

Situated at the heart of Asia, the Hong Kong University of Science and Technology (HKUST) is a young and distinguished research university in Hong Kong. Ranked No. 30 in the World in the QS World Univ ... Baca lebih lanjut

Situated at the heart of Asia, the Hong Kong University of Science and Technology (HKUST) is a young and distinguished research university in Hong Kong. Ranked No. 30 in the World in the QS World University Rankings (2018), HKUST offers a wide selection of research postgraduate studies in Science, Engineering, Business and Management, Humanities and Social Science, Environmental Studies, and Public Policy leading to the Master of Philosophy (MPhil) and the Doctor of Philosophy (PhD) degrees. All programmes are taught in English. Baca Ringkas