Kajian Siswazah ini dianjurkan oleh Jabatan Kimia Fizikal dan Macromolekul dengan kerjasama Institut Kimia Macromolecular Prague. Program Kajian ini telah disediakan oleh pakar-pakar dari Fakulti Sains, Akademi Sains dan Institut Teknologi Kimia Prague. Ia meliputi semua bidang Kimia Macromolekul (termasuk Kimia Biopolimer dan Kimia Fizikal Polimer) dan beberapa disiplin Fizik Polimer.

Topik terkini yang boleh dikaji secara eksperimen di Jabatan termasuk, misalnya, (a) sintesis polimer dan kajian dalam kinetika pempolimeran (contohnya, sintesis semikonduktor yang digantikan dengan polyacetylenes), (b) proses persatuan dalam sistem polimer (contohnya , pemintalan polielektrik blok dalam larutan akueus), (c) proses degradasi mekanikal dan proses biodegradasi dalam sistem polimer, dan (d) sifat bahan polimer semikonduktor.

Kajian teoritis dalam (a) termodinamik polimer statistik dan (b) Simulasi komputer Monte Carlo tentang konformasi rantai dalam struktur supramolekul boleh didapati untuk pelajar yang berorientasikan teori. Pelbagai topik lain tersedia untuk pelajar yang bekerja sebahagiannya di Fakulti dan sebahagiannya di Institut Kimia Macromolekul. Untuk mempersiapkan graduan untuk kerjaya profesional yang berjaya, Program Siswazah mencerminkan kesan kimia polimer pada teknologi kimia dan pelbagai cawangan pengeluaran perindustrian, dan tawaran topik penyelidikan individu mencerminkan trend terkini dalam kedudukan bebas yang diiklankan oleh institusi penyelidikan dan syarikat kimia di Republik Czech dan di negara-negara Komuniti Eropah.


Perihalan kriteria pengesahan dan penilaian

Peperiksaan masuk adalah satu pusingan dalam bentuk wawancara. Berdasarkan permintaan bertulis yang dikemukakan secara elektronik bersama-sama dengan permohonan tetapi tidak lewat dari 19 Mei 2019, Dekan boleh membenarkan pemeriksaan masuk dilakukan melalui teknologi maklumat dan komunikasi, tetapi hanya untuk alasan yang serius dan didokumentasikan seperti kesihatan atau belajar di luar negeri.

Semasa peperiksaan masuk, calon mesti menunjukkan kemahiran teknikal dan linguistik untuk mengkaji program yang diberikan, bersama dengan ciri-ciri yang diperlukan untuk kerja saintifik. Peperiksaan itu dinilai dengan maksimum 100 mata, di mana 30 mata diberikan sebagai bonus untuk memberikan idea yang lebih spesifik mengenai kandungan kajian dan kerja disertasi yang dirancang dalam lampiran permohonan sukarela, termasuk topik disertasi, anotasi ringkas, jabatan penyelia yang dijangka dan persetujuan penyelia khusus untuk menyelia projek doktoral itu.


Syarat kemasukan

Kemasukan ke pengajian Doktor Falsafah adalah dibiayai oleh program pengajian Master yang berjaya.

Kaedah pengesahan:


Peraturan yang mengawal pengecualian dari peperiksaan masuk

Peperiksaan masuk boleh diketepikan berdasarkan permintaan bertulis daripada calon, dengan syarat mereka telah berjaya memohon projek STARS pada tahun akademik yang diberikan. Permintaan sedemikian, bersama-sama dengan dokumentasi bahawa syarat telah dipenuhi, mesti dikemukakan (tetapi tidak secara elektronik) pada 19 Mei 2019.


Prospek Kerjaya

A Ph.D. lulusan dalam Sains Polimer mempunyai pengetahuan asas yang merangkumi semua bidang kimia, termasuk pengetahuan kimia, kimia fizik dan fizik bahan polimer, serta biasanya mempunyai pengetahuan interdisipliner yang baik yang berorientasikan kepada bidang biologi, fizik, atau nanosains, menurut tesisnya. Siswazah dapat membentangkan hasilnya di persidangan antarabangsa dan dalam jurnal peer reviewed. Pengalaman dalam pengajaran pelajar sarjana muda, penggubalan cadangan geran, dan pentadbiran belanjawan penyelidikan juga agak kerap. Lulusan sangat berkelayakan untuk kerja kreatif di mana-mana makmal akademik, penyelidikan atau teknologi berurusan dengan pembangunan, pengujian dan penggunaan bahan polimer di mana-mana peringkat penyelidikan (asas, diterapkan, teknologi).

Program diajar dalam:
  • English

Lihat 29 lagi program yang ditawarkan oleh Charles University Faculty of Science »

Tarikh Akhir Kemaskini Januari 4, 2019
Kursus ini Lokasi Kampus, Dalam Talian & Kampus Digabungkan
Start Date
Okt 2019
Duration
Sepenuh masa
Price
50,000 CZK
setiap tahun akademik. Bayaran permohonan dalam talian: 540 CZK. Kertas Permohonan: 590 CZK.
Ikut lokasi
Ikut tarikh
Start Date
Okt 2019
Tarikh tutup permohonan

Okt 2019

Location
Tarikh tutup permohonan
End Date