Kajian Siswazah ini dianjurkan oleh Jabatan Kimia Fizikal dan Macromolekul dengan kerjasama beberapa Institut Akademi Sains Republik Czech (Institut Kimia Fizikal Heyrovsky, Institut Kimia Macromolekul, Institut Proses Kimia, dan lain-lain) dan meliputi hampir semua bidang Kimia Fizikal (termasuk Kimia Biophysical dan Kimia Fizikal Polimer) dan beberapa disiplin Fizik Kimia. Disebabkan sifat interdisipliner Jabatan, terdapat kemungkinan kajian gabungan siswazah dengan orientasi biokimia, atau makromolekul, walaupun Fakulti Sains menawarkan Pengajian Siswazah yang berasingan dalam Biokimia dan Kimia Macromolekul.

Mengikut trend terkini dalam Kimia Fizikal, bidang berikut dalam Program Siswazah telah dibangunkan, contohnya: (a) dinamik dan kinetik proses fizikal dan kimia (dinamik dan kelonggaran dinamik molekul, kluster, dan makromolekul (b) termodinamik statistik cecair jisim molar rendah dan perhimpunan macromolecular (kajian teoritis mengenai tingkah laku fasa keseimbangan yang digabungkan dengan simulasi Monte Carlo), (c) kaedah pemisahan elektromigma untuk tujuan sains hayat (teknik elektroforetik kapilari berprestasi tinggi untuk pemisahan molekul penting biologi seperti DNA dan protein, dll.), dan (d) kimia biopisikal (hubungan fungsi struktur molekul biologi dan struktur supramolekul ). Kajian lepasan dalam Kimia Kimia adalah yang paling tertumpu pada sama ada (a) kimia kuantum (pengiraan abikelio yang tepat terhadap ciri-ciri molekul kecil, dan perhitungan sifat-sifat perhimpunan molekul dan perhitungan interaksi antara intermolecular lemah), atau (b) spektroskopi (kajian teoretikal mengenai penyebaran Raman yang dipertingkatkan permukaan dan aplikasinya dalam kajian molekul aktif biologi, kajian fluorometri yang telah diselesaikan masa proses-proses cepat di peringkat molekul, dan lain-lain).

Pelbagai topik lain tersedia untuk pelajar yang bekerja sebahagiannya di Fakulti dan sebahagiannya di pelbagai Institut Akademi Sains. Program Siswazah telah dibangunkan dengan kerjasama pakar dari Akademi Sains dan Institut Teknologi Kimia Prague. Untuk mendapatkan kerjaya profesional yang berjaya untuk siswazah, tawaran topik penyelidikan individu mencerminkan trend baru-baru ini dalam kedudukan bebas yang diiklankan oleh institusi penyelidikan dan syarikat kimia di Republik Czech dan di negara-negara Komuniti Eropah.


Perihalan kriteria pengesahan dan penilaian

Peperiksaan masuk adalah satu pusingan dalam bentuk wawancara. Berdasarkan permintaan bertulis yang dikemukakan secara elektronik bersama-sama dengan permohonan tetapi tidak lewat dari 19 Mei 2019, Dekan boleh membenarkan pemeriksaan masuk dilakukan melalui teknologi maklumat dan komunikasi, tetapi hanya untuk alasan yang serius dan didokumentasikan seperti kesihatan atau belajar di luar negeri.

Semasa peperiksaan masuk, calon mesti menunjukkan kemahiran teknikal dan linguistik untuk mengkaji program yang diberikan, bersama dengan ciri-ciri yang diperlukan untuk kerja saintifik. Peperiksaan itu dinilai dengan maksimum 100 mata, di mana 30 mata diberikan sebagai bonus untuk memberikan idea yang lebih spesifik mengenai kandungan kajian dan kerja disertasi yang dirancang dalam lampiran permohonan sukarela, termasuk topik disertasi, anotasi ringkas, jabatan penyelia yang dijangka dan persetujuan penyelia khusus untuk menyelia projek doktoral itu.


Syarat kemasukan

Kemasukan ke pengajian Doktor Falsafah adalah dibiayai oleh program pengajian Master yang berjaya.

Kaedah pengesahan:


Peraturan yang mengawal pengecualian dari peperiksaan masuk

Peperiksaan masuk boleh diketepikan berdasarkan permintaan bertulis daripada calon, dengan syarat mereka telah berjaya memohon projek STARS pada tahun akademik yang diberikan. Permintaan sedemikian, bersama-sama dengan dokumentasi bahawa syarat telah dipenuhi, mesti dikemukakan (tetapi tidak secara elektronik) pada 19 Mei 2019.


Prospek Kerjaya

A Ph.D. lulusan dalam Kimia Fizikal mempunyai pengetahuan asas yang merangkumi semua bidang kimia, termasuk ilmu kimia fizikal, kimia komputasi, atau kedua-duanya, serta biasanya mempunyai pengetahuan interdisipliner yang baik yang berorientasikan kepada bidang biologi, fizik, atau nanosains, tesisnya. Siswazah dapat membentangkan hasilnya di persidangan antarabangsa dan dalam jurnal peer reviewed. Pengalaman dalam pengajaran pelajar sarjana, perumusan cadangan geran. Lulusan sangat berkelayakan untuk kerja kreatif di mana-mana makmal akademik, penyelidikan atau teknologi yang berkaitan dengan pembangunan, pengujian dan penggunaan kaedah kimia dan fizikal yang baru dan tradisional serta bahan-bahan baru.

Program diajar dalam:
  • English

Lihat 29 lagi program yang ditawarkan oleh Charles University Faculty of Science »

Tarikh Akhir Kemaskini Januari 4, 2019
Kursus ini Lokasi Kampus, Dalam Talian & Kampus Digabungkan
Start Date
Okt 2019
Duration
Sepenuh masa
Price
50,000 CZK
setiap tahun akademik. Bayaran permohonan dalam talian: 540 CZK. Kertas Permohonan: 590 CZK.
Ikut lokasi
Ikut tarikh
Start Date
Okt 2019
Tarikh tutup permohonan

Okt 2019

Location
Tarikh tutup permohonan
End Date