PhD dalam Kejuruteraan Perindustrian dan Keputusan Analisis

Umum

Penerangan Program

ind eng

Program Doktor Falsafah (PhD) dirancang untuk mereka yang berminat untuk melanjutkan kerjaya dalam penyelidikan dan pengembangan industri maju, atau penyelidikan dan pengajaran universiti. Program ini menekankan latihan dalam pemikiran asli dan penyelidikan bebas. Pelajar dapat merancang program pengajian mereka agar sesuai dengan minat dan keperluan mereka.

Program ini harus merangkumi bidang khusus dalam kejuruteraan industri dan sekurang-kurangnya satu bidang kecil. Ini juga bertujuan untuk mengembangkan kemahiran pelajar dalam mengenal pasti masalah yang berkaitan dengan masalah teori atau aplikasi praktikal, merumuskan projek penyelidikan asli yang menangani beberapa masalah penting, dan secara bebas membuat penyelesaian yang berkesan untuk masalah tersebut. Calon untuk peringkat PhD diharapkan dapat menunjukkan penguasaan pengetahuan dalam disiplin yang dipilih dan untuk mensintesis dan membuat pengetahuan baru, memberikan sumbangan yang asli dan besar kepada disiplin tersebut.

Foci Penyelidikan

Analisis Keputusan

Alat analisis prediktif dan preskriptif, analisis permintaan dan penawaran, pengoptimuman pendapatan, penyelidikan operasi dan pemodelan stokastik, kejuruteraan kewangan dan pengurusan risiko, aplikasi untuk perkhidmatan perundingan dan ekonomi pengetahuan.

Pengurusan Kejuruteraan

Reka bentuk dan pembuatan, kejuruteraan berkualiti dan statistik gunaan, faktor manusia dan ergonomi, biomekanik, keputusan kognitif dan kajian otak fungsional, realiti maya, dan industri 4.0.

Pengurusan Logistik dan Pengurusan Rantaian Bekalan

Pengurusan logistik, rantaian bekalan, antrian, penyelidikan operasi dan pemodelan stokastik, pengurusan risiko, pengurusan operasi perkhidmatan, simulasi logistik.

Kemudahan

Jabatan ini dilengkapi dengan makmal moden dan terkini untuk tujuan pengajaran dan penyelidikan.

Kemudahan pusat yang berkaitan merangkumi Kemudahan Reka Bentuk & Perkhidmatan Pembuatan (DMSF), dan Kluster Pengkomputeran Berprestasi Tinggi (HPC).

students

Maklumat program untuk 2020/21 kini siap di pg.ust.hk/programs .

Keperluan kemasukan

Untuk memenuhi syarat untuk kemasukan, pemohon mesti memenuhi semua keperluan berikut. Kemasukan selektif dan memenuhi syarat minimum ini tidak menjamin kemasukan.

i. Syarat Kemasukan Umum Universiti

  • Pemohon yang ingin masuk ke program ijazah sarjana mestilah memperoleh ijazah sarjana muda dari institusi yang diiktiraf, atau kelulusan yang setaraf dengannya;
  • Pemohon yang memohon masuk ke program ijazah kedoktoran sepatutnya memperoleh ijazah sarjana muda dengan rekod terbukti prestasi cemerlang dari institusi yang diiktiraf; atau mengemukakan bukti kerja yang memuaskan di peringkat pascasiswazah secara sepenuh masa untuk sekurang-kurangnya satu tahun, atau secara sambilan selama sekurang-kurangnya dua tahun.

ii. Keperluan Pendaftaran Bahasa Inggeris

Pemohon harus memenuhi syarat Bahasa Inggeris dengan salah satu pencapaian kemahiran berikut:

  • TOEFL-iBT: 80 *
  • TOEFL-pBT: 550
  • Ujian kertas dihantar TOEFL: 60 (markah penuh untuk bahagian Membaca, Mendengar dan Menulis)
  • IELTS (Modul Akademik): Skor keseluruhan: 6.5 dan Semua sub-skor: 5.5

* merujuk kepada skor keseluruhan dalam satu percubaan tunggal

Pemohon tidak perlu mengemukakan skor TOEFL atau IELTS jika

  • bahasa pertamanya adalah bahasa Inggeris, atau
  • mereka memperoleh ijazah sarjana muda (atau setaraf) dari sebuah institusi di mana bahasa pengantarnya adalah bahasa Inggeris.

Permohonan

Sila rujuk pg.ust.hk/programs ("Aplikasi") untuk keterangan.

Tarikh Akhir Kemaskini Sep 2020

Biasiswa Keystone

Terokai pilihan yang ditawarkan oleh biasiswa kami

Latar Belakang Pusat Pengajian

Situated at the heart of Asia, the Hong Kong University of Science and Technology (HKUST) is a young and distinguished research university in Hong Kong. Ranked No. 30 in the World in the QS World Univ ... Baca lebih lanjut

Situated at the heart of Asia, the Hong Kong University of Science and Technology (HKUST) is a young and distinguished research university in Hong Kong. Ranked No. 30 in the World in the QS World University Rankings (2018), HKUST offers a wide selection of research postgraduate studies in Science, Engineering, Business and Management, Humanities and Social Science, Environmental Studies, and Public Policy leading to the Master of Philosophy (MPhil) and the Doctor of Philosophy (PhD) degrees. All programmes are taught in English. Baca Ringkas