Penerangan Program

Program doktoral di Kejuruteraan Bahan difokuskan pada projek ilmiah dan penyelidikan bebas dalam bidang bahan. Matlamatnya adalah untuk menghasilkan graduan yang berpendidikan tinggi dan kreatif yang mampu mengambil bahagian dalam aplikasi sains, penyelidikan dan profesional serta perkembangan bahan untuk kejuruteraan mekanikal.117779_chemistryclass.jpg

Ph.D. calon-calon seterusnya memperluaskan dan memperhalusi pengetahuan mereka tentang matematik, fizik dan sains terapan dalam asas teori disiplin pengajian untuk dapat berjaya dalam penyelesaian tugas dalam bidang penyelidikan ke dalam bahan-bahan baru, sifat-sifat mereka dan potensi kegunaan optimum untuk kedua-dua logam dan aplikasi bukan logam.

Para graduan dapat secara bebas menggunakan kemahiran yang dikuasai dan tahap pengetahuan teoritis yang tinggi yang disediakan dalam kuliah dan diperolehi melalui kaedah pembelajaran moden untuk menyelesaikan masalah-masalah tertentu di bidang terpilih kejuruteraan bahan:

 • a) bahan-bahan baru: bahan-bahan logam baru dan sebatian antara logam, bahan seramik, bahan komposit dengan matriks polimerik, kemasan permukaan bahan dan pengujian sifat-sifat bahan;
 • b) mekanik, rheologi dan termodinamik polimer: kajian sifat-sifat mekanik polimer dalam fasa pepejal, kajian tentang perilaku rheologi polimer cair dan campuran dengan matlamat untuk mencapai struktur molekul yang diperlukan dan sifat fizikal dan kimia yang diperlukan dalam pepejal fasa, kajian ciri haba dan lain-lain polimer;
 • c) struktur dan sifat polimer: kajian korelasi antara struktur molekul dan sifat-sifat polimer dalam fasa pepejal dengan mengambil kira pemprosesan bahan dan sifat fungsinya dalam spektrum aplikasi yang luas (bahan polimer struktur, komposit polimer) rintangan kepada persekitaran menghakis mengikut sifat kimia bahan polimer dan struktur molekulnya (orientasi, tekanan), sifat optik, dan lain-lain.

59271_scientific-2040795__340.jpg

Tambahan pula, graduan sudah biasa dengan kaedah penyelidikan dalam bidang sistem pengeluaran dan proses dan mampu analisis, penilaian, dan sintesis kritis, dengan demikian dapat membincangkan hasil penyelidikan mereka dan memperluas jumlah pengetahuan terkini dalam profesional cara penerbitan dan perkongsian dengan ahli komuniti profesional yang lain di negara mereka dan di luar negara.

Setelah tamat program pengajian, graduan akan berjaya dalam kedudukan ahli pasukan penyelidikan dalam bidang penyelidikan teoretikal dan penerapan atau sebagai pakar dalam pasukan pusat pembangunan perindustrian dan institusi penyelidikan utama yang memberi tumpuan kepada sesuatu bidang tertentu. Oleh kerana pengetahuan dan pendekatan profesional yang mendalam mereka, mereka juga akan berjaya dalam konteks yang lebih luas sebagai pensyarah institusi pendidikan tinggi.

Škoda Auto PhD Program

Calon PhD di TUL layak memohon untuk menyertai program Škoda Auto PhD atau mereka boleh menulis tesis mereka mengenai topik yang ditawarkan oleh syarikat.117780_promotionabroad3.jpg

Fakta Utama

 • FAKULTI: Fakulti Kejuruteraan Mekanikal
 • BAHASA ARAHAN: Bahasa Inggeris
 • KELAYAKAN:
  • Pendidikan tertiari yang diiktiraf (ijazah Sarjana) seperti yang ditetapkan oleh Akta No 49/2009, Coll. (tidak perlu pemohon dari Slovakia, Poland, Hungary, Jerman, dan Slovenia).
  • Peperiksaan masuk / temuduga
 • DURATION: 4 tahun
 • YEAR FEE / ACADEMIC: USD 2000
 • YURAN PERMOHONAN: CZK 2000 / USD 100
 • APLIKASI DEADLINE: 31 Januari, 31 Ogos
Program diajar dalam:
 • English

Lihat 8 lagi program yang ditawarkan oleh Technical University of Liberec »

Tarikh Akhir Kemaskini Julai 8, 2019
Kursus ini Lokasi Kampus
Start Date
Sep 2019
Duration
Sepenuh masa
Price
2,000 USD
Yuran / tahun akademik
Ikut lokasi
Ikut tarikh
Start Date
Sep 2019
Tarikh tutup permohonan
Start Date
Sep 2019
Tarikh tutup permohonan

Sep 2019

Location
Tarikh tutup permohonan
End Date
Tarikh tutup permohonan
End Date