PhD dalam Kejuruteraan Mekanikal (Konsentrasi Teknologi Tenaga)

Umum

Penerangan Program

Jabatan Kejuruteraan Mekanikal dan Aeroangkasa (MAE) adalah salah satu jabatan MAE terkemuka di Asia. Ia menawarkan latihan akademik dan profesional yang ketat dalam pelbagai bidang, termasuk topik tradisional dan canggih dalam tenaga, mekanik, bahan canggih, nano / bioteknologi, dan pembuatan.

Program PhD bertujuan untuk melengkapkan pelajar dengan kemampuan mengenal pasti dan menyelesaikan masalah akademik dan / atau sebenar secara kreatif. Ijazah kedoktoran diberikan untuk menyelesaikan kursus yang diperlukan dan tesis asal yang penting.

Foci Penyelidikan

Penyelidikan Jabatan menumpukan kepada tenaga dan kejuruteraan alam sekitar, mekanik dan bahan, dan mekatronik dan pembuatan.

Mekanik dan Dinamik Pepejal

Ini adalah dua tiang asas penyelidikan Mekanik. Jabatan ini mempunyai fakulti yang pelbagai dengan kepakaran dalam bidang ini. Aktiviti penyelidikan berkisar dari penggunaan kepada masalah teori dan mempunyai sifat multidisiplin yang jelas. Mereka melibatkan matematik, mekanik pepejal, dinamik bukan linear, pengiraan, fizik keadaan pepejal, sains bahan dan eksperimen untuk pelbagai jenis bahan pepejal / sistem dan kelakuan mekanikal. Ahli fakulti bekerja pada masalah kedua-dua sifat statik dan dinamik dengan pelbagai jenis evolusi. Masalah ini juga melibatkan gandingan pelbagai bidang pada skala masa dan panjang yang berlainan, dari proses kedua-dua mikrosa hingga panjang dan dari nanotube karbon yang sangat kecil atau sel ke bahan komposit skala makroskopik dan peranti / sistem elektro-mekanikal.

Teknologi Bahan

Kejuruteraan bahan menumpukan pada mencirikan dan memproses bahan-bahan baru, membangunkan proses untuk mengawal sifat-sifatnya dan pengeluaran ekonomi mereka, menghasilkan data kejuruteraan yang diperlukan untuk reka bentuk, dan meramalkan prestasi produk. Topik penyelidikan termasuk bahan pintar, biomaterial, filem nipis, komposit, patah dan keletihan, penilaian sisa hidup, isu bahan dalam pembungkusan elektronik, kitar semula bahan, aliran plastik dalam pengacuan suntikan, pemprosesan serbuk maju, pembuatan desktop, dan teknik pengukuran dan pengukuran.

Automasi Reka Bentuk dan Pembuatan

Unsur-unsur ini terletak di tengah-tengah kejuruteraan mekanikal di mana para jurutera hamil, mereka bentuk, membina, dan menguji penyelesaian inovatif kepada masalah "dunia nyata". Penyelidikan sedang dijalankan dalam bidang pemodelan geometri, reka bentuk cerdas dan pengoptimuman proses pengilangan, proses pemantauan dan kawalan dalam proses pembuatan, kawalan servosystem, robotik, mekatronik, kawalan sistem penggerak utama, teknologi sensor, dan teknik pengukuran, dan bio reka bentuk dan pengilangan sistem perubatan.

Microsystems dan Kejuruteraan Precision

Sistem Mikro-Elektro-Mekanikal (MEMS) adalah bidang penyelidikan multidisiplin yang telah memberi impak yang besar kepada kehidupan seharian kita, termasuk pelbagai mikrosensor yang digunakan dalam elektronik peribadi, pengangkutan, komunikasi, dan diagnostik bioperubatan. Kerja-kerja penyelidikan asas dan digunakan sedang dijalankan di kawasan ini. Mikro / nanomekanik asas, seperti mekanik bendalir dan pepejal, pemindahan haba dan masalah bahan yang unik kepada sistem mikro / nanomekanik dipelajari. Idea baru untuk menghasilkan mikrosystem untuk tenaga, biomedicine dan nanomaterial, sensor mikro dan penggerak mikro diteroka. Isu-isu teknologi yang berkaitan dengan mikro / nanofabrication peranti ini sedang ditangani.

civil eng

Konsentrasi Teknologi Tenaga

Tenaga telah dianggap sebagai kawasan penyelidikan teras dalam bidang sains alam sekitar dan teknologi. Ia adalah salah satu daripada disiplin yang paling penting yang muncul di kalangan ramai dalam bidang kejuruteraan, sains, dan sains sosial. Penyelidikan Teknologi Tenaga meliputi banyak bidang, termasuk teknologi mampan, teknologi konvensional, dan kecekapan tenaga dan pemuliharaan. Program penyelidikan pascasiswazah antara disiplin dalam Teknologi Tenaga di Sekolah Kejuruteraan di The Hong Kong University of Science and Technology memberikan sokongan jangka panjang kepada latihan pendidikan yang berterusan dan penyelidikan yang pesat membangun dalam teknologi secara umum.

Oleh kerana sifat Tenaga Teknologi Tenaga, penyelidikan dan latihan di lapangan disepadukan dengan disiplin yang berbeza supaya pelajar dapat dilengkapi pengetahuan dan pengalaman yang diperlukan.

students

Maklumat program untuk 2020/21 kini siap di pg.ust.hk/programs .

Syarat Kemasukan

i. Keperluan Kemasukan Am

Pemohon yang ingin masuk ke program ijazah kedoktoran hendaklah mempunyai:

  • memperolehi ijazah sarjana muda dengan rekod terbukti prestasi cemerlang dari institusi yang diiktiraf; atau mengemukakan bukti kerja yang memuaskan di peringkat pascasiswazah sepenuh masa untuk sekurang-kurangnya satu tahun, atau secara sambilan selama sekurang-kurangnya dua tahun.

ii. Keperluan Pendaftaran Bahasa Inggeris

Anda perlu memenuhi keperluan bahasa Inggeris dengan salah satu pencapaian kemahiran berikut *:

  • TOEFL-iBT 80 #
  • TOEFL-pBT 550
  • Ujian Kertas yang Dikemaskini TOEFL 60 (markah penuh untuk bahagian Membaca, Mendengar dan Menulis)
  • IELTS (Modul Akademik) Skor Keseluruhan: 6.5 dan Semua sub-skor: 5.5

* Jika bahasa pertamanya adalah bahasa Inggeris, dan gelar sarjana atau kelayakan setaraf anda dianugerahkan oleh sebuah institusi di mana bahasa pengantar adalah bahasa Inggeris, anda akan dikecualikan daripada memenuhi keperluan Bahasa Inggeris di atas.

# merujuk kepada skor keseluruhan dalam satu percubaan tunggal

Deadlines Permohonan

Sila rujuk pg.ust.hk/programs ("Aplikasi") untuk keterangan.

Tarikh Akhir Kemaskini Sep 2020

Biasiswa Keystone

Terokai pilihan yang ditawarkan oleh biasiswa kami

Latar Belakang Pusat Pengajian

Situated at the heart of Asia, the Hong Kong University of Science and Technology (HKUST) is a young and distinguished research university in Hong Kong. Ranked No. 30 in the World in the QS World Univ ... Baca lebih lanjut

Situated at the heart of Asia, the Hong Kong University of Science and Technology (HKUST) is a young and distinguished research university in Hong Kong. Ranked No. 30 in the World in the QS World University Rankings (2018), HKUST offers a wide selection of research postgraduate studies in Science, Engineering, Business and Management, Humanities and Social Science, Environmental Studies, and Public Policy leading to the Master of Philosophy (MPhil) and the Doctor of Philosophy (PhD) degrees. All programmes are taught in English. Baca Ringkas