PhD dalam Kejuruteraan Kimia dan Biomolekul (Konsentrasi Tenaga Teknologi)

Umum

Penerangan Program

chem eng

Bekerja di canggih bidang dengan saintis antarabangsa terkemuka, program pascasiswazah kami berusaha memastikan setiap pelajar:

  • mencapai pemahaman yang mendalam mengenai topik kejuruteraan kimia asas dan maju;
  • menjalankan keingintahuan intelektual dalam meneliti subjek kejuruteraan kimia di sempadan kejuruteraan kimia;
  • membangunkan kemahiran untuk mengejar pengetahuan baru, baik asas dan diterapkan, secara bebas; dan
  • terlibat dalam penyelidikan perintis dalam bidang ini dan disiplin yang berkaitan.

Jabatan ini menekankan kecemerlangan akademik dan perkaitan industri dan, jika mungkin, program ditetapkan dalam konteks keperluan industri tempatan dan meneroka potensi mencipta permintaan untuk teknologi baru.

Program PhD bertujuan untuk menanamkan pada pelajar kemahiran yang diperlukan untuk mengenal pasti isu penyelidikan dalam Kejuruteraan Kimia , merumuskan pelan penyelidikan asal, dan membangunkan penyelesaian kreatif dan inovatif yang menangani isu penyelidikan. Pelajar dikehendaki menjalankan kerja kursus dan berjaya menyelesaikan disertasi untuk menunjukkan kecekapan dalam penyelidikan.

Foci Penyelidikan

Kejuruteraan Kimia dan Biomolekul adalah disiplin kejuruteraan dan sains yang sangat pelbagai. Penyelidikan Jabatan boleh diklasifikasikan kepada empat bidang utama:

Bahan Lanjutan

Nanomaterials, zeolites, polimer novel, komposit polimer, antara muka polimer, dan permukaan serta membran polimer / seramik. Kajian mendalam sedang dijalankan dalam reologi, aliran bukan Newton, pengangkutan haba dan massa, dan kawalan proses yang berkaitan dengan proses pengacakan suntikan.

Kejuruteraan Bioproses

Bioteknologi alam sekitar, perubatan tradisional Cina (pengekstrakan baru, pengeringan, pembungkusan), biosensor (aplikasi untuk rawatan air sisa, keratan gen), industri makanan (pemprosesan kelompok), pemodelan matematik / simulasi, dan kawalan proses. Aktiviti penyelidikan disokong oleh Institut Penyelidikan Bioteknologi HKUST .

Kejuruteraan Alam Sekitar

Pembentukan dan pengurangan pencemaran udara, aerosol, penyahbauan udara dalaman, pengoksidaan katalitik dan canggih, elektrocoagulasi dan elektrooksidasi, kaedah maju untuk rawatan air sisa, sisa berbahaya dan pencemaran mikro, pengurangan sisa dan teknologi bersih.

Reka Bentuk Produk dan Proses

Proses kimia, proses biokimia, nasib alam sekitar dan pengangkutan, dan fenomena dan kesan permukaan. Reka bentuk produk bernilai tambah tinggi, seperti sel bahan bakar, bahan tambahan makanan, farmaseutikal, juga merupakan kawasan penyelidikan aktif.

chem bio

Konsentrasi Teknologi Tenaga

Tenaga telah dianggap sebagai kawasan penyelidikan teras dalam bidang sains alam sekitar dan teknologi. Ia adalah salah satu daripada disiplin yang paling penting yang muncul di kalangan ramai dalam bidang kejuruteraan, sains, dan sains sosial. Penyelidikan Teknologi Tenaga meliputi banyak bidang, termasuk teknologi mampan, teknologi konvensional, dan kecekapan tenaga dan pemuliharaan. Program penyelidikan pascasiswazah antara disiplin dalam Teknologi Tenaga di Sekolah Kejuruteraan di The Hong Kong University of Science and Technology memberikan sokongan jangka panjang kepada latihan pendidikan yang berterusan dan penyelidikan yang pesat membangun dalam teknologi secara umum.

Oleh kerana sifat Tenaga Teknologi Tenaga, penyelidikan dan latihan di lapangan disepadukan dengan disiplin yang berbeza supaya pelajar dapat dilengkapi pengetahuan dan pengalaman yang diperlukan.

HKUST" src="//cdn01.masterstudies.com/element_db/47/47001_W1907_0726.jpg" alt="HKUST" />

Maklumat program untuk 2020/21 kini siap pada

Syarat Kemasukan

i. Keperluan Kemasukan Am

Pemohon yang ingin masuk ke program ijazah kedoktoran hendaklah mempunyai:

  • memperolehi ijazah sarjana muda dengan rekod terbukti prestasi cemerlang dari institusi yang diiktiraf; atau mengemukakan bukti kerja yang memuaskan di peringkat pascasiswazah sepenuh masa untuk sekurang-kurangnya satu tahun, atau secara sambilan selama sekurang-kurangnya dua tahun.

ii. Keperluan Pendaftaran Bahasa Inggeris

Anda perlu memenuhi keperluan bahasa Inggeris dengan salah satu pencapaian kemahiran berikut *:

  • TOEFL-iBT 80 #
  • TOEFL-pBT 550
  • Ujian Kertas yang Dikemaskini TOEFL 60 (markah penuh untuk bahagian Membaca, Mendengar dan Menulis)
  • IELTS (Modul Akademik) Skor Keseluruhan: 6.5 dan Semua sub-skor: 5.5

* Jika bahasa pertamanya adalah bahasa Inggeris, dan gelar sarjana atau kelayakan setaraf anda dianugerahkan oleh sebuah institusi di mana bahasa pengantar adalah bahasa Inggeris, anda akan dikecualikan daripada memenuhi keperluan Bahasa Inggeris di atas.

# merujuk kepada skor keseluruhan dalam satu percubaan tunggal

Deadlines Permohonan

Sila rujuk

Tarikh Akhir Kemaskini Mac 2020

Biasiswa Keystone

Terokai pilihan yang ditawarkan oleh biasiswa kami

Latar Belakang Pusat Pengajian

Situated at the heart of Asia, the Hong Kong University of Science and Technology (HKUST) is a young and distinguished research university in Hong Kong. Ranked No. 30 in the World in the QS World Univ ... Baca lebih lanjut

Situated at the heart of Asia, the Hong Kong University of Science and Technology (HKUST) is a young and distinguished research university in Hong Kong. Ranked No. 30 in the World in the QS World University Rankings (2018), HKUST offers a wide selection of research postgraduate studies in Science, Engineering, Business and Management, Humanities and Social Science, Environmental Studies, and Public Policy leading to the Master of Philosophy (MPhil) and the Doctor of Philosophy (PhD) degrees. All programmes are taught in English. Baca Ringkas