PhD dalam Kejuruteraan Elektronik dan Komputer (Konsentrasi Tenaga Teknologi)

Umum

Penerangan Program

electronic eng

Kuasa di hadapan dan membuat kajian pasca siswazah anda benar-benar dikira dalam Jabatan Kejuruteraan Elektronik dan Komputer . Evolusi Kejuruteraan Elektronik dan Komputer baru-baru ini telah berkembang menjadi disiplin luas yang meliputi teknologi yang penting untuk pertumbuhan ekonomi pengetahuan.

Rangkaian, komunikasi tanpa wayar, pemprosesan isyarat multimedia, mikroelektronik, mikropemproses, reka bentuk IC, optoelektronik, teknologi paparan, dan kawalan dan robotik semuanya tertumpu kepada disiplin yang menarik ini. Latihan lanjutan dalam bidang ini membuka banyak peluang kerjaya dalam industri perkilangan, sektor perniagaan, kerajaan, dan universiti di seluruh dunia.

Matlamat Jabatan ini adalah untuk menyediakan pelajar menjadi akademik terkemuka, jurutera berkualiti tinggi atau pengurus produk dalam dunia teknologi tinggi yang sentiasa berubah.

Ijazah PhD memenuhi keperluan mereka yang ingin meneruskan kerjaya dalam penyelidikan dan pembangunan perindustrian maju atau penyelidikan dan pengajaran universiti. Ia menekankan latihan dalam pemikiran asal dan penyelidikan bebas. Pelajar mesti berjaya menyelesaikan kursus dan tesis penyelidikan asli yang penting.

Foci Penyelidikan

Penyelidikan Jabatan menumpukan kepada enam bidang pilar:

Elektronik Pepejal dan Fotonik

Topik yang berkaitan dengan Microelectronics, Nanoelectronics, Elektronik Kawasan Besar, Peranti Elektrik Berkuasa dan Tenaga, Elektronik Berkelajuan Tinggi, Bahan Semikonduktor, Teknologi Peranti dan Fabrikasi, Sistem Mikro-Elektro-Mekanikal (MEMS), Memaparkan, Optoelektronik, Diodes (OLEDs), Pencahayaan Pepejal Negeri, Paparan Liquid-Crystal, Photonics Liquid-Crystal, Photonics Silicon, Komunikasi Optik dan Interconnects, Sel Suria, Epitaxy Semikonduktor Kompaun oleh MOCVD.

Litar Bersepadu dan Sistem

Topik yang berkaitan dengan Rekabentuk Litar Bersepadu Digital, Analog dan Campuran Sinyal Bersepadu (IC), Reka Bentuk VLSI, Sistem Embedded Sistem, Rangkaian-pada-Chip, dan Sistem Pengkomputeran dan Verifikasi Sistem-pada-Chip, Litar dan Sistem. Topik lanjutan termasuk RF dan mm-Wave IC dan Sistem, Data Converters, IC Management Power, Transceiver Komunikasi Optik Berkelajuan Tinggi, Sensor Imej dan Bio-Perubatan, Pemprosesan Isyarat dan Sistem Senibina, Automasi Reka Bentuk, Senibina Komputer, Sistem yang boleh dikonfigurasikan dan Perkakasan / Perisian Codesign.

Komunikasi dan Rangkaian Tanpa Wayar

Topik yang berkaitan dengan Lapisan Fizikal, Pemprosesan Isyarat, Pengekodan dan Teori Maklumat, Rangkaian serta Senibina Baru untuk Komunikasi Tanpa Wayar 5G Generasi Seterusnya, MIMO dan Rangkaian Akses Radio Awan, Pengurusan Gangguan, Rangkaian Heterogen, Komunikasi Hijau, Sistem Tanpa Wayar Untuk Jenis Mesin (MTC), Device-To-Device (D2D) dan Komunikasi Multimedia, Integrasi Teori Kawalan dan Komunikasi Tanpa Wayar, Komunikasi dan Interaksi Mudah Alih Paparan-Pintar, Teori dan Aplikasi Pengekodan Rangkaian, Pengoptimuman Stokastik Cross-Layer, Algoritma dan Pengoptimalan yang Diagihkan, Sistem Data, Media Sosial dan Sistem Pengkomputeran Siber-Fizikal dan Sosial, Rangkaian Penyusunan Sendiri, Pengkomputeran Awan dan Maya.

Kejuruteraan Bioperubatan

Topik yang berkaitan dengan Pengimejan Perubatan, Optik Bioperubatan dan Biophotonics, Neuroengineering, Elektronik Perubatan, Bioinformatika / Biologi Pengiraan, dan Microdevices Biomedikal dan BioMEMS.

Kawalan dan Sistem Robotik

Topik yang berkaitan dengan Kawalan dan Pengoptimuman (termasuk Teori Sistem, Teori Pengoptimuman, Pengesanan dan Pengagaran, Sistem Kewangan, Pengesan Rangkaian, dan Kawalan), Robotik dan Automasi (termasuk UAV, Robot Industri Generasi Akan Datang, Robotik Perubatan / Penjagaan Kesihatan, dan Sistem Autonomi) .

Pemprosesan Isyarat, Maklumat dan Multimedia

Topik yang berkaitan dengan Pemprosesan Isyarat Digital Video, 3D, Imej, Grafik, Audio, Ucapan, Bahasa, Data Bioperubatan, Data Kewangan dan Data Rangkaian. Topik khusus termasuk Menangkap Isyarat, Kondisi, Mampatan, Transformasi, Main Semula dan Visualisasi, Analisis Data, Teori Maklumat, Pembetulan Ralat, Kriptografi, Visi Komputer, Pengiktirafan Corak, Pembelajaran Mesin, Memahami Bahasa, Terjemahan, Penjumlahan, -Proses Modal, dan Sistem Embedded.

students

Konsentrasi Teknologi Tenaga

Tenaga telah dianggap sebagai kawasan penyelidikan teras dalam bidang sains alam sekitar dan teknologi. Ia adalah salah satu daripada disiplin yang paling penting yang muncul di kalangan ramai dalam bidang kejuruteraan, sains, dan sains sosial. Penyelidikan Teknologi Tenaga meliputi banyak bidang, termasuk teknologi mampan, teknologi konvensional, dan kecekapan tenaga dan pemuliharaan. Program penyelidikan pascasiswazah antara disiplin dalam Teknologi Tenaga di Sekolah Kejuruteraan di The Hong Kong University of Science and Technology memberikan sokongan jangka panjang kepada latihan pendidikan yang berterusan dan penyelidikan yang pesat membangun dalam teknologi secara umum.

Oleh kerana sifat Tenaga Teknologi Tenaga, penyelidikan dan latihan di lapangan disepadukan dengan disiplin yang berbeza sehingga alt = "pelajar dapat dilengkapi dengan pengetahuan dan pengalaman yang diperlukan.

HKUST" src="https://keystoneacademic-res.cloudinary.com/image/upload/q_auto,f_auto,w_743,c_limit/element/47/47009_W2302_03_610_Lowres.JPG" alt="HKUST" />

Maklumat program untuk 2020/21 kini siap di pg.ust.hk/programs .

Syarat Kemasukan

i. Keperluan Kemasukan Am

Pemohon yang ingin masuk ke program ijazah kedoktoran hendaklah mempunyai:

  • memperolehi ijazah sarjana muda dengan rekod terbukti prestasi cemerlang dari institusi yang diiktiraf; atau mengemukakan bukti kerja yang memuaskan di peringkat pascasiswazah sepenuh masa untuk sekurang-kurangnya satu tahun, atau secara sambilan selama sekurang-kurangnya dua tahun.

ii. Keperluan Pendaftaran Bahasa Inggeris

Anda perlu memenuhi keperluan bahasa Inggeris dengan salah satu pencapaian kemahiran berikut *:

  • TOEFL-iBT 80 #
  • TOEFL-pBT 550
  • Ujian Kertas yang Dikemaskini TOEFL 60 (markah penuh untuk bahagian Membaca, Mendengar dan Menulis)
  • IELTS (Modul Akademik) Skor Keseluruhan: 6.5 dan Semua sub-skor: 5.5

* Jika bahasa pertamanya adalah bahasa Inggeris, dan gelar sarjana atau kelayakan setaraf anda dianugerahkan oleh sebuah institusi di mana bahasa pengantar adalah bahasa Inggeris, anda akan dikecualikan daripada memenuhi keperluan Bahasa Inggeris di atas.

# merujuk kepada skor keseluruhan dalam satu percubaan tunggal

Deadlines Permohonan

Sila rujuk pg.ust.hk/programs ("Aplikasi") untuk keterangan.

Tarikh Akhir Kemaskini Sep 2020

Biasiswa Keystone

Terokai pilihan yang ditawarkan oleh biasiswa kami

Latar Belakang Pusat Pengajian

Situated at the heart of Asia, the Hong Kong University of Science and Technology (HKUST) is a young and distinguished research university in Hong Kong. Ranked No. 30 in the World in the QS World Univ ... Baca lebih lanjut

Situated at the heart of Asia, the Hong Kong University of Science and Technology (HKUST) is a young and distinguished research university in Hong Kong. Ranked No. 30 in the World in the QS World University Rankings (2018), HKUST offers a wide selection of research postgraduate studies in Science, Engineering, Business and Management, Humanities and Social Science, Environmental Studies, and Public Policy leading to the Master of Philosophy (MPhil) and the Doctor of Philosophy (PhD) degrees. All programmes are taught in English. Baca Ringkas