PhD dalam Kejuruteraan Elektrik dan Teknologi Maklumat

Umum

Penerangan Program

Doktor Falsafah di CTU di Prague mengikut Kod Doktor Falsafah, selaras dengan Akta No.111 / 1998 Coll., Kod Pengkajian dan Pemeriksaan untuk Pelajar Czech Technical University in Prague , Kaedah Kajian Doktor Falsafah di CTU di Prague, Prosedur Kemasukan - Statut CTU (Perkara 6) dan Syarat Kajian untuk Orang Asing - CTU Statute (Perkara 9).

Untuk memenuhi syarat untuk kemasukan ke pengajian kedoktoran , pemohon mesti memegang ijazah sarjana (bukan ijazah sarjana muda) dalam disiplin yang sama atau bidang yang berkaitan. Kemasukan ke program ini adalah mengikut budi bicara Dekan Fakulti berdasarkan keputusan prosedur pemilihan. Pengalaman dalam bidang yang dipilih bukan syarat kemasukan, dan tidak ada batasan umur. Pelajar dalam tahun akhir pengajian mereka juga boleh memohon, kemasukan mereka bersyarat pada tamat pengajian. Warga Republik Ceko, orang asing dan orang tanpa kewarganegaraan, yang merupakan penduduk yang sah di Republik Czech, boleh belajar dalam program doktoral. Pemohon yang dimasukkan ke dalam program pengajian doktor menjadi pelajar doktoral FEE .

Matlamat pengajian doktor adalah untuk menyediakan graduan untuk kerja sains. Dengan mencapai kelayakan yang lebih tinggi, termasuk pengetahuan bahasa asing, Ph.D. graduan akan meningkatkan peluang kerjaya mereka dengan ketara.

130282_pexels-photo-340152.jpeghitesh choudhary / Peksel

A Ph.D. program pada FEE dijalankan melalui bentuk pengajian sepenuh masa dan gabungan (separuh masa). Kajian sepenuh masa di FEE CTU secara amnya mengambil masa 4 tahun, manakala bentuk gabungan kajian umumnya mengambil masa 5 tahun, dengan pilihan mengganggu pengajian. Pemindahan antara kajian gabungan dan kajian sepenuh masa, atau sebaliknya, adalah mungkin berdasarkan cadangan oleh penyelia dan kenyataan bertulis daripada pelajar kedoktoran kepada Dekan Fakulti. Penyelia dilantik oleh Dekan. Pengawas adalah profesor, profesor bersekutu (docents), atau ulama yang terkenal. Adalah mungkin, dengan persetujuan Penyelia dan Lembaga Cawangan yang sesuai, untuk menyelesaikan program pengajian dalam masa yang lebih singkat. Pelajar doktor yang belajar di CTU adalah, untuk tempoh pengajian mereka, dikelaskan sebagai pelajar tetap biasa, dengan semua hak dan tanggungjawab yang berkaitan. Dalam kedua-dua bentuk sepenuh masa dan gabungan pengajian, pelajar kedoktoran mesti mengemukakan tesis kedoktorannya dalam tempoh 7 tahun dari permulaan pengajian mereka.

Kajian dijalankan mengikut pelan kajian individu , yang memperuntukkan masa yang diperuntukkan untuk kajian, aktiviti khusus dan saintifik dengan rancangan untuk pembangunan tesis kedoktoran, kajian di lokasi lain (yang mungkin berada di luar Republik Czech), pengajaran minimum yang ditetapkan tugas, tarikh peperiksaan untuk kursus yang diambil, dan tanggungjawab lain. Pelan kajian individu ditentukan oleh Penyelia selepas pelajar kedoktoran telah menyatakan persetujuannya dengannya.

Penyempurnaan komponen kursus (satu kajian blok ) pelan individu diselesaikan dengan melulus pemeriksaan yang ditetapkan dan dengan membentangkan dan membela sebuah kajian khusus (laporan bertulis) mengenai keadaan semasa subjek di dunia. Ia juga merangkumi persembahan kerja penyelidikan pelajar kepada komuniti saintifik.

Setelah berjaya menyiapkan blok pengajian, setelah lulus persiapan bahasa, mungkin untuk mengajukan permohonan ujian kedoktoran komprehensif terakhir, di mana pelajar harus menunjukkan pengetahuan teoretis khususnya, metode kerja saintifik, dan kemampuan untuk memperoleh baru pengetahuan ilmiah dan menerapkannya secara kreatif. Peperiksaan ini dijalankan oleh Lembaga Pemeriksa untuk Peperiksaan Doktor Komprehensif (Komisi pro státní doktorskou zkoušku).

Penyempurnaan pemeriksaan kedoktoran komprehensif yang terakhir adalah prasyarat untuk pembentangan dan pertahanan tesis doktor . Tesis ini adalah hasil penyelesaian kepada tugas saintifik tertentu; ia membuktikan keupayaan pelajar kedoktoran untuk membuat karya sendiri dan mesti termasuk pencapaian asal kerja saintifik yang diterbitkan oleh pengarang disertasi atau hasil yang diterima untuk penerbitan. Tesis kedoktoran mesti mengandungi penemuan baru asal. Pembentangan dan pertahanan kerja dilakukan oleh Lembaga untuk Pertahanan Tesis Kedoktoran (Komisi pro obhajobu dizertační práce) dan terbuka kepada publik. Penyerahan semula tunggal dibenarkan dalam kes pemeriksaan akhir yang tidak berjaya atau persembahan yang tidak berjaya dan pertahanan tesis doktor. Berdasarkan penyiapan pengajian secara tetap dalam Ph.D. Program, ijazah "Doktor" (disingkat "Ph.D.") diperolehi dari Czech Technical University in Prague .

Kajian kedoktoran boleh ditamatkan secara awal oleh pelajar, atas dasar permohonan bertulis. Dalam hal pengabaian tanggungjawab jangka panjang, kajian dapat diakhiri dengan keputusan Dekan atau Direktur institut.

Senarai pengiktirafan

 • Akustik
 • Mesin Elektrik, Peralatan dan Pemacu
 • Kejuruteraan Tenaga Elektrik
 • Elektronik
 • Elektroteknologi dan Bahan
 • Fizik Plasma
 • Sains Maklumat dan Kejuruteraan Komputer
 • Kejuruteraan Matematik
 • Pengukuran dan Instrumentasi
 • Kawalan trafik udara
 • Radioelektronik
 • Kejuruteraan Kawalan dan Robotik
 • Pengurusan Perniagaan dan Ekonomi
 • Kejuruteraan Telekomunikasi
 • Teori Kejuruteraan Elektrik
 • Kecerdasan Buatan dan Biokimetik

A close up of the production facility at the Bristol Robotics LaboratoryLouis Reed / Unsplash

Yuran pengajian untuk pelajar asing yang belajar dalam bahasa Inggeris

Yuran pengajian dibayar oleh Ph.D asing pelajar yang belajar dalam bahasa Inggeris baik dalam bentuk sepenuh masa dan sambilan.

Yuran pengajian untuk Ph.D asing pelajar yang belajar dalam bahasa Inggeris ditentukan oleh arahan Rektor; yuran semasa untuk satu tahun akademik (dua semester) ialah CZK 138 000, -.

Ph.D. pelajar yang belajar di Czech tidak membayar sebarang yuran. Mana-mana warga asing yang memohon kemasukan ke program pengajian terakreditasi dalam bahasa Czech mesti membuktikan mereka mempunyai pengetahuan yang memadai tentang bahasa untuk dapat belajar:

 • dengan mengemukakan dokumen yang membuktikan peperiksaan sekolah menengah atau keluar negeri dalam bahasa Czech, atau
 • dengan lulus peperiksaan bahasa Czech di Jabatan Bahasa.

Sokongan kewangan untuk kajian

Beasiswa tujuan khas mensubsidi pelajar kedoktoran antarabangsa di FEE yang situasi kewangannya tidak membenarkan mereka menanggung yuran.

Beasiswa untuk pelajar sepenuh masa dalam Program Pengajian Doktor Falsafah Bahasa Inggeris sehingga CZK 15 000 sebulan (lebih kurang 580 EUR) diberikan kepada pemohon yang dipilih. Beasiswa satu tahun mungkin diperluaskan kepada panjang kajian standard, iaitu empat tahun, bergantung kepada kemajuan Ph.D penerima. belajar. Biasiswa ini bertujuan untuk pelajar yang mempunyai pendapatan bersih bulanan purata (biasiswa ditambah pendapatan bersih lain) kurang daripada CZK 22 500 (sekitar 880 EUR) dan dikurangkan sekiranya tahap ini dapat dicapai. Lampiran yang akan dihantar:

 • permohonan penuh,
 • surat motivasi,
 • A CV termasuk pautan ke tesis Master (.pdf) dan senarai penerbitan.

Beasiswa tujuan khas lain boleh dianugerahkan

 • untuk hasil kajian yang cemerlang,
 • untuk penglibatan aktif dalam aktiviti penyelidikan dan pengajaran.

Mereka juga boleh dianugerahkan kepada pelajar kedoktoran yang mengambil bahagian dalam projek penyelidikan.

Sapukan melalui e-mel ke Pejabat untuk Sains dan Penyelidikan, Puan Renata Kroutilíková atau Puan Marie Duchoslavová.

Penginapan

Pelajar doktoral sepenuh masa yang belajar di CTU dan tinggal di luar Prague boleh disediakan penginapan di asrama universiti dan berhak untuk makan di kafeteri pelajar.

Permohonan pendaftaran

Permohonan untuk kajian itu hendaklah dikemukakan kepada pejabat Dekan. Biasanya terdapat dua tempoh permohonan setahun (pada bulan April dan pada bulan Oktober); peperiksaan masuk berlangsung pada bulan Jun dan pada bulan Januari. Pemohon mesti menyatakan, program pengajian yang dimaksudkan, topik tesis doktoral yang dimaksudkan dan penyelia yang dicadangkan, yang terpilih dari tawaran yang dipaparkan di laman web Fakulti.

Permohonan ini juga harus dilampirkan:

 • Curriculum vitae
 • Dokumentasi pendidikan yang dicapai dan apa-apa pengalaman profesional setakat ini (pengiktirafan tahap pendidikan terdahulu yang dicapai oleh warga asing di mana-mana negara lain daripada Republik Czech adalah tertakluk kepada undang-undang - untuk maklumat lanjut sila hubungi Puan Mgr. Ludmila Drahošová dari Rektor Pejabat CTU, Jabatan Pendidikan, telefon: 22435 3469).
 • Ringkasan kerja yang diterbitkan, hasil kerja profesional lain, dan - jika berkenaan - penilaian penerbitan ini
 • Permohonan untuk mendapatkan biasiswa untuk membiayai yuran pengajian dan perbelanjaan hidup (jika berkaitan) (ditandatangani oleh pelajar sahaja)
 • Pengesahan pembayaran CZK 800, - sebagai bayaran untuk prosedur kemasukan.
Tarikh Akhir Kemaskini Mac 2020

Biasiswa Keystone

Terokai pilihan yang ditawarkan oleh biasiswa kami

Latar Belakang Pusat Pengajian

Czech Technical University in Prague is the oldest technical university in Europe, founded in 1707 and is currently a leading technical research university within the region and in the Prague Research ... Baca lebih lanjut

Czech Technical University in Prague is the oldest technical university in Europe, founded in 1707 and is currently a leading technical research university within the region and in the Prague Research cluster. CTU offers undergraduate, graduate and doctoral programs at 8 faculties: Faculty of Civil Engineering, Mechanical Engineering, Electrical Engineering, Nuclear Sciences, and Physical Engineering, Architecture, Transportation Sciences, Biomedical Engineering, Information Technology and programs at MIAS School of Business. Moreover, CTU offers free sports courses, you may visit and study in the National Library of Technology and feel the international community in the Campus Dejvice in the heart of Europe. Baca Ringkas