PhD dalam Kejuruteraan Awam

Umum

Penerangan Program

civil eng

Program Doktor Falsafah (PhD) bertujuan untuk mengembangkan kemahiran yang diperlukan untuk mengenal pasti isu-isu yang berkaitan dengan Kejuruteraan Awam dan keupayaan untuk merumuskan dan mencadangkan penyelesaian untuk masalah secara bebas. Calon untuk peringkat PhD diharapkan dapat menunjukkan penguasaan pengetahuan dalam disiplin yang dipilih dan untuk mensintesis dan membuat pengetahuan baru, memberikan sumbangan yang asli dan besar kepada disiplin tersebut.

Program-program tersebut ditawarkan oleh Jabatan Kejuruteraan Awam dan Alam Sekitar dengan fokus penyelidikan berikut dan kemudahan canggih. Program ini bertujuan untuk memberi pengetahuan kepada para pelajar di barisan hadapan di lapangan, untuk membantu meminimumkan bahaya persekitaran dan meningkatkan kualiti kehidupan masyarakat.

Foci Penyelidikan

Bandar Pintar HEBAT

Salah satu fokus penyelidikan utama Jabatan Kejuruteraan Awam dan Alam Sekitar di HKUST adalah pada Bandar Pintar BESAR. Akronim GREAT bermaksud:

 • Hijau: bandar-bandar dirancang dengan pertimbangan sewajarnya untuk kesan persekitaran kitaran hidup, penggunaan sumber semula jadi (contohnya udara, air, tenaga, bahan) dan penjanaan dan rawatan sisa;
 • Berdaya tahan: bandar yang dibangunkan dengan kapasiti infrastruktur dan kelebihan sistem untuk menguruskan gangguan tanpa menjejaskan fungsi penting mereka;
 • Memperkasakan: bandar yang dirancang untuk orang, memperkasakan kesejahteraan, kecekapan, inovasi, dan perkongsian produktif;
 • Dapat disesuaikan: bandar yang dirancang dengan infrastruktur dan sistemnya yang dapat disesuaikan dengan perubahan teknologi baru (contohnya kenderaan autonomi) dan pemanasan global; dan
 • Transformatif: bandar yang dirancang untuk memperkasakan institusi dan warganya untuk menentukan dan mengubah arah arah dan strategi pertumbuhan mereka.

Objektif kami adalah untuk membangun dan menggunakan alat pintar untuk konteks perancangan dan pembangunan infrastruktur HEBAT. Melalui pembentukan platform yang luas untuk mengembangkan projek berskala besar dan kolaborasi antara disiplin, bersama-sama kita akan melakukan perkara-perkara HEBAT untuk bandar-bandar masa depan.

Pembangunan dan Perancangan Infrastruktur

Reka bentuk dan analisis sistem bangunan, pemantauan dan analisis jambatan lebuh raya, kejuruteraan angin dan seismik, kejuruteraan geoteknik dan interaksi struktur tanah, bahan pembinaan, pemodelan dan operasi sistem pengangkutan, penilaian risiko dan kebolehpercayaan bersepadu, dan peningkatan sistem infrastruktur.

Bangunan Hijau dan Pembangunan Mampan

Ini adalah kawasan antara disiplin, dengan projek termasuk pembangunan standard reka bentuk bangunan hijau, bahan dan teknologi yang mesra alam, kitar semula bahan binaan, teknologi retrofit dan pengubahsuaian hijau, dan pengoptimalan penggunaan tenaga dan air.

Bahan Pembinaan Pintar

Pembangunan bahan komposit canggih, bahan-bahan berfungsi berasaskan simen dan bahan bersimen yang berkekalan, penggunaan bahan komposit untuk pembaikan infrastruktur, dan nanoteknologi dalam reka bentuk konkrit.

Kajian Alam Sekitar dan Sumber Air

Proses rawatan air dan air fizikal, kimia dan biologi yang inovatif, pengurusan kualiti persekitaran, pemulihan tanah dan air tanah yang tercemar, fenomena pencampuran dan pengangkutan pencemaran dalam sistem semula jadi dan buatan manusia, pengurusan dan kejuruteraan sumber air, pengoptimuman stokastik terhadap kualiti dan sumber air dan mekanik cecair persekitaran.

Kemudahan

Jabatan ini menyokong pelbagai kemudahan yang terdiri daripada makmal untuk kejuruteraan struktur, bahan binaan, kejuruteraan geoteknikal, kejuruteraan alam sekitar, mekanik bendalir, sistem pengangkutan pintar, pengiraan, dan tinjauan. Semua dilengkapi dengan standard tertinggi dengan instrumen canggih yang ada. Kemudahan Centrifuge Geoteknikal dilengkapi dengan meja getar dwifungsi hidraulik dan manipulator robot 4 paksi.

Kemudahan pusat Universiti termasuk kedai sokongan elektronik, kolam instrumen, kedai mesin, makmal CAD / CAM dan Kemudahan Bahan dan Penyediaan Bahan. HKUST juga mengekalkan kemudahan pengkomputeran canggih.

civil eng

Maklumat program untuk 2020/21 kini siap di pg.ust.hk/programs .

Keperluan kemasukan

Untuk memenuhi syarat untuk kemasukan, pemohon mesti memenuhi semua keperluan berikut. Kemasukan selektif dan memenuhi syarat minimum ini tidak menjamin kemasukan.

i. Syarat Kemasukan Umum Universiti

 • Pemohon yang ingin masuk ke program ijazah sarjana mestilah memperoleh ijazah sarjana muda dari institusi yang diiktiraf, atau kelulusan yang setaraf dengannya;
 • Pemohon yang memohon masuk ke program ijazah kedoktoran sepatutnya memperoleh ijazah sarjana muda dengan rekod terbukti prestasi cemerlang dari institusi yang diiktiraf; atau mengemukakan bukti kerja yang memuaskan di peringkat pascasiswazah secara sepenuh masa untuk sekurang-kurangnya satu tahun, atau secara sambilan selama sekurang-kurangnya dua tahun.

ii. Keperluan Pendaftaran Bahasa Inggeris

Pemohon harus memenuhi syarat Bahasa Inggeris dengan salah satu pencapaian kemahiran berikut:

 • TOEFL-iBT: 80 *
 • TOEFL-pBT: 550
 • Ujian kertas dihantar TOEFL: 60 (markah penuh untuk bahagian Membaca, Mendengar dan Menulis)
 • IELTS (Modul Akademik): Skor keseluruhan: 6.5 dan Semua sub-skor: 5.5

* merujuk kepada skor keseluruhan dalam satu percubaan tunggal

Pemohon tidak perlu mengemukakan skor TOEFL atau IELTS jika

 • bahasa pertamanya adalah bahasa Inggeris, atau
 • mereka memperoleh ijazah sarjana muda (atau setaraf) dari sebuah institusi di mana bahasa pengantarnya adalah bahasa Inggeris.

Permohonan

Sila rujuk pg.ust.hk/programs ("Aplikasi") untuk keterangan.

Tarikh Akhir Kemaskini Sep 2020

Biasiswa Keystone

Terokai pilihan yang ditawarkan oleh biasiswa kami

Latar Belakang Pusat Pengajian

Situated at the heart of Asia, the Hong Kong University of Science and Technology (HKUST) is a young and distinguished research university in Hong Kong. Ranked No. 30 in the World in the QS World Univ ... Baca lebih lanjut

Situated at the heart of Asia, the Hong Kong University of Science and Technology (HKUST) is a young and distinguished research university in Hong Kong. Ranked No. 30 in the World in the QS World University Rankings (2018), HKUST offers a wide selection of research postgraduate studies in Science, Engineering, Business and Management, Humanities and Social Science, Environmental Studies, and Public Policy leading to the Master of Philosophy (MPhil) and the Doctor of Philosophy (PhD) degrees. All programmes are taught in English. Baca Ringkas