PhD dalam Kejuruteraan Awam (Konsentrasi Tenaga Teknologi)

Umum

Penerangan Program

civil eng

Sebagai pelajar pascasiswazah di Jabatan Kejuruteraan Awam dan Alam Sekitar , anda akan mempunyai peluang untuk membuat dunia yang berbeza dengan membina pengetahuan di barisan hadapan bidang, membantu meminimumkan bahaya alam sekitar dan meningkatkan kualiti kehidupan rakyat.

Bidang Kejuruteraan Awam berkembang pesat. Hampir setiap penyelesaian kepada masalah masyarakat mempunyai beberapa kaitan dengan alt = "kejuruteraan awam. Penyelesaian sedemikian termasuk pembangunan, penggunaan, dan kawalan sumber untuk kepentingan orang. Pengetahuan mendalam dan mendalam tentang disiplin bersama dengan pemahaman konsep dan teknologi reka bentuk baru adalah penting bagi mereka yang ingin menjadi pemimpin dalam bahagian profesion kejuruteraan ini. Program pascasiswazah Jabatan bertujuan untuk membangunkan pengetahuan dan kemahiran sedemikian dan untuk menghubungkan usaha-usaha penyelidikan rapat dengan kepentingan dan keperluan masyarakat supaya Penyelidikan kami adalah relevan dan mempunyai nilai praktikal. Siswazah mungkin menumpukan perhatian dalam kejuruteraan struktur, alam sekitar, kejuruteraan geoteknik, sumber air, pengangkutan, kejuruteraan pembinaan atau pembangunan infrastruktur.

Program PhD bertujuan untuk membantu pelajar mengembangkan kemahiran yang diperlukan untuk mengenal pasti isu-isu yang berkaitan dengan Kejuruteraan Awam dan keupayaan untuk merumuskan dan mencadangkan penyelesaian kepada masalah secara bebas. Pelajar mesti berjaya menyiapkan program pengajian lanjutan, termasuk kursus pascasiswazah dan tesis yang mengandungi penyelidikan asal yang penting.

Foci Penyelidikan

Penyelidikan Jabatan terletak di empat kawasan luas dengan banyak sub-kumpulan dalam setiap:

Pembangunan dan Perancangan Infrastruktur

Reka bentuk dan analisis sistem bangunan, pemantauan dan analisis jambatan lebuh raya, kejuruteraan angin dan seismik, kejuruteraan geoteknik dan interaksi struktur tanah, bahan pembinaan, pemodelan dan operasi sistem pengangkutan, penilaian risiko dan kebolehpercayaan bersepadu, dan peningkatan sistem infrastruktur.

Bangunan Hijau dan Pembangunan Mampan

Ini adalah kawasan antara disiplin, dengan projek termasuk pembangunan standard reka bentuk bangunan hijau, bahan dan teknologi yang mesra alam, kitar semula bahan binaan, teknologi retrofit dan pengubahsuaian hijau, dan pengoptimalan penggunaan tenaga dan air.

Bahan Pembinaan Pintar

Pembangunan bahan komposit canggih, bahan-bahan berfungsi berasaskan simen dan bahan bersimen yang berkekalan, penggunaan bahan komposit untuk pembaikan infrastruktur, dan nanoteknologi dalam reka bentuk konkrit.

Kajian Alam Sekitar dan Sumber Air

Proses fizikal, kimia, dan biologi air dan air buangan yang inovatif, pengurusan kualiti alam sekitar, pemulihan tanah yang tercemar dan air bawah tanah, pencampuran dan pengangkutan fenomena pencemar dalam sistem semula jadi dan buatan manusia, pengurusan sumber air dan kejuruteraan, pengoptimuman stokastik kualiti air dan sumber, mekanik fluida persekitaran.

civil eng

Konsentrasi Teknologi Tenaga

Tenaga telah dianggap sebagai kawasan penyelidikan teras dalam bidang sains alam sekitar dan teknologi. Ia adalah salah satu daripada disiplin yang paling penting yang muncul di kalangan ramai dalam bidang kejuruteraan, sains, dan sains sosial. Penyelidikan Teknologi Tenaga meliputi banyak bidang, termasuk teknologi mampan, teknologi konvensional, dan kecekapan tenaga dan pemuliharaan. Program penyelidikan pascasiswazah antara disiplin dalam Teknologi Tenaga di Sekolah Kejuruteraan di The Hong Kong University of Science and Technology memberikan sokongan jangka panjang kepada latihan pendidikan yang berterusan dan penyelidikan yang pesat membangun dalam teknologi secara umum.

Oleh kerana sifat Tenaga Teknologi Tenaga, penyelidikan dan latihan di lapangan disepadukan dengan disiplin yang berbeza supaya pelajar dapat dilengkapi pengetahuan dan pengalaman yang diperlukan.

HKUST" src="https://keystoneacademic-res.cloudinary.com/image/upload/q_auto,f_auto,w_743,c_limit/element/47/47009_W2302_03_610_Lowres.JPG" alt="HKUST" />

Maklumat program untuk 2020/21 kini siap di pg.ust.hk/programs .

Syarat Kemasukan

i. Keperluan Kemasukan Am

Pemohon yang ingin masuk ke program ijazah kedoktoran hendaklah mempunyai:

  • memperolehi ijazah sarjana muda dengan rekod terbukti prestasi cemerlang dari institusi yang diiktiraf; atau mengemukakan bukti kerja yang memuaskan di peringkat pascasiswazah sepenuh masa untuk sekurang-kurangnya satu tahun, atau secara sambilan selama sekurang-kurangnya dua tahun.

ii. Keperluan Pendaftaran Bahasa Inggeris

Anda perlu memenuhi keperluan bahasa Inggeris dengan salah satu pencapaian kemahiran berikut *:

  • TOEFL-iBT 80 #
  • TOEFL-pBT 550
  • Ujian Kertas yang Dikemaskini TOEFL 60 (markah penuh untuk bahagian Membaca, Mendengar dan Menulis)
  • IELTS (Modul Akademik) Skor Keseluruhan: 6.5 dan Semua sub-skor: 5.5

* Jika bahasa pertamanya adalah bahasa Inggeris, dan gelar sarjana atau kelayakan setaraf anda dianugerahkan oleh sebuah institusi di mana bahasa pengantar adalah bahasa Inggeris, anda akan dikecualikan daripada memenuhi keperluan Bahasa Inggeris di atas.

# merujuk kepada skor keseluruhan dalam satu percubaan tunggal

Deadlines Permohonan

Sila rujuk pg.ust.hk/programs ("Aplikasi") untuk keterangan.

Tarikh Akhir Kemaskini Sep 2020

Biasiswa Keystone

Terokai pilihan yang ditawarkan oleh biasiswa kami

Latar Belakang Pusat Pengajian

Situated at the heart of Asia, the Hong Kong University of Science and Technology (HKUST) is a young and distinguished research university in Hong Kong. Ranked No. 30 in the World in the QS World Univ ... Baca lebih lanjut

Situated at the heart of Asia, the Hong Kong University of Science and Technology (HKUST) is a young and distinguished research university in Hong Kong. Ranked No. 30 in the World in the QS World University Rankings (2018), HKUST offers a wide selection of research postgraduate studies in Science, Engineering, Business and Management, Humanities and Social Science, Environmental Studies, and Public Policy leading to the Master of Philosophy (MPhil) and the Doctor of Philosophy (PhD) degrees. All programmes are taught in English. Baca Ringkas