PhD dalam Kejuruteraan Alam Sekitar

Umum

Penerangan Program

43917_1379138038_p.jpg

Program Doktor Falsafah (PhD) bertujuan untuk mengembangkan dan memperkuat kemahiran pelajar dalam mengenal pasti isu-isu utama yang berkaitan dengan kejuruteraan alam sekitar, dalam merumuskan rancangan dan metodologi penyelidikan asli, dan dalam melaksanakan rancangan dan metodologi tersebut untuk menghasilkan hasil yang berguna untuk mengurangkan pencemaran alam sekitar dan memajukan pemuliharaan alam sekitar dan pembangunan lestari.

Calon untuk peringkat PhD diharapkan dapat menunjukkan penguasaan pengetahuan dalam disiplin yang dipilih dan untuk mensintesis dan mencipta pengetahuan baru, memberikan sumbangan yang asli dan besar kepada disiplin.

Program Kejuruteraan Alam Sekitar (EVNG) yang ditawarkan oleh Sekolah Kejuruteraan di HKUST adalah salah satu program penyelidikan interdisipliner yang paling berjaya dalam bidang pengajian ini, dengan fokus penyelidikan berikut dan kemudahan canggih.

Foci Penyelidikan

Program ini memberi tumpuan kepada teknologi inovatif untuk aplikasi yang berbeza dalam bidang kejuruteraan alam sekitar dan bertujuan untuk menyediakan pelajar penyelidikan dengan pemahaman tentang strategi pengurusan alam sekitar yang berkesan.

Bidang penyelidikan utama termasuk:

 • Teknologi Rawatan Air dan Air Sisa Inovatif
 • Pengurusan Sisa Pepejal / Berbahaya dan Kitar Semula / Semula Sisa
 • Pencemaran Tanah dan Pencemaran Air Tanah
 • Kualiti udara dalaman dan luaran
 • Kelestarian Alam Sekitar dan Tenaga Boleh Diperbaharui

Kemudahan

Kemudahan Makmal Kejuruteraan Alam Sekitar dibahagikan kepada instrumen standard dan peralatan pegun canggih, seperti yang diperlukan untuk kajian persekitaran yang berbeza. Instrumen standard dapat memberikan pengukuran yang tepat dari analisis persekitaran rutin, seperti DO, pH, COD, BOD5, ORP, kemasinan, kekonduksian, dan kekeruhan.

Peralatan canggih merangkumi sistem FTIR dengan pengesan MIR dan DTGS untuk analisis kumpulan berfungsi dalam sampel cecair pepejal atau tidak berair, halogen organik total dengan sistem kromatografi ion untuk mengukur jumlah TOX dalam sampel cecair atau pepejal, spektrofotometer UV / Vis untuk mengukur penyerapan atau penghantaran sampel cecair, spektrometer pendarfluor untuk menganalisis sampel luminescence, relau tiub yang dapat diprogramkan dengan tiga zon kawalan untuk pelbagai tahap pembakaran bahan yang berbeza, dan sistem BET untuk pencirian luas permukaan dan jumlah liang sampel pepejal.

Kemudahan pusat yang berkaitan adalah Pencirian Bahan dan Kemudahan Penyediaan yang terdiri daripada 10 kumpulan penyelidikan utama: sains permukaan, mikroskopi elektron, mikroskop probe imbasan, difraksi sinar-x, resonans magnetik nuklear, pemendapan filem nipis, pencirian optik, pencirian elektrik dan magnetik, analisis terma , dan penyediaan sampel. Setiap kumpulan penyelidikan menempatkan instrumen multidisiplin canggih, disokong oleh pasukan kakitangan yang berpengalaman. Item utama termasuk sistem difraksi sinar-X, mikroskop elektron transmisi, mikroskop elektron imbasan, sistem sputtering dan penyejatan filem tipis, sistem analisis permukaan pelbagai teknik (XPS Auger, ISS), sistem TOF-SIMS, sistem SIMS Dinamik, mikroskop probe pengimbasan (STM, AFM dan MFM), spektrometer FTIR / Raman, sistem pengukuran filem nipis, instrumen analisis terma.

env eng

Maklumat program untuk 2020/21 kini siap di pg.ust.hk/programs .

Keperluan kemasukan

Untuk memenuhi syarat untuk kemasukan, pemohon mesti memenuhi semua keperluan berikut. Kemasukan selektif dan memenuhi syarat minimum ini tidak menjamin kemasukan.

i. Syarat Kemasukan Umum Universiti

 • Pemohon yang ingin masuk ke program ijazah sarjana mestilah memperoleh ijazah sarjana muda dari institusi yang diiktiraf, atau kelulusan yang setaraf dengannya;
 • Pemohon yang memohon masuk ke program ijazah kedoktoran sepatutnya memperoleh ijazah sarjana muda dengan rekod terbukti prestasi cemerlang dari institusi yang diiktiraf; atau mengemukakan bukti kerja yang memuaskan di peringkat pascasiswazah secara sepenuh masa untuk sekurang-kurangnya satu tahun, atau secara sambilan selama sekurang-kurangnya dua tahun.

ii. Keperluan Pendaftaran Bahasa Inggeris

Pemohon harus memenuhi syarat Bahasa Inggeris dengan salah satu pencapaian kemahiran berikut:

 • TOEFL-iBT: 80 *
 • TOEFL-pBT: 550
 • Ujian kertas dihantar TOEFL: 60 (markah penuh untuk bahagian Membaca, Mendengar dan Menulis)
 • IELTS (Modul Akademik): Skor keseluruhan: 6.5 dan Semua sub-skor: 5.5

* merujuk kepada skor keseluruhan dalam satu percubaan tunggal

Pemohon tidak perlu mengemukakan skor TOEFL atau IELTS jika

 • bahasa pertamanya adalah bahasa Inggeris, atau
 • mereka memperoleh ijazah sarjana muda (atau setaraf) dari sebuah institusi di mana bahasa pengantarnya adalah bahasa Inggeris.

Permohonan

Bayaran Permohonan: HK $ 180

Untuk Permohonan PhD Fellowship Hong Kong (HKPFS) (untuk pengajian PhD sahaja):

Tarikh akhir langkah 1 di RGC (untuk mendapatkan nombor rujukan HKPFS dari RGC):

 • 1 Dis 2020 (12hari, GMT + 8)

Tarikh akhir langkah 2 di HKUST :

 • 1 Dis 2020 (11:59 malam, GMT + 8)

Tarikh Akhir Permohonan untuk Pengambilan Jangka Masa Kejatuhan 2021/22:

 • Pemohon Bukan tempatan *: Sepenuh masa: 1 Jun 2021
 • Pemohon Tempatan: Sepenuh masa / separuh masa: 15 Jul 2021

Tarikh Akhir Permohonan untuk Pengambilan Jangka Musim Semi 2020/21:

 • Pemohon Bukan tempatan *: Sepenuh masa: 1 Nov 2020
 • Pemohon Tempatan: Sepenuh masa / separuh masa: 15 Dis 2020

* Pemohon dianggap sebagai pelajar bukan tempatan jika mereka memegang (i) visa pelajar / permit masuk; atau (ii) visa di bawah Peraturan Imigresen untuk Lulusan Bukan tempatan (IANG); atau (iii) visa bergantung / izin masuk yang berumur 18 tahun atau lebih ketika mereka dikeluarkan dengan izin / izin masuk oleh Pengarah Imigresen. Untuk maklumat mengenai syarat visa pelajar / permit masuk, sila klik di sini .

Tarikh Akhir Kemaskini Sep 2020

Biasiswa Keystone

Terokai pilihan yang ditawarkan oleh biasiswa kami

Latar Belakang Pusat Pengajian

Situated at the heart of Asia, the Hong Kong University of Science and Technology (HKUST) is a young and distinguished research university in Hong Kong. Ranked No. 30 in the World in the QS World Univ ... Baca lebih lanjut

Situated at the heart of Asia, the Hong Kong University of Science and Technology (HKUST) is a young and distinguished research university in Hong Kong. Ranked No. 30 in the World in the QS World University Rankings (2018), HKUST offers a wide selection of research postgraduate studies in Science, Engineering, Business and Management, Humanities and Social Science, Environmental Studies, and Public Policy leading to the Master of Philosophy (MPhil) and the Doctor of Philosophy (PhD) degrees. All programmes are taught in English. Baca Ringkas