PhD dalam Hubungan Antarabangsa

Umum

Penerangan Program

Graduan program kedoktoran kami dalam Hubungan Antarabangsa adalah dilengkapi dengan baik untuk mencari pekerjaan sebagai pakar yang berkelayakan tinggi dalam bidang akademik (iaitu dalam penyelidikan), jurusan analisis dan universiti. Kelayakan mereka membolehkan mereka menggunakan kemahiran mereka dalam kedudukan kepimpinan dalam agensi kerajaan, aparat pentadbiran organisasi antarabangsa, NGO antarabangsa dan keseluruhan institusi sektor swasta. Pengetahuan dan kemahiran graduan kita memperoleh dalam analisis politik antarabangsa, hubungan ekonomi antarabangsa, integrasi Eropah, dan undang-undang antarabangsa disokong oleh perbualan dengan konsep dan metodologi teoritis yang relevan.


Perihalan kriteria pengesahan dan penilaian

Prosedur kemasukan mengikuti Peraturan Kajian dan Peperiksaan Universiti Charles dan syarat kemasukan yang disiarkan dalam SIS.

Prosedur kemasukan bermula berdasarkan cadangan penyelidikan untuk Ph.D. disertasi. Pemohon dikehendaki menghantar cadangan itu pada 17 Mei 2019 dalam salinan keras ke Pusat Ph.D. Kajian Institut Pengajian Politik Fakulti Sains Sosial, Charles University, serta versi elektronik untuk phd.mv@seznam.cz dan cds-ips@fsv.cuni.cz.

Pusat Doktor Falsafah Kajian, Institut Pengajian Politik
Charles University, Fakulti Sains Sosial
U Krize 8
158 00 Prague
Republik Czech


Cadangan hendaklah meliputi:

  • definisi yang jelas dan substantiasi topik;
  • semakan kesusasteraan dan keadaan terkini seni dalam bidang projek;
  • objektif projek;
  • metodologi yang diandaikan;
  • senarai rujukan.

Untuk butiran lanjut mengenai keperluan mengenai piawaian penyelidikan sains sosial, keaslian dan syarat-syarat pelaksanaan, lihat halaman web Jabatan IR.

Pemohon untuk program kedoktoran dalam bidang Hubungan Antarabangsa boleh memilih topik disertasi dari senarai topik prioriti yang disediakan oleh Jabatan Perhubungan Antarabangsa (IR) dan Jabatan Pengajian Keselamatan untuk tahun akademik yang diberikan (topik ini diterbitkan pada Halaman web Jabatan IR menjelang akhir Januari 2019 pada akhir tahun ini).

Pemohon sangat dinasihatkan untuk berunding dengan penyelia yang berpotensi mengenai cadangan penyelidikan sebelum penyerahannya.

Prosedur kemasukan dijalankan dalam dua pusingan. Pada pusingan pertama, lembaga kemasukan menilai cadangan penyelidikan berdasarkan nilai akademiknya dan keserasiannya dengan topik prioriti yang ditawarkan oleh Jabatan dan menetapkan ambang yang diperlukan dalam mata untuk pendahuluan ke pusingan kedua. Ambang akan ditentukan berdasarkan bilangan pemohon, kualiti projek mereka, perwakilan tema keutamaan di kalangan pemohon dan pembahagian antara penyelia yang dicadangkan. Pemohon yang melepasi ambang itu dijemput untuk pusingan kedua yang mengambil bentuk wawancara.


Temu bual bertujuan untuk menilai:

  • objektif projek penyelidikan;
  • rangka kerja teori dan metodologi projek yang dicadangkan;
  • kemungkinan pelan penyelidikan, hadnya.

Wawancara dinilai juga dalam mata dan pemohon boleh menerima sehingga 40 mata. Dalam pusingan kedua, 10 mata dikhaskan untuk bonus akhirnya untuk penerbitan (artikel, esei) yang berkaitan dengan topik projek disertasi.

Pemohon boleh menerima sehingga 80 mata secara keseluruhan.


Kriteria penilaian akhir:

  • Calon mestilah seorang siswazah ijazah Sarjana, sebaik-baiknya dalam bidang sains sosial dan kemanusiaan.
  • Had titik untuk menerima pemohon ditetapkan oleh Dekan Fakulti Sains Sosial Universiti Charles, dengan mengambil kira bilangan pemohon dan kapasiti fakulti.

Lihat juga artikel IV, para 4 dari Syarat prosiding kemasukan.


Syarat kemasukan

Kemasukan ke pengajian Doktor Falsafah adalah dibiayai oleh program pengajian Master yang berjaya.

Kaedah pengesahan:


Prospek Kerjaya

Graduan program Doktor Falsafah Hubungan Antarabangsa dilengkapi dengan baik untuk mencari kerja sebagai pakar yang berkelayakan tinggi dalam bidang akademik, iaitu di institusi penyelidikan, universiti, dan juga think-tank. Kelayakan mereka membolehkan mereka menggunakan kemahiran mereka dalam jawatan pengurusan di agensi kerajaan, pentadbiran organisasi antarabangsa, NGO antarabangsa dan seluruh institusi sektor swasta.

Tarikh Akhir Kemaskini Mac 2020

Biasiswa Keystone

Terokai pilihan yang ditawarkan oleh biasiswa kami

Latar Belakang Pusat Pengajian

The Faculty of Social Sciences (FSV UK) is a part of one of the oldest universities in the world which was founded in 1348 by Holy Roman Emperor Charles IV. Shortly after the establishment in 1990, F ... Baca lebih lanjut

The Faculty of Social Sciences (FSV UK) is a part of one of the oldest universities in the world which was founded in 1348 by Holy Roman Emperor Charles IV. Shortly after the establishment in 1990, FSV UK became a regional centre of teaching and research in economics, sociology, political science, international relations, area studies, media studies and journalism. Baca Ringkas