PhD dalam Falsafah Klasik

Umum

Penerangan Program

Graduan dari Ph.D. Program dalam Falsafah Klasik adalah pakar dalam bahasa klasik / kesusasteraan kuno, yang mampu mengembangkan pengetahuan mereka secara kreatif. Tesis disertasi mereka memberi keterangan kepada kepakaran para graduan yang cemerlang dalam pengkhususan pilihan mereka dalam falsafah klasik, termasuk asas yang dapat dipercayai dalam teori-teori sastera atau linguistik. Graduan dilengkapi dengan pengetahuan, kaedah dan kemahiran bahasa yang penting untuk kerjaya penyelidikan bebas, yang dapat membentangkan hasil penyelidikan mereka di persidangan, dalam jurnal, monograf, dan edisi teks kuno. Graduan boleh mendapatkan pekerjaan sebagai guru penyelidik dan universiti, editor, dan penterjemah penerbitan pakar.


Tempoh pengajian: 4 tahun

Bahasa arahan adalah bahasa Inggeris. Falsafah Klasik adalah program bayaran yuran.


Perihalan kriteria pengesahan dan penilaian

Peperiksaan kemasukan: satu peperiksaan peperiksaan, temuduga

  1. Perbincangan projek Ph.D. disertasi: 0-30 mata;
  2. Penilaian kajian terdahulu, penyelidikan, dan aktiviti akademik yang lain: 0-15 mata;
  3. Penilaian pengetahuan pemohon literatur menengah (berdasarkan senarai yang dikemukakan oleh Pemohon): 0-15 mata.

Lembaga Kawasan Subjek tidak menawarkan atau mengenakan Ph.D. topik, tetapi projek-projek penyelidikan harus berada dalam orientasi penyelidikan Institut Kajian Yunani dan Latin. Pemohon perlu mencadangkan projek penyelidikan mengikut keutamaan mereka dalam bidang linguistik Latin, Linguistik Yunani Kuno dan Kesusasteraan Yunani Kuno.

Cadangan Ph.D. topik perlu dirundingkan terlebih dahulu dengan Pengerusi Lembaga Kawasan Subjek. Pengerusi Lembaga Pengarah Subjek (Pengarah Program): doc. PhDr. Dagmar Muchnová, CSc., E-mel: Dagmar.Muchnova@ff.cuni.cz.


Pemohon hanya boleh diterima jika dia memperoleh 30 mata minimum dalam peperiksaan pintu masuk dan, pada masa yang sama, skor yang mencukupi untuk ditempatkan di antara bilangan pelajar yang dijangkakan ke program atau cawangan masing-masing (rujuk Spesifikasi Prosedur Penyerahan yang digunakan untuk program individu dan cabang pengajian); Kemasukan akan diberikan kepada semua pemohon yang mendapat markah yang sama seperti pemohon yang terakhir berada di ranking kemasukan. Sila ambil perhatian bahawa bilangan penerimaan yang berlainan akan berlaku untuk bentuk pengajian sepenuh masa dan gabungan. Pemohon tidak boleh diterima tanpa membekalkan, tidak lewat daripada hari pendaftaran, bukti pendidikan terdahulu (rujuk 5.4 di sini).


Syarat kemasukan

Kemasukan ke pengajian Doktor Falsafah adalah dibiayai oleh program pengajian Master yang berjaya.

Kaedah pengesahan:
Tarikh Akhir Kemaskini Mac 2020

Biasiswa Keystone

Terokai pilihan yang ditawarkan oleh biasiswa kami

Latar Belakang Pusat Pengajian

The Faculty of Arts at Charles University is currently one of the largest and most important research and educational institutions in the arts and humanities in Central Europe.

The Faculty of Arts at Charles University is currently one of the largest and most important research and educational institutions in the arts and humanities in Central Europe. Baca Ringkas