PhD dalam Ekonomi

Tempoh Normal: 3 atau 4 tahun (Penuh waktu)

Tempat: Hong Kong

Dengan 13 orang kakitangan akademik, Jabatan Ekonomi adalah besar oleh piawaian Lingnan. Ahli-ahlinya semua memegang PhD dari universiti-universiti terkemuka di peringkat antarabangsa, dan kini dianggap sebagai sarjana terkemuka di dunia dalam Ekonomi Antarabangsa, Profesor Mark Rosenzweig sebagai Profesor Adjunct Cemerlang (tempoh perbelanjaan dua minggu dengan kami setiap tahun). Profesor Rosenzweig ialah Frank Altschul Profesor Ekonomi dan Pengarah Antarabangsa, Pusat Pertumbuhan Ekonomi di Universiti Yale. Jabatan Ekonomi telah menumbuk lebih tinggi daripada penyelidikan sejak ditaraf di antara 2 Jabatan Ekonomi Tertinggi di Hong Kong dalam Latihan Penilaian Penyelidikan terkini (2006) yang dijalankan oleh Kerajaan Hong Kong SAR, dengan skor 94,13% yang besar terhadap purata 76.72% dalam Perniagaan dan Ekonomi di universiti-universiti di Hong Kong umumnya. Sama pentingnya untuk pelajar penyelidikan kami, Jabatan ini menjadi tuan rumah kepada para ulama terkemuka dari seluruh dunia untuk lawatan singkat dan seminar.

Penyelidikan dan kepakaran Jabatan Ekonomi merangkumi bidang teori ekonomi dan kerja empirikal dan dasar - dalam ekonomi, kewangan dan perdagangan antarabangsa, dasar persaingan, pasaran buruh, dasar perumahan dan kesihatan, ekonomi alam sekitar, masalah penuaan dan ekonomi penduduk. Penerbitan oleh kakitangan Jabatan Ekonomi telah muncul dalam jurnal utama dalam bidang ekonomi dan kewangan seperti Econometrica, Jurnal Ekonomi Kewangan, Jurnal Analisis Kewangan dan Kuantitatif, Jurnal Teori Ekonomi, Kajian Kajian Ekonomi, Kajian Ekonomi Antarabangsa, Jurnal Ekonomi, Kajian Ekonomi Eropah, Jurnal Ekonomi Awam, Jurnal Ekonomi Pembangunan, dan Jurnal Ekonomi Antarabangsa.

Kaedah Permohonan

Pemohon boleh mendapatkan masuk ke program PhD dalam dua cara seperti berikut:

1. Memohon Program PhD melalui Skim Fellowship Hong Kong (HKPFS)

Pemohon yang cemerlang dan cemerlang boleh mendapatkan kemasukan melalui HKPFS menjelang 1 Disember 2018 (Waktu Hong Kong 12:00 tengah hari) . Anugerah Fellowship akan diberikan dengan Fellowship dengan gaji bulanan HK $ 25,100 *, dan mengetepikan yuran pengajian penuh untuk tahun pertama pengajiannya. Pelajar yang memohon dan tidak mendapat persahabatan masih boleh dipertimbangkan untuk tempat PhD biasa di Lingnan.

(US $ 1 = HK $ 7.8).

(* kadar untuk 2018-19, tertakluk kepada ulasan tahunan)

Untuk memohon kemasukan, sila buat permohonan awal pada Sistem Kemasukan RGC di www.rgc.edu.hk/hkphd dalam tempoh dari 1 September hingga 1 Disember 2018 (Waktu Hong Kong 12:00 tengah hari) . Setiap pemohon akan diperuntukkan nombor rujukan. Pemohon kemudiannya perlu mengemukakan permohonan penuh secara langsung kepada sistem elektronik Lingnan di www.ln.edu.hk/admissions/applyonline pada atau sebelum 2 Disember 2018 (Waktu Hong Kong 11:59 malam) . Aplikasi lewat tidak akan dipertimbangkan.

2. Memohon Program PhD secara langsung

Pemohon juga boleh mendapatkan kemasukan ke program PhD dengan memohon secara langsung kepada Universiti. Pelajar sepenuh masa biasanya akan diberikan Pelajar Pascasiswazah. Mahasiswa Pascasiswazah untuk pelajar PhD akan HK $ 16,720 / month *.
* Dipertingkatkan kepada HK $ 17,050 / bulan selepas pengesahan pencalonan. (kadar untuk 2018-19, tertakluk kepada ulasan tahunan)

Universiti mengajukan permohonan dari 1 November 2018 hingga 25 Januari 2019 . Pemohon boleh memohon secara dalam talian melalui www.ln.edu.hk/admissions/applyonline. Untuk maklumat lanjut, sila layari www.LN.edu.hk/reg/info/grad.

Keperluan Kemasukan Am

 1. Pemohon untuk kemasukan ke pencapaian untuk ijazah PhD biasanya:
  a. memegang Ijazah sarjana yang dianugerahkan oleh institusi pengajian tinggi yang diiktiraf untuk tujuan ini oleh Universiti; atau
  b. memegang ijazah sarjana muda yang berkaitan dengan kepujian kelas pertama atau kedua atau pada piawaian yang setara, dan telah mendaftar dalam program pengajian untuk ijazah sarjana di institusi pengajian tinggi yang diiktiraf sekurang-kurangnya satu tahun dan mempunyai bukti pencapaian penyelidikan; atau
  c. telah memperoleh kelayakan yang sama dengan a) atau b) di atas; atau
  d. telah memberikan bukti pencapaian akademik dan profesional yang memuaskan.
  Nota: Graduan ijazah pertama dengan kelayakan atau pengalaman penyelidikan yang terbukti boleh diterima secara langsung dalam kajian PhD HANYA BAWAH KEADAAN KHAS. Biasanya calon tanpa ijazah sarjana tidak akan dimasukkan ke dalam pengajian PhD dan dia mesti mendaftar sebagai pelajar MPhil dalam contoh pertama.
 2. Di samping itu, pemohon yang ijazahnya bukan dari institusi pengajian tinggi di Hong Kong atau negara berbahasa Inggeris harus memperoleh markah minimum 550 (ujian berasaskan kertas) atau 213 (ujian berasaskan komputer) atau 79 (internet berdasarkan ujian Bahasa Inggeris sebagai Bahasa Asing (TOEFL), atau skor band 6.5 atau ke atas dalam Sistem Ujian Bahasa Inggeris Antarabangsa (IELTS), atau skor bersamaan dalam ujian yang diiktiraf, atau kelayakan yang setara dengan membuktikan kemampuan bahasanya yang akan dipertimbangkan berdasarkan kes demi kes. Pemohon dikehendaki memenuhi keperluan tambahan, jika ada, yang ditetapkan oleh program yang mereka memohon kemasukan.
 3. Untuk kemasukan ke program Lingnan PhD melalui HKPFS, RGC menetapkan bahawa untuk pemohon dari universiti bercakap bukan berbahasa Inggeris, melainkan jika dia memberikan bukti bahawa bahasa Inggeris adalah bahasa pengajaran untuk semua kursus untuk kelayakan masuknya / program PhD yang dicadangkannya, dia dikehendaki melampirkan keputusan skor TOEFL atau IELTS dalam aplikasi PhD. Keperluan ini (penyerahan mandat keputusan TOEFL / IELTS) boleh dikecualikan untuk pemohon yang cadangan pengajian PhDnya khusus dalam medium bukan bahasa Inggeris, misalnya bahasa Cina. Walau bagaimanapun, pemohon masih perlu memenuhi keperluan bahasa Universiti seperti yang dinyatakan dalam perenggan 2 di atas.

Keperluan Pendaftaran Khusus Program

Sebagai ganti kepada skor TOEFL dan IELTS, pemohon boleh mengemukakan hasil daripada Ujian Aptitud Scholastic (SAT), GRE, GMAT, Ahli Institut Bahasa (MIL) atau Ujian Bahasa Inggeris Kolej (CET) Republik Rakyat China, atau kelayakan yang setara untuk membuktikan penguasaan bahasa / nya yang akan dipertimbangkan berdasarkan kes demi kes.

Program diajar dalam:
 • English

Lihat 12 lagi program yang ditawarkan oleh Lingnan University »

Tarikh Akhir Kemaskini Disember 10, 2018
Kursus ini Lokasi Kampus
Start Date
Sep 2019
Duration
30 - 72 
Sepenuh masa
Price
42,100 HKD
tuisyen untuk tahun 2019-2020 sedang dikaji.
Deadline
Permintaan Maklumat
Deadline for application via HKPFS: 1 December 2018; Deadline for application to the University directly: 25 January 2019.
Ikut lokasi
Ikut tarikh
Start Date
Sep 2019
Tarikh tutup permohonan
Permintaan Maklumat
Deadline for application via HKPFS: 1 December 2018; Deadline for application to the University directly: 25 January 2019.

Sep 2019

Location
Tarikh tutup permohonan
Permintaan Maklumat
Deadline for application via HKPFS: 1 December 2018; Deadline for application to the University directly: 25 January 2019.
End Date