Subjek menggunakan pendekatan molekul tertentu dalam penerokaan terperinci tentang keturunan dan kepelbagaian organisma yang mengungkap hubungan struktur dan fungsi antara makromolekul maklumat (asid nukleik dan protein) sebagai dasar kewujudan dan manifestasi / ungkapan benda hidup di semua peringkat kerumitan organisasinya. Ia berkenaan dengan struktur dan fungsi gen, biosintesis protein sebagai produk gen - ungkapan gen dan peraturannya.

Pendekatan biologi klasik dan molekul digunakan untuk semua objek biologi dalam keadaan normal dan patologi dengan tujuan untuk menemui, memahami dan sengaja mengubah mekanisme semua manifestasi mereka, termasuk tahap virus dan terapi gen. Subjek pengajian dan kaedah mereka bermakna bahawa disiplin ini mempunyai kesan ke atas semua bidang ilmiah dan penyelidikan biologi dan bioperubatan dan mempunyai pengaruh ke atas bidang perubatan yang digunakan (penyakit kongenital dan berjangkit, vaksin, ubat baru), pertanian (transgenik organisma dan tumbuh-tumbuhan dan haiwan), ekologi (hubungan antara organisma dan alam sekitar, kawalan pencemaran alam sekitar dan pemprosesan buangan bukan tradisional) dan bioteknologi berdasarkan terutamanya mengenai prosedur kejuruteraan genetik dan manipulasi genetik.


Perihalan kriteria pengesahan dan penilaian

Peperiksaan masuk adalah satu pusingan dan terdiri daripada lebih banyak bahagian dalam bentuk persembahan, wawancara, dan perbincangan berdasarkan persiapan bertulis (tugas yang diberikan oleh jawatankuasa). Pemohon mengemukakan hasil kajian induk mereka. Keseluruhan peperiksaan masuk berlangsung dalam satu hari.

Berdasarkan permintaan bertulis yang dikemukakan secara elektronik bersama-sama dengan permohonan tetapi tidak lewat dari 19 Mei 2019, Dekan boleh membenarkan pemeriksaan masuk dilakukan melalui teknologi maklumat dan komunikasi, tetapi hanya untuk alasan yang serius dan didokumentasikan seperti kesihatan atau belajar di luar negeri.

Semasa peperiksaan masuk, calon mesti menunjukkan kemahiran teknikal dan linguistik untuk mengkaji program yang diberikan, bersama dengan ciri-ciri yang diperlukan untuk kerja saintifik. Peperiksaan dinilai dengan maksimum 100 mata.

Senarai topik dan penyelia yang menawarkan projek kepada pemohon dalam tahun akademik 2019/2020 diterbitkan di laman web Jabatan Biologi Sel selepas 1 Mac 2019 (https://www.natur.cuni.cz/biologie/bunecna -biologi / studium). Kami mengesyorkan agar pelajar menghubungi penyelia mereka terlebih dahulu dan membincangkan kemungkinan dan keperluan projek yang ditawarkan.


Syarat kemasukan

Kemasukan ke pengajian Doktor Falsafah adalah dibiayai oleh program pengajian Master yang berjaya.

Kaedah pengesahan:


Peraturan yang mengawal pengecualian dari peperiksaan masuk

Peperiksaan masuk boleh diketepikan berdasarkan permintaan bertulis daripada calon, dengan syarat mereka telah berjaya memohon projek STARS pada tahun akademik yang diberikan. Permintaan sedemikian, bersama-sama dengan dokumentasi bahawa syarat telah dipenuhi, mesti dikemukakan (tetapi tidak secara elektronik) pada 19 Mei 2019.


Prospek Kerjaya

Lulusan program pengajian biologi Pembangunan memenuhi syarat untuk penyelidik berkelayakan. Mereka mempunyai pengetahuan teori dan praktikal, serta pengalaman dalam pelbagai disiplin biologi (biologi molekular dan seluler, embriologi dan biologi perkembangan, biologi reproduktif). Dia dilatih untuk menjalankan penyelidikan asas dan digunakan dalam struktur sel, pembiakan organisma, dan pembangunan, morphogenesis, asas molekul pengawalseliaan selular, percambahan dan pembezaan, dan hubungan antara sel dalam sistem multiselular sepanjang kitaran hidup organisma. Graduan akan berguna dalam penyelidikan saintifik asas, bioteknologi, dan penyelidikan dan amalan yang diterapkan (kesihatan, pertanian, bioteknologi), serta dalam latihan generasi baru penyelidik.

Program diajar dalam:
  • English

Lihat 29 lagi program yang ditawarkan oleh Charles University Faculty of Science »

Tarikh Akhir Kemaskini Januari 4, 2019
Kursus ini Lokasi Kampus, Dalam Talian & Kampus Digabungkan
Start Date
Okt 2019
Duration
Sepenuh masa
Price
50,000 CZK
setiap tahun akademik. Bayaran permohonan dalam talian: 540 CZK. Kertas Permohonan: 590 CZK.
Ikut lokasi
Ikut tarikh
Start Date
Okt 2019
Tarikh tutup permohonan

Okt 2019

Location
Tarikh tutup permohonan
End Date