PhD dalam Biokimia

Umum

Penerangan Program

Kimia Proses Kehidupan

Pelajar yang memasuki Program ini dilatih dalam semua bidang Biokimia termasuk bioenergetik, enzimologi, biologi molekul, kimia protein dan struktur, imunokimia, xenobiokimia (biokimia bahan asing), fundamen kimia dan selular tindak balas metabolik dan lain-lain. Pelajar yang menyertai Program ini adalah secara aktif terlibat dalam projek penyelidikan yang disokong oleh geran di Jabatan Biokimia Fakulti Sains Charles University Prague serta di makmal yang berkolaborasi di Akademi Sains Republik Czech, dan makmal serantau dan syarikat. Pengajian dalam Program ini berjaya diselesaikan setelah mendapat Sijil Bahasa Inggeris (diterbitkan oleh organisasi bebas), dan selepas lulus Ujian Doktoral Negeri dalam biokimia dan dua mata pelajaran lain (biasanya dicadangkan oleh penyelia), dan pertahanan PhD Thesis bahagian penting yang sekurang-kurangnya satu penerbitan dalam jurnal peer reviewed antarabangsa di mana calon mestilah pengarang utama.


Perihalan kriteria pengesahan dan penilaian

Peperiksaan masuk adalah satu pusingan dalam bentuk wawancara. Berdasarkan permintaan bertulis yang dikemukakan secara elektronik bersama-sama dengan permohonan tetapi tidak lewat dari 19 Mei 2019, Dekan boleh membenarkan pemeriksaan masuk dilakukan melalui teknologi maklumat dan komunikasi, tetapi hanya untuk alasan yang serius dan didokumentasikan seperti kesihatan atau belajar di luar negeri.

Semasa peperiksaan masuk, calon mesti menunjukkan kemahiran teknikal dan linguistik untuk mengkaji program yang diberikan, bersama dengan ciri-ciri yang diperlukan untuk kerja saintifik. Peperiksaan digredkan dengan maksimum 100 mata, di mana 20 mata diberikan sebagai bonus untuk memberikan idea yang lebih spesifik tentang kandungan kajian dan kerja disertasi yang dirancang dalam lampiran permohonan sukarela, termasuk topik disertasi, penjelasan ringkas, jabatan penyelia yang dijangka dan persetujuan penyelia khusus untuk menyelia projek doktoral itu.


Syarat kemasukan

Kemasukan ke pengajian Doktor Falsafah adalah dibiayai oleh program pengajian Master yang berjaya.

Kaedah pengesahan:


Peraturan yang mengawal pengecualian dari peperiksaan masuk

Peperiksaan masuk boleh diketepikan berdasarkan permintaan bertulis daripada calon, dengan syarat mereka telah berjaya memohon projek STARS pada tahun akademik yang diberikan. Permintaan sedemikian, bersama-sama dengan dokumentasi bahawa syarat telah dipenuhi, mesti dikemukakan (tetapi tidak secara elektronik) pada 19 Mei 2019.


Prospek Kerjaya

Seorang graduan Ph.D. Program kedoktoran dalam Biokimia dijangka mempunyai pengetahuan teoritis dan praktikal yang luas dalam biokimia dan biologi molekul. Dalam bidang tertentu, dia dapat menghasilkan dan menyampaikan hasil saintifik di peringkat antarabangsa. Pendidikan dan pengetahuannya cukup luas untuk dapat menyesuaikan diri dengan kerja dalam semua arahan penyelidikan di berbagai institusi yang berurusan dengan kajian bukan sahaja dalam bidang biokimia dan biologi molekul tetapi juga dengan subjek yang lebih luas di dalam kimia: antaramuka biologi. Beliau boleh mengambil bahagian dalam kursus latihan teori dan praktikal di Universiti tetapi juga dapat memimpin kumpulan penyelidikan dan makmal kimia klinikal di pertubuhan perubatan, serta menyertai penyelidikan khusus dalam industri farmaseutikal.

Tarikh Akhir Kemaskini Januari 2019

Latar Belakang Pusat Pengajian

The Faculty of Science, Charles University, Prague is leading academic institution in the field of natural sciences in Czech republic a Middle-european region. It provides education in biology, chemis ... Baca lebih lanjut

The Faculty of Science, Charles University, Prague is leading academic institution in the field of natural sciences in Czech republic a Middle-european region. It provides education in biology, chemistry, geology and geography. Baca Ringkas