Biologi, bioteknologi, dan biosains telah berkembang pesat sejak tahun 2000. Untuk mengendalikan data yang dihasilkan, teknologi komputer diperlukan kerana jumlah data yang berlebihan. Kebanyakan teknik baru-baru ini yang digunakan dalam penyelidikan DNA, RNA dan berasaskan protein disokong oleh bioinformatik dan sains komputer. Sains komputer menawarkan era baru untuk sains biologi. Sebagai contoh blok bangunan sel, protein dimodelkan dalam 3D menggunakan komputer; ini membolehkan pengenalan cepat dan cekap interaksi molekul dan laluan transduction Pathways . Begitu juga, mutasi dalam urutan genetik dapat dikesan dengan cepat menggunakan teknologi komputer. Memandangkan kemajuan terkini dalam biologi pengiraan menurunkan kos dan mempercepatkan proses penyelidikan termasuk pembangunan dadah, kajian silico sangat dituntut dalam industri.

Para saintis muda yang mempunyai Ph.D. dari jabatan kami akan mempunyai latar belakang yang kuat mengenai biologi molekul dan genetik, menganalisis data biologi menggunakan alat bioinformatik, membangunkan alat, algoritma, dan calon ubat rekabentuk menggunakan teknik biologi pengiraan seperti pemodelan dan simulasi molekul. Program ini juga hampir sama dengan sains asas, sains translasi, dan aplikasi dalam sektor ini.


Maklumat Program

Program ini memerlukan penulisan tesis. Pendidikan adalah 100% dalam bahasa Inggeris.


Mengapa saya Pilih Program ini?

Teknologi genetik dan komputer canggih telah menghasilkan keperluan pemprosesan data yang intensif dan menawarkan persekitaran di mana biologi boleh dihasilkan dalam silico. Aplikasi revolusi telah dibangunkan dan sedang dibangunkan. Bioinformatik dicari di seluruh dunia; untuk menjawab keperluan tersebut dan membangunkan aplikasi. Keperluan ini dijangka meningkat walaupun lebih tinggi dalam bidang perubatan tidak lama lagi.

Kadir Has University Ph.D. Program Bioinformatik dan Genetik yang diasaskan di bawah Institut Sains adalah satu-satunya program Bioinformatik dan Genetik di Turki. Mempunyai kurikulum selari dengan universiti yang terkenal dan sangat dihormati di seluruh dunia, Ph.D. sasaran program meningkatkan saintis untuk mempunyai interaksi antarabangsa yang kuat dan sentiasa terkini dengan sains canggih. Program ini menawarkan pendidikan dalam piawaian saintifik global, menyediakan seminar, program pertukaran, dan projek-projek kolaboratif, dengan itu bertujuan menaikkan pelajar ke pertandingan di seluruh dunia.

Pelajar kita, yang menerima pendidikan yang betul tentang kimia, biologi molekul, dan biologi pengiraan akan memegang kelebihan dalam bidang yang kompetitif. Sebagai contoh, mereka bukan sahaja mempelajari bagaimana menganalisis data asid nukleik, bagaimana untuk memodelkan protein, tetapi juga sifat-sifat kimia asid nukleik dan protein, dan kesannya terhadap keturunan. Graduan kami akan menjadi satu langkah ke hadapan, dengan kelebihan visi mereka yang besar.

Dalam jabatan kami, penyelidikan dan pendidikan disimpan dalam keadaan seimbang. Ph.D. Program ini dijalankan oleh saintis aktif muda yang mengarahkan dan bekerja dalam projek-projek nasional dan antarabangsa, dalam persekitaran piawaian global dan nilai sejagat. Dalam konteks ini, kami mengalu-alukan Ph.D. calon yang bukan penonton pasif, tetapi ahli sains yang dinamik menyumbang sains.


Bagaimanakah Kesan Program ini Kerjaya Saya?

Satu cawangan pendidikan yang akan diberikan di seluruh Ph.D. adalah genetik. Pendidikan ini terdiri daripada kedua-dua teknik genetik klasik dan moden. Cabang pendidikan lain adalah biologi pengiraan dan bioinformatik. Kedua-dua sains, kedua-duanya sangat muda, adalah generasi data biologi dalam silico, dan proses data biologi dalam silico, masing-masing. Pelajar kami akan memuktamadkan pendidikan mereka, mempunyai kursus dalam biologi sel, genetik manusia, kimia perubatan, reka bentuk dadah struktur, simulasi molekul, kimia kuantum, statistik, dan pengaturcaraan.

Pada masa ini, syarikat-syarikat farmaseutikal terkemuka di seluruh dunia menjalankan projek gergasi pada bioinformatik dan penyelidikan genetik. Sektor baru membangun ini menuntut sebilangan besar penyelidik. Graduan kami boleh meneruskan kerjaya mereka dalam bidang akademik dan swasta. Mereka akan mempunyai kepakaran interdisipliner, mempunyai genetik latar pepejal, mengendalikan data biologi secara berkesan, yang mana mereka boleh memohon ini dalam bidang perubatan, kimia, bioteknologi, pertanian, tenaga, dan bidang yang sama.


Proses permohonan

Kadir Has University , "Bioinformatik dan Genetik" Ph.D. Program dengan Tesis menerima pelajar dari Turki dan luar negara, memegang ijazah Sarjana (MS) dari sains yang berkaitan (Biologi, Biologi Molekul, dan Genetik, Bioteknologi, Kimia, Kejuruteraan Kimia, Sains Komputer dan lain-lain). Pendidikan ini sepenuhnya dalam bahasa Inggeris. Kami tidak mempunyai Ph.D. program tanpa menulis tesis.

Calon harus mengisi borang permohonan dalam talian dan membawa dokumen yang diminta bersama resume (CV) dan surat pernyataan tujuan (SOP) secara peribadi atau dihantar melalui kargo ke "Kadir Has Üniversitesi, Cibali Kampüsü". Calon-calon untuk lulus pemilihan awal akan dijemput untuk temubual (boleh dilakukan secara dalam talian juga). Calon dengan pengalaman makmal dan apa-apa sumbangan kepada penerbitan terutama digalakkan untuk memohon.

Kami menawarkan pelbagai jenis biasiswa, termasuk biasiswa penuh, bergantung kepada MS GPA (Gred Purata Guru), tahap bahasa Inggeris dan motivasi.

Maklumat mengenai Institusi

Bioinformatik dan Genetik Ph.D. Program ditubuhkan di bawah Sekolah Siswazah Sains dan Kejuruteraan dan pelajar pertama diterima dalam Tahun Akademik 2014-2015. Graduan pertama akan menerima Ph.D. gelaran tidak lama lagi.

Kelayakan dianugerahkan / Tahap Kelayakan

Setelah berjaya menyelesaikan program, pelajar akan dianugerahkan PhD of Science dalam Bioinformatik dan Genetik (Rangka Kerja Kelayakan di Kawasan Pendidikan Tinggi Eropah (QF-EHEA): Tahap 3, Rangka Kerja Kelayakan Eropah (EQF): Tahap 8)

Syarat Kemasukan

Pemohon program ini dikehendaki memegang M.Sc. ijazah dan telah mencetak sekurang-kurangnya 55 dalam bahagian kuantitatif Kakitangan Akademik dan Peperiksaan Masuk Sekolah Siswazah (ALES) dan 65 dalam Pemeriksaan Bahasa Majlis Interuniversiti (ÜDS atau YDS). Keperluan skor ALES tidak terpakai kepada pelajar antarabangsa. Skor bahasa antarabangsa (TOEFL, dan sebagainya) boleh diterima untuk semua pemohon mengikut kesetaraan seperti yang dikenakan oleh peraturan-peraturan Majlis Pengajian Tinggi. Pemohon yang memenuhi syarat ini akan ditemuramah lagi. (Maklumat terperinci: http: // antarabangsa. KHAS .edu.tr / 26 / program sarjana)

Pengiktirafan Pembelajaran Terdahulu

Pelajar boleh dikecualikan daripada beberapa kursus siswazah yang telah mereka tunjukan dalam program yang dihadiri sebelum ini, jika mereka tidak dikira ke tahap yang sudah ada, memandangkan Peraturan Pengecualian Kadir Has University .

Keperluan Pengijazahan

Pelajar dikehendaki menyempurnakan kurikulum yang diterima oleh Senat yang bersamaan dengan 90 kredit ECTS secara keseluruhannya; iaitu kursus dengan purata Purata Nilai Gred Kumulatif 3.00 / 4.00 dan Ph.D. tesis.

Takrif Program

Matlamat utama bioinformatika adalah memahami sistem kompleks organisma hidup menggunakan kaedah pengiraan matematik dan numerik, yang akan membantu mencari kaedah rawatan dan penawar bagi penyakit dan akhirnya meningkatkan kualiti hidup. Alat yang paling penting adalah teknologi komputer dan sejak teknologi komputer berkembang pesat, kemunculan bioinformatik menjadi tidak dapat dielakkan. Terutama, untuk menganalisis urutan DNA yang diterjemahkan dalam genom manusia, kaedah statistik diperlukan serta teknologi komputer. Walaupun maklumat mengenai sistem biologi pesat meningkat dengan kemajuan teknologi terkini, keperluan untuk alat pengiraan yang lebih baik untuk memproses dan menganalisis data yang ada juga semakin meningkat. Program Biologi Komputasi dan Bioinformatik bertujuan untuk menutup jurang ini.

Hasil Program

  1. Untuk dapat mengenali struktur molekul organik, dapat model dan visualisasi dengan grafik secara terperinci.
  2. Keupayaan untuk mencari interaksi antara struktur dan kinetik enzim molekul organik, dan menggunakan interaksi ini untuk reka bentuk ubat canggih dan untuk menugaskan aktiviti ubat.
  3. Keupayaan melakukan pemodelan molekul dan simulasi sistem biologi yang dinamik menggunakan statistik, fizik, bioinformatik, dan kaedah biologi pengiraan, dan / atau bahasa pengaturcaraan.
  4. Untuk memahami dan keupayaan untuk mengkonsepkan biologi sel canggih, struktur genetik, keturunan, genom, mekanisme evolusi, dan sistem biologi.
  5. Untuk dapat mengkaji masalah saintifik dalam biologi pengiraan dan bioinformatik; keupayaan untuk merancang eksperimen, menjalankan eksperimen, mengumpul data, menganalisis data, untuk mendapatkan keputusan dan mentafsir, secara bebas, atau sebagai sebahagian daripada kumpulan.
  6. Untuk dapat mengikuti perkembangan dalam bioinformatik dan genetik dengan pandangan kritikal; tabiat memantau kemajuan dan kesedaran pendidikan sepanjang hayat.
  7. Kesedaran dan tanggungjawab dalam isu profesional, persekitaran dan kualiti.
  8. Untuk keupayaan untuk berkomunikasi dengan topik saintifik, lisan dan bertulis, dalam bahasa Inggeris.

Profil Profesional Graduan

Graduan program ini akan dapat menggunakan teknologi komputer terkini untuk menyelesaikan masalah mengenai sistem biologi dan keupayaan berfikir matematik. Oleh itu, pelbagai peluang kerjaya dari berbagai bidang adalah mungkin bagi graduan kami, seperti syarikat bioteknologi, jabatan RD syarikat farmaseutikal, makmal penyelidikan genetik, makmal penyiasatan jenayah, pertanian, makmal penyelidikan hospital, akademik, tenaga dan alam sekitar.

Soal Selidik Penilaian

Soal Selidik dan Instruktor Penilaian Kuesioner Kuesioner Persijilan Selesai

Kerjasama Antarabangsa

Program pertukaran dengan pelbagai universiti Amerika Utara, Eropah dan Asia dan program ERASMUS (13 universiti di sembilan negara) (lihat http: // www. KHAS .edu.tr / en / international2 / Program Antarabangsa / main-page.html)

Program diajar dalam:
  • English

Lihat 2 lagi program yang ditawarkan oleh Kadir Has University »

Tarikh Akhir Kemaskini Feb. 7, 2019
Kursus ini Lokasi Kampus
Start Date
Sep 2019
Duration
Sepenuh masa
Price
12,000 USD
setiap tahun.
Ikut lokasi
Ikut tarikh
Start Date
Sep 2019
End Date
Ogo 31, 2023
Tarikh tutup permohonan

Sep 2019

Location
Tarikh tutup permohonan
End Date
Ogo 31, 2023