PhD dalam Bioengineering

Umum

Penerangan Program

bio eng

Program Doktor Falsafah (PhD) dalam Bioengineering memudahkan integrasi sains dan kejuruteraan biologi, fizikal, dan komputasi dalam kajian proses biologi. Program ini menggunakan pendekatan sistematik dan kuantitatif untuk kajian sistem biologi. Tujuannya adalah untuk memberi para pelajar pengetahuan yang diperlukan untuk menyumbang kepada industri bioperubatan serta mengoptimumkan proses bio yang ada, dan mengembangkan teknologi bioperubatan baru. Program dikendalikan oleh Jabatan Kejuruteraan Kimia dan Biologi.

Calon untuk peringkat PhD diharapkan dapat menunjukkan penguasaan pengetahuan dalam disiplin yang dipilih dan untuk mensintesis dan mencipta pengetahuan baru, memberikan sumbangan yang asli dan besar kepada disiplin.

Program Bioengineering pelbagai disiplin membolehkan pelajar menggunakan alat kejuruteraan, sains komputer dan sains fizikal untuk mengkaji proses biologi. Ia menangani beberapa pusat penyelidikan utama dan disokong dengan kemudahan penyelidikan terkini.

Foci Penyelidikan

Maklumat Biologi

Kejuruteraan Menyiasat isu yang dikaitkan dengan konsep pengiraan baru dan alat yang terlibat dalam pengimejan perubatan. Penyelidikan juga boleh diperluaskan ke kawasan lain yang dipandu data, seperti analisis kesihatan, bioinformatik, ramalan struktur protein, reka bentuk dadah, dan biologi sistem.

Reka bentuk Bioproses dan BioProduct

Teknologi bioprocessing, peraturan, keselamatan dan etika yang terlibat dalam bioteknologi, dan evolusi proses pengeluaran sistematik menggunakan ciri produk untuk membantu dalam reka bentuk proses "berorientasikan produk".

Biomaterial dan BioMEMS

Kejuruteraan sifat fizikal dan biologi polimer sintetik, logam, seramik dan bahan lain, dan interaksi mereka dengan darah, tisu lembut dan keras; dan penerapan sistem mikroelektromekanikal kepada kaedah biologi dan bioanalisis, seperti gen cip.

Kejuruteraan Kuantitatif dan Kejuruteraan Neural

Pemahaman mekanisme neurosains dari tahap molekul (di dalam sel neuron tunggal) hingga interpretasi tahap sel di mana interaksi antara isyarat dan molekul pengangkutan akan dipetakan; pemahaman tahap sistem mengenai bagaimana sistem saraf bertindak balas terhadap rangsangan persekitaran; dan bagaimana pengiraan dilakukan oleh sistem saraf.

Kemudahan

Makmal Bioengineering menyediakan kemudahan bertaraf dunia untuk penyelidikan. Peralatan canggih tersedia untuk kultur bakteria dan sel, pemisahan sentrifugasi, manipulasi protein dan DNA, penguatan gen, analisis mikroskopik, pengimejan digital dan analisis. Makmal menyokong projek analisis mikrocip, alat diagnostik, kejuruteraan tisu, nanobiotechnology, pemprosesan bioproduk dan pengekstrakan bioproduk. Kemudahan pusat yang relevan termasuk Pencirian Bahan dan Kemudahan Penyediaan, dan Kemudahan Fabrikasi Nanoelektronik.

lab

Maklumat program untuk 2020/21 kini siap di pg.ust.hk/programs .

Keperluan kemasukan

Untuk memenuhi syarat untuk kemasukan, pemohon mesti memenuhi semua keperluan berikut. Kemasukan selektif dan memenuhi syarat minimum ini tidak menjamin kemasukan.

i. Syarat Kemasukan Umum Universiti

  • Pemohon yang ingin masuk ke program ijazah sarjana mestilah memperoleh ijazah sarjana muda dari institusi yang diiktiraf, atau kelulusan yang setaraf dengannya;
  • Pemohon yang memohon masuk ke program ijazah kedoktoran sepatutnya memperoleh ijazah sarjana muda dengan rekod terbukti prestasi cemerlang dari institusi yang diiktiraf; atau mengemukakan bukti kerja yang memuaskan di peringkat pascasiswazah secara sepenuh masa untuk sekurang-kurangnya satu tahun, atau secara sambilan selama sekurang-kurangnya dua tahun.

ii. Keperluan Pendaftaran Bahasa Inggeris

Pemohon harus memenuhi syarat Bahasa Inggeris dengan salah satu pencapaian kemahiran berikut:

  • TOEFL-iBT: 80 *
  • TOEFL-pBT: 550
  • Ujian kertas dihantar TOEFL: 60 (markah penuh untuk bahagian Membaca, Mendengar dan Menulis)
  • IELTS (Modul Akademik): Skor keseluruhan: 6.5 dan Semua sub-skor: 5.5

* merujuk kepada skor keseluruhan dalam satu percubaan tunggal

Pemohon tidak perlu mengemukakan skor TOEFL atau IELTS jika

  • bahasa pertamanya adalah bahasa Inggeris, atau
  • mereka memperoleh ijazah sarjana muda (atau setaraf) dari sebuah institusi di mana bahasa pengantarnya adalah bahasa Inggeris.

Permohonan

Sila rujuk pg.ust.hk/programs ("Aplikasi") untuk keterangan.

Tarikh Akhir Kemaskini Sep 2020

Biasiswa Keystone

Terokai pilihan yang ditawarkan oleh biasiswa kami

Latar Belakang Pusat Pengajian

Situated at the heart of Asia, the Hong Kong University of Science and Technology (HKUST) is a young and distinguished research university in Hong Kong. Ranked No. 30 in the World in the QS World Univ ... Baca lebih lanjut

Situated at the heart of Asia, the Hong Kong University of Science and Technology (HKUST) is a young and distinguished research university in Hong Kong. Ranked No. 30 in the World in the QS World University Rankings (2018), HKUST offers a wide selection of research postgraduate studies in Science, Engineering, Business and Management, Humanities and Social Science, Environmental Studies, and Public Policy leading to the Master of Philosophy (MPhil) and the Doctor of Philosophy (PhD) degrees. All programmes are taught in English. Baca Ringkas