PhD dalam Bahan Lanjutan dan Nanosciences

Umum

Penerangan Program

Bahan Advanced dan Nanosciences

CEITEC BUT menawarkan program siswazah inter-institusi yang unik, yang secara amnya berdasarkan program penyelidikan projek CEITEC. Pada masa ini, satu program doktoral boleh didapati - Bahan Advanced dan Nanosciences. Program ini didasarkan pada kerjasama dua universiti dan satu institut penyelidikan - Brno University of Technology , Universiti Masaryk dan Institut Fizik Bahan Akademi Sains Republik Czech.

Program Lanjutan dan Program Nanosciences terdiri daripada dua bidang pengajian:

  • Advanced Nanotechnologies dan Microtechnologies
  • Bahan Lanjutan

Advanced Nanotechnologies dan Microtechnologies

Mengenai

Penyelidikan ini memberi tumpuan kepada bidang nanoteknologi yang meliputi bahan dan struktur yang akan dieksploitasi dalam aplikasi nanoelektronik dan nanophotonik. Penyelidikan ini melibatkan penyediaan, pencirian, dan analisis sifat-sifat struktur nano yang membolehkan penggunaan aktif prinsip-prinsip yang menentukan sifat unik dan spesifik struktur nanost. Perhatian akan dibayar untuk penyelidikan ke dalam struktur 2D - OD yang dihasilkan oleh kaedah litografi (atas ke bawah) dan kaedah penyusunan sendiri (bottom-up). Penyelidikan itu akan mempertimbangkan struktur nanostruktur semikonduktor, nanostruktur magnetik dan metalik, nanotubes dan nanofibres, supra-molekul dan bahan nano-elektronik di pinggir undang-undang Moore, dan lain-lain.

Topik tesis disertasi

Topik tesis disertasi yang dicadangkan dalam program penyelidikan Nanotechnologies dan Microtechnologies yang maju sesuai dengan kepentingan penyelidikan dan objektif penyelidikan kumpulan-kumpulan penyelidikan ini: Fabrikasi dan Pencirian Nanostructures, Nanodevices Pintar, Pencirian Optoelektronik dari Nanostructures, CT X-ray CT dan nano CT, Mikro dan Nanotribologi, Pengembangan Kaedah Analisis dan Pengukuran, Biophotonik Eksperimental, Pengangkutan dan Properties Magnetik, Sifat-sifat Fungsian Unsur Nanost, Teknologi Plasma dan Sintesis dan Analisis Nanostruktur.

Bahan Lanjutan

Mengenai

Program Bahan Lanjutan memberi tumpuan kepada bahan seramik, polimer, logam, dan komposit maju (kecerunan fungsional dan struktur, nanostructural dan pintar) yang maju. Penyelidikan asas difokuskan pada kaedah maju sintesis (atau penyediaan) bahan-bahan maju dan komposit pelbagai fungsi dengan matriks polimer, seramik, silikat atau logam, pencirian struktur mereka pada pelbagai skala dimensi dan mengukur hubungan struktur-sifat-fungsi pada pelbagai struktur struktur . Penyelidikan gabungan dalam bidang bahan seramik maju, komposit polimer, dan komposit logam difokuskan pada aplikasi dalam bidang perubatan, kejuruteraan elektrik, kejuruteraan kuasa, kejuruteraan, kimia dan kejuruteraan bangunan.

Topik tesis disertasi

Topik tesis disertasi yang dicadangkan dalam program penyelidikan Nanotechnologies dan Microtechnologies Advanced sesuai dengan minat penyelidikan dan objektif kumpulan penyelidikan berikut: Fabrikasi dan Pencirian Nanostructures, Nanodevices Pintar, Pencirian Optoelektronik Nanostructures, X-ray Micro CT dan Nano CT, Micro dan Nanotribologi, Pengembangan Kaedah Analisis dan Pengukuran, Biophotonics Eksperimental, Pengangkutan dan Properties Magnetik, Sifat-sifat Fungsional Unsur Nanost, Teknologi Plasma dan Sintesis dan Analisis Nanostruktur.

Tarikh Akhir Kemaskini Mac 2020

Latar Belakang Pusat Pengajian

Brno University of Technology (BUT) is the largest technical/engineering university in the Czech Republic (21 000 students, 8 faculties, 3 university institutes) and one of the leading teaching and re ... Baca lebih lanjut

Brno University of Technology (BUT) is the largest technical/engineering university in the Czech Republic (21 000 students, 8 faculties, 3 university institutes) and one of the leading teaching and research universities in central Europe. Baca Ringkas