PhD dalam Antropologi dan Genetik Manusia

Umum

Penerangan Program

Disiplin ini tertumpu kepada antropologi fizikal dan biologi manusia, genetik, ekologi, dan etologi. Ia berkaitan dengan pembangunan manusia ontogenetik dan phylogenetic, perubahan morfologi dan evolusi populasi, antropologi etnik etnologi, pertumbuhan manusia dan gangguannya, komposisi badan dan pemakanan, tindakan faktor alam sekitar dan sosial pada manusia, tingkah laku manusia dan ciri-ciri pelbagai peringkat organisasi biologi dan keturunan mereka. Genetik molekul merangkumi analisis gen reseptor manusia yang berbeza dan polimorfisme genetik dalam kawasan yang berbeza dalam kromosom manusia. Kepakaran yang diterapkan termasuk antropologi forensik, fungsional, klinikal dan perindustrian. Kedudukan khas menduduki antropologi rangka dan pergigian.


Perihalan kriteria pengesahan dan penilaian

Peperiksaan masuk adalah satu pusingan dalam bentuk wawancara. Berdasarkan permintaan bertulis yang dikemukakan secara elektronik bersama-sama dengan permohonan tetapi tidak lewat dari 19 Mei 2019, Dekan boleh membenarkan pemeriksaan masuk dilakukan melalui teknologi maklumat dan komunikasi, tetapi hanya untuk alasan yang serius dan didokumentasikan seperti kesihatan atau belajar di luar negeri.

Semasa peperiksaan masuk, calon mesti menunjukkan kemahiran teknikal dan linguistik untuk mengkaji program yang diberikan, bersama dengan ciri-ciri yang diperlukan untuk kerja saintifik. Peperiksaan itu dinilai dengan maksimum 100 mata, di mana 30 mata diberikan sebagai bonus untuk memberikan idea yang lebih spesifik mengenai kandungan kajian dan kerja disertasi yang dirancang dalam lampiran permohonan sukarela, termasuk topik disertasi, anotasi ringkas, jabatan penyelia yang dijangka dan persetujuan penyelia khusus untuk menyelia projek doktoral itu.


Syarat kemasukan

Kemasukan ke pengajian Doktor Falsafah adalah dibiayai oleh program pengajian Master yang berjaya.

Kaedah pengesahan:


Peraturan yang mengawal pengecualian dari peperiksaan masuk

Peperiksaan masuk boleh diketepikan berdasarkan permintaan bertulis daripada calon, dengan syarat mereka telah berjaya memohon projek STARS pada tahun akademik yang diberikan. Permintaan sedemikian, bersama-sama dengan dokumentasi bahawa syarat telah dipenuhi, mesti dikemukakan (tetapi tidak secara elektronik) pada 19 Mei 2019.


Prospek Kerjaya

A Ph.D. lepasan dalam Antropologi dan Genetik Manusia dididik dalam aspek teori dan praktikal antropologi biologi dan biologi manusia yang berkaitan dengan akar biologi manusia, dan kepelbagaian manusia dan kebolehsuaian pada masa dan tempat. Disiplin utama dalam kurikulum siswazah ialah evolusi manusia dan ekologi, auksologi, anatomi manusia, dan juga antropologi molekul tertumpu pada masa lalu manusia serta penyelidikan klinikal dan bioperubatan. Ph.D. graduan bersedia untuk menggunakan pengetahuan praktikal dalam penyelidikan morfologi tetapi juga dalam kaedah antropologi molekul dan analisa dibantu komputer 3D yang canggih, terutama dalam bidang seperti antropologi, fungsional, ergonomik, antropologi forensik, osteologi manusia, arkeologi, sains forensik, genetik manusia, dan teknologi bioperubatan.

Tarikh Akhir Kemaskini Jan 2019

Latar Belakang Pusat Pengajian

The Faculty of Science, Charles University, Prague is leading academic institution in the field of natural sciences in Czech republic a Middle-european region. It provides education in biology, chemis ... Baca lebih lanjut

The Faculty of Science, Charles University, Prague is leading academic institution in the field of natural sciences in Czech republic a Middle-european region. It provides education in biology, chemistry, geology and geography. Baca Ringkas