PhD dalam Antropologi Am

Umum

Penerangan Program

Program pengajian kedoktoran di FHS diorganisasikan ke dalam bentuk sepenuh masa (4 tahun) dan bentuk pengajaran koresponden. Program ini menawarkan kajian yang menumpukan kepada antropologi, sejarah, sosio-kultural dan sosio-linguistik etologi manusia. Matlamat umum program ini adalah untuk mengukuhkan asas-asas teori dan kaedah bidang ini dan menguasai metodologi penyelidikan akademik.

Kurikulum Ph.D. pelajar termasuk:

  • Kajian-kajian ini dianjurkan dalam dua modul, di mana modul pertama adalah wajib untuk semua pelajar, kedua dipilih atas dasar perundingan dengan penyelia.
  • Ph.D. seminar
  • Peperiksaan bahasa wajib.
  • Pembelaan disertasi pelajar

Kandungan program pengajian ditentukan oleh papan subjek.


Perihalan kriteria pengesahan dan penilaian

Peperiksaan ini akan terdiri daripada perbincangan mengenai projek disertasi, dan periksa andaian asas kajian. Peperiksaan masuk akan menguji keupayaan pemohon untuk menampung projek disertasi mereka. Persoalan temu bual masuk terutamanya memberi tumpuan kepada tema projek penyelidikan pemohon (maksimum 10 mata).

Untuk memasuki proses kemasukan, seseorang mesti menyerahkan borang permohonan yang telah diisi untuk kajian doktor, bersama dengan lampiran berikut:

  • Tema tesis, iaitu penjelasan projek penyelidikan.
  • Biografi profesional ringkas.
  • Dokumen lain yang perlu diperhatikan (misalnya senarai penerbitan oleh pemohon, dokumen yang mengesahkan peperiksaan negeri atau antarabangsa yang berjaya dalam bahasa asing, atau dokumen yang mengesahkan kerja akademik, sama ada di Republik Czech atau di luar negara).


Syarat kemasukan

Kemasukan ke pengajian Doktor Falsafah adalah dibiayai oleh program pengajian Master yang berjaya.

Kaedah pengesahan:


Profil Siswazah

Graduan, mahir dalam kaedah dan aspek praktikal penyelidikan saintifik berkaitan dengan disiplin antropologi umum, dapat menjalankan penyelidikan bidang ke dalam masalah antropologi sejalan dengan spesialisasi mereka sambil memerhatikan kod etika saintis. Mereka dapat merumuskan hasil kerja saintifik dengan tepat agar dapat menerbitkannya dalam jurnal standard yang tinggi atau mempopularkannya secara bertanggungjawab. Mereka layak untuk jawatan mengajar di universiti atau kolej, jawatan yang bertanggungjawab di institusi saintifik, yayasan, jabatan NGO atau jabatan kerajaan (seperti jabatan buruh dan perkara sosial, kesihatan dan penjagaan, pejabat rumah dan urusan luar negeri) dan media dari segi mempopularkan penemuan antropologi, sains, dan kemanusiaan.


Prospek Kerjaya

Matlamat program pengajian dalam antropologi adalah untuk menyediakan pelajar untuk kerja penyelidikan akademik di peringkat yang diperlukan oleh sains kontemporari. Pelajar akan menggabungkan pengetahuan dari semua bidang dalam pendekatan holistik untuk mengkaji manusia dan populasi untuk mengatasi perbezaan etnik dan sosial, dan dalam usaha untuk mengamati proses semasa dalam konteks sejarah dan budaya mereka.

Tarikh Akhir Kemaskini Jan 2019

Latar Belakang Pusat Pengajian

Originally founded as the Institute for Liberal Education of Charles University in 1994, the Faculty of Humanities is the youngest Faculty under esteemed Charles University and as such it offers some ... Baca lebih lanjut

Originally founded as the Institute for Liberal Education of Charles University in 1994, the Faculty of Humanities is the youngest Faculty under esteemed Charles University and as such it offers some pretty unique study programs and opportunities. Baca Ringkas