Tujuan kajian ini adalah untuk menyediakan pelajar-pelajar untuk kerja-kerja penyelidikan saintifik pada tahap yang bersesuaian dengan keperluan semasa sains. Dalam kajian baru, konsep mengintegrasikan antropologi fizikal, termasuk genetik, ekologi, dan etologi, antropologi sosiokultural dalam pendekatan holistik terhadap kajian manusia dan populasi. Tugas mengajar, secara amnya, adalah untuk mempelajari asas teori bidang dan menguasai teknik dan metodologi kerja penyelidikan saintifik.

Dalam antropologi fizikal, kaedah termasuk somatometri, osteometri, somatotopy antropologi, dermatoglyphic, asas genometri sewa dan pendekatan morfologi dan morfometrik yang lain, termasuk teknik bukan hubungan 3D yang baru diperkenalkan. Kaedah genetik molekul melibatkan kaedah hibridisasi PCR in situ, penjujukan DNA, dan kaedah analisis sekatan. Program penyelidikan pusat latihan memberi tumpuan kepada menjejaki perkembangan postnatal dan perkembangan kanak-kanak dalam keadaan normal dan patologi, penyelidikan mengenai pemakanan dan obesiti, kajian tentang kepelbagaian morfologi dalam populasi, kesan faktor persekitaran terhadap perkembangan ontogenetic manusia, menonton pertumbuhan craniofacial kecacatan kongenital yang normal dan tidak normal, penilaian ciri-ciri dermatoglyphic terutamanya berkaitan dengan gangguan perkembangan dan menganalisis corak tingkah laku manusia.

Program pengajian dalam antropologi disediakan terutamanya dalam bidang antropologi forensik dan palaeopathology. Kajian genetik molekular di samping aplikasi forensik termasuklah gen reseptor analisis dan polimorfisme genetik dalam kawasan pemboleh ubah kromosom manusia dan genetik muskuloskeletal dan ekogenetik. Mereka juga diarahkan untuk menerokai asas molekul dalam keadaan patologi tertentu. Terdapat kemudahan eksperimen Institut Perubatan Eksperimen Akademi Sains Republik Czech. Terutama dalam bidang teratologi, fisiologi, neurosains, dan toksikologi. Dari bidang kajian perubatan terdiri daripada isu hubungan Epidemiologi, ortopedik, pemulihan, endokrinologi, pediatrik, dan disiplin lain.

Program kajian ini dijalankan dengan kerjasama Institut Perubatan Eksperimental dan Institut Arkeologi AS CR.


Perihalan kriteria pengesahan dan penilaian

Peperiksaan masuk mengambil bentuk wawancara mengenai topik Ph.D. Tesis, menunjukkan kemahiran teknikal pemohon untuk program pengajian doktoral dan keupayaan untuk bekerja dengan kesusasteraan asing khusus. Projek ini dinilai oleh jawatankuasa pakar.


Syarat kemasukan

Kemasukan ke pengajian Doktor Falsafah adalah dibiayai oleh program pengajian Master yang berjaya.


Sastera yang disyorkan, soalan sampel

Pembacaan disyorkan oleh penyelia berpotensi individu dan berdasarkan kepada isu profesional disertasi berpotensi dan disiplin tertentu yang dipilih. Khususnya, monograf dan majalah IF yang dihormati. Sastera dan sumber yang dicadangkan boleh dilihat dalam profil penyelia tertentu.


Prospek Kerjaya

A Ph.D. lulusan dalam Anthropology dididik dalam aspek teori dan praktikal antropologi biologi, sosial dan budaya yang berkaitan dengan akar biologi dan sosial manusia, dan kebolehubahan dan kebolehsuaian manusia dalam kedua-dua masa dan tempat. Disiplin utama dalam kurikulum siswazah ialah evolusi manusia dan ekologi, auksologi, anatomi manusia, dan juga antropologi molekul tertumpu pada masa lalu manusia serta penyelidikan klinikal dan bioperubatan. Ph.D. graduan bersedia untuk menggunakan pengetahuan praktikal dalam penyelidikan morfologi, tetapi juga dalam kaedah antropologi molekular dan analisa dibantu komputer 3D yang canggih, terutamanya dalam bidang seperti klinikal, fungsional, ergonomik, forensik

Program diajar dalam:
  • English
Tarikh Akhir Kemaskini Januari 10, 2019
Kursus ini Lokasi Kampus, Dalam Talian & Kampus Digabungkan
Start Date
Okt 2019
Duration
Sepenuh masa
Price
1,850 EUR
setiap tahun akademik. Kertas Permohonan: 590 CZK.
Deadline
Permintaan Maklumat
Application submission date 1: 30.04.2019. Application submission date 2: 15.08.2019
Ikut lokasi
Ikut tarikh
Start Date
Okt 2019
Tarikh tutup permohonan
Permintaan Maklumat
Application submission date 1: 30.04.2019. Application submission date 2: 15.08.2019

Okt 2019

Location
Tarikh tutup permohonan
Permintaan Maklumat
Application submission date 1: 30.04.2019. Application submission date 2: 15.08.2019
End Date