Bidang kajian analisis matematik difokuskan pada studium bahagian dasar dan lanjutan analisis matematik. Ia adalah subdisiplin matematik yang matlamat utamanya adalah perihalan proses semula jadi atau sosial yang melibatkan kemajuan dinamik tertentu, kebanyakannya usul atau perubahan. Prinsip asas analisis matematik terdiri daripada semua bentuk proses penghadiran. Pendidikan teratas dalam analisis matematik terdiri daripada keupayaan menyelesaikan persamaan pembezaan semua jenis.


Program ini tidak mengandungi pengkhususan.


Perihalan kriteria pengesahan dan penilaian

Kemasukan untuk kajian

Kemasukan untuk kajian akan diberikan kepada pemohon, yang:

 • mengemukakan borang permohonan lengkap bersama dengan semua lampiran wajib sebelum tarikh akhir,
 • mereka diberikan pengecualian peperiksaan masuk atau mereka berjaya melepasi peperiksaan masuk,
 • mereka berjaya lulus peperiksaan bahasa atau mereka mendapat pengecualian itu.

Jemputan ke peperiksaan kemasukan mata pelajaran

Undangan untuk pemeriksaan masuk subjek akan dikirimkan kepada pemohon, yang:

 • mengemukakan permohonan lengkap bersama dengan lampiran wajibnya 2,3 dan 4 sebelum tarikh akhir,
 • membayar yuran permohonan,
 • tidak mendapat pengesahan pengecualian peperiksaan masuk subjek sebelum pertengahan Mei 2019. Undangan untuk pemeriksaan masuk disampaikan melalui Sistem Maklumat Elektronik Universiti. Pada pertengahan Mei, semua pemohon tanpa pengecualian menerima jemputan untuk mengambil peperiksaan masuk dari Fakulti Matematik dan Fizik. Jika Fakulti meluluskan pengecualian, jemputan itu tidak lagi terpakai.

Pintu masuk peperiksaan

Peperiksaan masuk terdiri daripada dua bahagian, subjek dan satu bahasa. Bahagian subjek pemeriksaan masuk mengambil bentuk perbincangan mengenai program pengajian yang dipilih. Jawatankuasa ini memberikan tiga soalan pemohon yang berkaitan dengan program pengajian yang dipilih. Jawatankuasa menilai ketepatan jawapannya, pengetahuan bidang dan kesediaan keseluruhan untuk kajian doktoral. Setiap jawapan dinilai pada skala Pass / Fail binari. Pemohon perlu mendapatkan tiga gred lulus. Sekiranya pemohon telah memilih salah satu topik tesis yang ditawarkan oleh fakulti dan telah mendapat kelulusan penyelia masa depan, atau jika jawatankuasa menerima anotasi topik pemohon, pemohon akan berjaya lulus peperiksaan dengan hanya dua gred lulus dari tiga soalan.

Peperiksaan masuk bahasa mengandungi ujian bertulis yang mengandungi 100 soalan (menyelesaikan jurang dalam teks, iaitu memilih kata yang betul untuk setiap jurang). Peperiksaan mengesahkan bahawa pemohon mempunyai arahan bahasa Inggeris yang mencukupi, iaitu sekurang-kurangnya pada tahap B2 dari Rangka Kerja Rujukan Umum Bahasa untuk Bahasa (CEFR). Ini adalah sama dengan 50 jawapan yang betul.


Syarat kemasukan

Kemasukan ke pengajian Doktor Falsafah adalah dibiayai oleh program pengajian Master yang berjaya.

Kaedah pengesahan:


Peraturan yang mengawal pengecualian dari peperiksaan masuk

Syarat penepian peperiksaan kemasukan mata pelajaran

Peperiksaan masuk subjek mungkin dikecualikan untuk pemohon yang telah memilih salah satu topik tesis yang ditawarkan oleh fakulti dan memperoleh kelulusan penyelia masa depan, dan bagi siapa sekurang-kurangnya satu daripada syarat berikut berlaku:

 1. kerja mereka telah diiktiraf dalam persaingan SVOČ dalam sains komputer, matematik, atau pengajaran matematik (untuk program pengajian dalam bidang Sains Komputer dan Matematik);
 2. kerja mereka telah diiktiraf di Persidangan Mahasiswa Czech-Slovak mengenai Fizik (untuk program pengajian dalam bidang Fizik);
 3. Kerja ilmiah asal mereka mengenai topik yang relevan telah diterbitkan, atau telah diterima untuk penerbitan, dalam medium yang dikaji semula oleh Pangkalan Data Pangkalan Data Ilmu Matematik, SCOPUS atau ISI;
 4. mereka telah menamatkan program pengajian tuan dalam bidang Fizik, Sains Komputer, atau Matematik pada tahun akademik 2018/2019, dan gred mereka di setiap bahagian peperiksaan akhir negeri adalah "cemerlang" atau "sangat baik" (untuk program pengajian dalam bidang Fizik, Sains Komputer, dan Matematik);
 5. mereka memperoleh sekurang-kurangnya 120 kredit dalam program pengajian tuan dalam bidang Fizik, Sains Komputer, atau Matematik dalam tahun akademik 2018/19 dan 2019/20, dan gred belajar purata mereka (mengikut Kod Pengajian dan Peperiksaan, Seni 8, Par 13) paling banyak 1.5, di mana 1 = "cemerlang", 2 = "sangat baik", dan 3 = "memuaskan" (untuk program pengajian dalam bidang Fizik, Sains Komputer dan Matematik);
 6. mereka telah mencapai hasil yang luar biasa yang memberi kesaksian keupayaan mereka untuk kajian doktoral.

Adalah perlu untuk memohon pengecualian dan membuktikan bahawa pemohon memenuhi beberapa syarat di atas, selewat-lewatnya pada 31 Mei 2019, dalam hal mata 1,2,3,5 dan 6, dan pada 20 Jun dalam kes titik 4.

Syarat untuk pengecualian peperiksaan bahasa

Peperiksaan bahasa akan dikecualikan jika pemohon memenuhi sekurang-kurangnya salah satu syarat pengecualian berikut:

A. Pemohon membelanjakan sekurang-kurangnya dua tahun pendidikan terdahulu di peringkat menengah atau universiti dengan bahasa Inggeris sebagai bahasa pengajaran tunggal di salah satu negara berikut: Australia, Kanada, India, Ireland, Malta, New Zealand, Afrika Selatan , UK atau Amerika Syarikat.

B. Pemohon tidak perlu mengambil peperiksaan Bahasa Inggeris jika dia telah lulus satu daripada peperiksaan berikut (dalam sesetengah kes kita mengiktiraf peperiksaan hanya dengan skor atau tahap minimum):

 • Peperiksaan Bahasa Umum dalam Bahasa Inggeris di Republik Czech
 • Peperiksaan Bahasa Inggeris di Charles University, Fakulti Matematik dan Fizik
 • TOEFL (kertas) - 550 mata
 • TOEFL (komputer) - 213 mata
 • TOEFL (internet) - 80 mata
 • IELTS - 6.5 mata
 • Cambridge ESOL CPE
 • Cambridge ESOL CAE
 • Cambridge ESOL FCE - (Gred A, B, C)
 • City
 • TELC (Sijil Bahasa Eropah) - Tahap Bahasa Inggeris TELC C1
 • UNIcert - level C1
 • Melab - 77 mata
 • Peperiksaan untuk Sijil Kemahiran dalam Bahasa Inggeris (ECPE)
 • Ujian Bahasa Inggeris untuk Komunikasi Antarabangsa (TOEIC) - 605 mata
 • ESOL Antarabangsa dan Lisan ESOL - Pakar LanguageCert dan Language Master

Pengecualian peperiksaan bahasa dan pematuhan dengan salah satu syarat yang disebutkan di atas mesti diminta sebelum 30 April 2019 (atau, dalam kes-kes yang luar biasa, sebelum 30 September 2019).


Prospek Kerjaya

Siswazah telah memperoleh pengetahuan teoritis mendalam serta kemahiran praktikal teknik analisis matematik lanjutan. Dia / Dia mampu menyelesaikan masalah yang sukar yang memerlukan minda analitik. Dia / Dia dapat memahami tugas yang diberikan dengan baik, untuk mencadangkan kaedah penyelesaian optimum dan akhirnya untuk menyelesaikan penyelesaiannya. Dia / Dia boleh menjadi aset penting dalam bidang mana-mana aktiviti manusia yang memerlukan keupayaan pemikiran analitik, contohnya dalam sains dan penyelidikan dalam sains alam, diterapkan atau sains sosial, dalam bidang akademik dan komersial, di rumah atau di luar negeri.

Program diajar dalam:
 • English

Lihat 22 lagi program yang ditawarkan oleh Charles University Faculty of Mathematics and Physics »

Tarikh Akhir Kemaskini Januari 10, 2019
Kursus ini Lokasi Kampus, Dalam Talian & Kampus Digabungkan
Start Date
Okt 2019
Duration
Sepenuh masa
Price
150,000 CZK
setiap tahun akademik. Bayaran permohonan dalam talian: 540 CZK.
Ikut lokasi
Ikut tarikh
Start Date
Okt 2019
Tarikh tutup permohonan

Okt 2019

Location
Tarikh tutup permohonan
End Date