PhD Fellowship di Fakulti Seni

Umum

Baca lebih lanjut mengenai program ini di laman web sekolah

Penerangan Program

Universiti Hong Kong Baptist (HKBU) mengajak calon dari semua latar belakang budaya dan etnik, dengan bukti kecemerlangan akademik, keupayaan dan potensi penyelidikan, dan komunikasi yang baik, kebolehan interpersonal dan kepimpinan untuk memohon pengajian PhD sepenuh masa di bawah Skim Fellowship Hong Kong PhD (HKPFS). HKPFS ditubuhkan oleh Majlis Geran Penyelidikan Hong Kong (RGC) dengan matlamat untuk menarik pelajar terbaik dan cemerlang dari seluruh dunia untuk melanjutkan pengajian PhD mereka di Hong Kong.

Pemohon untuk masuk ke program PhD HKBU melalui HKPFS akan dipertimbangkan untuk program pelajar pasca siswazah biasa.

Mengapa HKBU?

Ditubuhkan pada tahun 1956, Universiti Baptis Hong Kong (HKBU) diiktiraf secara meluas untuk penyelidikan dan pendidikan yang tersendiri. HKBU menyediakan golongan muda dengan dorongan inovatif dan pemikiran kreatif yang menuntut permintaan abad ke-21, dan mengimbangi kecemerlangan akademik dengan perkembangan keseluruhan manusia.

Universiti telah menetapkan rancangan strategik selama 10 tahun untuk membawa kita ke tahap yang lebih tinggi sebagai institusi seni liberal yang diterajui oleh penyelidikan yang mempunyai kepentingan global. Kejayaan Universiti dibina atas budaya penyayang, kreatif dan global. Kami berusaha untuk memberikan pengalaman pelajar yang terbaik dan mempromosikan kecemerlangan penyelidikan dengan menawarkan kurikulum diperkayakan dan kreatif penyelidikan di mana masyarakat pelbagai pelajar belajar dalam kemudahan bertaraf dunia dan terlibat secara terbuka.127192_photo-1523240795612-9a054b0db644.jpg Priscilla Du Preez / Unsplash

Strategi Penyelidikan HKBU

Menggalakkan untuk menjadi universiti seni terkemuka di Universiti Asia, Universiti Baptis Hong Kong komited untuk menjalankan penyelidikan utama di dunia yang memanjangkan sempadan pengetahuan, menangani cabaran global dan memberi manfaat kepada masyarakat di dalam dan di luar negara.

Merangkumi kekuatan penyelidikan HKBU, Universiti telah membentuk kelompok penyelidikan dalam tiga bidang utama untuk menyokong penyelidikan interdisipliner dan penyelidikan berasaskan tema, untuk menggalakkan kecemerlangan penyelidikan dan pemindahan pengetahuan / teknologi.

Mengenai HKPFS

Universiti Hong Kong Baptist (HKBU) mengajak calon dari semua latar belakang budaya dan etnik, dengan bukti kecemerlangan akademik, keupayaan dan potensi penyelidikan, dan komunikasi yang baik, kebolehan interpersonal dan kepimpinan untuk memohon pengajian PhD sepenuh masa di bawah Skim Fellowship Hong Kong PhD (HKPFS).

HKPFS ditubuhkan oleh Majlis Geran Penyelidikan Hong Kong (RGC) dengan matlamat untuk menarik pelajar terbaik dan cemerlang dari seluruh dunia untuk melanjutkan pengajian PhD mereka di Hong Kong.

Pemohon untuk masuk ke program PhD HKBU melalui HKPFS Pada masa yang sama akan dipertimbangkan untuk program pelajar pasca siswazah biasa kami.

HKPFS sekilas

Stipend

HK $ 25,800 (lebih kurang US $ 3,300) bulanan /

HK $ 309,600 (lebih kurang US $ 39,600) setiap tahun

Pelepasan / Biasiswa Pengajian *

HK $ 42,100 (sekitar US $ 5,400) setahun untuk setiap 4 tahun pengajian

Elaun Pelancongan dan Penyelidikan yang berkaitan dengan Penyelidikan

HK $ 12,900 (lebih kurang AS $ 1,650) setahun untuk maksimum tiga tahun ditambah dengan peruntukan Universiti HK $ 20,000 (lebih kurang AS $ 2,560) untuk keseluruhan tempoh kajian.

* Tertakluk kepada kemajuan akademik yang memuaskan

Bidang Pengajian

Fakulti Seni

Kuat dalam bahasa Cina klasik, kajian budaya, kreativiti sastera, persembahan muzik, kajian agama, dan pengajian terjemahan.

  • Bahasa dan Sastera Cina.
  • Bahasa dan Sastera Bahasa Inggeris.
  • Kemanusiaan dan Penulisan Kreatif.
  • Muzik.
  • Agama dan Falsafah.
  • Terjemahan, Interpretasi dan Pengajian Antara Budaya.

Keperluan Kelayakan Akademik

Pemohon hendaklah mempunyai:

  • Ijazah induk dari universiti yang diiktiraf atau institusi yang setanding; atau
  • Ijazah sarjana muda dengan kepujian kelas pertama dari universiti yang diiktiraf atau institusi yang setanding.

Keperluan Kemahiran Bahasa

Seorang pemohon yang ingin masuk berdasarkan kelayakan dari sebuah universiti atau institusi yang boleh dibandingkan yang mana bahasa pengajaran dan / atau peperiksaan tidak Bahasa Inggeris diperlukan untuk memperoleh skor minima dalam

  • Ujian Bahasa Inggeris sebagai Bahasa Asing (TOEFL) pada 79 (Ujian Berbasis Internet); atau
  • Sistem Ujian Bahasa Inggeris Antarabangsa (IELTS) pada 6.5
Tarikh Akhir Kemaskini Mac 2020

Biasiswa Keystone

Terokai pilihan yang ditawarkan oleh biasiswa kami

Latar Belakang Pusat Pengajian

The Faculty of Arts is an essential part of Hong Kong Baptist University, an institution that is firmly committed to being ”a leading liberal arts university in Asia for the world delivering academic ... Baca lebih lanjut

The Faculty of Arts is an essential part of Hong Kong Baptist University, an institution that is firmly committed to being ”a leading liberal arts university in Asia for the world delivering academic excellence in a caring, creative and global culture.” Baca Ringkas