PhD dalam Falsafah

Umum

Penerangan Program

Program Penerangan:

kajian kedoktoran falsafah (P6101) adalah sepenuh masa atau program pengajian menjauhkan selama tiga tahun. Dalam kes-kes khas ia adalah mungkin untuk meminta lelemak, gangguan atau lanjutan. program pengajian adalah modular dengan sistem kredit. Pada mulanya pelajar bersama-sama dengan penyelia mewujudkan pelan kajian individu yang mesti sesuai dengan kursus yang mendaftar di STAG. Tugas utama termasuk pengajaran kuliah elektif dan seminar, penerbitan, penyertaan dalam persidangan dan dalam pengalaman pendidikan antarabangsa, belajar bahasa asing, menghadiri kursus teratur dan membangunkan apa yang dipanggil "soft skills". Dalam usaha untuk berjaya melengkapkan kajian ini pelajar dikehendaki untuk mendapatkan sekurang-kurangnya 180 kredit, lulus peperiksaan kedoktoran negeri dan berjaya mempertahankan disertasi.

Kemasukan ke Program Pengajian Doktor Falsafah

Dalam usaha untuk diterima ke dalam program kajian kedoktoran pelajar yang tidak dapat berjaya mempertahankan tesis Sarjana, lulus peperiksaan keadaan akhir atau peperiksaan Sarjana dalam bidang Falsafah dan berjaya lulus temuduga kemasukan. Pada temu bual itu, semua pemohon perlu hadir jawatankuasa dengan cadangan untuk disertasi yang dimaksudkan, cadangan satu kaedah yang paling sesuai dan pelan masa pelaksanaannya, serta gambaran keseluruhan kesusasteraan penting. Sebelum temuduga pemohon dikehendaki mendapatkan kelulusan awal daripada penyelia mereka yang mereka bersetuju mengenai topik disertasi dan kaedah pelaksanaannya. Jika calon-calon tidak lulus peperiksaan lisan Sarjana dari Falsafah lagi, ia diterima secara bersyarat dalam kes wawancara yang berjaya. Mereka, bagaimanapun, yang dikehendaki untuk lulus peperiksaan kemudiannya, tidak lewat daripada dalam bulan September tahun yang sama.

Graduate's profil dan pekerjaan:

Graduan program kajian ini perlu memenuhi permintaan untuk karya saintifik bebas, mereka harus mempunyai gambaran kritikal bidang dan disiplin yang berkaitan dan pengetahuan am yang kukuh. Mereka sepatutnya memperoleh tabiat etika penyelidikan dan mereka harus dapat bebas dan meyakinkan menurunkan pengetahuan mereka kepada rakan-rakan mereka yang lebih muda melalui ceramah-ceramah dan bengkel. Mereka perlu bekerjasama dengan orang lain dalam satu pasukan penyelidikan, atau mereka perlu menguruskannya.

Secara profesional, mereka mesti mempunyai gambaran yang kukuh dari sejarah falsafah dan keupayaan untuk menilai secara kritikal cawangannya. Tambahan pula, mereka mesti mentafsirkan sastera yang berkaitan dengan pasti dan tepat. Mereka mesti mempunyai pengkhususan profesional mereka sendiri, yang menyumbang kepada pembangunan selanjutnya tema khas dan topikal, mempertahankan pengkhususan ini dengan hujah-hujah yang relevan dan mengemukakannya kepada umum di persidangan atau dalam penerbitan.

Aplikasi. keperluan ujian:

Selain dari negeri ini pelajar peperiksaan perlu lulus dua ujian tambahan. Satu peperiksaan perlu diambil dari bahasa asing (bergantung kepada keperluan jabatan tertentu: Bahasa Inggeris dan Jerman disusun oleh Jabatan Linguistik Gunaan, bahasa lain dengan jabatan berkenaan). Peperiksaan kedua boleh terdiri daripada satu lagi bahasa asing atau dari satu disiplin kemanusiaan mengajar di Fakulti Falsafah kami, juga bergantung kepada peraturan jabatan individu. Dalam kes keraguan, ia adalah dinasihatkan untuk berunding dengan penyelia anda. Negeri Peperiksaan Doktor Falsafah terdiri daripada bahagian oral dan pertahanan disertasi. Peperiksaan lisan dalam falsafah biasanya berlaku pada hari yang sama sebagai pertahanan disertasi. Pemohon diminta untuk menyediakan tiga esei tesis seperti tidak lebih daripada lima halaman pada topik kepentingan mereka atau topik yang mereka anggap penting untuk pengkhususan profesional mereka. Topik-topik ini perlu berunding dengan penyelia sebelum peperiksaan. Pemohon akan menyediakan persembahan lisan daripada tiga tesis; semacam "pertahanan". Pada peperiksaan lisan Lembaga Jabatan akan memilih yang mana satu topik yang dicadangkan adalah untuk dibincangkan. peperiksaan ini mempunyai bentuk perdebatan topik yang dipilih. Calon-calon pertama menyampaikan pendirian mereka dalam sepuluh minit dan kemudian mereka menjawab soalan-soalan daripada ahli lembaga pengarah. Ahli-ahli lembaga mencapai keputusan akhir melalui undi rahsia. Pertahanan disertasi berlaku di hadapan jawatankuasa yang dilantik dengan penyertaan pihak lawan. Pemohon-pemohon pertama secara ringkas memperkenalkan objektif dan isi kandungan disertasi mereka. Selepas itu ulasan disertasi dibaca dan pemohon bertindak balas terhadap mereka dan seterusnya menjawab soalan-soalan yang berkaitan dalam lawan dan ahli jawatankuasa. Selepas itu perbahasan bertukar menjadi perbincangan yang boleh mempertimbangkan beberapa konteks yang lebih luas yang disertasi menyentuh kepada. Skop disyorkan tesis ini adalah kira-kira 120 muka surat standard.

Yuran Pengajian:

Pembayaran untuk pelajar PhD asing adalah 2,000 EUR setiap tahun akademik.

Tarikh Akhir Kemaskini Jan 2017

Latar Belakang Pusat Pengajian

It is the university, together with a number of other educational institutions that makes Olomouc the top student city in the Czech Republic – where every fifth person in the city is a student!

It is the university, together with a number of other educational institutions that makes Olomouc the top student city in the Czech Republic – where every fifth person in the city is a student! Baca Ringkas