PhD dalam Falsafah

Umum

Penerangan Program

PhD dalam Falsafah

Tempoh Normal: 3 atau 4 tahun (Penuh waktu)

Tempat: Hong Kong

Jabatan Falsafah di Lingnan mempunyai 12 orang ahli. Mereka meliputi semua bidang utama dalam falsafah dalam penyelidikan dan pengajaran mereka, termasuk estetika, epistemologi, etika, metafizik, sejarah filsafat Cina dan Barat, logik, falsafah bahasa, falsafah fikiran, dan falsafah sains. Sesetengah daripada mereka juga terlibat dalam kerja interdisipliner, dengan kerjasama penyelidik dalam kecerdasan buatan, pendidikan, linguistik, dan matematik. Kerja-kerja ahli falsafah Lingnan telah diterbitkan oleh penerbit-penerbit terkemuka (seperti Oxford University Press dan Cambridge University Press) dan dalam jurnal-jurnal teratas ( seperti Journal of Philosophy of Science , Ethics , Mind , Nous, Philosophical Quarterly, Philosophical Studies, Philosophy and Phenomenological Penyelidikan , dan Falsafah Sains ).

Memandangkan kelebihan dan kualiti penyelidikan yang dilakukan oleh ahli falsafah Lingnan, Jabatan adalah salah satu tempat terbaik di Asia untuk menjalankan pengajian doktor falsafah, terutama dalam falsafah analitik. Jabatan ini merupakan tempat pertukaran falsafah yang meriah dalam seminar kakitangan tetap kami dan lebih banyak lagi dalam perbahasan yang tidak formal dan kerap pada dasar ad hoc.

Kaedah Permohonan

Pemohon boleh mendapatkan masuk ke program PhD dalam dua cara seperti berikut:

1. Memohon Program PhD melalui Skim Fellowship Hong Kong (HKPFS)

Pemohon yang cemerlang dan cemerlang boleh mendapatkan kemasukan melalui HKPFS menjelang 2 Disember 2019 (Waktu Hong Kong 12:00 tengah hari) . Anugerah Fellowship akan diberikan dengan Fellowship dengan gaji bulanan sebanyak HK $ 25,800 *, dan membebaskan yuran pengajian penuh untuk tahun pertama pengajiannya. Pelajar yang memohon dan tidak mendapat persahabatan masih boleh dipertimbangkan untuk tempat PhD biasa di Lingnan.

(US $ 1 = HK $ 7.8).

(* kadar untuk 2019-20, tertakluk kepada ulasan tahunan)

Untuk memohon kemasukan, sila buat permohonan awal di Sistem Kemasukan RGC di www.rgc.edu.hk/hkphd dalam tempoh dari 1 September hingga 2 Disember 2019 (Waktu Hong Kong 12:00 tengah hari) . Setiap pemohon akan diperuntukkan nombor rujukan. Pemohon kemudiannya perlu mengemukakan permohonan penuh secara langsung kepada sistem elektronik Lingnan di www.ln.edu.hk/admissions/applyonline pada atau sebelum 2 Disember 2019 (Waktu Hong Kong 11:59 malam) . Aplikasi lewat tidak akan dipertimbangkan.

2. Memohon Program PhD secara langsung

Pemohon juga boleh mendapatkan kemasukan ke program PhD dengan memohon secara langsung kepada Universiti. Pelajar sepenuh masa biasanya akan diberikan Pelajar Pascasiswazah. Mahasiswa Pascasiswazah untuk pelajar PhD akan HK $ 17,390 / month *.
* Akan dinaikkan kepada HK $ 17,730 / bulan selepas pengesahan pencalonan. (kadar untuk 2019-20, tertakluk kepada ulasan tahunan)

Universiti mengajukan permohonan mulai 1 November 2019 hingga 24 Januari 2020 . Pemohon boleh memohon secara dalam talian melalui www.ln.edu.hk/admissions/applyonline. Untuk maklumat lanjut, sila layari www.LN.edu.hk/reg/info/grad.

Keperluan Kemasukan Am

 1. Pemohon untuk kemasukan ke pencapaian untuk ijazah PhD biasanya:
  a. memegang Ijazah sarjana yang dianugerahkan oleh institusi pengajian tinggi yang diiktiraf untuk tujuan ini oleh Universiti; atau
  b. memegang ijazah sarjana muda yang berkaitan dengan kepujian kelas pertama atau kedua atau pada piawaian yang setara, dan telah mendaftar dalam program pengajian untuk ijazah sarjana di institusi pengajian tinggi yang diiktiraf sekurang-kurangnya satu tahun dan mempunyai bukti pencapaian penyelidikan; atau
  c. telah memperoleh kelayakan yang sama dengan a) atau b) di atas; atau
  d. telah memberikan bukti pencapaian akademik dan profesional yang memuaskan.
  Nota: Graduan ijazah pertama dengan kelayakan atau pengalaman penyelidikan yang terbukti boleh diterima secara langsung dalam kajian PhD HANYA BAWAH KEADAAN KHAS. Biasanya calon tanpa ijazah sarjana tidak akan dimasukkan ke dalam pengajian PhD dan dia mesti mendaftar sebagai pelajar MPhil dalam contoh pertama.
 2. Di samping itu, pemohon yang ijazahnya bukan dari institusi pengajian tinggi di Hong Kong atau negara berbahasa Inggeris harus memperoleh markah minimum 550 (ujian berasaskan kertas) atau 79 (ujian berasaskan internet) dalam Ujian Bahasa Inggeris sebagai Bahasa Asing (TOEFL), atau skor band 6.5 atau ke atas dalam Sistem Ujian Bahasa Inggeris Antarabangsa (IELTS), atau skor bersamaan dalam ujian yang diiktiraf, atau kelayakan yang setara untuk membuktikan keahlian bahasa beliau yang akan dipertimbangkan mengikut kes demi kes. Pemohon dikehendaki memenuhi keperluan tambahan, jika ada, yang ditetapkan oleh program yang mereka memohon kemasukan.
  [Nota: Bagi kelayakan IELTS dan TOEFL untuk kemasukan ke pengambilan 2020-21 dan seterusnya, Universiti hanya menerima keputusan yang dalam tempoh sahnya, iaitu. 2 tahun, dari masa penyerahan permohonan pengambilan untuk kohort pengambilan khusus.]
 3. Untuk kemasukan ke program Lingnan PhD melalui HKPFS, RGC menetapkan bahawa untuk pemohon dari universiti bercakap bukan berbahasa Inggeris, melainkan jika dia memberikan bukti bahawa bahasa Inggeris adalah bahasa pengajaran untuk semua kursus untuk kelayakan masuknya / program PhD yang dicadangkannya, dia dikehendaki melampirkan keputusan skor TOEFL atau IELTS dalam aplikasi PhD. Keperluan ini (penyerahan mandat keputusan TOEFL / IELTS) boleh dikecualikan untuk pemohon yang cadangan pengajian PhDnya khusus dalam medium bukan bahasa Inggeris, misalnya bahasa Cina. Walau bagaimanapun, pemohon masih perlu memenuhi keperluan bahasa Universiti seperti yang dinyatakan dalam perenggan 2 di atas.

Keperluan Pendaftaran Khusus Program

Sebagai ganti Ujian Bahasa Inggeris sebagai Bahasa Asing (TOEFL) / Skor Sistem Ujian Bahasa Inggeris Antarabangsa (IELTS), pemohon boleh mendapat gred C atau ke atas dalam Ujian Kemahiran Bahasa Inggeris Cambridge; atau gred C atau ke atas dalam Bahasa Inggeris di Sijil Pelajaran Umum Luar Negara (GCE).

Seorang pemohon mungkin dikehendaki menunjukkan keupayaannya dalam Bahasa Inggeris dan / atau Cina melalui cara wawancara.

Tarikh Akhir Kemaskini Mac 2020

Latar Belakang Pusat Pengajian

Lingnan University is the liberal arts university in Hong Kong and we have the longest established tradition among the local institutions of higher education. Our history can be dated back to 1888, wh ... Baca lebih lanjut

Lingnan University is the liberal arts university in Hong Kong and we have the longest established tradition among the local institutions of higher education. Our history can be dated back to 1888, when our forerunner, the Christian College in China, was founded in Guangzhou, and to 1967, when the institution, as Lingnan College, was re-established in Hong Kong. In 2015, Lingnan University was named as one of the “Top 10 Liberal Arts College in Asia” by Forbes. Baca Ringkas