Ph.D. dalam Linguistik

Umum

Penerangan Program

Program STER dalam disiplin Linguistik

Bahasa Poland dan / atau Bahasa Inggeris dalam konteks Eropah: sejarah - media - wacana - budaya

Projek dibiayai bersama dari Agensi Kebangsaan Pertukaran Akademik Poland (NAWA) dan dari Dana Sosial Eropah di bawah Program Pengetahuan Pengetahuan, Pendidikan, Pembangunan, projek noncompetition bertajuk "Menyokong kapasiti institusi IPT Poland melalui penciptaan dan pelaksanaan program pengajian antarabangsa "yang dilaksanakan di bawah Pengukuran 3.3 Pengantarabangsaan pendidikan tinggi Poland, yang dinyatakan dalam permohonan untuk penyelarasan projek No POWR.03.03.00-00-PN16 / 18.

Nombor projek: PPI / STE / 2018/1/00006

Penerangan program

Pengambilan Sekolah Doktor untuk pelajar yang tidak memegang kewarganegaraan Poland di bawah program STER bermula pada 6 Mei 2019!

Jan Dlugosz University di Czestochowa mengambil bahagian dalam program STER dan membuka pengambilan untuk Sekolah Doktor untuk calon-calon dari luar negara yang ingin menulis disertasi doktor dalam bidang Kemanusiaan dalam disiplin Linguistik.

Dari semester kedua, ada peluang untuk diberikan beasiswa STER yang dibiayai oleh Agensi Kebangsaan Pertukaran Akademik Poland (NAWA) dan Dana Sosial Eropah untuk hasil dan pencapaian akademik yang terbaik. Dengan cara ini penyertaan dalam program STER, untuk sebahagian besarnya, akan memudahkan pelajar kedoktoran asing menjalankan penyelidikan saintifik mereka dalam disiplin Linguistik di Sekolah Doktor Jan Dlugosz University di Częstochowa.

Kenapakah ia bernilai memohon kepada program STER?

 • Pengajian adalah percuma dan 8 semester terakhir dalam suasana pegun.
 • Biasiswa yang dijamin - semua pelajar doktoral bukan asli menerima biasiswa bulanan sepanjang 8 semester . Dari semester ke-2, bergantung pada hasil yang dicapai 50% peserta bukan asli dari program STER akan menerima biasiswa dalam jumlah 5.000 PLN kasar . Peserta peserta program STER akan menerima beasiswa doktoral berkanun.
 • Peperiksaan doktor (selepas semester ke-8) dalam disiplin Linguistik .
 • Program pendidikan individu.
 • Meningkatkan pengetahuan pelajar mengenai bahasa asing (termasuk bahasa Poland).Students learning togetherAlexis Brown / Unsplash

Proses pengambilan pekerja

Syarat penyertaan dalam program STER:

 • Status penderaan / kekurangan kewarganegaraan Poland,
 • Kekurangan diploma BA atau MA yang dikeluarkan oleh institusi Poland,
 • Calon tidak boleh menjadi pelajar doktor di mana-mana institusi Poland lain (sepanjang program),
 • Calon tidak boleh cuba menerima ijazah kedoktoran (termasuk mod luar) di mana-mana institusi Poland yang lain (semasa program doktoral JDU),
 • Perintah Bahasa Poland dan / atau Bahasa Inggeris (sekurang-kurangnya pada tahap kecekapan B2)
 • hohttp: //www.phd-studies.ujd.edu.pl/ster/linguistics/recruitment/language-requirements-polish/lding a diploma MA (diperoleh di luar Poland) atau diploma universiti bersamaan dengan ijazah sarjana (pelajar tahun lepas pengajian MA dengan pengijazahan yang dijadualkan sebelum 15 September 2019, juga boleh dipohon),
 • Melengkapkan ijazah dalam satu bidang dalam bidang kemanusiaan (keutamaan akan diberikan kepada graduan dari bahasa Slavik, bahasa Poland dan bahasa Inggeris),
 • Graduan dari disiplin lain mungkin memohon program ini dengan syarat mereka menyerahkan projek penyelidikan dalam bidang Linguistik Bahasa Poland atau Bahasa Inggeris,
 • Pengetahuan yang baik mengenai isu linguistik dan metodologi,
 • Kepentingan penyelidikan yang akan dibangunkan semasa kursus pengajian doktor,
 • Kesediaan untuk menjalankan penyelidikan bebas, untuk membawa sumbangan autentik sendiri kepada pembangunan bidang yang dipilih.

Pengambilan 2019/2020

Calon-calon kepada program STER akan melihat kriteria penerimaan yang sama sebagai calon yang tersisa untuk Sekolah Doktor JDU - tanpa mengira umur, pandangan dunia, orientasi seksual, bangsa, etnik atau jantina. Prinsip peluang yang sama juga diterapkan kepada orang kurang upaya.

Prosedur permohonan:

Peringkat 1:

Mei-Jun, 2019: mesyuarat maklumat di luar Poland:

 • Moscow (Rusia) - 5 - 6 - 7 Jun 2019
 • Vilnius (Lithuania) - 27th - 28th May 2019
 • Kiev (Ukraine) - 28th - 29th May 2019
 • Lviv (Ukraine) - 10hb hingga 11hb Jun 2019
 • Chernivtsi (Ukraine) - 11 - 12 Jun 2019
 • Ostrava (Republik Czech) - 11 - 13 Jun 2019
 • Olomouc (Republik Czech) - 11hb hingga 13hb Jun 2019
 • Vienna (Austria) - 11 - 12 Jun 2019
 • Berlin (Jerman) - 5 - 6 Jun 2019
 • Leipzig (Jerman) - 5 - 6 Jun 2019
 • Dresden (Jerman) - 7hb hingga 8hb Jun 2019
 • Minsk (Belarus) - 14hb - 15hb Jun 2019

Pendaftaran untuk mesyuarat maklumat boleh didapati secara dalam talian. Calon perlu mendaftarkan sehingga 7 hari sebelum mesyuarat yang dijadualkan pada waktu yang paling terkini.

Tarikh mesyuarat maklumat akan dikemas kini secara tetap.

Peringkat 2:

7-12 Julai 2019: Sekolah Musim Panas yang dianjurkan oleh Universiti Jan Długosz di Częstochowa. Program ini merangkumi bengkel bahasa, kuliah, pertemuan dengan penyelia masa depan yang mungkin.

Pendaftaran untuk Summer School akan disediakan secara dalam talian sehingga 30 Jun, 2019 .

Peringkat 3:

12-13 Julai 2019: Persidangan Ulama Muda yang dianjurkan oleh Universiti Jan Długosz di Częstochowa. Program ini termasuk pembentangan projek penyelidikan individu calon, perbincangan dengan calon lain dan kakitangan akademik JDU, pertemuan dengan penyelia mungkin masa depan.

Pendaftaran untuk Persidangan ini boleh didapati secara dalam talian sehingga 30 Jun, 2019 .

Mengenai calon pendaftaran perlu mengemukakan penerangan ringkas projek penyelidikan mereka. Aplikasi tanpa penerangan akan ditolak.

Senarai calon yang diterima untuk penyertaan dalam Sekolah Musim Panas dan Persidangan akan diumumkan pada 30 Jun, 2019.

Calon yang berpartisipasi dalam Summer School dan Persidangan, dengan penerangan projek terbaik, akan disediakan dengan makanan dan penginapan percuma.

Peringkat 4:

Setiap calon harus mendaftarkan diri ke Sekolah Kedoktoran tidak lewat dari 10 Julai (23:59) . Pendaftaran boleh didapati secara dalam talian melalui Sistem Pengambilan Internet Universiti.

 • Katalog disiplin Sekolah Doktor (dalam Bahasa Poland)
 • Jadual waktu pengambilan (dalam bahasa Poland)
 • Maklumat hubungan mengenai sekolah Doktor (dalam bahasa Poland)

15-16 Julai 2019: Peperiksaan Masuk - wawancara dengan calon ke Sekolah Doktor JDU.

Senarai pemohon yang diterima untuk program ini akan diumumkan pada 20 Julai 2019.

Pengambilan tambahan akan berlangsung pada 23 September, 2019.

Dokumen

Dokumen yang diperlukan untuk tahap pengambilan ke-2 dan ke-3 (pendaftaran boleh didapati dalam talian):

 1. Borang permohonan,
 2. Huraian projek penyelidikan (akses kepada Lampiran dalam borang permohonan)
 3. Surat motivasi,
 4. Pendapat penyelia tesis MA,
 5. Curriculum vitae calon.

Dokumen yang diperlukan untuk Peperiksaan Masuk:

(pendaftaran boleh didapati dalam talian [di Poland])

 1. Permohonan kemasukan ke Sekolah Doktor yang dialamatkan kepada Rektor JDU bersama dengan pilihan bidang ilmiah dan disiplin,
 2. Curriculum vitae calon,
 3. Fotokopi kedua-dua belah kad pengenalan atau pasport (asal yang akan dibentangkan atas permintaan)
 4. Salinan fotokopi (asal yang akan dipersembahkan mengikut permintaan), atau salinan diploma MA yang disahkan (atau dalam hal lulusan tahun ini - sijil yang dikeluarkan oleh Pejabat Dekan)
 5. 2 gambar: salah satu saiz 45 × 65 mm dan yang lain 37 × 55, ketua ditemui, pada latar belakang cahaya,
 6. Pendapat mengenai kesesuaian untuk menjalankan penyelidikan saintifik (dikeluarkan tidak lebih awal daripada 12 bulan sejak tarikh penyerahan dokumen) yang dikeluarkan oleh guru akademik bebas yang mewakili disiplin saintifik yang berkaitan,
 7. Dokumentasi yang disahkan penyelidikan saintifik yang telah diperoleh sebelumnya,
 8. Kenyataan (Lampiran kepada sistem pengambilan elektronik),
 9. Persetujuan calon untuk memproses data peribadi,
 10. Dokumen yang mengesahkan pengetahuan bahasa asing di Tahap B2 (Bahasa Poland dan / atau Bahasa Inggeris)
 11. Diploma tamat pengajian tinggi (diterjemahkan oleh penterjemah bersertifikat atau Konsulat Poland) bersama dengan pengesahan, atau sijil kesahihan (apostille atau pengesahan),
 12. Tambahan Diploma (atau transkrip, atau sijil peperiksaan lulus, atau petikan mata pelajaran dan tanda, atau buku rekod pelajar).

Dokumen hendaklah dihantar (dalam borang kertas) ke Suruhanjaya Perekrutan Universiti Doktor Sekolah, apabila bertugas.

Calon-calon yang berkelayakan untuk program STER diwajibkan untuk melengkapkan dokumentasi dengan dokumen berikut:

 1. Asal (dibentangkan atas permintaan) diploma MA atau salinan diploma MA yang disahkan (atau dalam hal lulusan tahun ini - suatu perakuan yang dikeluarkan oleh Pejabat Dekan),
 2. Diploma tamat pengajian dari pengajian tertiari diterjemahkan oleh penterjemah yang diperakui atau Konsulat Poland bersama dengan pengesahan, atau sijil kesahihan (apostille pengesahan),
 3. Kenyataan tidak memohon kepada sekolah kedoktoran yang lain.

Tarikh akhir penyerahan dokumen akan tersedia dalam talian.

Beberapa kegunaan

Melakukan pembelajaran di luar negeri adalah masa yang menarik, yang memerlukan langkah yang berkesan dan berhati-hati dengan persiapan langkah. Di sini anda akan dapati beberapa maklumat yang boleh membantu anda bersiap untuk melawat dan belajar di Poland. Walau bagaimanapun, pastikan anda melampaui artikel ini untuk menggali lebih mendalam ke dalam butiran, jika anda diterima untuk datang dan belajar di Poland.

VISA untuk pelajar bukan EU

Anda harus menghubungi Kedutaan / Konsulat Poland terdekat anda. Dokumen yang mesti dikemukakan dan keperluan spesifik lain berbeza dari negara ke negara, oleh itu sangat disyorkan untuk meminta kedutaan Poland tempatan. Walau bagaimanapun, dalam setiap permohonan visa pelajar, dokumen yang diperlukan adalah:

 • Surat penerimaan dari universiti,
 • Surat sokongan Visa,
 • Insurans perubatan,
 • Penyata bank bermaksud bukti cara yang mencukupi untuk hidup dan kembali dari Poland,
 • Pasport asal,
 • Tiket,
 • Bayaran visa,
 • Permohonan visa.

Ingat bahawa visa negara / pelajar Poland membolehkan anda belajar di Poland dan perjalanan singkat ke negara-negara Schengen yang lain sahaja. Jika anda bercadang untuk masuk dan keluar dari Poland berkali-kali, memohon visa kemasukan berganda.

Sekiranya diberikan visa pelajar, semasa anda melancong ke Poland, sila bawa surat penerimaan anda dari universiti. Di kawalan sempadan apabila memasuki Poland dan seterusnya Kesatuan Eropah kali pertama, anda akan ditanya mengenai tujuan perjalanan anda dan jika perlu, diminta memberikan bukti tujuan itu.

Insurans

Setiap pelajar dikehendaki mempunyai insurans yang sah, yang melayakkan anda menggunakan penjagaan perubatan di Poland, untuk tempoh pengajian. Warganegara Negara Anggota Kesatuan Eropah perlu mempunyai Kad Insurans Kesihatan Eropah / EHIC yang dikeluarkan di negara asal.

Hubungi

Pejabat sekolah
E-mel: phd-studies@ujd.edu.pl

Profesor UJD, dr hab. Anna Majkiewicz (Jerman, Poland)
E-mel: ster.literature@ujd.edu.pl

Profesor UJD, dr hab. Magdalena Bator (Bahasa Inggeris, Bahasa Poland)
E-mel: ster.linguistics@ujd.edu.pl

Berita

Pengambilan kedua

Pengambilan kedua Sekolah Kedoktoran dalam disiplin pengajian sastera (Program STER) bermula pada 19 Ogos dan akan berlangsung hingga 18 September 2019 .

Tarikh penting:

19. -20. September 2019
penyerahan dokumen
(UJD, 4/8 Waszyngtona St., bilik 143, 9.00 pagi - 3 petang)

Calon-calon yang tidak akan menyerahkan dokumen-dokumen yang diperlukan sehingga 20hb September secara automatik meletakkan jawatan dari proses pengambilan.

20. September 2019
peperiksaan bahasa (Bahasa Inggeris dan / atau Bahasa Poland sebagai bahasa asing)
- masa dan tempat akan diumumkan dalam sistem IRK (selepas pendaftaran)

23. September 2019
pintu masuk peperiksaan
- masa dan tempat akan diumumkan dalam sistem IRK (selepas pendaftaran)

25. September 2019
pengumuman keputusan
(tersedia dalam sistem IRK, profil calon individu)

Terma pengambilan melalui sistem IRC (Internet Recruitment of the Candidates):

 1. Katalog disiplin Sekolah Doktor [dalam Bahasa Poland]
 2. Jadual waktu pengambilan [dalam bahasa Poland]
 3. Maklumat hubungan mengenai sekolah Doktor [dalam Bahasa Poland]
 4. Pengambilan Calon Internet [dalam Bahasa Poland]

Summer School STEER FOR POLAND - 15-20. September 2019, Częstochowa

Kami ingin menjemput orang yang sudah layak dan yang memohon kepada Program STER - untuk menyertai Summer School di JDU.

Lembaga dan penginapan adalah percuma!

Pendaftaran akan dibuka sehingga 10. September 2019.

15. September 2019 - penginapan di Rumah Pelajar di Czestochowa
16-20. September 2019 - bengkel sastera dan linguistik, ceramah, mesyuarat dengan bakal penyelia.

Summer School - Program: tidak lama lagi

Persidangan Ulama muda: Bahasa dan Budaya Poland dalam Konteks Eropah, 21-22. September 2019

Kami menjemput pelajar kedoktoran yang sudah berkelayakan dan mereka yang memohon kepada Program STER untuk menyertai Persidangan Para Ulama Muda.

Program ini termasuk pembentangan projek penyelidikan individu (15 minimum 10 perbincangan minimum).

Lembaga dan penginapan adalah percuma!

Tarikh akhir pendaftaran: 10. September 2019 .

Tarikh Akhir Kemaskini Sep 2019

Latar Belakang Pusat Pengajian

Jan Dlugosz University in Czestochowa is a public university, with its history that traces back to 1971. At present, the University comprises 4 faculties with more than 40 fields of study, with bachel ... Baca lebih lanjut

Jan Dlugosz University in Czestochowa is a public university, with its history that traces back to 1971. At present, the University comprises 4 faculties with more than 40 fields of study, with bachelor's, master and doctoral degrees. It offers postgraduate studies & courses and opens new fields of study accommodating the needs raised by employers and sought-after skills most requested on the marketplace. The University community is created by 648 academic staff who provide education to students from different corners of the country and the world. Baca Ringkas