Ph.D. dalam falsafah

Umum

Baca lebih lanjut mengenai program ini di laman web sekolah

Penerangan Program

Selamat datang ke Jabatan Falsafah di Boston College

Program-program falsafah siswazah Kolej Boston menarik pelajar berbakat dari seluruh dunia. Kami menawarkan ijazah sarjana dan kedoktoran, yang meliputi semua masa dalam sejarah falsafah dan dengan kepelbagaian pendekatan falsafah.

Jabatan Falsafah terkenal kerana kekuatannya dalam sejarah falsafah, falsafah benua kontemporari dan falsafah praktikal, termasuk falsafah etika dan sosial-politik. Di samping itu, jabatan menawarkan dua program interdisipliner: falsafah dan undang-undang, dan falsafah dan teologi. Program ini juga termasuk falsafah Asia dan kajian diaspora.

Setiap bulan September, program doktoral kami menerima sekumpulan kecil pelajar baru, yang segera dialu-alukan sebagai pembantu penyelidik. Pengalaman bekerja dengan seorang sarjana yang ditubuhkan direka untuk membantu pelajar mempelajari beberapa kemahiran asas penyelidikan falsafah dan mewujudkan hubungan mentor dengan satu atau lebih fakulti. Fleksibiliti program ini memastikan perhatian individu dalam merancang pelan selamat datang ke jabatan falsafah di kolej Boston. Semua Doktor Falsafah pelajar mempunyai dana melalui tahun kelima mereka dalam program ini (tahun keempat jika mereka memasuki MA) dengan mengandaikan kejayaan memenuhi syarat. Pelajar kedoktoran mendapat pengajaran pengalaman dalam Falsafah dua semester universiti kursus inti Orang. Terdapat seminar pengajaran dalam dua tahun pertama program untuk membantu menyediakan pelajar doktor untuk merancang silabus mereka sendiri dan memberi maklum balas tentang pengajaran; lawatan kelas yang berterusan berlaku selepas itu.

Program MA mengakui kumpulan pelajar tambahan, yang berkongsi fakulti, kursus dan sumber lain yang sama untuk mengkaji falsafah, termasuk penyediaan bahasa.

Falsafah di Boston College mendapat manfaat dari lokasi kami di kawasan Boston, pusat kehidupan akademik yang kaya, termasuk universiti, perpustakaan dan institusi kebudayaan yang membantu semua aspek penyelidikan dan pertukaran akademik kami. Terdapat peluang untuk belajar di luar negara di universiti terpilih.

Kami menjemput anda untuk mempertimbangkan menyertai komuniti intelektual yang berkembang maju ini kerana kami terus menyiasat isu-isu abadi falsafah.

Graduan

Jabatan falsafah menawarkan program MA, Ph.D. program, dan dua program interdisipliner: MA bersama dalam falsafah dan teologi, dan dua gelar dalam falsafah dan undang-undang (MA / JD dan Ph.D. / JD).

Satu ciri penting program ini adalah pelbagai kursus yang luas dan pelbagai yang tersedia untuk pelajar siswazah setiap semester. Mereka meliputi sejarah dan masalah falsafah, yang membolehkan tumpuan dalam bidang-bidang berikut: Falsafah Purba, Falsafah Abad Pertengahan, Falsafah Moden, Fenomenologi dan Kontemporari Falsafah Kontinental, Etika, Falsafah Sosial dan Politik, Falsafah Undang-undang, Falsafah Agama, Epistemologi, dan Falsafah Sains. Jabatan ini dikaitkan dengan pusat penyelidikan seperti Institut Lonergan dan merupakan rumah kepada beberapa jurnal ilmiah. Ahli-ahli jabatan adalah di peringkat kebangsaan dan antarabangsa dan terlibat dalam penyelidikan canggih.

Lebih-lebih lagi, setiap tahun jabatan itu menjadi tuan rumah banyak penceramah dari Amerika Syarikat dan luar negara (melalui siri kuliahnya sendiri atau konsortium seperti Boston Colloquium dalam Falsafah Purba), dan mengajak seorang sarjana terkemuka untuk menjadi Gadamer Visiting Professor dan mengajar empat enam minggu.

Di samping itu, pelajar boleh mengambil kursus peringkat lepasan yang sesuai di jurusan lain di Boston College (contohnya, Sains Politik, Teologi), dan boleh memanfaatkan persembahan intelektual yang lebih luas Boston dengan penyertaan Boston College di Boston Area Consortium, yang membolehkan mereka merentas satu kursus setiap semester di Boston University, Tufts University atau Brandeis University. Dengan permohonan, mereka juga boleh menyertai Konsortium Siswazah dalam Pengajian Wanita dan Boston Theological Institute.

Boston College adalah sebuah kampus pinggir bandar yang terletak di pinggir barat bandar Boston. Beberapa kolej dan universiti, termasuk Boston University, MIT dan Harvard University, mudah dicapai oleh pengangkutan awam. Pertukaran idea antara fakulti dan pelajar di kolej dan universiti di Boston adalah kaya dan pelbagai.

Hasil pembelajaran

Program Siswazah

Pelajar dalam kursus MA dan Ph.D. program dalam falsafah akan

 • menunjukkan falsafah Barat yang luas dan canggih dalam sejarah (kuno, zaman pertengahan, moden, dan kontemporari), iaitu dapat menyampaikan maklumat tentang pengarang dan teks individu, untuk menyatakan hubungan antara penulis dan teks utama, tetapi juga untuk menerangkan bagaimana teks dan penulis masing-masing sesuai dengan pergerakan keseluruhan falsafah Barat; keupayaan untuk menceritakan kisah tradisi itu; dalam kes pelajar MA dan Ph.D. pelajar menyelesaikan tahun pertama dalam program ini, keupayaan untuk bercakap tentang sejarah falsafah Barat serta tentang dua bidang utama sistematik dalam falsafah (metafizik, epistemologi, etika, teologi / falsafah agama, falsafah sosial / politik) .
 • membuktikan pembacaan dan interpretasi teks falsafah yang canggih, iaitu, untuk mengenal pasti tesis utama teks, untuk menjelaskan tesis, untuk menggariskan secara terperinci hujah-hujah utama dalam menyokong tesis, dan untuk mengenal pasti pendahuluan utama yang mendasari teks; untuk menjumpu teks falsafah dan isu-isu dengan cara yang agak canggih, iaitu untuk mencari mereka dalam konteks sejarah yang sesuai, untuk menunjukkan kesedaran tentang latar belakang sejarah isu-isu falsafah, dan untuk menunjukkan kewaspadaan kepada perbezaan antara genre falsafah.
 • menunjukkan kefahaman dan penilaian yang canggih terhadap hujah-hujah filosofis, iaitu untuk membezakan premis dan kesimpulan, untuk membezakan isu-isu kesahihan logik dari isu-isu yang berkaitan dengan kebenaran atau kepalsuan premis, untuk memilih dan menjelaskan istilah yang samar-samar, untuk mengenal pasti pengharapan, kekuatan yang paling penting atau kelemahan hujah.
 • menunjukkan keupayaan canggih untuk menulis tentang teks dan isu falsafah, iaitu, menyatakan tesis falsafah, untuk menjelaskan tesis, untuk membina hujah atau hujah untuk menyokong tesis, untuk menjawab kemungkinan salah faham atau bantahan terhadap tesis juga untuk interpretasi alternatif teks dan kedudukan alternatif mengenai isu-isu.
 • menunjukkan keupayaan untuk membuat tinjauan dan memilih kesusasteraan sekunder yang sesuai dengan karya mereka, dan untuk menggunakan kesusasteraan sekunder yang adil dan berkesan.
 • menunjukkan keupayaan canggih untuk membezakan tuntutan falsafah dari jenis tuntutan lain, iaitu, untuk mengiktiraf dan mengartikulasikan perbezaan antara tuntutan falsafah dan, sebagai contoh, tuntutan sejarah dan alam semula jadi apabila dibentangkan dengan jenis tuntutan yang berlainan; untuk dapat menerangkan teks di mana tuntutan pelbagai jenis tidak hanya ditemui berdampingan tetapi juga keliru.
 • menunjukkan pemahaman yang cukup canggih mengenai isu-isu falsafah seperti sifat dan skop pengetahuan manusia, makna keperibadian manusia, kehidupan yang baik dan kewajiban moral, dimensi sosial dan politik kewujudan manusia, hubungan iman dan akal, dan kewujudan dan sifat Allah. Pemahaman yang cukup canggih ini akan melibatkan apa yang menjadi persoalan utama jika tidak semua bidang ini, apakah jawapan utama kepada soalan-soalan ini, apakah sumber utama bukti yang mana jawapannya merayu; untuk memegang jawatan yang berpusat pada sekurang-kurangnya beberapa soalan ini; dan menunjukkan penghargaan terhadap apa yang mereka lakukan dan tidak tahu mengenai pelbagai isu ini.
 • dalam kes Ph.D. pelajar, menunjukkan keupayaan untuk berkomunikasi dengan jelas dan berkesan mengenai teks falsafah dan isu-isu yang disebutkan di atas.

MA Bersama dalam Falsafah

 • Menunjukkan pemahaman kerja tentang teks asas, suara, perbualan, dan perdebatan yang telah membentuk sejarah falsafah dan teologi dalam tradisi Barat (purba, zaman pertengahan, moden, dan kontemporari);
 • Menghayati dan secara sistematik melibatkan interaksi bersejarah dan berterusan antara falsafah dan teologi dalam tradisi Barat, terutamanya kerana ia menyangkut soalan-soalan Tuhan, alasan, wahyu, iman, bahasa, doktrin, budaya, dan pengalaman manusia;
 • Menghayati dan membina pelbagai jenis genre, kaedah, gaya, matlamat, dan konteks sejarah penyelidikan falsafah dan teologi;
 • Membangunkan program pengajian secara konsultasi dengan penasihat yang merangkumi tumpuan dalam salah satu bidang berikut: Iman, Sains, dan Falsafah; Yayasan dalam Falsafah dan Teologi; Falsafah dan Teologi Abad Pertengahan; dan falsafah dan agama.
 • Menunjukkan keupayaan canggih untuk menulis dan bercakap mengenai teks falsafah dan teologi dan isu-isu melalui seminar siswazah, kajian bahasa, peperiksaan yang komprehensif, dan tesis pilihan.

Doktor

Program doktoral telah lama berkomitmen untuk mengkaji sejarah falsafah dengan perhatian khusus terhadap perkembangan dalam pemikiran Eropah kontemporari. Walau bagaimanapun, ia berkomitmen untuk pluralisme, kepelbagaian, dan kemasukan, dengan pelbagai kursus dalam falsafah Anglo-Amerika, dan beberapa sarjana yang bekerja rapat dalam etika kontemporari, falsafah sosial dan politik, falsafah kritikal kaum, epistemologi, falsafah sains, dan falsafah agama. Kami yakin akan kepentingan kerja interdisipliner, dengan program-program yang aktif dan formal dalam falsafah dan undang-undang, kajian psychoanalytic, kajian Lonergan, pemikiran Medieval, dan falsafah dan teologi. Kami memupuk konteks baik Amerika dan antarabangsa untuk kerja kami, dengan beberapa ahli fakulti yang berkaitan dengan Eropah, Asia, Amerika Selatan, dan Australia.

Kemasukan

Jabatan ini biasanya boleh mengakui lima pelajar baru untuk program doktoral setiap tahun. Pengajian mereka dibiayai sepenuhnya, melalui pemulangan tunjangan dan stipends (pembantu lepasan dan persekolahan pengajaran), selama lima tahun (empat untuk mereka yang sudah mempunyai MA ketika mereka memasuki program ini). Pelajar dengan pendanaan luar institusi (contohnya, Fulbright) boleh dimasukkan sebagai tambahan selepas pemeriksaan dokumen mereka. Pelajar memasuki program tanpa MA mendapatkan MA dalam perjalanan mereka ke Ph.D.

Latihan dalam Pengajaran dan Penyelidikan

Jabatan ini menitikberatkan betapa pentingnya melatih pelajar kedoktoran dalam pengajaran, dan penyelidikan dan penulisan falsafah. Pelajar doktor mengikuti "Kurikulum Pembangunan Profesional" yang komited kepada setiap bidang ini, yang menyediakan mereka untuk kerjaya akademik. Semasa tahun pertama program ini, pelajar kedoktoran bekerja rapat dengan ahli fakulti sebagai Pembantu Penyelidik dan menghadiri Seminar Pengajaran untuk mempersiapkan pengajaran kursus pengenalan sarjana muda dua semester mereka kepada falsafah pada tahun-tahun berikutnya. Pelajar mengajar untuk setiap tiga tahun akan datang dan masih menyertai Seminar Pengajaran pada tahun kedua mereka. Seminar Penulisan, yang ditujukan kepada penerbitan dan diketuai oleh ahli fakulti, bertemu sepanjang tahun akademik. Pelajar boleh mengambil bahagian dalam keseluruhan kajian kedoktoran mereka. Mesyuarat lain bersedia untuk penyelidikan bibliografi, memaklumkan tentang trend utama dalam biasiswa semasa, dan lain-lain. Akhirnya, pelajar dijamin tahun lepas penyelidikan dan penulisan yang dibiayai, tanpa sebarang obligasi lain daripada menulis disertasi mereka.

Kehidupan Pelajar di Jabatan

Pada bila-bila masa, terdapat kira-kira empat puluh pelajar aktif di tempat kerja dalam pelbagai peringkat program, lebih separuh daripadanya hadir di kampus. Ramai pelajar kami datang dari negara lain, termasuk Chile, China, Colombia, Congo, India, Itali, Sepanyol, United Kingdom, dan Vietnam. Mereka yang berasal dari Amerika Syarikat datang dari pelbagai kolej dan universiti seni liberal ke pantai ke pantai. Beberapa menghabiskan sebahagian masa mereka dalam program yang menjalankan penyelidikan di luar negeri (contohnya, dalam beberapa tahun kebelakangan ini, Belgium, Denmark, Perancis, Jerman, United Kingdom). Pelajar mengekalkan beberapa kumpulan belajar yang meriah setiap tahun dan menganjurkan sekurang-kurangnya satu persidangan utama setiap semester (contohnya, Bengkel Falsafah Kontemporari pada musim gugur dan Persidangan Pelajar Siswazah pada musim bunga; lihat Aktiviti Siswazah). Terdapat juga hari komuniti di luar kampus dua tahun, di mana fakulti dan pelajar doktoral menjalankan perbincangan lanjut mengenai kebimbangan profesional dan sosial yang dipilih oleh pelajar. Sesetengah dana disediakan untuk membantu pelajar siswazah yang menyampaikan kertas kerja pada persidangan akademik. Lihat juga bahagian "Sumber" dalam Buku Panduan Pengajian Siswazah.

Maklumat tambahan

Kerja Kursus

Jumlah kursus yang diperlukan untuk Ph.D. adalah 16 kursus (48 kredit). Pelajar yang memasuki program ini dengan MA dalam falsafah boleh diberikan kredit sehingga enam kursus (18 kredit) ke atas keperluan ini, tetapi mesti mengambil sekurang-kurangnya sepuluh kursus (30 kredit) dalam program ini. Pelajar memasuki program tanpa MA mendapatkan MA dalam perjalanan mereka ke Ph.D.

Pembantu Penyelidikan

Pelajar doktor yang dibiayai oleh BC adalah Pembantu Penyelidik pada tahun pertama mereka dan bertanggungjawab untuk jumlah sehingga 20 jam seminggu perkhidmatan kepada ahli fakulti jabatan falsafah.

Mengajar Fellowship

Pelajar kedoktoran yang dibiayai oleh SM berkhidmat sebagai Pengajar Fellows dari kedua mereka untuk tahun keempat mereka (tahun ketiga bagi pelajar yang sudah mempunyai ijazah induk ketika mereka memasuki program ini). Pengajaran Fellows bertanggungjawab untuk mengajar satu unit Falsafah Orang I dalam semester Kejatuhan dan Falsafah Orang II dalam semester Spring. Penerangan kursus kini seperti berikut:

Kursus ini memperkenalkan pelajar kepada refleksi falsafah dan sejarah melalui pembentangan dan perbincangan karya penulis pemikir utama zaman kuno, abad pertengahan, zaman moden dan kontemporari. Kursus ini direka untuk menunjukkan bagaimana persoalan fundamental dan abadi tentang alam semesta dan manusia berulang dalam konteks sejarah yang berbeza dan dari pelbagai pendekatan dan kaedah. Penekanan diberi kepada tema etika, seperti sifat manusia, asas hak asasi manusia dan tanggungjawab yang sepadan, dan masalah keadilan sosial.

Seminar dalam Pengajaran

Untuk menyediakan Ph.D. pelajar dengan arahan dan pengawasan pedagogi yang diperlukan, jabatan memerlukan tahun pertama dan tahun kedua Ph.D. pelajar yang akan atau akan menjadi fellows mengajar untuk mengambil bahagian untuk empat semester dalam satu siri seminar latihan. Kursus ini perlu diambil semasa tahun akademik sebelum tahun pertama pengajaran dan tahun pertama pengajaran (iaitu, secara amnya dua tahun pertama program). Seminar ini menangani masalah seperti penyediaan sukatan pelajaran dan jadual peperiksaan, asas-asas seni mengajar, penggredan, dan nasihat. Setiap pelajar membentangkan sukatan pelajaran sampel yang kemudian dibincangkan oleh kumpulan. Seminar dalam Pengajaran bertemu enam kali semester, pada umumnya pada hari Isnin. Seminar ini tidak dikira untuk keperluan doktoral 16 kursus (48 kredit).

Kemahiran Logik

Ph.D. pelajar mesti menunjukkan kemahiran dalam logik dengan mengambil Phil5577 Pengenalan kepada Logik Simbolik dengan gred "B" atau lebih baik, atau dengan mencapai skor 80% atau lebih baik pada Peperiksaan Kemahiran Logik, atau dengan menunjukkan bukti kerja kursus terdahulu.

Kemahiran Bahasa

Ph.D. pelajar mestilah menunjukkan kemahiran dalam dua bahasa asing berikut: Latin, Yunani, Perancis, atau Jerman, dengan memperoleh gred "B" atau lebih baik dalam kursus bahasa (dua semester di peringkat kolej atau satu semester pada pertengahan peringkat kolej, atau kelas bahasa musim panas 12 minggu untuk pelajar siswazah di Boston College), atau melalui peperiksaan bahasa jabatan sendiri. Mereka boleh mengambil kursus bahasa di Boston College dengan kadar tuisyen yang dikurangkan, sama ada semasa tahun akademik atau semasa musim panas.

Ujian Komprehensif Awal

Ph.D. pelajar dijangka lulus peperiksaan ini pada akhir tahun pertama mereka dalam program yang diberi kuasa untuk mengajar tahun berikutnya.

Pemeriksaan Komprehensif Doktor

Peperiksaan ini, yang akan diambil pada tahun keempat (tahun ketiga bagi pelajar yang sudah memiliki ijazah sarjana ketika mereka memasuki program ini), terdiri daripada dua bahagian: 1. Kertas yang memenuhi syarat, 2. Cadangan disertasi.

Disertasi

A Ph.D. Pelajar dijangka melengkapkan disertasi yang merangkumi penyelidikan asli dan bebas dan menunjukkan prestasi pencapaian ilmiah. Penyelidikan ini mesti dijalankan dan disertasi yang ditulis di bawah arahan fakulti trek tenusu dari Jabatan Falsafah. Selepas pengesahan oleh penyelia dan pembaca kedua, disertasi dipertahankan dalam pemeriksaan lisan awam.

Had masa

Semua keperluan untuk ijazah kedoktoran mestilah diselesaikan dalam tempoh lapan tahun berturut-turut dari permulaan kajian doktoral. Pelanjutan yang melebihi had ini boleh dibuat hanya dengan cadangan jabatan dan kelulusan Dekan Sekolah Seni Siswazah dan Sains.

Bantuan kewangan

Pembiayaan Jabatan

Pelajar kedoktoran biasanya diakui dengan bantuan kewangan dalam bentuk pembantu penyelidikan. Anugerah ini termasuk stipend kompetitif dan biasiswa sepenuh ke arah semua kursus yang berkaitan dengan program ini. Pelajar kedoktoran umumnya berkhidmat sebagai fakulti pengajar selepas tahun pertama. Pembiayaan boleh diperbaharui sehingga lima tahun kontinjen ke atas kemajuan yang memuaskan ke arah penyelesaian gelar.

Ph.D. Calon dijangka melanjutkan pelajaran secara sepenuh masa dan mengekalkan kemajuan yang memuaskan ke arah memenuhi syarat gelar.

Bantuan Kewangan Persekutuan

Pelajar siswazah boleh memohon bantuan kewangan persekutuan menggunakan FAFSA. Pinjaman yang boleh didapati untuk pelajar siswazah adalah Pinjaman Pinjaman Perumahan dan Perkins Langsung Tanpa Undurid Persekutuan, berdasarkan kelayakan. Jika dana tambahan diperlukan, pelajar boleh memohon untuk Grad Plus Loan.

Pejabat Program yang Ditaja

Pejabat Program Penaja (OSP) membantu kedua-dua fakulti dan pelajar siswazah mencari sumber pendanaan luaran untuk projek mereka dan memberikan nasihat dalam pembangunan cadangan. OSP mengekalkan perpustakaan rujukan penerbitan dari sektor awam dan swasta yang menyenaraikan sumber pendanaan untuk projek yang ditaja. Pada masa lalu, pelajar siswazah telah mendapat sokongan penyelidikan dari agensi, korporat, dan organisasi terkemuka seperti Suruhanjaya Fulbright, Yayasan Guggenheim, Yayasan Sains Kebangsaan, Persatuan Sains Politik Amerika, Persatuan Kimia Amerika dan Persatuan Amerika Amerika Wanita.

Tarikh Akhir Kemaskini Mac 2020

Biasiswa Keystone

Terokai pilihan yang ditawarkan oleh biasiswa kami

Latar Belakang Pusat Pengajian

The Robert J. Morrissey College of Arts and Sciences fosters the rigorous intellectual development and the religious, ethical, and personal growth of its students. Morrissey College faculty and studen ... Baca lebih lanjut

The Robert J. Morrissey College of Arts and Sciences fosters the rigorous intellectual development and the religious, ethical, and personal growth of its students. Morrissey College faculty and students directly engage the world’s most pressing problems, using their gifts to enhance the common good. Baca Ringkas