Ph.D. dalam Seni Bina

Umum

Penerangan Program

The PhD. program pengajian Senibina di Fakulti Senibina dan Reka Bentuk Universiti Teknologi Slovakia di Bratislava (FAD STU atau hanya FAD) mencerminkan penyelidikan dan orientasi artistik semasa dan membolehkan anda memperhalusi profil individu anda, dengan fokus pada penerokaan teori dan saintifik. Kajian ini memupuk kemampuan anda untuk bekerja secara kreatif dan bebas dalam projek teori, penyelidikan & pembangunan (R&D) atau seni, dan untuk menganalisis dan menyelesaikan masalah yang mencabar dalam bidang kajian anda masing-masing. Ini juga mempersiapkan anda tentang bagaimana mewujudkan R&D kreatif anda atau amalan seni.

Program Seni bina mengendalikan penyelidikan teoritikal seni bina, kaedah reka bentuk eksperimen, penyelidikan tipologi seni bina, penilaian alam sekitar, kemapanan dalam seni bina, historiografi dan kritikan seni bina.

Topik yang dibahas meliputi dari Body Conscious Lab, teknologi baru (augmented dan realiti maya, proses reka bentuk generatif berdasarkan penggunaan perisian baru) hingga seni bina yang lestari dan pemulihan monumen tertentu dan banyak topik kontemporari dan berwawasan lain yang berkaitan dengan seni bina. University Science Park, yang terletak di Fakulti Senibina dan Reka Bentuk, mencipta platform untuk pembuatan produk dan dilengkapi dengan teknologi baru seperti laser, pemesinan CNC, pencetak 3D, dll. Yang dapat digunakan untuk penyelidikan yang luas. 133907_19221677_1079540255524425_8550423801749395434_o.jpg

Jurnal ilmiah fakulti ALFA memberikan peluang besar untuk menerbitkan karya penyelidikan anda bersama dengan penyelidik tempatan dan antarabangsa yang lain. Sebagai PhD. penyelidik, anda boleh bekerja secara bebas dalam disertasi anda, namun, anda akan mempunyai tutor individu sekiranya anda memerlukan nasihat dan rundingan. Sebaik-baiknya, pasukan penyelidikan terdiri daripada tutor dan PhD mereka. pelajar mengusahakan projek-projek tertentu, disokong oleh dana dan geran yang membolehkan kerjasama yang lebih intensif dengan institusi rakan antarabangsa. Anda juga berpeluang untuk memohon magang melalui sejumlah skema yang berlaku. Sebagai contoh, program Erasmus Plus membolehkan atau anda memilih, mengatur dan mengurus magang di institusi atau syarikat apa pun di dunia. Latihan magang seperti itu juga dianggap sebagai sebahagian daripada kajian ini.

Sebagai lulusan, anda boleh bekerja dalam bidang penyelidikan dan pendidikan, perundingan kerajaan atau komunal. Anda bahkan boleh menjadi ahli biasa staf fakulti dan melanjutkan penyelidikan dalam bidang seni bina. Anda boleh meneruskan kerja anda dengan rakan antarabangsa dalam projek penyelidikan antarabangsa dan memberi kuliah khusus. 133890_16825746_997507877060997_80933374670429883_o.jpg

Tarikh tutup permohonan

31 Mei 2021

Yuran tuisyen

Pelajar yang belajar dalam bahasa Inggeris

  • Pengajian sepenuh masa: 3,500 € setahun
  • Bentuk pembelajaran luar: 2,400 € setahun

Catatan 1: Sekiranya berlanjutan pengajian melebihi jangka masa standard pengajian, pelajar asing yang belajar sambilan dalam bahasa Inggeris harus membayar yuran, bergantung kepada sama ada pelajar itu adalah warganegara Negara Anggota Kesatuan Eropah atau negara-negara yang menjadi pihak kepada Perjanjian di Kawasan Ekonomi Eropah dan Switzerland atau tidak, antara 1600 € hingga 2400 € / tahun.)
Catatan 2: Yuran Pengajian yang Dikaitkan dengan Pengajian di Universiti Teknologi Slovakia di Bratislava untuk Tahun Akademik 2016-2017 - Perkataan lengkap dari Peraturan Rektor No. 3/2019-SR Tuisyen dan Yuran yang Berkaitan dengan Pengajian di STU untuk Tahun Akademik 2020 -2021 dikeluarkan pada 10 September 2019 (selanjutnya disebut sebagai "Arahan")
Bayarannya boleh berubah. Untuk bayaran sebenar, sila lihat di laman web STU: http://www.stuba.sk/english/degree-students/legislation.html?page_id=2021

Mengenai Sekolah

Mengapa Fakulti Senibina dan Reka Bentuk STU di Bratislava?

Fakulti Senibina dan Reka Bentuk adalah salah satu daripada tujuh fakulti di Universiti Teknologi Slovak di Bratislava (selepas ini disingkat STU, dari bahasa Slovakia "Slovenská technická univerzita"). Ia adalah sekolah seni bina terbesar dan tertua di Slovakia; permulaan pendidikan seni bina bermula pada tahun akademik 1946/1947 dan dikaitkan dengan bidang pengajian yang disebut Kejuruteraan Awam.

Fakulti Senibina dan Reka Bentuk (FAD) hari ini adalah institusi kreatif dan berdaya saing dengan kakitangan yang berfikiran terbuka dan berjaya memanfaatkan kemungkinan kerjasama antarabangsa dalam penyelidikan dan pendidikan. Terutama melalui program mobiliti Erasmus Plus, fakulti ini menawarkan kemungkinan pertukaran dengan lebih daripada 50 institusi rakan kongsi di seluruh Eropah. Setiap tahun puluhan pelajar FAD belajar di luar negara dan juga pelajar antarabangsa tiba untuk belajar di sini berkat program perkongsian ini. Tambahan pula, kira-kira 30 pelajar antarabangsa belajar di FAD sebagai pelajar dalam bentuk harian.

Pensyarah di FAD adalah personaliti cemerlang yang bukan sahaja menjadi guru dan penyelidik; kebanyakan mereka adalah arkitek praktik aktif, perancang bandar atau perancang industri / produk dan grafik / jenama. Hadiah dan penghargaan yang diperoleh, serta pengiktirafan dan kenalan yang melintasi sempadan Slovakia, adalah bukti terbaik mengenai kualiti mereka. 133914_olah.jpg

Selain pakar nasional, FAD STU juga telah menjemput pensyarah pelawat dari luar negara: Jan Gehl, Marco Casagrande, Nathalie de Vries (MVRDV), Rainer de Graaf (OMA), Jenny B. Osuldsen (Snohetta), Patrik Schumacher (Zaha Hadid Architects) ) hanya beberapa pakar asing dan keperibadian seni bina kontemporari yang pernah mengunjungi Fakulti setakat ini. Penglibatan antarabangsa Fakulti ditunjukkan oleh keahlian dalam organisasi antarabangsa dan penyertaan dalam projek multinasional di Slovakia dan luar negara.

Sebagai salah satu metropolis terkecil di Eropah Tengah dan Barat, bandar Bratislava yang meriah merupakan tempat yang memberi inspirasi dan pada masa yang sama untuk pelajar antarabangsa dan pelancong. Terima kasih kepada lokasi geografinya di Eropah tengah, ia adalah pintu masuk ke Eropah. Anda akan menikmati kedekatannya dengan Vienna, Budapest, Prague dengan sambungan trafik yang sempurna. Sejarah bersama dan jarak dekat adalah perkara biasa dengan ibu kota ini dan menyediakan banyak peluang untuk pengalaman budaya, sosial dan perjalanan. Sambungan bas dan keretapi yang hebat dari Bratislava serta akses mudah ke lapangan terbang Bratislava dan Vienna menawarkan sambungan murah ke destinasi utama Eropah.

Apa yang kita lakukan dan bagaimana?

Sekiranya anda mencari sekolah seni bina terbesar dan tertua di Slovakia, dengan Fakulti Senibina dan Reka Bentuk sebagai bahagian yang tidak terpisahkan dari Universiti Teknologi Slovak di Bratislava, anda akan tiba di tempat yang tepat.

Anda boleh belajar di sini Reka Bentuk Seni Reka Bentuk Dan Perancangan Bandar, Perindustrian dan Produk. Watak kajian ini telah menentukan strategi pendidikan dasar Fakulti, khususnya fokusnya pada perkembangan kreativiti pelajar dan pemikiran kritikal serta keupayaan mereka untuk bertindak balas terhadap cabaran masa depan yang tidak dapat diprediksi yang mana setiap graduan masih belum temui. Pembelajaran berasaskan projek yang diketuai oleh pakar-pakar dengan akademik serta latar belakang profesional dan projek-projek yang diselaraskan dalam kerjasama yang ketat dengan amalan menyediakan pengalaman simulasi "hidup nyata" yang setia.

FAD juga menawarkan kemungkinan pekerjaan terfokus di Pusat Pendidikan dan Penyelidikan khusus di tengah-tengah bandar Warisan Budaya UNESCO Banská Štiavnica. Di rumah bersejarah yang sahih (benar-benar dipulihkan oleh pelajar) Fakulti boleh memuatkan sehingga 30 pelajar dan 10 kakitangan semasa bengkel atau kursus khusus sepanjang tahun. 133910_21.jpg

Apabila semakin dekat dengan latihan, para pelajar digalakkan untuk mengambil bahagian dalam pelbagai pertandingan tempatan dan antarabangsa. Kualiti sekolah terutamanya disahkan oleh pencapaian pelajar. Fakulti Senibina dengan bangganya dapat membanggakan dengan kejayaan para pelajar dalam pelbagai pertandingan seni bina-urbanistik dan reka bentuk tempatan dan antarabangsa (contohnya Anugerah Inspireli, Xella, Isover, Hadiah Nasional untuk d'Design, ABF Slovakia untuk pekerjaan sarjana terbaik, Prof. Hadiah Lacko untuk kerja diploma terbaik) dan banyak lagi yang lain.

Dengan minda yang sedemikian, kami menyasarkan penyediaan kompleks pelajar kami dalam bidang kemahiran keras serta kemahiran lembut dalam konteks Industri 4.0 yang akan datang.

Walau bagaimanapun, pendidikan yang baik tidak mencukupi. Kami berusaha untuk mewujudkan komuniti di tempat pertama. FAD menyediakan kehidupan sosial, penyelidikan, akademik dan sukan yang kaya. Kami mempunyai tradisi yang panjang dalam menganjurkan acara umum terbesar kami - Night of Architecture and Design. Sebilangan besar acara disediakan untuk pelajar oleh pelajar - contohnya, Manifest (tahun pertama kami mendapat sambutan hangat oleh rakan baru mereka). Diikuti dengan hari terbuka, pameran pelajar dan profesional yang mempamerkan karya mereka, hujung minggu tenis meja, dll. Dan berakhir dengan banyak seni bina, reka bentuk, festival seni dan pasar tempatan (seperti Urban Market), FAD menikmati kehadiran mereka kerana ke lokasi yang strategik berhampiran dengan pusat bandar Bratislava. 133888_19144165_1079579065520544_8162618331696172792_o.jpg

Tarikh Akhir Kemaskini Sep 2020

Biasiswa Keystone

Terokai pilihan yang ditawarkan oleh biasiswa kami

Latar Belakang Pusat Pengajian

The Faculty of Architecture and Design is part of the Slovak University of Technology in Bratislava as a top establishment with educational, scientific, artistic, and project activities in the field o ... Baca lebih lanjut

The Faculty of Architecture and Design is part of the Slovak University of Technology in Bratislava as a top establishment with educational, scientific, artistic, and project activities in the field of architecture, urbanism, and design. It was founded in 1947, and since then, it is based on the most talented Slovak architects and designers. Baca Ringkas