Ph.D. dalam Seni Bina

Umum

Penerangan Program

Ph.D. program pengajian Seni Bina di Fakulti Seni Bina Universiti Teknologi Slovakia di Bratislava mencerminkan penyelidikan dan orientasi seni yang terkini dan membolehkan anda memperbaiki profil individu anda, dengan fokus pada penerokaan teori dan saintifik. Kajian ini memupuk keupayaan anda untuk bekerja secara kreatif dan bebas berdasarkan projek-projek teori, penyelidikan & pembangunan (R & D) atau seni artistik, dan untuk menganalisis dan menyelesaikan masalah-masalah yang mencabar di bidang kajian masing-masing. Ia juga menyediakan anda bagaimana untuk mewujudkan R & D kreatif atau amalan artistik anda sendiri.

Program Seni bina mengendalikan penyelidikan teoritikal seni bina, kaedah reka bentuk eksperimen, penyelidikan tipologi seni bina, penilaian alam sekitar, kemapanan dalam seni bina, historiografi dan kritikan seni bina.

Topik yang dibahas meliputi dari Body Conscious Lab, teknologi baru (augmented dan realiti maya, proses reka bentuk generatif berdasarkan penggunaan perisian baru) hingga seni bina yang lestari dan pemulihan monumen tertentu dan banyak topik kontemporari dan berwawasan lain yang berkaitan dengan seni bina. University Science Park, yang terletak di Fakulti Senibina, mencipta platform untuk pembuatan produk dan dilengkapi dengan teknologi baru seperti laser, pemesinan CNC, pencetak 3D, dan lain-lain yang dapat digunakan untuk penyelidikan yang luas. 133907_19221677_1079540255524425_8550423801749395434_o.jpg

Jurnal ilmiah fakulti sendiri ALFA menyediakan peluang yang baik untuk menerbitkan karya penyelidikan anda bersama-sama dengan penyelidik tempatan dan antarabangsa yang lain. Sebagai Ph.D. penyelidik, anda boleh bekerja secara bebas dalam disertasi anda, bagaimanapun, anda akan mempunyai tutor individu sekiranya anda memerlukan nasihat dan perundingan. Idealnya, pasukan penyelidikan terdiri daripada tutor dan Ph.D. pelajar bekerja pada projek-projek tertentu, disokong oleh dana dan geran yang membolehkan kerjasama lebih intensif dengan institusi rakan antarabangsa. Anda juga akan mempunyai kemungkinan untuk memohon latihan melalui beberapa skim yang berkaitan. Sebagai contoh, program Erasmus Plus membolehkan atau anda memilih, mengatur dan mengurus latihan dalam apa jua institusi atau syarikat di dunia. Latihan semacam ini juga dianggap sebagai sebahagian daripada kajian ini.

Sebagai lulusan, anda boleh bekerja dalam bidang penyelidikan dan pendidikan, perundingan kerajaan atau komunal. Anda bahkan boleh menjadi ahli biasa staf fakulti dan melanjutkan penyelidikan dalam bidang seni bina. Anda boleh meneruskan kerja anda dengan rakan antarabangsa dalam projek penyelidikan antarabangsa dan memberi kuliah khusus. 133890_16825746_997507877060997_80933374670429883_o.jpg

Tarikh tutup permohonan

Mei 2020 (maklumat permintaan)

Yuran tuisyen

Pelajar yang belajar dalam bahasa Inggeris

  • Pengajian sepenuh masa: 3,500 € setahun
  • Bentuk pembelajaran luar: 2,400 € setahun

Catatan 1: Sekiranya berlanjutan pengajian melebihi jangka masa standard pengajian, pelajar asing yang belajar sambilan dalam bahasa Inggeris harus membayar yuran, bergantung kepada sama ada pelajar itu adalah warganegara Negara Anggota Kesatuan Eropah atau negara-negara yang menjadi pihak kepada Perjanjian di Kawasan Ekonomi Eropah dan Switzerland atau tidak, antara 1600 € hingga 2400 € / tahun.)
Catatan 2: Yuran Pengajian yang Dikaitkan dengan Pengajian di Universiti Teknologi Slovakia di Bratislava untuk Tahun Akademik 2016-2017 - Perkataan lengkap dari Peraturan Rektor No. 3/2019-SR Tuisyen dan Yuran yang Berkaitan dengan Pengajian di STU untuk Tahun Akademik 2020 -2021 dikeluarkan pada 10 September 2019 (selanjutnya disebut sebagai "Arahan")
Bayarannya boleh berubah. Untuk bayaran sebenar, sila lihat di laman web STU: http://www.stuba.sk/english/degree-students/legislation.html?page_id=2021

Mengenai Sekolah

Mengapa Fakulti Seni Bina STU di Bratislava?

Fakulti Senibina adalah salah satu daripada tujuh fakulti di Universiti Teknologi Slovak di Bratislava (selepas ini disingkat STU, dari bahasa Slovakia "Slovenská technická univerzita"). Ia adalah sekolah seni bina terbesar dan tertua di Slovakia; permulaan pendidikan seni bina bermula pada tahun akademik 1946/1947 dan dikaitkan dengan bidang pengajian yang disebut Kejuruteraan Awam.

Fakulti Seni Bina hari ini adalah institusi yang kreatif dan berdaya saing dengan kakitangan yang berfikiran terbuka dan berjaya memanfaatkan kemungkinan kerjasama antarabangsa dalam penyelidikan dan pendidikan. Terutama melalui program mobiliti Erasmus Plus, fakulti menawarkan kemungkinan pertukaran dengan lebih daripada 50 institusi rakan kongsi di seluruh Eropah. Setiap tahun puluhan pelajar Fakulti Seni Bina belajar di luar negeri serta pelajar antarabangsa tiba di Fakulti Seni Bina. Pada masa yang sama, 29 pelajar antarabangsa datang untuk belajar di Fakulti Seni Bina.

Pensyarah di Fakulti Senibina adalah keperibadian cemerlang yang bukan sahaja menjadi guru dan penyelidik; kebanyakan mereka adalah arkitek praktik aktif, perancang bandar atau perancang industri / produk dan grafik / jenama. Hadiah dan penghargaan yang diperoleh, serta pengiktirafan dan kenalan yang melintasi sempadan Slovakia, adalah bukti terbaik mengenai kualiti mereka. 133914_olah.jpg

Selain daripada pakar kebangsaan, FA STU juga telah menjemput melawat pensyarah dari luar negara: Jan Gehl, Marco Casagrande, Nathalie de Vries (MVRDV), Rainer de Graaf (OMA), Jenny B. Osuldsen (Snohetta), Patrik Schumacher (Arkib Zaha Hadid ) hanya beberapa pakar luar negeri dan personaliti senibina kontemporari yang telah melawat Fakulti setakat ini. Penglibatan antarabangsa Fakulti digambarkan oleh keahlian dalam organisasi antarabangsa dan penyertaan dalam projek multinasional di Slovakia dan di luar negara.

Sebagai salah satu metropolis terkecil di Eropah Tengah dan Barat, bandar Bratislava yang meriah merupakan tempat yang memberi inspirasi dan pada masa yang sama untuk pelajar antarabangsa dan pelancong. Terima kasih kepada lokasi geografinya di Eropah tengah, ia adalah pintu masuk ke Eropah. Anda akan menikmati kedekatannya dengan Vienna, Budapest, Prague dengan sambungan trafik yang sempurna. Sejarah bersama dan jarak dekat adalah perkara biasa dengan ibu kota ini dan menyediakan banyak peluang untuk pengalaman budaya, sosial dan perjalanan. Sambungan bas dan keretapi yang hebat dari Bratislava serta akses mudah ke lapangan terbang Bratislava dan Vienna menawarkan sambungan murah ke destinasi utama Eropah.

Apa yang kita lakukan dan bagaimana?

Jika anda sedang mencari sekolah seni bina terbesar dan tertua di Slovakia, dengan Fakulti Seni Bina sebagai bahagian penting dari Universiti Teknologi Slovakia di Bratislava, anda akan tiba di tempat yang betul.

Anda boleh belajar di sini Reka Bentuk Seni Reka Bentuk Dan Perancangan Bandar, Perindustrian dan Produk. Watak kajian ini telah menentukan strategi pendidikan dasar Fakulti, khususnya fokusnya pada perkembangan kreativiti pelajar dan pemikiran kritikal serta keupayaan mereka untuk bertindak balas terhadap cabaran masa depan yang tidak dapat diprediksi yang mana setiap graduan masih belum temui. Pembelajaran berasaskan projek yang diketuai oleh pakar-pakar dengan akademik serta latar belakang profesional dan projek-projek yang diselaraskan dalam kerjasama yang ketat dengan amalan menyediakan pengalaman simulasi "hidup nyata" yang setia.

Fakulti Senibina juga menawarkan kemungkinan pekerjaan yang difokuskan di Pusat Pendidikan dan Penyelidikan khusus di tengah-tengah bandar Warisan Budaya UNESCO Banská Štiavnica. Di rumah bersejarah yang sahih (benar-benar dipulihkan oleh pelajar) Fakulti boleh memuatkan sehingga 30 pelajar dan 10 orang kakitangan semasa bengkel atau kursus khusus sepanjang tahun. 133910_21.jpg

Apabila semakin dekat dengan latihan, pelajar digalakkan mengambil bahagian dalam pelbagai pertandingan tempatan dan antarabangsa. Kualiti sekolah terutamanya disahkan oleh pencapaian pelajar. Fakulti Seni Bina boleh berbangga dengan kejayaan pelajar-pelajar dalam pelbagai pertandingan seni bina dan seni bina-bandar dan reka bentuk tempatan dan antarabangsa (misalnya Anugerah Inspireli, Xella, Isover, hadiah kebangsaan untuk reka bentuk, ABF Slovakia untuk kerja sarjana muda terbaik, hadiah lacko untuk kerja diploma yang terbaik) dan lain-lain lagi.

Dengan minda yang sedemikian, kami menyasarkan penyediaan kompleks pelajar kami dalam bidang kemahiran keras serta kemahiran lembut dalam konteks Industri 4.0 yang akan datang.

Walau bagaimanapun, pendidikan yang baik tidak mencukupi. Kami berusaha untuk mewujudkan komuniti di tempat pertama. Fakulti Senibina menyediakan kehidupan sosial, penyelidikan, akademik dan sukan yang kaya. Kami mempunyai tradisi yang panjang dalam menganjurkan acara umum terbesar kami - Night of Architecture and Design. Sebilangan besar acara disediakan untuk pelajar oleh pelajar - contohnya, Manifest (tahun pertama kami mendapat sambutan hangat oleh rakan baru mereka). Diikuti dengan hari terbuka, pameran pelajar dan profesional yang mempamerkan karya mereka, hujung minggu tenis meja, dan lain-lain dan berakhir dengan banyak seni bina, reka bentuk, festival seni dan pasar tempatan (seperti Urban Market), Fakulti Senibina menikmati kehadiran kerana lokasinya yang strategik berdekatan dengan pusat bandar Bratislava. 133888_19144165_1079579065520544_8162618331696172792_o.jpg

Tarikh Akhir Kemaskini Apr. 2020

Latar Belakang Pusat Pengajian

The Faculty of Architecture is part of the Slovak University of Technology in Bratislava as a top establishment with educational, scientific, artistic, and project activities in the field of architect ... Baca lebih lanjut

The Faculty of Architecture is part of the Slovak University of Technology in Bratislava as a top establishment with educational, scientific, artistic, and project activities in the field of architecture, urbanism, and design. It was founded in 1947, and since then, it is based on the most talented Slovak architects and designers. Baca Ringkas