Ph.D. dalam Matematik Diskret

Umum

Penerangan Program

132452_ScreenShot2020-03-07at10.07.05PM.png

Pavol Jozef Safarik University Faculty of Science

Ph.D. perihalan program

Ph.D. Program Matriks Diskret adalah program pembelajaran berasaskan penyelidikan dengan penekanan pada dua bidang. Arah teori grafik menumpukan terutamanya kepada teori grafik kromatik, struktur grafik, teori grafik topologi, kitaran dalam graf, label graf, algoritma grafik dan penggunaan teori graf. Cawangan algebra bercanggah dengan algebra universal, kisi, dan struktur yang diperintahkan. Pelajar bekerja pada topik penyelidikan yang paling terkini dan menangani masalah terbuka yang sukar. Mereka mempunyai kemungkinan untuk mengambil bahagian secara aktif dalam kerjasama antarabangsa, membentangkan hasil mereka di persidangan antarabangsa dan menerbitkan dalam jurnal saintifik yang terkemuka. Institut Matematik yang melaksanakan Ph.D. Program ini mempunyai tradisi lama dalam penyelidikan dan kolaborasi antarabangsa yang kaya. KOSDIM - kumpulan matematik diskret diiktiraf sebagai salah satu pasukan penyelidikan utama Eropah di kawasan itu.

Keperluan kemasukan

Semua pemohon ke program Doktor Falsafah (Ph.D.) di Fakulti Sains mesti memenuhi syarat kemasukan untuk kemasukan. Kami mengalu-alukan graduan dalam bidang Matematik, Sains Komputer, tetapi juga dalam bidang sains yang berkaitan. Pemohon perlu menyokong minat mereka dengan latar belakang yang relevan dalam Matematik, yang mana mereka memperoleh sama ada semasa kajian sebelumnya atau dalam aktiviti profesional. Hubungan peribadi dengan penyelia berpengalaman melalui e-mel atau telefon adalah dinasihatkan untuk merujuk tumpuan tesis.

Fokus tesis ini boleh diubahsuai semasa kajian untuk lebih tepat mencerminkan kandungan tesis. Bilangan jawatan doktor baru adalah terhad kepada 2-4 tempat setahun.

Pemohon mesti menyediakan bahan berikut untuk dipertimbangkan untuk Ph.D. program siswazah:

 • Surat motivasi
 • Borang permohonan dalam talian yang lengkap dan dicetak
 • Transkrip rekod pengajian Sarjana
 • Salinan Diploma Sarjana yang diperakui - notaris disahkan
 • CV termasuk senarai penerbitan dan kerja yang tidak diterbitkan
 • Dokumen mengenai pengalaman profesional (jika berkenaan)
 • Yuran permohonan (salinan scan resit pemindahan bank)
 • Surat syor (pilihan)
 • Ph.D. cadangan projek (maksima 5 halaman, A4)

Semua pemohon yang berkelayakan akan dijemput ke pendengaran jawatankuasa kemasukan pada bulan Jun. Pemohon boleh meminta panggilan Skype sebaliknya. Semasa mesyuarat selama kira-kira 30 minit, pemohon memperkenalkan diri (pendidikan, pengalaman, hasil) dan membentangkan rancangan penyelidikan awalnya berdasarkan abstrak dari Ph.D. tema yang diterbitkan dalam panggilan kemasukan dan pengetahuannya tentang kawasan penyelidikan.

Kriteria pemilihan kami:

 1. Kemahiran peribadi, pengetahuan, motivasi, dan keupayaan untuk bekerja pada topik ini. (40%)
 2. Hasil kajian dan aktiviti lain seperti penyertaan dalam pameran sains, pertandingan saintifik, penerbitan, persidangan. (40%)
 3. Keutamaan Institut Matematik seperti projek yang sedang berjalan dan dirancang, bilangan Ph.D. pelajar penyelia yang dipilih, dsb. (20%)

Yuran Kemasukan dan Pembiayaan

Borang permohonan perlu dihantar melalui pos atau dalam talian. Yuran permohonan untuk program pengajian doktoral adalah 50 EUR (melalui pos) atau 30 EUR (dalam talian).

Kajian doktoral disokong secara kewangan dengan menyediakan pembiayaan (stipend) untuk pelajar. Setiap tahun Universiti memperuntukkan sebilangan Ph.D. jawatan untuk setiap program pengajian doktoral. Kedudukan ini layak untuk pembiayaan ca. 10,000 EUR setiap tahun. Lebih banyak pemohon untuk Ph.D. kajian daripada jumlah jawatan yang dibiayai ini boleh diterima hanya sebagai pembayar diri. Kajian diri dibayar tertakluk kepada tuisyen 5.000 EUR per tahun akademik (2,500 EUR setiap semester) dan tidak ada pembiayaan negara yang berlaku. Kajian ini diajar dalam bahasa Slovak atau Bahasa Inggeris tanpa kesan ke atas yuran pengajian di Fakulti Sains.

Kami juga mengalu-alukan pelajar dalam skim pertukaran mobiliti seperti Erasmus +, Ceepus, SAIA, Cotutelle, dan lain-lain mengikut syarat-syarat skim dan calon-calon harus menghubungi Pejabat Penyelidikan dan Penyelidikan Saintifik Antarabangsa sebelum menghantar permohonan.

Bagaimanakah kajian itu dijalankan?

Tempoh standard pengajian adalah empat tahun. Biasanya, penyerahan akan dibuat pada bulan Jun dan kajian bermula pada bulan September.

Ijazah kedoktoran adalah berdasarkan kursus dan penyelidikan yang membawa kepada disertasi. Kursus ini termasuk kursus wajib dan terpilih wajib untuk memperluaskan pengetahuan pelajar dalam pelbagai disiplin matematik diskret dengan penekanan khusus pada subjek disertasi. Dalam bahagian penyelidikan, para pelajar bekerja rapat dengan Ph.D. penyelia dalam seminar saintifik di mana mereka membincangkan isu saintifik dengan penyelidik kanan dan rakan sejawat yang lain. Selanjutnya, penyelidikan melibatkan penyediaan penerbitan, projek penyelidikan, kutipan, dan lain-lain.

Penemuan penyelidikan doktoral yang berjaya menjangkakan kemahiran dan kepakaran saintifik untuk menerbitkan hasil yang dicapai dalam jurnal penyelidikan peer reviewed antarabangsa. Pelajar akan mempelajari kemahiran ini dalam proses pengawasan dan komunikasi dengan rakan-rakan lain di Institut. Pelajar bertemu dengan penyelia mereka secara tetap dan mereka perlu melaporkan kemajuan mereka setiap tahun.

Kedua-dua komponen kajian bermula sejak tahun pertama pengajian dan, biasanya, bahagian kajian selesai dalam tahun kedua. Menjelang akhir tahun kedua program, pelajar perlu lulus peperiksaan negeri dan lisan yang menunjukkan keupayaan untuk menjalankan penyelidikan secara bebas. Menulis disertasi itu mengharapkan terperinci hasil projek penyelidikan yang besar dan asli. Kajian ini berakhir dengan pertahanan awam mengenai tesis disertasi.

Ph.D. profil siswazah

Lulusan mempunyai pengetahuan teori dan empirikal yang luas mengenai matematik diskret, yang mampu mencadangkan model matematik diskret untuk pelbagai tugas saintifik dan praktikal dan mencari penyelesaian mereka (optimum atau perkiraan) menerapkan kemahiran pengaturcaraan yang dibangunkan.

Siswazah tahu prinsip kerja sains dan penyelidikan, termasuk penerbitan dalam jurnal sains antarabangsa dan pembentangan hasil saintifik. Dia boleh merumuskan soalan penyelidikan dan menyelesaikannya secara kreatif dengan prosedur metodologi yang sesuai. Lulusan mempunyai gambaran yang sangat baik tentang state-of-the-art kontemporari.

Graduan Matematik Diskriminasi Ph.D. Program ini sangat relevan di pasaran pekerjaan terutamanya untuk institusi yang memberi tumpuan kepada penyelidikan dan pembangunan, universiti, institusi kerajaan dan perniagaan yang melibatkan analisis data, reka bentuk dan pengurusan grid dan rangkaian, pembangunan perisian, kewangan, dan tugas insurans.

Prospek kerjaya

Ph.D. graduan dalam Matematik Diskrit mempunyai peluang kerjaya yang cemerlang dalam bidang akademik, penyelidikan, kejuruteraan perisian, ekonomi, kerajaan, dan lain-lain jawatan sektor awam dan swasta. Graduan kami bekerja dalam kedudukan akademik dan korporat peringkat tinggi di syarikat-syarikat seperti LaBRI Bordeaux, Google Zurich, Gazprom Marketing & Trading London, Privatbank Bratislava, IBM Košice.

Tarikh Akhir Kemaskini Mac 2020

Latar Belakang Pusat Pengajian

Founded in 1963, the Faculty of Science, has educated over 6 000 graduates of both, joint and single degree study. Currently, over 350 Bachelor’s, Masters’s, and Doctoral students graduate each year i ... Baca lebih lanjut

Founded in 1963, the Faculty of Science, has educated over 6 000 graduates of both, joint and single degree study. Currently, over 350 Bachelor’s, Masters’s, and Doctoral students graduate each year in disciplines that impact lives today and will shape our future. Baca Ringkas