Ph.D. dalam Kejuruteraan

Umum

Penerangan Program

Tinjauan Program Doktor Falsafah

Diiktiraf di peringkat antarabangsa kerana kecemerlangannya dalam penyelidikan dan pendidikan, jabatan Kejuruteraan Elektrik dan Komputer (ECE) mempunyai 32 anggota fakulti yang berpengalaman / berkhidmat dan lebih daripada 500 pelajar. Jabatan Kejuruteraan Elektrik dan Komputer menawarkan Ph.D. yang sangat berpatutan program. Klik di sini untuk melihat graduan pelajar PhD baru-baru ini.

UNM sangat berpatutan dan ditetapkan sebagai Carnegie Research 1 University (untuk aktiviti penyelidikan tahap tertinggi).

Pemohon antarabangsa secara automatik dipertimbangkan untuk Biasiswa Amigo Antarabangsa . Mereka yang terpilih diberikan pengecualian tuisyen bukan pemastautin (bernilai lebih dari $ 11,000 setahun). Biasiswa Amigo adalah terhad, jadi pemohon awal mempunyai peluang lebih besar untuk menerima biasiswa ini.

Jabatan ECE menawarkan pilihan ijazah berikut:

 • Ph.D. dalam Kejuruteraan dengan kepekatan dalam Kejuruteraan Elektrik
 • Ph.D. dalam Kejuruteraan dengan tumpuan dalam Kejuruteraan Komputer
 • Ph.D. dalam Sains dan Kejuruteraan Optik

Ph.D. program memerlukan minimum 48 jam kredit kerja kursus (tidak termasuk 18 jam kredit disertasi dan 2 jam ECE 590) melebihi ijazah sarjana muda, yang mungkin merangkumi maksimum 6 jam tesis master. Minimum 24 jam kredit mesti diselesaikan di University of New Mexico, yang mana 18 jam mesti berada di tahap 500 atau lebih tinggi.

Sebagai calon yang berpotensi untuk Ph.D. program, setiap pelajar mesti lulus Ph.D. peperiksaan yang layak untuk menunjukkan persiapan akademik dan kemampuan skolastik yang memuaskan.

141182_ECE10-1-20Web.jpg

Ph.D. Keperluan Ijazah

 1. Minimum 48 jam kredit kerja (tidak termasuk jam disertasi ECE590 dan ECE699).
  • Sekurang-kurangnya 24 jam kredit lulusan kursus mesti diselesaikan di UNM.
  • Sekurang-kurangnya 18 jam kursus kredit siswazah mesti diselesaikan di UNM setelah masuk ke program doktoral.
  • Minimum 18 jam kerja kursus kredit siswazah yang diperoleh di UNM mestilah kursus berjumlah 500 atau lebih.
 2. Dua jam kredit ECE 590 (Seminar Siswazah).
 3. Minimum 18 jam kredit disertasi (ECE 699).
 4. Tidak lebih dari 6 jam kredit kerja kursus boleh mempunyai gred C (2.0), C + (2.33), atau CR (pilihan penggredan yang dipilih oleh pelajar). ECE 590 dikecualikan dari had ini.
 5. Penggredan CR / NC tidak dibenarkan untuk kursus teras ECE atau teras kecil.
 6. IPK kumulatif pelajar tidak boleh berada di bawah 3.0. Selain itu, IPK untuk kursus yang disajikan dalam Aplikasi Calonnya tidak boleh di bawah 3.0
 7. Tidak lebih daripada 50% kredit kerja yang diperlukan di UNM boleh diambil dengan seorang ahli fakulti. (Kerja kursus yang telah diselesaikan untuk ijazah MS termasuk dalam had ini).
 8. Maksimum 9 jam dalam kursus "masalah" (ECE 551 atau ECE 651).
 9. Mesti didaftarkan pada semester di mana peperiksaan komprehensif doktor diambil dan pada semester di mana syarat ijazah selesai, termasuk sesi musim panas.

Ph.D. Ujian Kelayakan

Semua Ph.D. calon dijangka mengambil Ph.D. Kelayakan peperiksaan untuk menunjukkan dan menunjukkan persiapan akademik dan skolastik yang memuaskan. Pelajar siswazah boleh mengambil peperiksaan Kelayakan tidak lebih daripada dua kali dalam Ph.D. program.

Ujian kelayakan mesti dicuba setelah tamat kursus teras pelajar, dalam masa empat semester kemasukan ke Ph.D. program, kecuali ditentukan sebaliknya oleh penasihat akademik dan Pengarah Program Siswazah ECE. Peperiksaan terdiri daripada penyerahan bertulis dan pembentangan lisan, diikuti dengan sesi soal jawab lisan. Pembentangan ini akan dibuat berdasarkan pembacaan literatur penyelidikan di kawasan Penekanan pelajar dan cadangan ringkas bagaimana penyelidikan dapat dikembangkan.

Tarikh Akhir Kemaskini Okt 2020

Latar Belakang Pusat Pengajian

At UNM ECE we want you to succeed. We will help you find a good job. We will help you get your degree. We will give you all the tools and the confidence that you need to achieve your dreams.

At UNM ECE we want you to succeed. We will help you find a good job. We will help you get your degree. We will give you all the tools and the confidence that you need to achieve your dreams. Baca Ringkas