Ph.D. Program STARS

Umum

Baca lebih lanjut mengenai program ini di laman web sekolah

Penerangan Program

Selamat datang ke Prague, selamat datang ke Fakulti Sains!

Fakulti Sains, Universiti Charles adalah institusi penyelidikan terkemuka di Republik Czech. Kami berbangga dengan sejarah kaya kami dan bilangan saintis terkenal yang telah bekerja di sini (termasuk hadiah Nobel yang memenangi Einstein dan Heyrovsky). Ahli-ahli kumpulan penyelidikan kami adalah penulis atau pengarang beratus-ratus penerbitan dalam jurnal yang paling berprestij termasuk Alam dan Sains. Adakah anda mahu menyumbang kepada penemuan baru dalam sains? Sertai kami dalam program STARS!

prof. RNDr. Jiri Zima, CSc., Dekan

129435_STARS_2020_Banner_FB_1200x628px.jpg

Apa yang kami tawarkan dalam program STARS?

Semua Doktor Falsafah pelajar menerima biasiswa dijamin kerajaan sebanyak 10.500, - mahkota Czech setiap bulan dalam tahun pertama mereka belajar; biasiswa meningkat sedikit (10.500, - + tambahan 2.000, - sekali pemeriksaan doktor berjaya diluluskan) selama 4 tahun yang mana ia diberikan. Sebagai tambahan kepada beasiswa negeri, para pelajar program STARS juga akan diberikan beasiswa STARS sekurang-kurangnya 10.000 CZK sebulan. Beasiswa STARS dijamin untuk tempoh pengajian selama 4 tahun untuk pelajar-pelajar tersebut, yang akan mendapat gred "A" (cemerlang) dalam penilaian setiap tahun secara teratur.

Oleh itu, pendapatan bersih mereka sekurang-kurangnya 20.500 CZK sebulan (~ 800 EUR). Imbuhan boleh ditambah lagi oleh penyelia projek. Ph.D. pelajar yang diterima untuk program STARS akan bekerja pada projek ilmiah terpilih di bawah bimbingan penyelia.

Sebagai STARS Ph.D. pelajar yang anda mempunyai akses kepada:

  • Penyeliaan
  • Kursus metodologi lanjutan
  • Makmal berteknologi tinggi dan kemudahan teras
  • Latihan kemahiran lembut
  • Kursus Bahasa Czech untuk pelajar asing

Ph.D. kedudukan

Sekarang kita mempunyai 54 panggilan terbuka dengan tarikh akhir untuk permohonan pada 13 Mac, 2020. Anda boleh memilih sehingga 3 kedudukan.

Pengkhususan

  • Kimia
  • Biologi
  • Geografi
  • Geologi
  • Sains Alam Sekitar

Lihat projek Bintang kami!

Maklumat mengenai Prague

Prague adalah salah satu pusat politik, ekonomi dan budaya tertua di Eropah Tengah. Ia adalah ibu kota serta bandar terbesar di Republik Czech dengan lebih daripada 1,230,000 penduduk. Pentingnya Prague tercermin dalam tahap senibina dan seni hidupnya, kualiti hidup, tahap perkembangan pembelajaran, dan kepentingan budaya dan jangkauannya.

Ia adalah salah satu daripada bandar-bandar yang paling indah dan monumental di dunia . Ia dikenali sebagai bandar seratus berselimut kerana kelimpahan monumen bersejarah yang indah dan terpelihara dari hampir setiap zaman dalam sejarah. Semenanjung ini dikagumi paling baik dari Prague Castle, yang dominan Prague dan monumen Czech yang paling penting, serta dari jambatan yang melintasi Sungai Vltava yang melintasi bandar ...

Prague adalah paparan semua gaya dan pergerakan artistik. Pada tahun 1992 teras sejarah kota yang meliputi 866 hektar telah disenaraikan dalam Daftar Warisan Budaya dan Alam Dunia UNESCO.

Penginapan

Semua pelajar Universiti Charles (termasuk pelajar STARS) layak untuk penginapan bersubsidi di dewan kediaman universiti. Sekiranya anda mempunyai sebarang persoalan mengenai penginapan, sila hubungi Pejabat Penginapan Utama.

Penginapan persendirian tidak sukar dicari di bandar universiti kami. Anda boleh menyewa sebuah bilik di sebuah flat yang dikongsi atau seluruh flat.

ESN CU Prague

Rangkaian Pelajar Antarabangsa Erasmus Charles University Prague (ESN CU Prague) adalah sebuah kelab pelajar yang menganjurkan pelbagai acara sosial, budaya dan sukan untuk pelajar antarabangsa dan Czech dari pelbagai fakulti, dan umumnya membantu para pelajar antarabangsa untuk mengendalikan mereka di Prague.

Pengangkutan Awam Prague

Prague menawarkan sistem pengangkutan awam yang sangat baik dengan laluan bawah tanah dan banyak bas dan trem. Metro adalah cara paling cepat untuk menempuh jarak jauh di seluruh bandar. Ia mempunyai tiga baris: A (hijau), B (kuning) dan C (merah). Ia ditutup untuk malam tidak lama selepas tengah malam dan dibuka semula selepas 4 pagi Trem dan bas menghubungkan sistem metro ke kawasan terpencil dan juga merupakan cara yang berguna untuk melakukan perjalanan singkat di pusat bandar. Bentuk pengangkutan malam yang paling berkesan ialah rangkaian trem malam yang berjalan dari tengah malam hingga metro dibuka semula. Trem malam berjalan dengan sangat tepat dalam jarak 30 minit.

Menggunakan teksi

Malangnya, pemandu teksi mempunyai reputasi buruk di Prague. Tidak ada harga standard untuk perkhidmatan teksi, tetapi pemandu diperlukan untuk memaparkan harga mereka, biasanya di pintu. Harga yang berpatutan adalah sekitar CZK 28 setiap km, tetapi adalah idea yang baik untuk bersetuju dengan harga sebelum melakukan perjalanan dan pastikan meter berjalan semasa dalam teksi. Biasanya syarikat-syarikat yang dipercayai yang dispatcher berbahasa Inggeris adalah Teksi AAA (Tel 420 222 333 222; 14014) atau ProfiTaxi (Tel 420 261 314 151, 14015). Atau anda boleh menggunakan Uber, Taxify atau Liftago, sudah tentu.

Lapangan terbang antarabangsa dan penerbangan murah

Lapangan Terbang Vaclav Havel antarabangsa Prague adalah salah satu destinasi utama di Eropah yang menyediakan perkhidmatan sekitar 15 juta penumpang setiap tahun. Pada masa ini, 70 syarikat penerbangan menghubungkan Prague dengan lebih 160 destinasi di seluruh dunia dengan penerbangan berjadual langsung. Selain pembawa tradisional, terdapat juga sejumlah syarikat kos rendah yang menyediakan tiket penerbangan diskaun ke kebanyakan bandar utama Eropah dan destinasi menarik lain.

Budaya

Prague juga merupakan salah satu pusat kebudayaan di Eropah yang membanjiri lebih dari sepuluh muzium utama, bersama dengan teater, galeri, panggung wayang, dan tempat muzik yang banyak. Bandar ini sering menganjurkan beberapa pameran, acara, dan festival antarabangsa yang berprestij. Prague adalah bandar untuk mencipta, mempamerkan dan mempamerkan.

Tarikh Akhir Kemaskini Mac 2020

Biasiswa Keystone

Terokai pilihan yang ditawarkan oleh biasiswa kami

Latar Belakang Pusat Pengajian

The Faculty of Science, Charles University, Prague is leading academic institution in the field of natural sciences in Czech republic a Middle-european region. It provides education in biology, chemis ... Baca lebih lanjut

The Faculty of Science, Charles University, Prague is leading academic institution in the field of natural sciences in Czech republic a Middle-european region. It provides education in biology, chemistry, geology and geography. Baca Ringkas