Kajian Doktor Falsafah Pasca Siswazah dalam Ekonomi dan Ekonomi Perniagaan

Umum

Baca lebih lanjut mengenai program ini di laman web sekolah

Penerangan Program

Kajian Doktor Falsafah Pasca Siswazah dalam Ekonomi dan Ekonomi Perniagaan

Program pengajian kedoktoran dalam Ekonomi dan Ekonomi Bisnis Fakultas Ekonomi di Rijeka adalah anggota dari dua jaringan / asosiasi kedoktoran berprestij: Ph.D Central dan South-Eastern Europe. Rangkaian (CESEENET) dan Persatuan Doktor Falsafah Eropah dalam Pengurusan dan Pentadbiran Perniagaan (EDAMBA). Ini membolehkan para pelajar kami dimasukkan ke dalam pertukaran pelajar, turut serta di sekolah musim panas dan bengkel yang terkenal. Selain profesor kami, para profesor asing yang terkenal terlibat dalam program ini dan calon doktor kami boleh memilih penyelia mereka dari profesor berkualiti tinggi dari seluruh dunia.

Asas mana-mana program pengajian kedoktoran yang berkualiti tinggi adalah keupayaan penyelidikan Fakulti, yang didokumenkan dengan mengikuti fakta dan angka penyelidikan (2017/2018):

 • lebih daripada 100 kertas kerja yang diterbitkan dalam jurnal sains yang diindeks dalam pangkalan data WoS dan Scopus
 • kira - kira 300 diterbitkan dalam jurnal yang disenaraikan oleh Kementerian Sains dan Pendidikan Croatia;
 • lebih daripada 220 kertas kerja yang diterbitkan oleh EFRI Ph.D. pelajar
 • 7 projek penyelidikan yang dibiayai oleh pasukan EU
 • 5 projek penyelidikan yang dibiayai oleh Yayasan Sains Croatia
 • 24 projek penyelidikan yang dibiayai oleh Yayasan Sains Universiti
 • 73 ahli fakulti dan kakitangan yang terlibat dalam penyelidikan asas dan digunakan;
 • kira-kira 100 persidangan di mana fakulti EFRI mengambil bahagian
 • 16 buah buku yang diterbitkan
 • peningkatan pembiayaan luar projek penyelidikan: 50%
 • lebih daripada 100 Ph.D. dan pelajar Postdoc
 • kira-kira 40 Ph.D. pelajar dimasukkan dalam penyelidikan sepenuh masa
 • 22 Ph.D. tesis yang dihasilkan daripada projek penyelidikan yang dibiayai

Segmen aktiviti EFRI yang sangat penting didedikasikan untuk penerbitan. Ia secara berterusan menyunting Prosiding Fakulti Ekonomi Rijeka - Jurnal Ekonomi dan Perniagaan, yang diterbitkan secara berterusan sejak tahun 1971 sebagai penerbitan ilmiah Institusi. Jurnal difokuskan pada artikel yang berkaitan dengan teori ekonomi dan dasar ekonomi dan diindeks dalam pangkalan data bibliografi yang paling popular seperti JEL, EconLit, IBSS, Abstrak CAB, SSCI, JCR, ProQuest, Scopus, dan EBSCO.

Fakulti mempunyai sumber penyelidikan yang berkualiti tinggi selaras dengan keperluan disiplin saintifik di mana program pengajian doktoral disampaikan. Fakulti mempunyai kelas komputer yang besar di bangunan lama dan 3 bilik komputer di bangunan utama yang sesuai untuk penyelidikan, kerana kebolehcapaian program komputer yang diperoleh oleh Fakulti dari sumbernya sendiri. Malah, Fakulti adalah satu-satunya di rantau ini yang mempunyai pangkalan data Amadeus, Bureau van Dijk , yang merangkumi pelbagai data perniagaan untuk kira-kira 21 juta perniagaan yang meliputi seluruh Eropah. Dengan perolehan pakej statistik Statistica , Fakulti telah memperolehi bilangan lesen tanpa had dan dengan itu, ia boleh didapati untuk pemasangan pada komputer peribadi calon doktor. Fakulti juga menyediakan akses kepada program lain untuk pemprosesan data statistik dan ekonomi seperti Stata, EViews, DEA Solver Pro, LISREL, RATS , dan lain-lain. Pusat Komputer mentadbir rangkaian tempatan, infrastruktur pengkomputeran, dan CARNet Rangkaian Akademik dan Penyelidikan Croatian .

Data pada pegangan perpustakaan kami (sehingga 1 Januari 2017) adalah seperti berikut:

 • Bilangan penerbitan monograf 51,644
 • Bilangan tajuk jurnal 23,895
 • Bilangan disertasi doktor 923
 • Bilangan tesis Master 681
 • Bilangan tesis Sarjana Pakar '286

Fakulti berlangganan atau memperoleh percuma 57 asing dan 83 jurnal domestik. Dengan penerbitan elektronik buku dan jurnal, jumlah jurnal yang terdapat di dalam perpustakaan meningkat dengan ketara. Keseluruhan pegangan perpustakaan boleh diakses dan boleh dilihat dalam katalog perpustakaan dalam talian. Di samping itu, pengguna boleh mencari kepemilikan perpustakaan di komputer mereka sendiri dan menerima data mengenai kesusasteraan yang ada. Modul tertentu dalam program pinjaman, pengkategorian, statistik kawalan, dan slip tertunggak bersama dengan pinjaman antara perpustakaan telah dibangunkan dengan baik. Portal sumber elektronik untuk komuniti akademik Croatia - Portal Perpustakaan Negara dan Universiti di Zagreb menyediakan akses kepada pangkalan data dunia yang paling penting dengan lesen nasional - bibliografi, kutipan dan pangkalan data dengan keseluruhan teks serta jurnal dalam talian. Ia termasuk perkhidmatan pangkalan data dan pangkalan data bibliografi yang besar seperti EBSCOhost dan Web of Knowledge serta pangkalan data bibliografi individu seperti Scopus dan perkhidmatan untuk jurnal elektronik penerbit yang besar dan terkenal: ScienceDirect , SpringerVerlag , Wiley-Blackwell , MathSciNet , dan lain-lain.

Selain itu, University of Rijeka adalah rumah superkomputer terbesar di rantau ini (kedudukan ke-32 di dunia di kalangan superkomputer yang digunakan untuk penyelidikan saintifik). Superkomputer Bura didasarkan pada pelayan DLC B720 Bull-cooled air. Ia terdiri daripada 288 nod, setiap nod mengandungi dua pemproses Intel Xeon E5-2690 v3, untuk satu sistem dengan sejumlah 6912 teras pemproses, dan jumlah output 239.64 Teraflops (Rmax). Superkomputer mempunyai lebih daripada 18 terabyte RAM dan kapasiti sistem cakera sebanyak 850 terabyte. Sistem rangkaian Mellanox InfiniBand FDR 56GB memastikan komunikasi yang cepat antara komponen kumpulan Supercomputer Bura.

Pusat data baru Universiti Rijeka adalah satu-satunya jenisnya di rantau ini yang menawarkan sistem penyejukan air langsung dengan air hangat sehingga 40 ° C. BURA adalah komputer "hijau" mengikut ujian yang dilakukan oleh Green 500, meletakkannya pada kedudukan ke-175 di seluruh dunia.

Pelajar kedoktoran kami dalam program berorientasikan penyelidikan selama dua tahun (Ekonomi dan Perniagaan) selama tiga tahun dengan hanya enam kursus (separuh daripada mereka menjadi pilihan) dan penyertaan aktif dalam persidangan antarabangsa, bengkel dan kolokium serta tinggal di universiti asing dan penerbitan kertas dalam jurnal antarabangsa berprestij memperoleh tahap kecekapan yang tertinggi, yang berkaitan dengan penciptaan dan penilaian konsep, kaedah, prinsip dan teori baru dalam bidang penyelidikan saintifik yang memanjangkan sempadan pengetahuan yang diketahui. Mereka juga membangunkan kemahiran sosial dan kemerdekaan dan tanggungjawab dalam kerja mereka. Mereka termasuk dalam projek-projek saintifik yang diketuai oleh profesor kami serta menerima pembiayaan tambahan untuk tinggal di luar negara, persidangan berkualiti tinggi, bengkel dan penerbitan kertas.

Mereka bekerja di institusi dan syarikat kebangsaan yang berprestij sebagai pakar, pengurus atasan atau penasihat serta staf pengajaran dan penyelidikan.

Ph.D semasa pelajar mengikut sektor perniagaan

Ph.D semasa pelajar dengan kedudukan kerja

DEADLINES PERMOHONAN

Program ini bermula pada separuh pertama setiap tahun, dengan proses permohonan bermula pada akhir musim sejuk.

Nota: Sila hubungi pejabat Antarabangsa untuk maklumat tambahan mengenai dokumentasi dan maklumat yang diperlukan mengenai proses pendaftaran.

Tarikh Akhir Kemaskini Mac 2020

Latar Belakang Pusat Pengajian

The Faculty of Economics and Business in Rijeka was founded in mid-1961. With first lectures starting on 1st November 1961, the Faculty has been educating economic experts especially for enhancing the ... Baca lebih lanjut

The Faculty of Economics and Business in Rijeka was founded in mid-1961. With first lectures starting on 1st November 1961, the Faculty has been educating economic experts especially for enhancing the economic development of Croatian Littoral and Istrian region. In 2001, the Faculty moved to the new address of I. Filipovi?a 4, Rijeka. Baca Ringkas