KOMUNIKASI POST-GRADUATE DAN PRAKTIS PENGGUNA

Umum

Penerangan Program

Maklumat Program

Program Stratto Sensu Post-Graduation dalam Komunikasi dan Praktik Konsumer ESPM (PPGCOM ESPM ) dimulai pada tahun 2006 dengan gelar master akademik dan memiliki kursus PhD yang diluluskan pada tahun 2012. Ini bertujuan untuk melatih guru-guru dan penyelidik peringkat tinggi , dengan kecekapan prestasi nasional dan antarabangsa, dapat melaksanakan dan memimpin aktiviti penyelidikan, orientasi dan pengajaran dalam bidang komunikasi dan penggunaan. Fakulti dan pelajarnya mempunyai pengeluaran intelektual yang dinilai ke tahap maksimum oleh CAPES.

Berbeza dan Pendekatan

Pembezaan program ini adalah tema yang dikaji: ia adalah PPGCOM pertama dan satu-satunya Brazil yang berdedikasi sepenuhnya untuk mengkaji antara muka antara komunikasi dan penggunaan dan hubungan yang diartikan kepadanya. Analisis kritikal masyarakat massa dan penggunaan, budaya media dan naratif modal, termasuk kajian teori-teori klasik dan perbincangan pendekatan kontemporari. Keutamaan PPGCOM adalah promosi persekitaran intelektual yang komited kepada agenda sains dan antarabangsa serta pembangunan masyarakat Brazil.

Struktur Penyelidikan

Kawasan Konsentrasi

 • Nukleus epistemik biasa (komunikasi);
 • Fokus tematik (antara muka komunikasi dan penggunaan).

Talian Penyelidikan

 • Penerimaan dan Pengeluaran.

Projek Penyelidikan

 • Guru dan orientandos.

Comunicon GTs

 • Bidang aktiviti guru dan mata pelajaran lain.

Kumpulan Penyelidikan CNPq

 • Sendat melintang.

Talian Penyelidikan

Proses penyambungan dan konteks sosiokultural yang diartikulasikan untuk digunakan

Penyiasatan antara muka komunikasi / penggunaan dari segi penerimaan dan konteks makro-sosial. Pelbagai implikasi komunikasi dan penggunaan dalam kehidupan seharian, budaya dan masyarakat: penerimaan dan penonton; pendidikan; isu generik dan kelas; sistem deria baru, rejim penglihatan, estetika dan cermin; peruntukan dan penekanan semula teknikal; proses sosio budaya dan tindakan penglibatan ciri budaya dan penggunaan media.

Logik pengeluaran dan strategi media yang diartikulasikan untuk digunakan

Penyiasatan antara muka komunikasi / penggunaan dalam bidang pengeluaran dan strategi media. Sistem dan proses yang produktif, mengingat keadaan, naratif dan logik: dunia kerja dan perwakilannya; hubungan antara hiburan, teknologi dan pendigitalan budaya; puisi dan naratif mengenai bidang pengeluaran, dalam wacana dan materialiti mereka; dinamik dan penggunaan media yang berkaitan dengan pembinaan naratif tentang identiti dan perbezaan.

Poskad

Dasar beasiswa Program ini disusun seperti berikut:

a) Geran yang ditawarkan oleh Institusi itu sendiri, untuk bekerja dengan pasukan PPGCOM- ESPM , merenungkan pengecualian keseluruhan atau sebahagian daripada bayaran bulanan, kedua-duanya dengan pemilihan tahunan;

b) Geran yang ditawarkan oleh Institusi itu sendiri, untuk kakitangan dan guru Sekolah yang diluluskan dalam proses pemilihan, merenungkan pengecualian dari yuran bulanan;

c) Geran yang dianugerahkan oleh agensi pembangunan, termasuk:

 • Kuota biasiswa yang dikaitkan dengan Program Sokongan kepada Pengijazahan Siswazah Institusi Pendidikan Swasta (PROSUP) / Kursus Baru / Capes (pemilihan tahunan)
 • Biasiswa individu yang difailkan dengan FAPESP (mengikut kalendar Agensi)

Suruhanjaya Biasiswa Tetap (dibentuk oleh Koordinasi Program, seorang wakil pengajaran dari setiap Talian Penyelidikan dan dua wakil pelajar) menjalankan proses pemilihan, mengikut kriteria berikut:

 • merit: prestasi akademik, kurikulum dan / atau selektif
 • ketersediaan pelajar untuk dedikasi penuh untuk aktiviti tuan atau doktoral
 • kemahiran dan kebolehan

Perkhidmatan Kewangan

Sejak beberapa tahun kebelakangan ini, PPGCOM- ESPM menerima sokongan dan pembiayaan penting dari pelbagai agensi dan institusi penyelidikan, seperti:

 • Persahabatan postdoctoral: Capes, FAPESP, Clacso dan Fulbright.
 • Biasiswa PhD: Prosup / Capes.
 • Biasiswa: Prosup / Capes and Fapesp.
 • Geran produktiviti: CNPq
 • Edital Sains Manusia: CNPq
 • Bantuan kepada projek penyelidikan: FAPESP
 • Bantuan kepada peristiwa: Capes e Fapesp
 • Bantuan kepada projek sambungan: Bradesco
 • Bantuan kepada penerbitan: Capes e Fapesp
 • Bantuan untuk membeli buku: Fapesp

Latihan pasca doktoral

PPGCOM- ESPM mempunyai peraturan khusus untuk mempromosikan penyelidikan postdoctoral. Norma ini digunakan untuk kedua-dua staf pengajar tetap dan aplikasi luaran untuk latihan pascasiswazah yang diawasi oleh guru program.

Guru-guru kakitangan tetap PPGCOM- ESPM , yang berminat dan memenuhi syarat-syarat yang ditetapkan di dalam Peraturan-Peraturan untuk menyiapkan latihan pascasiswazah di institusi lain, mesti mengemukakan permohonan mereka kepada Koordinasi PPGCOM- ESPM , mengikut tarikh akhir dan jadual rasmi. Selepas penilaian, mereka akan dikemukakan kepada Jawatankuasa Penilaian Evaluasi untuk perbincangan Kolej. Sejak 2012, di bawah dasar ini, kebanyakan fakulti tetap PPGCOM- ESPM mengejar latihan magang pascasiswazah di institusi kebangsaan dan antarabangsa.

Tarikh Akhir Kemaskini Jun 2018

Latar Belakang Pusat Pengajian

A ESPM nasceu em 1951, por meio de um projeto de Rodolfo Lima Martensen, atendendo a um convite de Pietro Maria Bardi, então diretor do Museu de Arte de São Paulo (Masp) – e apoiado por Assis Chateaub ... Baca lebih lanjut

A ESPM nasceu em 1951, por meio de um projeto de Rodolfo Lima Martensen, atendendo a um convite de Pietro Maria Bardi, então diretor do Museu de Arte de São Paulo (Masp) – e apoiado por Assis Chateaubriand, presidente dos Diários Associados, na época o maior grupo de mídia do Brasil. Baca Ringkas
Sao Paulo , Sao Paulo , Sao Paulo , Rio de Janeiro , Porto Alegre , Sao Paulo , Rio de Janeiro + 6 Lagi Kurang