Gelaran Penyelidikan dalam Pengajian Media

Pengajian Media dan Filem di SOAS mempunyai program penyelidikan doktoral yang berkembang dengan sekitar tiga puluh pelajar penyelidikan yang kini didaftarkan. Pelajar penyelidikan kami bekerja pada topik yang sangat luas, kedua-dua teori dan empirikal, dengan kira-kira separuh datang dari Afrika, Timur Tengah, dan Asia, dan setengah dari Eropah dan Amerika Utara.

Pusat memberi penekanan kepada pemerolehan kemahiran teoritis kritis dan pengetahuan serantau, linguistik dan kebudayaan mengenai bentuk dan praktik media dan filem.

PhD dalam Media dan Pengajian Filem adalah ijazah penyelidikan, yang melibatkan penyelidikan asli mengenai beberapa aspek isu teoritis dan global kontemporari dalam media dan filem. Pendekatan kami terhadap kajian media dan filem melibatkan kritikan Eurocentrism yang maju. Keistimewaan kami adalah analisis industri filem dan media, kandungan mereka dan penonton mereka di Asia, Afrika, Timur Tengah dan diaspora mereka, satu pendekatan yang sama-sama sesuai untuk penyelidikan di Amerika Latin, Eropah Timur dan media arus utama 'Barat'.

Pada tahun 2007 kami membuka aliran PhD yang direka untuk mengintegrasikan dan menginterogasi hubungan antara teori dan amalan. Kerja-kerja yang dikemukakan terdiri daripada 60,000 perkataan kerja bertulis dan sehingga satu jam bahan audio-visual.

Ijazah penyelidikan dalam media dan filem biasanya mengambil masa tiga tahun, atau sehingga maksimum empat tahun sekiranya memerlukan tempoh kerja yang luas. Pendaftaran sambilan juga mungkin.

Pusat menekankan interdisiplineriti dan mendapat kepakaran tepat di seluruh Sekolah. Program PhD juga sesuai untuk para penyelidik yang ingin terlibat dalam kajian terperinci mengenai media dan filem di Asia atau Afrika dan kepada mereka yang ingin menggabungkan kajian media dan filem dengan disiplin lain, mulai dari kajian bahasa dan budaya melalui kemanusiaan kepada sains sosial.

Kami menganggap pelajar penyelidikan menjadi salah satu kekuatan penyelidikan utama kami dan menasihati mereka untuk mengembangkan portfolio projek, sama ada individu atau kolaboratif, yang akan relevan dengan kerjaya masa depan mereka. Pada tahun terakhir mereka, kami juga menggalakkan mereka untuk menganjurkan simposium dan festival filem berdasarkan bidang kepakaran khusus mereka dan bertujuan untuk penonton yang lebih luas. Sebagai contoh, kolektif Sacredmediacow yang diketuai oleh pelajar menganjurkan satu persidangan di media di India dan menghasilkan buku yang diedit, Media Massa India dan Politik Perubahan, yang diterbitkan oleh Routledge. Pelajar-pelajar lain telah terlibat dengan penyusunan acara Inisiatif Media Kecil (smallmediainitiative.com) setiap musim luruh. Ramai pelajar juga memberikan kertas kerja di persidangan kebangsaan dan antarabangsa dan ada yang menerbitkan jurnal akademik.

Struktur

Ijazah penyelidikan mempunyai dua laluan. Yang pertama ialah laluan penyelidikan standard yang terdiri daripada tesis 100,000 perkataan. Yang kedua ialah aliran penyelidikan dengan komponen praktikal yang direka untuk profesional filem dan media yang ingin menggabungkan penyelidikan PhD dengan pengeluaran praktikal. Penyelidikan ini terdiri daripada tesis sebanyak 60,000 perkataan dengan satu jam pengeluaran filem / video (tertakluk kepada kelulusan).

Anda akan didaftarkan sebagai pelajar penyelidikan di Pusat Pengajian Media dan Filem, yang merupakan entiti autonomi dalam Sekolah. Ijazah diberikan oleh University of London.

Penyelidikan anda akan dibimbing oleh jawatankuasa penyelidikan tiga orang kakitangan, yang terdiri daripada dua penyelia dan di hadapan jawatankuasa, yang biasanya Tutor Pasca Siswazah. Bergantung pada jenis penyelidikan anda, terdapat dua kemungkinan penyeliaan.

  • Anda mungkin mempunyai penyelia utama, yang akan menjadi orang utama yang bertanggungjawab membimbing penyelidikan anda dan penyelia kedua dengan peranan yang lebih rendah, yang akan memberikan kepakaran tambahan.
  • Sebagai alternatif, ia mungkin membuktikan lebih sesuai untuk anda mempunyai penyeliaan bersama, biasanya seorang penyelia menjadi pakar media atau filem, yang lain menjadi pakar dalam bidang yang anda penyelidikan atau disiplin yang anda sambungkan ke media atau filem.

Pada tahun pertama, anda bersedia untuk penyelidikan dengan mengikuti program latihan MPhil. Tujuan program latihan ini adalah untuk memberi anda asas menyeluruh dalam teori, kaedah, serantau, kebudayaan, bahasa dan sebarang kepakaran disiplin khusus yang anda perlukan untuk penyelidikan anda.

Kursus yang diperlukan adalah:

  • Seminar Latihan MPhil - kursus mingguan seminar khususnya untuk pelajar penyelidikan tahun pertama, sukatan pelajaran yang ditentukan oleh minat dan keperluan pelajar pada tahun tertentu
  • Seminar Penyelidikan CMFS - satu seminar mingguan yang dihadiri oleh seluruh kakitangan akademik dan badan pelajar Pusat di mana isu kontemporari dalam penyelidikan dan amalan media dibentangkan oleh sarjana terkemuka dalam kajian media dan filem, pengarah filem bebas dan NGO dan aktivis media.
  • Kaedah Penyelidikan Kursus - kursus mingguan dalam tempoh satu jangka masa, yang direka untuk menyediakan asas kukuh dalam kaedah yang diperlukan untuk pelbagai jenis penyelidikan. Ia termasuk penekanan terhadap wacana dan analisis tafsiran.

Elemen-elemen lain akan dipersetujui antara anda, Tutor Pascasarjana dan penyelia anda. Ini mungkin termasuk:

  • Teori Media atau Filem - anda mungkin akan diminta untuk mengambil terma pertama satu atau lebih kursus teori media atau filem, bergantung pada latar belakang teori yang anda miliki. Tujuannya adalah untuk menyediakan anda dengan pelbagai pendekatan teori yang diperlukan untuk penyelidikan anda.

Kursus semasa termasuk:

  • Isu Teoritis dan Kontemporari dalam Pengajian Media dan Kebudayaan
  • Isu Teoritis dan Kontemporari dalam Media Global dan Komunikasi Pasca Kebangsaan
  • Isu Teoritis dan Kontemporari dalam Media, Teknologi Komunikasi dan Pembangunan

Unsur-unsur pilihan tambahan boleh terdiri daripada kursus disiplin, bahasa atau budaya serantau yang khusus, yang anda dan kakitangan Pusat setuju berguna untuk penyelidikan anda.

Pengeluaran multimedia dan video - Pusat ini komited untuk menghubungkan antara teori dan amalan, terutamanya dalam era digital. Kami mempunyai unit multimedia yang lengkap dan latihan tersedia untuk memenuhi pelbagai keperluan multimedia

Selain daripada penyelidikan doktoral rasmi anda, kami menggalakkan anda untuk membangunkan portfolio, termasuk bahan yang dimuat turun dan diimbas, projek yang lebih kecil (individu atau kolaboratif), yang mungkin penting untuk kerjaya masa depan anda.

Juga, London adalah salah satu media dan ibu kota di dunia. Jadi kami menggalakkan anda untuk menggunakan sepenuhnya apa yang ada. Selain Institut Filem British, kami mempunyai kerjasama institusi formal dengan kolej utama di media pengajaran dan filem Universiti, termasuk Birkbeck, Goldsmiths, Kings dan Queen Mary. Kami adalah ahli Kumpulan Pengajian Skrin, yang terdiri daripada jabatan filem dan media utama di University of London, yang menjalankan acara latihan dan siri persidangan penyelidikan.

Jadual waktu

Pada bulan Mei tahun pertama, anda menyerahkan Laporan Penyelidikan Upgrade sebanyak 15,000 perkataan, menggariskan soalan penyelidikan yang dicadangkan, latar belakang empirik dan kerangka teoretis yang anda cadangkan untuk digunakan. Ini dinilai oleh dua ahli akademik, biasanya penyelia kedua anda dan seseorang di luar Pusat yang pakar dalam topik ini. Apabila berjaya menaik taraf Laporan Peningkatan, anda secara rasmi dinaik taraf kepada PhD dan meneruskan ke fasa penyelidikan, yang konvensional berlangsung sehingga setahun. Sekiranya penilai menganggap bahawa terdapat kelemahan dalam Laporan, anda akan diminta menyemak semula kepuasan mereka sebelum anda boleh meneruskan penyelidikan.

Tahun kedua biasanya dibelanjakan untuk penyelidikan. Ini mungkin dilakukan oleh gabungan kerja lapangan, penyelidikan di perpustakaan, arkib filem dan media, festival antarabangsa atau festival media seperti yang disetujui oleh penyelia anda.

Tahun ketiga dikhaskan untuk menulis penyelidikan anda untuk tesis PhD anda. Pada masa ini, anda biasanya akan memberikan persembahan kepada Seminar Penyelidikan Siswazah yang terdiri daripada kedua-dua kakitangan dan pelajar penyelidikan lain. Pada masa ini, anda akan mengemukakan draf bab ke penyelia anda untuk memberi komen, sebelum menulis draf akhir untuk peperiksaan. Tesis anda akan diperiksa oleh dua pihak berkuasa utama dalam media atau kajian filem. Satu akan menjadi Internal kepada University of London. Pemeriksa luar sentiasa sarjana dari luar University of London.

Jika anda belajar separuh masa, anda mengambil kursus teori yang diperlukan pada tahun pertama anda dan menghadiri seminar latihan MPhil dan menulis Laporan Penyelidikan anda pada tahun kedua. Tempoh masa untuk bidang atau penyelidikan lain, dan menulis, disesuaikan dengan sewajarnya.

Program diajar dalam:
  • English

Lihat 19 lagi program yang ditawarkan oleh SOAS University of London »

Kursus ini Lokasi Kampus
Start Date
Duration
3 - 4 
Sambilan
Sepenuh masa
Price
4,271 GBP
Yuran UK / EU sepenuh masa: £ 4,271; Yuran Luar Negara Sepenuh Masa: £ 16,950 setiap tahun akademik
Ikut lokasi
Ikut tarikh
Start Date
Tarikh tutup permohonan
Start Date
End Date
Sep 1, 2021
Tarikh tutup permohonan
Location
Tarikh tutup permohonan
End Date
Sep 1, 2021
Location
Tarikh tutup permohonan
End Date