Gelaran Penyelidikan (MPhil / PhD) dalam Pengajian Media

Umum

Baca lebih lanjut mengenai program ini di laman web sekolah

Penerangan Program

Mod Kehadiran: Penuh waktu atau Paruh waktu


Pengajian Media dan Filem di SOAS mempunyai program penyelidikan doktoral yang berkembang dengan sekitar tiga puluh pelajar penyelidikan yang kini mendaftar. Pelajar penyelidikan kami bekerja pada topik yang sangat luas, kedua-dua teori dan empirikal, dengan kira-kira separuh datang dari Afrika, Timur Tengah dan Asia, dan setengah dari Eropah dan Amerika Utara.

Pusat memberi penekanan kepada pemerolehan kemahiran teoritis kritis dan pengetahuan serantau, linguistik dan kebudayaan mengenai bentuk dan praktik media dan filem.

PhD dalam Media dan Pengajian Filem adalah ijazah penyelidikan, yang melibatkan penyelidikan asal mengenai beberapa aspek isu teoritis dan global kontemporari dalam media dan filem. Pendekatan kami terhadap kajian media dan filem melibatkan kritikan Eurocentrism yang maju. Kepakaran kami adalah analisis industri filem dan media, kandungan mereka dan penonton mereka di Asia, Afrika, Timur Tengah dan diaspora mereka, pendekatan yang sama-sama sesuai untuk penyelidikan di media Amerika Latin, Eropah Timur dan media arus utama.

Pada tahun 2007 kami membuka aliran PhD yang direka untuk mengintegrasikan dan menginterogasi hubungan antara teori dan amalan. Kerja-kerja yang dikemukakan terdiri daripada 60,000 perkataan kerja bertulis dan sehingga satu jam bahan audio-visual.

Ijazah penyelidikan dalam media dan filem biasanya mengambil masa tiga tahun, atau sehingga maksimum empat tahun sekiranya memerlukan tempoh kerja yang luas. Pendaftaran sambilan juga mungkin.

Pusat menekankan interdisiplineriti dan menarik perhatian pakar di seluruh Sekolah. Program PhD juga sesuai untuk penyelidik yang ingin terlibat dalam kajian terperinci tentang media dan filem di Asia atau Afrika dan kepada mereka yang ingin menggabungkan kajian media dan filem dengan disiplin lain, mulai dari kajian bahasa dan budaya melalui kemanusiaan kepada sains sosial.

Kami menganggap pelajar penyelidikan menjadi salah satu kekuatan penyelidikan utama kami dan menasihati mereka untuk membangunkan portfolio projek, sama ada individu atau kolaboratif, yang akan relevan dengan kerjaya masa depan mereka. Pada tahun terakhir mereka, kami juga menggalakkan mereka untuk menganjurkan simposium dan festival filem berdasarkan bidang kepakaran khusus mereka dan bertujuan untuk penonton yang lebih luas. Sebagai contoh, kolektif Sacredmediacow yang diketuai oleh pelajar menganjurkan satu persidangan di media di India dan menghasilkan buku yang diedit, Media Massa India dan Politik Perubahan yang diterbitkan oleh Routledge. Pelajar lain telah terlibat dengan penyusunan acara Inisiatif Media Kecil setiap musim luruh. Ramai pelajar juga memberikan kertas kerja di persidangan kebangsaan dan antarabangsa dan ada yang menerbitkan jurnal akademik.

Struktur

Ijazah penyelidikan mempunyai dua laluan. Yang pertama ialah laluan penyelidikan standard yang terdiri daripada tesis 100,000 perkataan. Yang kedua ialah aliran penyelidikan dengan komponen praktikal yang direka untuk profesional filem dan media yang ingin menggabungkan penyelidikan PhD dengan pengeluaran praktikal. Penyelidikan ini terdiri daripada tesis sebanyak 60,000 perkataan dengan satu jam pengeluaran filem / video (tertakluk kepada kelulusan).

Anda akan didaftarkan sebagai pelajar penyelidikan di Pusat Pengajian Media dan Filem, yang merupakan entiti autonomi dalam Sekolah. Ijazah diberikan oleh University of London.

Penyelidikan anda akan dibimbing oleh jawatankuasa penyelidikan tiga orang kakitangan, yang terdiri daripada dua penyelia dan ketua jawatankuasa, yang biasanya Tutor Pasca Siswazah. Bergantung pada jenis penyelidikan anda, terdapat dua kemungkinan penyeliaan.

  • Anda mungkin mempunyai penyelia utama, yang akan menjadi orang utama yang bertanggungjawab membimbing penyelidikan anda dan penyelia kedua dengan peranan yang lebih rendah, yang akan memberikan kepakaran tambahan.
  • Sebagai alternatif, ia mungkin membuktikan lebih sesuai untuk anda mempunyai penyeliaan bersama, biasanya seorang penyelia menjadi pakar media atau filem, yang lain menjadi pakar dalam bidang yang anda penyelidikan atau disiplin yang anda sambungkan ke media atau filem.

Pada tahun pertama, anda bersedia untuk penyelidikan dengan mengikuti program latihan MPhil. Tujuan program latihan ini adalah untuk memberi anda asas menyeluruh dalam teori, kaedah, serantau, kebudayaan, bahasa dan sebarang kepakaran disiplin khusus yang anda perlukan untuk penyelidikan anda.

Kursus yang diperlukan adalah:

  • Seminar Latihan MPhil - kursus mingguan seminar khususnya untuk pelajar penyelidikan tahun pertama, sukatan pelajaran yang ditentukan oleh minat dan keperluan pelajar pada tahun tertentu
  • Seminar Penyelidikan CMFS - satu seminar mingguan yang dihadiri oleh seluruh kakitangan akademik dan badan pelajar Pusat di mana isu kontemporari dalam penyelidikan dan amalan media dibentangkan oleh sarjana terkemuka dalam kajian media dan filem, pengarah filem bebas dan NGO dan aktivis media.
  • Kursus Kaedah Penyelidikan - kursus mingguan dalam satu jangka masa, direka untuk menyediakan asas yang kukuh dalam kaedah yang diperlukan untuk pelbagai jenis penyelidikan. Ia termasuk penekanan terhadap wacana dan analisis tafsiran.

Elemen-elemen lain akan dipersetujui antara anda, Tutor Pascasarjana dan penyelia anda. Ini mungkin termasuk

  • Teori Media atau Filem - anda mungkin akan diminta untuk mengambil terma pertama satu atau lebih kursus teori media atau filem, bergantung pada latar belakang teori yang anda miliki. Tujuannya adalah untuk menyediakan anda dengan pelbagai pendekatan teori yang diperlukan untuk penyelidikan anda.

Kursus semasa termasuk:

  • Isu Teoritis dan Kontemporari dalam Pengajian Media dan Kebudayaan
  • Isu Teoritis dan Kontemporari dalam Media Global dan Komunikasi Pasca Kebangsaan
  • Isu-isu Teoritis dan Kontemporari dalam Media, Teknologi Komunikasi dan Pembangunan

Unsur-unsur pilihan tambahan boleh terdiri daripada kursus disiplin, bahasa atau budaya serantau yang khusus, yang anda dan kakitangan Pusat setuju berguna untuk penyelidikan anda.

Pengeluaran multimedia dan video - Pusat ini komited untuk menghubungkan antara teori dan amalan, terutamanya dalam era digital. Kami mempunyai unit multimedia yang lengkap dan latihan tersedia untuk memenuhi pelbagai keperluan multimedia.

Selain daripada penyelidikan doktoral rasmi anda, kami menggalakkan anda untuk membangunkan portfolio, termasuk bahan yang dimuat turun dan diimbas, projek yang lebih kecil (individu atau kolaboratif), yang mungkin penting untuk kerjaya masa depan anda.

Juga, London adalah salah satu ibu kota media dan filem di dunia. Oleh itu, kami menggalakkan anda untuk menggunakan sepenuhnya apa yang ada. Selain dari Institut Filem British, kami mempunyai kerjasama institusi rasmi dengan kolej utama di media pengajaran dan filem Universiti, termasuk Birkbeck, Goldsmiths, Kings dan Queen Mary. Kami adalah ahli Kumpulan Pengajian Skrin, yang terdiri daripada jabatan filem dan media utama di University of London, yang menjalankan acara latihan dan siri persidangan penyelidikan.

Jadual waktu

Pada bulan Mei tahun pertama, anda menyerahkan Laporan Penyelidikan Upgrade sebanyak 15,000 perkataan, menggariskan soalan penyelidikan yang dicadangkan, latar belakang empirik dan kerangka teoretis yang anda cadangkan untuk digunakan. Ini dinilai oleh dua ahli akademik, biasanya penyelia kedua anda dan seseorang di luar Pusat yang pakar dalam topik ini. Apabila berjaya menaik taraf Laporan Peningkatan, anda secara rasmi dinaik taraf kepada PhD dan meneruskan ke fasa penyelidikan, yang konvensional berlangsung sehingga setahun. Sekiranya penilai menganggap bahawa terdapat kelemahan dalam Laporan, anda akan diminta menyemak semula kepuasan mereka sebelum anda boleh meneruskan penyelidikan.

Tahun kedua biasanya dibelanjakan untuk penyelidikan. Ini mungkin dilakukan oleh gabungan kerja lapangan, penyelidikan di perpustakaan, arkib filem dan media, festival antarabangsa atau festival media seperti yang disetujui oleh penyelia anda.

Tahun ketiga dikhaskan untuk menulis penyelidikan anda untuk tesis PhD anda. Pada masa ini, anda biasanya akan memberikan persembahan kepada Seminar Penyelidikan Siswazah yang terdiri daripada kedua-dua kakitangan dan pelajar penyelidikan lain. Pada masa ini, anda akan membentangkan draf bab ke penyelia anda untuk memberi komen, sebelum menulis draf akhir untuk peperiksaan. Tesis anda akan diperiksa oleh dua pihak berkuasa utama dalam media atau kajian filem. Satu akan menjadi Internal kepada University of London. Pemeriksa luar sentiasa sarjana dari luar University of London.

Jika anda belajar separuh masa, anda mengambil kursus teori yang diperlukan pada tahun pertama anda dan menghadiri seminar latihan MPhil dan menulis Laporan Penyelidikan anda pada tahun kedua. Tempoh masa untuk bidang atau penyelidikan lain, dan menulis, disesuaikan dengan sewajarnya.

Notis penting

Maklumat di halaman program mencerminkan struktur program yang dimaksudkan terhadap sesi akademik yang diberikan.

Penyelidikan dan Aplikasi Penyelidikan

Kami mengalu-alukan permohonan daripada pelajar-pelajar yang berkelayakan yang memegang Ijazah Sarjana yang baik (atau bersamaan di luar negara) dalam mata pelajaran yang berkaitan untuk ijazah penyelidikan di SOAS . Permohonan hendaklah dikemukakan secara dalam talian.

Adalah penting untuk memohon dengan baik sebelum permulaan tahun akademik di mana anda ingin mendaftar untuk membolehkan kami memproses permohonan anda. Sekiranya anda memohon biasiswa, tarikh akhir yang lebih awal mungkin dikenakan.

Program PhD SOAS adalah kompetitif dan pemohon harus mempunyai rekod pencapaian akademik yang tinggi dan cadangan yang berdaya maju yang akan menyumbang kepada kepentingan penyelidikan Jabatan. Sila ambil perhatian: kami tidak menggalakkan aplikasi spekulatif murni. Permohonan penyelidikan interdisipliner adalah dialu-alukan, tetapi hanya satu permohonan kepada satu Jabatan boleh dikemukakan.

Keperluan Kemasukan Bahasa Inggeris Tanpa Syarat

Pemohon yang memerlukan visa Tier 4 untuk belajar di UK mesti menyediakan sijil Akademik IELTS UKVI dari pusat ujian yang diluluskan UKVI.

Pemohon antarabangsa yang memerlukan Visa Tier-4 untuk belajar di UK

Uji Kemasukan tanpa syarat Kemasukan tanpa syarat dengan sokongan sessional
IELTS (Akademik) 7.0 keseluruhan atau lebih tinggi, dengan 7.0 dalam sub-skor. 7.0 keseluruhan atau lebih tinggi, dengan sekurang-kurangnya 6.5 dalam sub-skor

Pemohon EEA dan EU

Uji Kemasukan tanpa syarat Kemasukan tanpa syarat dengan sokongan sessional
IELTS (Akademik) 7.0 secara keseluruhan atau lebih tinggi, dengan 7.0 dalam setiap sub-skor. 7.0 keseluruhan atau lebih tinggi, dengan sekurang-kurangnya 6.5 dalam sub-skor.
TOEFL IBT 105 secara keseluruhan atau lebih tinggi, dengan sekurang-kurangnya 25 dalam sub-skor. 105 keseluruhan dengan sekurang-kurangnya 22 dalam sub-skor.
ATAU
100 keseluruhan dengan sekurang-kurangnya 25 secara bertulis dan 22 dalam mata pelajaran lain.
Ujian Pearson Bahasa Inggeris (Akademik) 75 secara keseluruhan atau lebih tinggi, dengan sekurang-kurangnya 70 dalam sub-skor. 70 secara keseluruhan atau lebih tinggi, dengan sekurang-kurangnya 65 dalam sub-skor.
Tarikh Akhir Kemaskini Mac 2020

Latar Belakang Pusat Pengajian

SOAS University of London welcomes the brightest minds to study on its central London campus with like-minded individuals who feel passionately about contemporary world issues.

SOAS University of London welcomes the brightest minds to study on its central London campus with like-minded individuals who feel passionately about contemporary world issues. Baca Ringkas
London , Singapura + 1 Lagi Kurang