Gelaran Penyelidikan dalam Muzik

Cara Kehadiran: Sepenuh Masa atau Separuh Masa

Kakitangan dan pelajar Jabatan Muzik mengejar penyelidikan mengenai pelbagai subjek, terutamanya tetapi tidak semata-mata menumpukan pada muzik Asia dan Afrika. Kakitangan mempunyai minat khusus dalam muzik China dan Asia Tengah (Harris), Korea (Howard), Jepun, Indonesia dan Thailand (Gray), India dan Nepal (Widdess), Timur Tengah Islam (Wright), dunia Yahudi ), Afrika Barat dan Cuba (Durán) dan Afrika Selatan dan Timur (Impey). Tetapi penyelidikan tidak terhad kepada bidang-bidang ini: projek-projek telah dilaksanakan di jazz Amerika, dan di Caribbean, muzik Mediterranean dan Eropah Timur, sebagai contoh. Kakitangan sering mempunyai kepentingan penyelidikan dalam isu-isu yang merentas sempadan serantau; lihat halaman Staf Jabatan untuk ringkasan kepentingan mereka, dan pilih nama pensyarah untuk butiran lanjut tentang spesialisasi dan aktiviti penyelidikan masing-masing.

Apa pun asal serantaunya, muzik dikaji sebagai fenomena budaya, dan juga dari perspektif analitik dan sejarah. Bentuk instrumental dan vokal, suci dan sekular, seni dan popular, tradisional dan moden adalah semua kepentingan yang sama. Kaedah penyelidikan yang digunakan termasuk kerja lapangan, temubual, penyelidikan arkib, rakaman dan penggambaran, prestasi, transkripsi dan analisis, dan komposisi.

Syarat kemasukan

Pelajar pascasiswazah Jabatan ini datang dari pelbagai latar belakang di UK dan dari luar negara. Kebanyakan penghibur muzik dan penyelidik; pemohon dinilai secara individu berdasarkan latar belakang dan pencapaian akademik mereka. Pemohon biasanya mempunyai ijazah Sarjana, atau setara, dalam Muzik, Etnomusikologi atau disiplin lain yang berkaitan. Pemohon yang mendapat penghibur atau guru, atau yang bekerja di industri muzik, mungkin mempunyai kelayakan alternatif dan digalakkan untuk memohon.

Latihan penyelidikan dan kursus

Semua pelajar penyelidikan dikehendaki mengikuti kursus latihan penyelidikan yang diadakan di jabatan pada tahun pertama mereka. Di samping itu, mereka mungkin dikehendaki mengambil satu atau lebih kursus pascasiswazah, seperti kursus teras MMu Ethnomusicology in Practice, dan / atau kursus bahasa, bergantung kepada kelayakan terdahulu mereka dan keperluan projek penyelidikan mereka. Mereka juga dijangka menghadiri seminar penyelidikan jabatan, dan mereka mungkin disarankan untuk menghadiri bengkel latihan penyelidikan di tempat lain di SOAS , atau di institusi seperti Institut Penyelidikan Muzik (http://music.sas.ac.uk/training). Lihat "Struktur" untuk maklumat lanjut mengenai tempat latihan penyelidikan dalam struktur program.

Penyeliaan

Setiap pelajar penyelidikan diperuntukkan Jawatankuasa Pengawas, yang terdiri daripada Penyelia Pertama, yang akan bertanggungjawab terutamanya untuk membimbing penyelidikan pelajar; Penyelia Kedua, yang boleh didapati untuk konsultasi berkala; dan Penyelia Ketiga, biasanya Tutor Penyelidikan. Jawatankuasa sebagai satu kumpulan secara berkala menilai kemajuan pelajar (lihat Struktur). Pelajar penyelidikan dialu-alukan untuk berunding dengan mana-mana anggota Jabatan Muzik mengenai penyelidikan mereka. Di mana projek ini disiplin, penyelia Kedua boleh menjadi ahli jabatan lain.

Keperluan kediaman

Pelajar MPhil / PhD dikehendaki tinggal di London, dengan pengecualian berikut:

  • Pada Tahun 2, anda boleh menghabiskan sehingga 12 bulan di luar negara dalam kerja lapangan.
  • Pada Tahun 4, anda boleh memohon kebenaran untuk bekerja jauh dari SOAS (ini tidak menjejaskan yuran anda).
  • Saat ini, gelar penyelidikan sebahagian atau kini tidak tersedia.

Cara memohon

Jika subjek yang anda sedang memikirkan penyelidikan bertepatan dengan kepentingan penyelidikan satu atau lebih ahli kakitangan akademik, anda boleh menghubungi mereka untuk membincangkan projek anda sebelum memohon. Jika anda tidak pasti bagaimana projek anda sesuai dengan liputan subjek jabatan, atau jika anda mempunyai soalan lain mengenai jabatan atau program penyelidikan secara umum, anda boleh menghubungi Tutor Penyelidikan. Apabila anda sudah bersedia untuk memohon, sila lakukan secara dalam talian di https://app.hobsons.co.uk/AYApplicantLogin/fl_ApplicantLogin.asp?id= SOAS

Dalam menimbangkan permohonan anda, Pejabat Pendaftaran akan menasihati jabatan sama ada kelayakan akademik anda memenuhi keperluan biasa untuk MPhil / PhD di SOAS , dan sama ada anda memenuhi keperluan bahasa Inggeris. Jabatan akan mempertimbangkan latar belakang dan pengalaman anda secara umumnya, cadangan penyelidikan anda, dan rujukan anda. Kami akan memberi perhatian khusus kepada soalan-soalan:

  • adalah projek anda yang boleh semunasabahnya selesai dalam tempoh 4 tahun (atau bersamaan paruh waktu), dengan mengambil kira sebarang masalah yang mungkin berlaku di tempat tertentu di dunia;
  • adakah anda mempunyai pengetahuan dan kemahiran mata pelajaran yang bersesuaian, atau boleh diberikan kepada SOAS sebagai sebahagian daripada latihan penyelidikan anda (anda mungkin disyorkan untuk mengambil ijazah Sarjana terlebih dahulu sebelum memulakan penyelidikan);
  • adakah anda berkomunikasi dengan berkesan dalam bahasa Inggeris bertulis;
  • adakah pengadil anda mengesahkan bahawa anda mempunyai keupayaan untuk menjalankan penyelidikan ini;
  • bolehkah Jabatan memberikan pengawasan yang sesuai?

Sila tanya pengadil anda untuk perhatikan soalan-soalan mengenai borang rujukan dan balas kepada mereka sejauh mungkin dalam rujukan mereka. Pengadil anda sepatutnya mempunyai pengetahuan peribadi akademik dan / atau muzik (prestasi, komposisi dan sebagainya) kerja.

Program diajar dalam:
  • English

Lihat 19 lagi program yang ditawarkan oleh SOAS University of London »

Kursus ini Lokasi Kampus
Start Date
Duration
Sambilan
Sepenuh masa
Price
4,271 GBP
Yuran UK / EU sepenuh masa: £ 4,271; Yuran Luar Negara Sepenuh Masa: £ 16,950 setiap tahun akademik
Ikut lokasi
Ikut tarikh
Start Date
Tarikh tutup permohonan
Start Date
End Date
Sep 1, 2022
Tarikh tutup permohonan
Location
Tarikh tutup permohonan
End Date
Sep 1, 2022
Location
Tarikh tutup permohonan
End Date