Gelaran Penyelidikan (MPhil / PhD) dalam Linguistik

Umum

Penerangan Program

Mod Kehadiran: Penuh waktu atau Paruh waktu


MPhil / PhD dalam Linguistik adalah program latihan penyelidikan yang menggabungkan kursus asas dan lanjutan dalam bidang teras linguistik, latihan mengenai kaedah penyelidikan dan kerja penyelidikan yang membawa kepada disertasi. Jabatan ini sangat berorientasi penyelidikan, dan melalui gabungan kursus, seminar maju dan pengawasan individu, bertujuan untuk memberikan disiplin intelektual, pengetahuan dan kemahiran yang diperlukan oleh seorang penyelidik yang serba lengkap.

Pengawasan ditawarkan dalam bidang linguistik, deskriptif dan komparatif, terjemahan dan pedagogi bahasa. Bergantung pada topik penyelidikan, mungkin juga dapat mengatur penyeliaan bersama dengan pakar di jabatan lain.

Penyelidikan di jabatan

Kepentingan penyelidikan fakulti adalah luas dan merangkumi bahasa dunia, dari Cina ke Arab, Swahili ke Korea, Mongolia ke Jepun. Fokus ini kepada bahasa-bahasa Asia dan Afrika, digabungkan dengan akses yang tidak tertandingi kepada bahasa dan kepakaran serantau yang banyak dari para penyelidik SOAS lain menjadi sumber yang unik untuk mempelajari teori, perbandingan dan linguistik deskriptif, dokumentasi bahasa dan deskripsi, pedagogi bahasa dan terjemahan.

Struktur

Program PhD dalam Linguistik adalah program latihan yang teratur, berstruktur dengan pelbagai aktiviti dan keperluan yang berlaku sepanjang tempoh program.

Semua pelajar mendaftar pada tahun 1 program sebagai pelajar MPhil. Peningkatan dari pendaftaran MPhil ke PhD berlaku pada akhir sesi akademik pertama untuk pelajar sepenuh masa (atau pada akhir sesi akademik kedua untuk pelajar separuh masa).

Semua pelajar MPhil / PhD baru disediakan dengan jawatankuasa penyeliaan tiga orang ahli, yang terdiri daripada penyelia utama atau utama, dan penyelia kedua dan ketiga. Pemisahan dalam komitmen masa di seluruh jawatankuasa penyeliaan adalah 60:25:15. Pada tahun pertama, pelajar dijangka menemui penyelia utama mereka secara bi-mingguan untuk tempoh sekurang-kurangnya satu jam.

Penyelia utama pelajar sentiasa menjadi anggota Jabatan di mana pelajar didaftarkan. Penyelia kedua dan ketiga, yang bertindak dalam kapasiti penasihat tambahan, mungkin dari Jabatan yang sama, atau Jabatan / Pusat lain di Fakulti Bahasa dan Budaya atau di Jabatan / Pusat di Fakulti lain Sekolah.

Bergantung pada jenis penyelidikan, penyeliaan bersama kadang-kadang disyorkan, di bawah arahan dua penyelia utama. Dalam kes sedemikian, pelajar hanya mempunyai seorang penyelia lagi dalam jawatankuasa mereka.

Kemajuan pelajar terus dipantau oleh Tutor Penyelidikan Jabatan.

Pada tahun pertama, pelajar bersedia untuk penyelidikan dengan mengikuti seminar latihan penyelidikan (RTS) dalam Linguistik yang diselenggarakan oleh Tutor Penyelidikan Jabatan dan disokong oleh latihan generik yang ditawarkan dalam Direktorat Pembangunan Akademik (ADD) (lihat http: // www. SOAS .ac.uk / add /).

Pelajar juga boleh digalakkan oleh penyelia untuk menghadiri kursus tambahan yang berkaitan dengan penyelidikan dan keperluan latihan mereka. Ini mungkin termasuk kursus disiplin, bahasa atau budaya serantau pakar atau latihan penyelidikan di Jabatan lain di luar Fakulti.

Semua pelajar MPhil / PhD digalakkan menghadiri ceramah siri seminar jabatan atau yang dianjurkan oleh Pusat Pedagogi Bahasa atau Pusat Pengajian Terjemahan. Di samping itu, terdapat seminar PhD khas di mana pelajar-pelajar PhD yang lanjutan membentangkan kerja mereka dan yang terbuka kepada kakitangan dan pelajar.

Tahun 1 pelajar sepenuh masa (tahun 2 untuk pelajar separuh masa) dikehendaki mengemukakan bab inti dan cadangan penyelidikan (kira-kira 10,000 kata) pada hari Jumaat 6 Mei 2016, biasanya termasuk unsur berikut:

  1. Rasional penyelidikan dan konteks penyelidikan yang dicadangkan
  2. Soalan penyelidikan utama
  3. Kajian kesusasteraan
  4. Kerangka dan pertimbangan teoritis dan metodologi
  5. Kaedah penyelidikan yang dicadangkan
  6. Isu etika (jika berkenaan)
  7. Struktur garis besar disertasi PhD
  8. Jadual penyelidikan dan penulisan
  9. Bibliografi

Pelarasan kepada satu atau lebih bahagian ini, termasuk penambahan atau penghapusan jika sesuai, boleh dilakukan dengan pengaturan terlebih dahulu antara pelajar dan penyelia utama.

Proses peningkatan dari MPhil ke status PhD adalah berdasarkan penilaian bab inti dan cadangan penyelidikan oleh jawatankuasa penyelidikan pelajar, dan pada persembahan lisan 20-30 minit, diikuti dengan diskusi. Persembahan lisan diberikan kepada kakitangan Jabatan, ahli jawatankuasa penyeliaan dan pelajar penyelidikan. Ini diikuti dengan temu bual 10-15 minit antara pelajar dan jawatankuasa. Apabila berjaya menamatkan proses penaiktarafan, pelajar secara berperingkat ditingkatkan ke PhD dan meneruskan ke tahun kedua. (Sekiranya penilai menganggap terdapat kekurangan dalam bab teras atau cadangan penyelidikan, pelajar akan diminta untuk menyemak semula kepuasan mereka sebelum kenaikan taraf kepada status PhD boleh disahkan.) Pelajar biasanya tidak dibenarkan melanjutkan ke tahun kedua sehingga proses peningkatan telah selesai.

Tahun kedua (atau bersamaan sambilan) biasanya dibelanjakan untuk penyelidikan. Ini boleh dilakukan oleh gabungan kerja lapangan dan penyelidikan di perpustakaan dan pengumpulan bahan seperti yang dipersetujui antara pelajar dan penyelia.

Tahun ketiga (atau bersamaan paruh waktu) dikhaskan untuk menulis penyelidikan untuk tesis PhD. Pada masa ini, pelajar biasanya akan memberikan persembahan dalam siri seminar PhD yang dianjurkan oleh Tutor Penyelidikan Jabatan, yang terbuka kepada ahli kakitangan dan pelajar penyelidikan lain. Semasa tahun ketiga (atau bersamaan separuh masa) pelajar akan membentangkan draf bab ke penyelia utama mereka untuk memberi komen, sebelum menyelesaikan draf akhir tesis. Apabila draf penuh selesai, kerja itu dinilai oleh semua ahli jawatankuasa penyeliaan dan pelajar boleh menyerahkan tesis atau melanjutkan ke Status Sambungan untuk diberikan 12 bulan lagi untuk menyelesaikan tesis dan mengemukakan untuk pemeriksaan.

Tesis ini mestilah diselesaikan dalam masa 48 bulan dari masa pendaftaran (atau bersamaan paruh waktu).

Tesis - tidak melebihi 100,000 perkataan panjang - diperiksa oleh dua pihak berkuasa utama di lapangan.

Notis penting

Maklumat di halaman program mencerminkan struktur program yang dimaksudkan terhadap sesi akademik yang diberikan.

Penyelidikan dan Aplikasi Penyelidikan

Kami mengalu-alukan permohonan daripada pelajar-pelajar yang berkelayakan yang memegang Ijazah Sarjana yang baik (atau bersamaan di luar negara) dalam mata pelajaran yang berkaitan untuk ijazah penyelidikan di SOAS . Permohonan hendaklah dikemukakan secara dalam talian.

Adalah penting untuk memohon dengan baik sebelum permulaan tahun akademik di mana anda ingin mendaftar untuk membolehkan kami memproses permohonan anda. Sekiranya anda memohon biasiswa, tarikh akhir yang lebih awal mungkin dikenakan.

Program PhD SOAS adalah kompetitif dan pemohon harus mempunyai rekod pencapaian akademik yang tinggi dan cadangan yang berdaya maju yang akan menyumbang kepada kepentingan penyelidikan Jabatan. Sila ambil perhatian: kami tidak menggalakkan aplikasi spekulatif murni. Permohonan penyelidikan interdisipliner adalah dialu-alukan, tetapi hanya satu permohonan kepada satu Jabatan boleh dikemukakan.

Keperluan Kemasukan Bahasa Inggeris Tanpa Syarat

Pemohon yang memerlukan visa Tier 4 untuk belajar di UK mesti menyediakan sijil Akademik IELTS UKVI dari pusat ujian yang diluluskan UKVI.

Pemohon antarabangsa yang memerlukan Visa Tier-4 untuk belajar di UK

Uji Kemasukan tanpa syarat Kemasukan tanpa syarat dengan sokongan sessional
IELTS (Akademik) 7.0 keseluruhan atau lebih tinggi, dengan 7.0 dalam sub-skor. 7.0 keseluruhan atau lebih tinggi, dengan sekurang-kurangnya 6.5 dalam sub-skor

Pemohon EEA dan EU

Uji Kemasukan tanpa syarat Kemasukan tanpa syarat dengan sokongan sessional
IELTS (Akademik) 7.0 secara keseluruhan atau lebih tinggi, dengan 7.0 dalam setiap sub-skor. 7.0 keseluruhan atau lebih tinggi, dengan sekurang-kurangnya 6.5 dalam sub-skor.
TOEFL IBT 105 secara keseluruhan atau lebih tinggi, dengan sekurang-kurangnya 25 dalam sub-skor. 105 keseluruhan dengan sekurang-kurangnya 22 dalam sub-skor.
ATAU
100 keseluruhan dengan sekurang-kurangnya 25 secara bertulis dan 22 dalam mata pelajaran lain.
Ujian Pearson Bahasa Inggeris (Akademik) 75 secara keseluruhan atau lebih tinggi, dengan sekurang-kurangnya 70 dalam sub-skor. 70 secara keseluruhan atau lebih tinggi, dengan sekurang-kurangnya 65 dalam sub-skor.
Tarikh Akhir Kemaskini Sept. 2019

Latar Belakang Pusat Pengajian

SOAS University of London welcomes the brightest minds to study on its central London campus with like-minded individuals who feel passionately about contemporary world issues.

SOAS University of London welcomes the brightest minds to study on its central London campus with like-minded individuals who feel passionately about contemporary world issues. Baca Ringkas
London , Singapura + 1 Lagi Kurang