Doktor dalam Psikologi

Umum

Penerangan Program

Tujuan PhD dalam Psikologi adalah untuk melatih para penyelidik mengenai psikologi, dengan pendekatan pluriparadigmatik, baik dalam bidang disiplin - dalam konseptualisasi dan pendekatan metodologi - dan dalam komitmen untuk kerja interdisipliner. Program ini dibina demi kepentingan universiti untuk keistimewaan pembinaan sosial makna, penyelidikan sosial yang relevan dalam persekitarannya dan komitmen untuk pembinaan dan penguatan masyarakat yang inklusif, menghormati dan mempertahankan maruah manusia. Program ini disusun sekitar lima baris kerja yang mencerminkan trajektori akademik dan penyelidikan Fakulti: kesejahteraan dan kesihatan yang bersifat integral; Konflik sosial dan bersenjata: pendekatan psikososial ke arah pembinaan budaya keamanan; Pembinaan pengetahuan dalam konteks pendidikan; Keluarga, crianzas dan konteks dan Psikologi, kerja dan subjektiviti.

Maklumat am

 • Tajuk diberikan: Doktor dalam Psikologi.
 • Modality: Di tapak, dengan dedikasi 20 jam seminggu.
 • SNIES: 105986
 • Tempoh anggaran: 8 semester.
 • Resolusi pendaftaran yang layak: 20594 dari 1 November 2016, sah sehingga 1 November, 2023.
 • Yuran pendaftaran: $ 15,239,000 / Semester *
 • Jenis latihan: Pascasiswazah
 • Tempat di mana ia ditawarkan: Bogotá DC

* Nilai pendaftaran sepadan dengan kos setiap tempoh yang ditetapkan untuk tahun 2019.

kurikulum

Organisasi silibus Doktor dalam Psikologi dibuat dari dua komponen kurikulum: penyiasatan dan asas.

Komponen penyelidikan

69 kredit

Ia mempromosikan pemahaman tentang psikologi epistemologi, teoretikal dan etika, yang membolehkan perumusan soalan dari perspektif disiplin dan interdisipliner dan pendekatannya secara sistematik dan ketat untuk menghasilkan pengetahuan dan penyebarannya dalam masyarakat akademik.

Subjek:

 • Debat Kontemporari dalam Psikologi
 • Kajian yang diarahkan

Komponen asas

24 kredit

Ia mendalam dalam refleksi mengenai perlembagaan subjek, subjektiviti dan intersubjectivities dalam konteks interaksi. Komponen ini menggalakkan refleksi mengenai perkembangan pluriparadigmatic dan metodologi disiplin yang mencirikan pendekatan penyiasatan terhadap psikologi. Pada masa yang sama, ia menggalakkan perbincangan dan perbahasan dari perspektif etika-politik, di sekitar soalan pusat psikologi, dari perspektif sosial, sejarah, politik dan undang-undang.

Subjek:

 • Pembelajaran penyelidikan
 • Tesis kedoktoran
 • Seminar talian
 • Etika penyelidikan dalam Psikologi

Profil pemohon

Program ini bertujuan untuk psikologi dan profesional dalam bidang sains sosial, kesihatan dan manusia, yang mempunyai ijazah sarjana dan sekurang-kurangnya satu tahun pengalaman penyelidikan yang berkaitan dengan disiplin, dalam salah satu baris Doktor.

profil Siswazah

Graduan Doktor dalam Psikologi yang ditawarkan oleh Pontificia Universidad Javeriana dapat:

 • Merumuskan, merekabentuk dan membangunkan program penyelidikan dan projek yang menjana pengetahuan psikologi.
 • Melakukan penyelidikan autonomi, diartikulasikan kepada kumpulan penyelidikan dan / atau rangkaian akademik nasional dan antarabangsa.
 • Membangunkan penyelidikan dari disiplin dalam dialog kekal dengan interdisipliner, yang membolehkan untuk mengembangkan dan membuat lebih kompleks pemahaman tentang masalah yang ditangani.
 • Membangunkan penyelidikan yang menjana alternatif kepada masalah yang berkaitan dengan sosial, mencari pembinaan masyarakat yang lebih adil, saksama, inklusif dan berperikemanusiaan.
 • Menyumbang kepada penyatuan komuniti akademik dari satu karya penyelidikan yang membahas andaian epistemologi, ontologi dan metodologi dari disiplin, dari sudut etika politik.
 • Menyebarkan dan memindahkan hasil penyelidikan dengan cara yang mempengaruhi pengeluaran pengetahuan dan dasar-dasar awam, untuk pembinaan masyarakat yang lebih adil dan adil.

Mengapa mereka memilih kita?

Komitmen pedagogi program ini memfokuskan pada penyelidikan sebagai peranti didaktik yang menggalakkan pembangunan dan pengukuhan kecekapan penyiasatan, disiplin, interdisipliner, komunikatif dan etika-politik, dari visi multi-paradigmatik dan iringan berterusan yang membenarkan proses latihan pelajar, dan kemasukan dalam komuniti akademik. Doktor dalam Psikologi telah berstruktur bersama antara Ibu Pejabat dan Bahagian Cali, yang membolehkan untuk menyatukan kekuatan pasukan profesor dan mempunyai perspektif serantau yang memihak kepada penyelidikan sosial yang berkaitan. Program ini menawarkan kemungkinan mempunyai sekumpulan profesor yang berkongsi lima baris kerja doktor, yang dipupuk oleh perbincangan kumpulan penyelidikan yang disahkan oleh Colciencias. Opsyen ini membolehkan pelajar mengambil bahagian dalam perdebatan akademik pasukan profesor dan mengambil kursus bersama yang memperkayakan perdebatan akademik. Setiap Doktor (Ibu Pejabat Pusat Bogota - Bahagian Cali) mempunyai registri berkelayakan bebas, tetapi dengan kerja sama yang tercermin dalam struktur kokurikulum.

Pembezaan kami

 • Kualiti pengajaran tinggi
  Doktor mempunyai 30 guru Ph.D dalam kumpulan lima penyelidikan.
 • Dialog antara disiplin
  Pendekatan kepada disiplin lain, dari bacaan interdisipliner kepada cadangan transdisipliner, bergantung kepada objek kajian pelajar.
 • Talian penyelidikan
  Kesejahteraan dan kesihatan yang komprehensif; Pembinaan pengetahuan dalam konteks pendidikan; Konflik sosial dan bersenjata; Keluarga, keibubapaan dan konteks; Psikologi, kerja dan subjektiviti.
 • Perkhidmatan pustakawan pakar
  Para pelajar mempunyai Perpustakaan Umum Alfonso Borrero Cabal, SJ, yang mempunyai salah satu repositori paling penting di Amerika Latin, persekitaran dan pustaka kajian individu dan kumpulan yang pakar dalam bidang Sains Perundangan, yang dapat menyokong keperluan penyelidikan dan penyelidikan. belajar
 • Memahami metodologi dengan pelbagai strategi penyelidikan yang membolehkan kajian yang direka dengan baik, dengan pengumpulan dan analisis maklumat yang sesuai dengan objek kajian, dalam hubungannya dengan konteks di mana ia didaftarkan.
 • Pemikiran plural
  Kandungan dan metodologi menjana ruang penyertaan terbuka kepada kedudukan, kriteria dan pemikiran yang berbeza yang membantu pembinaan pengetahuan, budaya dan nilai tetap.
 • Penyertaan dalam penyelidikan dalam projek-projek kumpulan yang membentuk garis.
 • Pengantarabangsaan
  Co-tutee dengan Universiti Alberto Hurtado di Chile.

Kemasukan

Proses kemasukan Universiti berdasarkan tiga kumpulan kriteria: Sikap, Kemahiran dan / atau Pengetahuan. Di mana setiap calon akan dinilai melalui aktiviti yang ditetapkan oleh program, seperti: wawancara, ujian khusus, antara lain (bergantung kepada setiap program). Pemohon memulakan proses pendaftaran ke program melalui borang pendaftaran.

Dalam jadual berikut, anda akan melihat nilai khusus bagi setiap kumpulan kriteria dan aktiviti khususnya:

112507_Admision05.png

* Dalam aktiviti yang dirujuk kepada peperiksaan, anda boleh memilih salah satu peperiksaan yang berkaitan.

Setiap kriteria kumpulan Sikap, Kemahiran dan Pengetahuan akan mempunyai aktiviti spesifik untuk dinilai dan kegiatan ini pula akan mempunyai nilai khusus. Ingat bahawa satu aktiviti boleh muncul berulang dalam kriteria yang berbeza, tetapi ini tidak bermakna anda harus mengulanginya untuk masing-masing. Dalam kriteria Pengetahuan anda dapat mencari beberapa peperiksaan, yang mana anda boleh memilih untuk proses kemasukan anda.

Tarikh Akhir Kemaskini Apr. 2019

Latar Belakang Pusat Pengajian

Founded by the Society of Jesus in 1623, it is a Catholic university, recognized by the Colombian government, which aims to serve the human community, especially Colombia, seeking to establish a more ... Baca lebih lanjut

Founded by the Society of Jesus in 1623, it is a Catholic university, recognized by the Colombian government, which aims to serve the human community, especially Colombia, seeking to establish a more civilized, more educated and juster society, inspired by Gospel values. Baca Ringkas
Bogotá , Bogotá + 1 Lagi Kurang