Doktor dalam Matematik dan Statistik

Umum

Penerangan Program

Cadangan ini mencadangkan kedoktoran antara disiplin yang mana perjalanan dalam bidang spesifik membolehkan pembentukan pelajar PhD dalam bidang pengetahuan yang berbeza (Matematik Asas, Matematik Gunaan, Statistik, Pemindahan Matematik, Teknologi Maklumat, dan lain-lain). Dalam momen ini, pengeluaran saintifik dan kapasiti pembentukan penyelidik kumpulan yang berlainan dalam bidang Pengkomputeran Saintifik, Matematik, Model Matematik dan Teknik Statistik menasihati penciptaan program doktor tertentu, dengan identiti mereka sendiri, yang membolehkan penyatuan penyelidikan dan aktiviti pemindahan di kawasan ini.

tajuk justifikasi

Universiti yang meminta program Ph.D dalam Matematik dan Statistik adalah Universiti Zaragoza (UZ).

Universiti Zaragoza telah diwujudkan dengan matlamat menawarkan pendidikan universiti yang berkualiti. Beliau memulakan aktiviti akademiknya dalam kursus 1550 dan sejak itu dia telah mendapat pengiktirafan berikut:

 • Institusi nombor 223 dalam PERINGKAT INSTITUSI DALAM MATEMATIK oleh ISI Web of Knowledge.
 • Ahli G9 (pelajar kedoktoran 2000, 230 tesis / tahun)
 • Peserta di lebih daripada 40 Projek Eropah (Erasmus, Leonardo da Vinci, dan lain-lain) sejak tahun 2004.
 • Beliau telah membuat lebih daripada 1700 perjanjian dengan universiti asing, menerima lebih daripada 1200 pelajar Erasmus.
 • Ketujuh dari 11 universiti di Sepanyol termasuk dalam ranking Shanghai.

UZ mempunyai Naib Kuliah untuk Dasar Saintifik dan Pemindahan Teknologi dan Inovasi, yang berfungsi utamanya adalah untuk mempromosikan dan menyelaras penyelidikan, inovasi dan pemindahan ilmu universiti, dengan jaminan pengurusan dan mekanisme yang berkesan untuk penyebaran mencukupi Mengetahui pentingnya penubuhan pelajar PhD untuk pembangunan dan penyatuan kumpulan penyelidikan, rancangan induk universiti menetapkan satu set tindakan yang bertujuan untuk memastikan kualiti program latihan kakitangan penyelidikan baru.

Sehingga 2011, pelbagai universiti yang mengambil bahagian menjalankan latihan penyelidikan ini dalam pelbagai program doktor:

ULL: Program Doktor dalam Matematik, antara program Doktor di mana Jabatan Analisis Ekonomi Fakulti Ekonomi dan Sains Perniagaan ULL dan tiga Jabatan Fakulti Matematik ULL mengambil bahagian: Analisis Matematik, Matematik Asas dan Statistik, Penyelidikan Operasi dan Pengkomputeran. Beliau telah mengambil bahagian dalam panggilan terakhir untuk menyebut kecemerlangan, memperoleh laporan yang baik, tetapi dikecualikan pada akhir ucapan tersebut, secara asasnya kerana tidak mempunyai sebilangan besar pelajar Doktor yang membenarkan kenyataan tersebut. Organisasi program interuniversity yang dicadangkan akan menyumbang kepada peningkatan aspek ini.

UO: Program Doktor dalam Matematik dan Statistik, program doktoral interdepartmental di mana Jabatan Matematik dan Jabatan Statistik, Penyelidikan Operasi dan Matematik Didactics mengambil bahagian.

UPV / EHU: Program Doktor dalam Matematik, program kedoktoran interdepartmental di mana Jabatan Matematik dan

Matematik Gunaan, Statistik dan Penyelidikan Operasi.

UPNA: Pada masa ini terdapat dua program PhD aktif di mana tesis doktoral boleh dijalankan:

 • Program Doktor dalam Kaedah dan Aplikasi Matematik, program doktoral interdepartmental di mana Jabatan Penyelidikan Matematik, Statistik dan Operasi, dan Matematik dan Kejuruteraan Komputer mengambil bahagian. Program Doktor ini menggantikan program Doktor Falsafah, Statistik Matematik dan Teknologi Maklumat.
 • Program Doktor dalam Sains, program kedoktoran jenis melintang di mana semua garis penyelidikan yang termasuk dalam program kedoktoran dalam Sains dimasukkan.

UZ: Program Doktor dalam Matematik dan Aplikasinya (program doktoral interdepartmental yang merangkumi semua jurusan matematik Universiti Zaragoza). Sebelum ini telah disebutkan mengenai kualiti (Quality Mention ref.MCD-2005-00287). Beliau telah mengambil bahagian dalam panggilan terakhir untuk menyebutkan kecemerlangan, memperoleh laporan yang baik, tetapi masih berada di luar mentoran kecemerlangan, terutamanya disebabkan oleh kekurangan penciptaan rancangan antara universiti yang berbeza, satu aspek yang akan meningkatkan dengan ketara dengan projek ini.

program interuniversity.

Universiti Oviedo, País Vasco, Pública de Navarra dan Zaragoza, bersama-sama dengan Universiti La Rioja, telah mengajar dua gelaran sarjana dalam beberapa tahun terakhir:

 • Ijazah Sarjana Pengenalan Penyelidikan Matematik
 • Sarjana dalam Pemodelan Matematik, Statistik dan Pengkomputeran.

Matlamat Master dalam Inisiasi Penyelidikan Matematik adalah untuk menawarkan pelajar latihan yang bertujuan untuk penyelidikan Matematik, yang menyediakan mereka dengan alat yang diperlukan untuk memulakan garis penyelidikan akademik dan asas.

Master dalam Pemodelan Matematik, Statistik dan Pengkomputeran mempunyai ciri yang lebih melintang. Topik yang ditangani di dalamnya memberi tumpuan kepada pemodelan matematik masalah yang menarik dalam bidang sains dan teknologi lain. Oleh itu, ia merupakan orientasi utama kepada pemindahan teknologi (dalam kes ini teknologi matematik) kepada syarikat dan pusat teknologi.

Untuk kursus seterusnya telah bersetuju untuk mengubah dua darjah ini menjadi tuan tunggal, yang melibatkan universiti yang sama dalam bidang kedoktoran keduniawian ini, untuk memenuhi keperluan para pelajar yang mencari orientasi akademik, baik untuk menyelesaikan persiapan matematik mereka , untuk mengakses program doktoral kami, sambil mengekalkan latihan yang mencukupi dari segi transversality dan orientasi ke arah pemindahan teknologi.

Pengalaman yang diperoleh dengan organisasi Masters Interuniversity ini dan sinergi yang dibangunkan dalam aktiviti bersama ini telah mendorong kesatuan usaha yang telah membawa kepada permintaan program kedoktoran kedoktoran.

Cadangan ini mencadangkan kedoktoran antara disiplin yang mana perjalanan dalam bidang spesifik membolehkan pembentukan pelajar PhD dalam bidang pengetahuan yang berbeza (Matematik Asas, Matematik Gunaan, Statistik, Pemindahan Matematik, Teknologi Maklumat, dan lain-lain). Dalam momen ini, pengeluaran saintifik dan kapasiti pembentukan penyelidik kumpulan yang berlainan dalam bidang Pengkomputeran Saintifik, Matematik, Model Matematik dan Teknik Statistik menasihati penciptaan program doktor tertentu, dengan identiti mereka sendiri, yang membolehkan penyatuan penyelidikan dan aktiviti pemindahan di kawasan ini.

Pengajian yang bertanggungjawab untuk program doktoral: Pengajian Matematik

Harus diingat bahawa garis penyelidikan kedoktoran ditempatkan di pusat penyelidikan yang diselaraskan oleh Universiti Zaragoza, IUMA, sebagai tambahan kepada pelbagai universiti yang membentuk projek. Walau apa pun, kumpulan dan kumpulan penyelidikan yang dikaitkan dengan program ini sentiasa dinyatakan di sekitar Pengajian Matematik. Semua kumpulan penyelidikan Matematik yang terlibat dalam program ini telah membiayai projek penyelidikan, baik secara nasional dan antarabangsa, yang diiktiraf oleh agensi yang berkualiti

sistem universiti, profesor akreditasi dan bahagian penyelidikan yang diiktiraf, dan senarai penerbitan yang luas dalam jurnal dan kongres sains yang berprestij yang menyokong kerjaya penyelidikan mereka.

Pusat-pusat penyelidikan yang berlainan yang disebutkan mempunyai program beasiswa, lawatan profesor, profesor residen, penyelidik postdoctoral dan profesor tamu, antara lain, yang menggalakkan kerjasama dengan kumpulan dan penyelidik dari universiti lain dan memberikan nilai tambah kepada kajian doktoral.

Pengajaran aktiviti latihan untuk pelajar kedoktoran sepenuh masa akan berlaku di universiti dan institusi pengajian tinggi atau pusat penyelidikan yang berkolaborasi dengan program ini. Seluruh aktiviti latihan yang ditujukan kepada kumpulan pelajar PhD sepenuh masa, serta aktiviti penyelidikan yang dijalankan oleh mereka, biasanya akan dijalankan di ruang-ruang Universiti masing-masing.

Dalam bangunan Universiti akan diadakan sesi Seminar Doktor Falsafah dan bengkel metodologi yang khusus ditujukan kepada pelajar kedoktoran sepenuh masa, tetapi juga dibuka untuk pelajar separuh masa. Seminar kumpulan penyelidikan, mesyuarat dengan Pengarah Tesis, penilaian susulan tahunan, dan sebagainya juga akan dijalankan. Di samping itu, kumpulan pelajar PhD ini biasanya akan menjalankan aktiviti penyelidikan mereka di bangunan-bangunan ini, walaupun tetap sementara bahawa, dalam perkembangan aktiviti ini, mereka menjalankan di institusi pengajian tinggi atau pusat penyelidikan lain dan perjalanan yang mereka jalankan untuk menjalankan kerja penyelidikan mereka atau masuk

penyebarannya.

Aktiviti formatif tempoh latihan akan dibangunkan di kampus yang berlainan, dengan bahasa yang berbeza, menggunakan bahasa Inggeris dalam menyampaikan kandungan dan subjek yang beragam. Bahasa Inggeris juga boleh digunakan dalam penyediaan pelan penyelidikan, dalam penulisan dan pertahanan tesis doktor, dan dalam penyampaian beberapa aktiviti latihan (kursus metodologi, seminar penyelidikan tematik dan aktiviti-aktiviti latihan pelengkap yang bertujuan untuk penyelidikan) . Kita harus menekankan bahawa program ini bertujuan untuk mempromosikan kesedaran tesis kedoktoran yang termasuk dalam Doktor Antarabangsa, yang mana pertahanan dan sebahagian tesis mesti dilakukan dalam bahasa yang lain, di samping membuat beberapa penginapan di pelbagai pusat penyelidikan antarabangsa.

Orientasi dan evolusi program

Program Doktor dalam Matematik dan Statistik akan mengumpulkan pelbagai bidang pengetahuan dengan objektif berikut:

 • Menyediakan latihan lanjutan dalam penyelidikan di pelbagai cabang Matematik.
 • Memudahkan realisasi inisiatif penyelidikan asal, yang menyumbang kepada pengetahuan terkumpul mengenai subjek yang berbeza.
 • Menggalakkan interdisipliner dalam penyelidikan, memudahkan hubungan antara pelajar kedoktoran yang menyelidiki bidang matematik yang berlainan, atau cabang sains yang lain.

Universiti-universiti yang mengambil bahagian mengekalkan minat berterusan untuk maju dalam mencapai tahap kualiti yang tinggi untuk doktor mereka, yang mana mereka telah melaksanakan pembaharuan berturut-turut mengikut organisasi pendidikan universiti pada setiap masa (Dekri Diraja 1393/2007, 29 Oktober dan 99/2011, 28 Januari), sentiasa memberi tumpuan kepada bidang-bidang berikut: pemilihan dan kemasukan pelajar doktor, reka bentuk latihan dan perjalanan penyelidikan pelajar kedoktoran, dan penilaian kerja yang mereka jalankan Ini akan dikenakan kepada program Doktor dalam Matematik dan Statistik yang kami sampaikan. Pengalaman yang dikumpulkan oleh komuniti universiti yang terlibat dalam kajian (pelajar doktoral, pengarah tesis, profesor, kumpulan penyelidikan, komisen akademik doktoral, penyelaras program setiap universiti, naib rektor penyelidikan, dll.) Adalah hasil penilaian yang dilakukan dijalankan di setiap universiti yang mengambil bahagian. Pengalaman ini digunakan untuk reka bentuk program ini, yang bertujuan untuk meningkatkan proses kemasukan pelajar kedoktoran kepada program, meningkatkan latihan metodologi mereka, dan menentukan prosedur dan angka untuk arahan dan penilaian tesis kedoktoran. setanding, dalam reka bentuk dan operasi mereka, kepada standard antarabangsa.

kecekapan

Kecekapan asas dan peribadi

Kajian kedoktoran akan menjamin, sekurang-kurangnya, kompetensi berikut

Asas:

 • CB11 Pemahaman sistematik mengenai bidang pengajaran dan penguasaan kemahiran penyelidikan dan kaedah yang berkaitan dengan bidang itu.
 • CB12 Keupayaan untuk membayangkan, merekabentuk atau mencipta, melaksanakan dan mengamalkan proses penyelidikan atau penciptaan yang besar.
 • CB13 Kemampuan untuk menyumbang kepada pengembangan sempadan pengetahuan melalui penyelidikan asal.
 • CB14 Keupayaan untuk melakukan analisis dan penilaian kritis dan sintesis ide-ide baru dan rumit.
 • CB15 Keupayaan untuk berkomunikasi dengan komuniti akademik dan saintifik dan dengan masyarakat umum mengenai bidang pengetahuan mereka dalam mod dan bahasa yang biasa digunakan dalam komuniti saintifik antarabangsa mereka.
 • CB16 Kapasiti untuk mempromosikan, dalam konteks akademik dan profesional, kemajuan saintifik, teknologi, sosial, seni, atau budaya dalam masyarakat berdasarkan pengetahuan.
 • CA01 Membangunkan dalam konteks di mana terdapat sedikit maklumat tertentu.
 • CA02 Dapatkan soalan utama yang mesti dijawab untuk menyelesaikan masalah yang rumit.
 • CA03 Reka bentuk, cipta, membangun dan melaksanakan projek inovatif dan inovatif dalam bidang pengetahuan mereka.
 • CA04 Bekerja sama sebagai satu pasukan dan secara bebas dalam konteks antarabangsa atau multidisiplin.
 • CA05 Mengintegrasikan pengetahuan, menghadapi kerumitan dan merumuskan penghakiman dengan maklumat yang terhad.
 • CA06 Kritikan intelektual dan pertahanan penyelesaian.

kemahiran lain

Menurut RD1027 / 2011 15 Julai, yang menetapkan Rangka Kerja Kelayakan Bahasa Sepanyol untuk Pendidikan Tinggi (MECES).

 • CMECES1) Memperolehi pengetahuan terkini di bidang pengetahuan dan menunjukkan, dalam konteks penyelidikan saintifik yang diiktiraf di peringkat antarabangsa, pemahaman yang mendalam, terperinci dan mantap mengenai aspek teori dan praktikal dan metodologi saintifik dalam satu atau lebih banyak bidang penyelidikan.
 • CMECES2) Telah membuat sumbangan yang asli dan ketara kepada penyelidikan saintifik dalam bidang pengetahuan mereka dan sumbangan ini telah diakui oleh masyarakat saintifik antarabangsa.
 • CMECES3) Telah menunjukkan bahawa mereka mampu merancang sebuah projek penyelidikan yang dapat menjalankan analisis kritis dan penilaian situasi tidak tepat untuk menerapkan sumbangan dan pengetahuan dan metodologi kerja mereka untuk membuat sintesis ide-ide baru dan rumit yang
 • menghasilkan pengetahuan yang lebih mendalam mengenai konteks penyelidikan di mana anda bekerja.
 • CMECES4) Telah membangunkan autonomi yang mencukupi untuk memulakan, mengurus dan mengetuai pasukan penyelidikan dan projek penyelidikan inovatif dan kolaborasi saintifik nasional atau antarabangsa, dalam ruang tematik mereka, dalam konteks
 • pelbagai disiplin dan, jika sesuai, dengan komponen pemindahan pengetahuan yang tinggi.
 • CMECES5) Telah menunjukkan bahawa mereka mampu mengembangkan aktiviti penyelidikan mereka
 • dengan tanggungjawab sosial dan integriti saintifik.
 • CMECES6) Memastikan mereka dapat mengambil bahagian dalam perbincangan saintifik yang berlaku di peringkat antarabangsa dalam bidang pengetahuan mereka dan mendedahkan hasil aktiviti penyelidikan mereka kepada semua jenis orang awam).
 • CMECES7) Setelah mendemonstrasikan dalam konteks saintifik khusus mereka, mereka mampu membuat kemajuan dalam aspek budaya, sosial atau teknologi, serta memupuk inovasi dalam semua bidang dalam masyarakat berasaskan pengetahuan.

aktiviti latihan

 • Tutor
 • mobiliti
 • Seminar penyelidikan
 • Seminar
 • Bengkel
 • Kemahiran untuk penyebaran dan komunikasi Penyelidikan
 • Kemahiran untuk kemasukan profesional yang berkualiti
 • Orientasi untuk pekerjaan
 • Akademik Bahasa Inggeris
 • Komitmen saintifik dan tanggungjawab profesional penyelidik
 • Kemahiran maklumat untuk pelajar kedoktoran

bidang penyelidikan

 • Baris 1: Aljabar
 • Baris 2: Kaedah Algebraik dalam Pengekodan, Kriptografi dan Teori Grafik. Pengajaran Matematik
 • Baris 3: Geometri dan Topologi
 • Baris 4: Analisis Matematik
 • Baris 5: Persamaan Derivatif Separa
 • Baris 6: Analisis Berangka
 • Talian 7: Sistem Dinamik
 • Talian 8: Teori Kawalan dan Aplikasi
 • Baris 9: Statistik dan penyelidikan operasi
 • Talian 10: Pengkomputeran saintifik

kriteria kemasukan

Kemasukan ke program doktor dalam Matematik dan Statistik

Untuk mengikuti kursus doktor, penting bagi jawatankuasa akademik program ini untuk mengakui pelajar kedoktoran.

Untuk mendapatkan kemasukan sedemikian, pelajar perlu memohon dengan menasihati komisen akademik program dalam tempoh yang ditetapkan setiap tahun dalam kalendar akademik dan mengikut prosedur yang ditetapkan.

Memandangkan dokumentasi yang dikemukakan, jawatankuasa akademik program akan menentukan jika perlu untuk memenuhi keperluan tambahan termasuk lulus ujian khusus.

Sebagai tambahan kepada kriteria akses yang dinyatakan di atas, syarat untuk kemasukan ke program Doktor dalam Matematik dan Statistik ditubuhkan.

Pelajar mesti mempunyai minat yang jelas dalam mengejar kedoktoran dalam bidang

pengetahuan yang berkaitan dengan program ini dan garis dan kumpulan penyelidikannya. Jawatankuasa Akademik program akan mengkaji setiap permohonan secara individu, yang membolehkan, dalam kes-kes yang luar biasa, kemasukan pelajar PhD dengan profil lain apabila dianggap wajar. Kemasukan calon yang ingin mengakses program doktoral akan didasarkan secara eksklusif

sains dan akademik

Sebagai tambahan kepada keperluan akses yang diperlukan oleh pelajar kedoktoran masa depan,

untuk kemasukan ke program doktor, trajektori akademik calon akan diambil kira pertama dan kedua, penyesuaian latihan, pengalaman dan minat penyelidikan mereka kepada bidang pengetahuan atau topik yang berkaitan dengan program Doktor .

Pengalaman dan pengeluaran saintifik sebelum ini bagi pelajar kedoktoran masa depan, jika ada, akan dinilai, serta motivasi mereka dalam pembangunan dinamika kerja yang membawa kepada pencapaian efektif tesis doktoral.

Calon-calon untuk memasuki program ini akan mengemukakan pengalaman akademik mereka yang terdahulu dan kepentingan penyelidikan mereka, dengan membentangkan dokumentasi berikut untuk penilaian oleh Jawatankuasa Akademik program:

(a) Surat sampul surat yang tidak lebih daripada 1,000 perkataan, termasuk:

 • motivasi khusus yang mendorong pencalonan;
 • penerangan tentang kepentingan penyelidikan.

(b) Curriculum vitae di mana maklumat berikut direkodkan:

 • alamat fizikal lengkap, nombor telefon kenalan dan alamat elektronik pelajar;
 • program dan kursus tuan atau pascasiswazah diikuti dan diatasi oleh pelajar dan berkaitan dengan minat penyelidikan yang dinyatakan dalam surat sampul surat;
 • pengeluaran saintifik pelajar sebelum ini, jika berkenaan.

(c) Rekod akademik siswazah dan pasca siswazah (dalam bahasa Sepanyol atau Inggeris).

(d) Nama penuh, gabungan institusi, alamat pos dan alamat rujukan orang elektronik.

(e) ID atau pasport.

(f) Jika calon menetapkan merit lain (lihat sistem untuk menilai calon), dia mesti menyediakan dokumentasi sokongan yang sepadan.

Dalam kes keraguan tentang kesesuaian calon, temubual peribadi boleh dilakukan dengan seorang profesor atau penyelidik yang merupakan ahli Jawatankuasa Akademik program.

Penilaian calon-calon

Calon akan dinilai pada maksimum 100 mata, yang akan diberikan dengan cara berikut:

 • Maksimum 40 mata untuk rekod akademik ijazah (atau setaraf). Sekiranya purata wajaran fail (menggunakan bilangan kredit setiap mata pelajaran sebagai berat bagi setiap gred) dikira menggunakan skala biasa 0 hingga 4 (0 untuk suspense, 1 untuk lulus, 2 untuk ketara, 3 untuk cemerlang dan 4 untuk pendaftaran kehormatan), mata akan diberikan seperti berikut:
  - 0 mata jika gred purata kurang dari 1,
  - 20 mata jika 1
 • Maksimum 20 mata untuk rekod akademik tuan (atau setaraf). Sekiranya purata wajaran fail (menggunakan bilangan kredit setiap mata pelajaran sebagai berat bagi setiap gred) dikira menggunakan skala biasa 0 hingga 4 (0 untuk suspense, 1 untuk lulus, 2 untuk ketara, 3 untuk cemerlang dan 4 untuk pendaftaran kehormatan), mata akan diberikan seperti berikut:
  - 0 mata jika gred purata kurang dari 1,
  - 10 mata jika 1
 • Maksimum 10 mata untuk pengeluaran saintifik calon sebelumnya, dengan berat berikut:
  - 10 mata jika calon akreditasi suatu karya yang diterbitkan atau diterima dalam jurnal yang diindeks dalam JCR (atau indeks rujukan lain yang dianggap sah oleh Suruhanjaya akademik),
  - 8 mata untuk kerja yang diterbitkan atau diterima dalam jurnal yang tidak diindeks dalam JCR (atau indeks rujukan lain yang dianggap sah oleh Jawatankuasa Akademik) selagi proses penerbitan dalam jurnal termasuk kajian semula rakan sebaya,
  - 6 mata untuk kerja yang diterbitkan atau diterima dalam kongres antarabangsa dengan ulasan peer,
  - 4 mata untuk kerja yang diterbitkan atau diterima dalam kongres kebangsaan dengan ulasan peer,
  - 2 mata untuk kerja tuan akhir dalam mod penyelidikan.
 • Maksimum 10 mata untuk akreditasi (atau menunjukkan dalam temu bual) tahap bahasa Inggeris.
 • Maksimum 10 mata untuk surat penutup.
 • Maksimum 10 mata untuk merit lain yang dinyatakan oleh calon, seperti anugerah akreditasi, paten, biasiswa, penyelidikan tetap di pusat rujukan atau pengalaman profesional terdahulu dalam ID I.

Skor minimum untuk mengakses program ini akan menjadi 50 mata, dikira dengan kriteria di atas. Calon yang mendapat kurang daripada 50 mata tidak akan diterima.

Kemasukan calon

Peruntukan tempat akan dibuat dengan mengambil kira tempat yang tersedia untuk setiap baris penyelidikan yang ditawarkan dan profil calon. Setiap tahun akademik akan dijadikan awam bilangan tempat yang ditawarkan dalam program kedoktoran, di samping kriteria yang dipertimbangkan dalam pemilihan pelajar kedoktoran masa depan.

Kemasukan akan diselesaikan oleh Jawatankuasa Akademik program. Jawatankuasa Akademik program ini akan menentukan kemasukan pelajar kedoktoran mengikut kriteria dan prosedur yang telah ditetapkan sebelumnya, pengakuan yang mungkin dikondisikan untuk pembaikan, jika berkenaan, pelengkap latihan yang sepadan, yang dinyatakan dalam seksyen 3.4 permohonan itu.

Suruhanjaya akan bertanggungjawab untuk memastikan pematuhan terhadap keperluan akses dan kemasukan dan, melalui kajian semula dokumentasi yang dikemukakan oleh calon-calon dan menjalankan wawancara peribadi, menilai kecukupan permohonan kepada profil masuk ke dalam program .

Akses darjah utama:

Program PhD ini direka untuk mengalu-alukan pelajar dengan kapasiti untuk penalaran abstrak, minat dalam menyelesaikan masalah dan rasa untuk matematik. Adalah penting untuk mempunyai latar belakang matematik yang padat dan tahap bahasa Inggeris B1, yang akan mendapat akreditasi dengan diploma atau melalui temu bual dengan Jawatankuasa Akademik Program. Dalam pengertian ini, profil akses yang disyorkan ialah pelajar yang mempunyai ijazah sarjana atau ijazah dalam Matematik atau Statistik dan telah menyelesaikan salah satu darjah master interuniversity yang ditunjukkan di bawah:

 • Ijazah Sarjana Muda Kepelbagaian dalam Pengenalan Penyelidikan Matematik
 • Sarjana Interuniversity dalam Pemodelan Matematik, Statistik dan Pengkomputeran
 • Sarjana Interuniversity dalam Penyelidikan dan Perangkaan Matematik, Perangkaan dan Pengkomputeran.

Pelajar yang telah menamatkan ijazah sarjana lain dalam bidang matematik atau yang berkaitan, sama ada di UZ, UO, UPV, ULL, UPNA atau di universiti lain juga boleh diterima masuk ke program kedoktoran. Program ijazah lain yang boleh memberi akses kepada program ini adalah ijazah atau ijazah dalam fizik atau sains komputer dan kejuruteraan. Kemasukan ini, untuk pelajar tanpa profil akses yang disyorkan, boleh disertakan dengan pelengkap latihan yang sepadan, bergantung kepada setiap kes, yang terdiri daripada antara 12 dan 30 kredit dari salah satu tuan kekuasaan interuniversity yang ditawarkan pada masa itu, di antara yang ditunjukkan sebelum ini, yang dicadangkan oleh jawatankuasa akademik dengan mengambil kira kepentingan penyelidikan yang dinyatakan oleh calon dalam surat lamarannya.

Dalam kes pelajar yang bukannya matematik atau tuannya tidak sesuai dengan yang ditunjukkan dalam profil yang disyorkan, Jawatankuasa Akademik Program Doktor boleh membuat pelengkap latihan. Latihan ini melengkapkan, yang tidak akan melebihi 15 kredit, sesuai dengan beberapa (atau beberapa) subjek pemodelan matematik atau permulaan untuk penyelidikan dalam matematik (atau subjek yang sama dengan tuan baru, ketika ia mulai diajar) ). Jawatankuasa Akademik Doktor, setelah mendengar tutor pelajar, akan menentukan subjek-subjek tertentu yang akan dilakukan. Kandungan subjek boleh dilihat di sini.

Dalam kes pelajar dari program sarjana dengan orientasi profesional, yang belum membuat kredit penyelidikan, projek sarjana tuan akhir boleh dimasukkan di dalam pelengkap latihan.

Pelajar yang kurang upaya

Sejak penubuhannya, universiti-universiti yang mengambil bahagian telah menumpukan satu usaha penting untuk menyesuaikan teknologi mereka untuk membuat akses kepada Universiti untuk orang kurang upaya. Dengan cara yang sama, dan cuba memfasilitasi kandungan dan sumber didaktik kepada semua pengguna yang mungkin, ia mengedarkan dokumentasi subjek dalam format PDF, yang membolehkan bacaan automatik dari alat penukaran TTS (Text-to-Speech, converters suara teks). Universiti Zaragoza juga mempunyai Pejabat Universiti untuk Perhatian Orang Kurang Upaya.

Sekumpulan pelajar dengan tahap kecacatan yang lebih besar daripada atau sama dengan 33% akan dikenakan pengecualian dan diskaun yang sama seperti universiti lain dalam sistem awam.

Tarikh Akhir Kemaskini Disember 2019

Latar Belakang Pusat Pengajian

La Universidad de La Laguna ha ejercido una importante función de liderazgo educativo, científico y cultural en Canarias durante sus dos siglos de historia, impulsando el progreso de nuestra comunidad ... Baca lebih lanjut

La Universidad de La Laguna ha ejercido una importante función de liderazgo educativo, científico y cultural en Canarias durante sus dos siglos de historia, impulsando el progreso de nuestra comunidad y contribuyendo decisivamente a su modernización. Baca Ringkas
Santa Cruz de Tenerife