Objektif

Doktor Pentadbiran Perniagaan yang ditawarkan oleh Grenoble Ecole de Management adalah ijazah kedoktoran berasaskan penyelidikan yang menawarkan peluang kepada para peserta mendapatkan kelayakan tertinggi, unik, dan kelebihan yang didorong oleh isu dalam perniagaan.

Ijazah kedoktoran ini terutamanya tertumpu pada pengurusan teknologi, perubahan organisasi, dan inovasi. Walau bagaimanapun, program ini juga mungkin meliputi lebih banyak topik penyelidikan tradisional dalam bidang seperti pengurusan, kewangan, pemasaran, dan tingkah laku organisasi.

Mengapa mendaftar dalam program Doktor Eksekutif (DBA)?

Terdapat tiga komponen kritikal yang berat dengan keputusan pemohon untuk mendaftarkan diri dalam program DBA:

 • KESAN KARIR selepas tamat pengajian, anda juga boleh bekerja dan belajar pada masa yang sama!
 • PENGALAMAN semasa program
 • BUDAYA sekolah perniagaan.

Program

Program Doktor Falsafah Pentadbiran Perniagaan (DBA) dibahagikan kepada dua tahap:

Peringkat I - Latihan dalam Penyelidikan Doktor dalam Sains Pengurusan:

Falsafah, Kaedah, dan Alat (18 hingga 24 bulan)

Pelajar DBA mula menggunakan kaedah dan teknik pembelajaran untuk reka bentuk penyelidikan, pengumpulan data, dan analisis data untuk menjalankan, menganalisis, mengarang, dan menerbitkan penyelidikan yang memenuhi piawaian doktor. Pelajar menyelesaikan satu siri empat hingga enam bengkel latihan penyelidikan yang diadakan di Grenoble dan negara-negara rakan kongsi.

Di antara bengkel, pelajar menyediakan cadangan tesis penyelidikan yang terperinci, menyelesaikan kajian perintis, dan menjalankan kerja penyelidikan dan penyelidikan individu di bawah arahan penyelia doktoral. Untuk meneruskan ke Tahap II, pelajar dikehendaki menghasilkan tiga karya bertulis. Ini termasuk:

 • Cadangan penyelidikan yang dilanjutkan (1,500 hingga 4,000 perkataan)

 • Kajian literatur yang boleh diterbitkan yang komprehensif (5,000 hingga 20,000 perkataan); dan

 • Tesis awal (15,000 hingga 30,000 perkataan).

Selesaikan penyiapan Peringkat Saya membawa kepada pemberian Sijil Penyelidikan dalam Sains Pengurusan.

Peringkat II. Tesis (24 hingga 30 bulan pengajian sambilan)

Bahagian penyelidikan dan tesis DBA terdiri daripada penyelidikan individu di bawah pengawasan seorang profesor yang berkelayakan yang mempunyai reputasi antarabangsa dalam pengurusan teknologi, inovasi perniagaan, dan pengurusan perubahan organisasi dan menyediakan kepakaran luas bidang kepakaran.

Tesis DBA harus menunjukkan bukti nyata tentang beasiswa asal yang memenuhi standar penerbitan dan memberikan saran pengurusan yang berguna.

Calon DBA dikehendaki menunjukkan keupayaan mereka untuk menjalankan penyiasatan asal; menguji, memohon dan memeriksa idea mereka sendiri dan orang lain; dan memahami hubungan antara tema mereka dan bidang pengetahuan yang lebih luas.

Calon mungkin dikehendaki mengenal pasti isu semasa dan menggunakan teori-teori relevan untuk menyelesaikan masalah.

Fakulti

Setiap calon DBA ditugaskan dan diselia oleh profesor aktif penyelidikan dari Grenoble Ecole de Management atau institusi rakan kongsi.

Kebolehpasaran

Kerjaya

Program Doktor Falsafah Pentadbiran Perniagaan (DBA) membolehkan pelajar untuk:

 • Memahami penyelidikan terkini dalam bidang pengajian mereka;

 • Memperoleh pemahaman dan kepakaran yang diperlukan dalam kaedah dan teknik untuk reka bentuk penyelidikan, pengumpulan data, dan analisis data;

 • Menjalankan, menulis, dan menyebarkan penyelidikan tahap-doktor-tinggi;

 • Mencapai tahap keberkesanan yang lebih tinggi sebagai pengamal profesional dalam mengurus teknologi, inovasi, dan perubahan; dan

 • Dapatkan legitimasi sebagai penyelidik dan ahli fakulti dalam persekitaran akademik dan bukan akademik

Syarikat-syarikat

Syarikat-syarikat yang memilih untuk menaja Pemenang-pemenang Grenoble Ecole de Management DBA mendapat faedah langsung daripada penyelidikan dan kajian mereka. Setiap calon menjalankan penyelidikan doktoral mengenai isu-isu perniagaan dan pengurusan semasa yang sering berdasarkan keperluan semasa dan jangkaan syarikat mereka. Di samping itu, syarikat-syarikat boleh menyimpan para pengurus berharga semasa mereka mengikuti pengajian peringkat kedoktoran mereka dalam program sambilan ini.

Kemasukan

Calon program DBA direkrut dari seluruh dunia. Mereka datang dari pelbagai latar belakang-bidang sains, kemanusiaan, dan bidang teknikal dan kejuruteraan. Secara umum, mereka adalah profesional peringkat tinggi, seperti pengurus atau eksekutif dengan ijazah lanjutan dalam bidang perniagaan.

Kesan DBA

Sejak tahun 1993, program penyelidikan DBA kami telah secara aktif menghubungkan perniagaan dan komuniti akademik untuk menggubal perubahan dan menggalakkan kemajuan melalui penyelidikan asli dan ketat.

Penyelidikan pelajar DBA kami mempengaruhi milieus pengurusan dan organisasi di peringkat tertinggi. Tesis setiap pelajar merangkumi satu bab yang ditujukan kepada implikasi pengurusan penyelidikan doktoral mereka dan menawarkan cadangan yang relevan untuk organisasi untuk mengatasi cabaran utama.

Pelajar dan graduan DBA digalakkan untuk berkongsi hasil dan penemuan mereka dengan penonton yang paling luas untuk memberitahu dan melibatkan diri dengan rakan sebaya, organisasi dan komuniti mereka.

Dengan tumpuan yang kuat dalam penyebaran kepada penonton perniagaan dan akademik, gabungan keterkaitan dan ketekunan dalam penyelidikan DBA kami menyokong reputasi kami dalam pengurusan teknologi, inovasi, dan keusahawanan.

Program diajar dalam:
 • English
Tarikh Akhir Kemaskini Januari 21, 2019
Kursus ini Dalam Talian & Kampus Digabungkan
Start Date
Okt 2019
Duration
Sambilan
Price
60,000 EUR
Ikut lokasi
Ikut tarikh
Start Date
Okt 2019
Tarikh tutup permohonan

Okt 2019

Location
Tarikh tutup permohonan
End Date

Why enroll in a Doctorate in Business Administration (DBA) program?

Valerie Sabatier Grenoble Ecole de Management