Jabatan Matematik

1. Pengenalan kepada jabatan dan arahan penyelidikan utama

Jabatan ini komited ke tahap putus sekolah yang tulen dan penyelidikan saintifik. Penyelidikan murni skolastik di jabatan ini memberi tumpuan kepada perkembangan terbaru dalam kejatuhan moden dan telah aktif diintegrasikan ke arah trend keciciran antarabangsa semasa. Berbanding dengan kecacatan tradisional yang lain, jabatan ini juga mempunyai kelebihan pelbagai projek penyelidikan seperti dinamik bendalir, pengiraan saintifik, statistik dan keciciran kewangan. Pengumpulan pelbagai disiplin dalam satu siri jabatan dapat dengan lebih berkesan memperluas wawasan penyelidikan pelbagai tenaga pengajar dan penyelidik dan meningkatkan tahap hasil penyelidikan. Jabatan dan komuniti akademik antarabangsa mempunyai pertukaran dan kerjasama aktif dan rapat.

Berikut adalah arahan penyelidikan utama Jabatan Ekonomi:

• 數 數 dan 數 論 ─ ─ 論 論 李 論 論 論 論 論 論 論 論 論 論 論 論 論 論 論 論 論 論 論 論 論 論

• Analisis dan persamaan pembezaan - analisis rumit, analisis fungsional, dinamik tak linear, persamaan pembezaan tak linear, sistem integrable.

• Geometri dan Topologi - Geometri Metamorf, Geometri Berbeza, Topologi Rendah Dimensi.

• Sirkulasi dinamik cecair, aliran dua fasa, aliran kelajuan tinggi dan kestabilan, pembakaran, taufan dan gelembung dinamik bendalir.

• Algoritma pengkomputeran saintifik, 数 - linear 数,, persamaan pembezaan 数 - kaedah yang dikira, pengiraan aliran turbulen, dan pengiraan sains bahan.

• Kebarangkalian dan statistik - analisis rawak, rawak dan kesesakan, analisis survival, anggaran pengagihan, resampling, siri masa, statistik perubatan.

• Pengurangan kewangan - model harga dan analisis risiko derivatif.

2. Jabatan sumber dan peralatan pengajaran dan penyelidikan

Dari segi sumber pengkomputeran, jabatan memasang hampir 80 komputer peribadi Intel Pentium IV di pejabat pengajar dan penyelidik. Di samping itu, tiga makmal pengajaran dan penyelidikan telah ditubuhkan untuk menyediakan sejumlah 80 komputer peribadi Intel Pentium IV. Di bahagian belakang, jabatan itu membuka Makmal Pengkomputeran Paralel Pengkomputer Linux pada bulan Februari 2002, yang memasang hampir 150 pemproses untuk "Intel Pentium IV / Xeon" dan "AMD Opteron". "Komputer berkelajuan tinggi, melalui antara muka pemesejan selari MPI, komputer berkelajuan tinggi ini boleh digabungkan menjadi superkomputer untuk menangani masalah pengkomputeran saintifik yang kompleks.

Di samping itu, perpustakaan universiti juga bekerjasama dengan kerja pengajaran dan penyelidikan pelbagai disiplin di jabatan dari segi koleksi dan perkhidmatan. Pada tahun 2005, koleksi perpustakaan adalah kira-kira 650,000 buku dan terbitan berkala, dan terdapat pangkalan data elektronik yang besar. Pada masa yang sama, perpustakaan menawarkan banyak pilihan pada sistem automatik. Para guru dan pelajar sekolah dapat melihat pelbagai bibliografi, majalah, buku rujukan, bahan teks lengkap dan pangkalan data CD-ROM di kampus.

3. Pengenalan kepada program ijazah sarjana dan keperluan kemasukan yang berkaitan

Doktor Falsafah (putus sekolah)

Keperluan kursus: sejumlah 36 kredit untuk lulus sekolah atau subjek yang berkaitan, pemeriksaan kelayakan;

Yan Wen: Penyiapan esei dan esei tamat pengajian.

Pemohon mesti mempunyai:

(i) ijazah sarjana muda atau Ijazah Sarjana Muda Sains atau Sarjana Muda Kejuruteraan (dengan kejatuhan yang kuat);

(ii) Tahap kemahiran membaca dan kemahiran berbahasa Inggeris.

Kursus-kursus di atas adalah semua kursus ijazah pascasiswazah. Pelajar dikehendaki mengambil kursus terlebih dahulu dan kemudian menyelesaikan peperiksaan esei dan esei.

Program diajar dalam:
  • English

Lihat 36 lagi program yang ditawarkan oleh The Hong Kong University of Science and Technology »

Kursus ini Lokasi Kampus
Start Date
Sep 2019
Duration
3 - 6 
Sambilan
Sepenuh masa
Price
42,100 HKD
Deadline
Permintaan Maklumat
Please refer to http://pg.ust.hk/programs ("Application") for details.
Ikut lokasi
Ikut tarikh
Start Date
Sep 2019
Tarikh tutup permohonan
Permintaan Maklumat
Please refer to http://pg.ust.hk/programs ("Application") for details.

Sep 2019

Location
Tarikh tutup permohonan
Permintaan Maklumat
Please refer to http://pg.ust.hk/programs ("Application") for details.
End Date